Μενού
kalanta pao
  • Α-
  • Α+

Είναι πια κάπως αδιάφορα τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τα ακούμε ως μουσικό «χαλί» στις αγορές μας σε κάθε λογής καταστήματα. Παρακάτω όμως, θα κάνουμε την ανατροπή. Θα αναζητήσουμε άγνωστα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και θα τα καταγράψουμε.

Κάποια θα είναι εντελώς κριντζ, άλλα ίσως βαρετά, όλα όμως, είναι ξεχωριστά...

To σούπερ ποπ άλμπουμ, από το 1974

χριστουγεννα

Ένα άλμπουμ με τους ποπ σταρ της εποχής, και τον Κώστα Τουρνά να ανακατεύεται περισσότερο με τις ενορχηστρώσεις, παρά με την ερμηνεία. Κρατάμε το «Χριστούγεννα» με τους Ρόμπερτ Γουίλιαμς - Ελπίδα και φολκ επιρροές.

Η ομάδα του Παναθηναϊκού, 1986

Το βρήκαμε στη σελίδα «Σύλλογος Φίλων Κακής Μουσικής» και πραγματικά, δικαιώνει αυτή τη συμπερίληψη. Υπέροχο, αγνό, κριντζ.

Η περίπτωση της Νίντας Κανάκη (κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '60)

Το κομμάτι είναι χριστουγεννο-ρεμπέτικο, λέει μέσα για ένα ξενιτεμένο παιδί, που όλοι πίνουν στην υγειά του, καμπάνες που χτυπούν... Μόνο ο Νίκος Ξανθόπουλος λείπει για να κάνει δεύτερα φωνητικά.

Αυτό το άλμπουμ από το 1977

χριστουγεννιατικα

Είναι μια τυπική συλλογή εορταστικών τραγουδιών, της οποίας δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις στο YouTube ή σε άλλη πλατφόρμα. Το αφήνουμε εδώ, για όλους όσοι παρατήρησαν τις τόσο ζωηρές φωτογραφίες παιδιών, που μοιάζουν έτοιμες να ζωντανέψουν!

Τα Κάλαντα των Charms, 1982

the charms

Το παραπάνω χριστουγεννιάτικο άλμπουμ κυκλοφόρησε 10 χρόνια μετά τη διάλυση των Charms, και περιλαμβάνει τα χριστουγεννιάτικά τους τραγούδια. Θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν μια αρπαχτή του δημοφιλούς ποπ - ροκ σχήματος. Εμείς δεν θα το πούμε πάντως (όχι δυνατά, έστω).

Τα παραδοσιακά κάλαντα της Δόμνας Σαμίου

Νησιώτικα, όπως το παραπάνω (της Πάτμου), βορειοελλαδίτικα και όχι μόνο. Δεν είναι τόσο «κοκακόλα» αισθητικής, αλλά τα συγκεκριμένα παραδοσιακά τραγούδια της Δόμνας Σαμίου δεν χορταίνεις να τ' ακούς.

Τhe Strangers, τα ερωτιάρικα Χριστούγεννα, 1968

Mε ύφος που θυμίζει Everly Brothers, ένα μπλουζάτο, ερωτικό τραγούδι των Χριστουγέννων, από μια ελληνική ροκ μπάντα που κράτησε λίγο.

Ο Γιάννης Βογιατζής διασκευάζει το «Last Christmas», το 1990

Ποιοι Οne, ποιος Τζορτζ Μάικλ, υπέροχος Γιάννης Βογιατζής, εδώ αφήνει στην άκρη το «Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος» και το «Σου το 'πα μια, και δύο και τρεις» και πραγματώνει synth pop διασκευή στους Wham. ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ.

Ο Χρήστος Δάντης αναρωτιέται «Και Λοιπόν;», το 1991

Τα «Δακτυλικά Αποτυπώματα» είχαν προκαλέσει αναταράξεις στην εγχώρια ποπ και με το «Χριστούγεννα και Λοιπόν;» προκαλούσε απορίες υπαρξιακού τύπου και έκανε σκόνη τον Τζορτζ Μάικλ (μετά τον Γιάννη Βογιατζή, φυσικά).

Ο Τζίμης Πανούσης ψέλνει τα «Χριστούγεννα του Πρεζάκια», το 1988

Παμπόνηρη διασκευή του «Ούζο όταν πιείς», με χριστουγεννιάτικες αναφορές από τον Τζίμη Πανούση, που δεν υπάρχει σε κάποια δισκογραφική κυκλοφορία, παρά μόνο στις εμφανίσεις του σε μουσικές σκηνές. 

Οι κρατούμενες στις φυλακές Αβέρωφ, 1948

Υπάρχει και σχετικός, υπέρ-σπάνιος δίσκος, που βρήκαμε μόνο στα αρχεία της πλατφόρμας συλλεκτών Discogs.

gynaikeies fylakes

Η Παραμονή Πρωτοχρονιάς, του Γιώργου Μαργαρίτη

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, η γη παντού γιορτάζει

Μα η δική μου η καρδιά, κι απόψε τούτη τη βραδιά, αίμα και δάκρυ στάζει

Όταν ερμηνεύει ο κύριος Μαργαρίτης τα δικά του χριστουγεννιάτικα, εμείς στεκόμαστε προσοχή!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA