Μενού
lefteris pantazis
YouTube (screenshot)
  • Α-
  • Α+

Η ελληνική μουσική δεν είναι ποτέ αδιάφορη. Από την «παλαιολιθική» κόντρα ανάμεσα στο έντεχνο και το λαϊκό, που σήμερα μεταφράζεται σε «αντισυμβατικά» ντουέτα όπως αυτού μεταξύ Φίλιππου Πλιάτσικα και Αντώνη Ρέμου, μέχρι την καρτουνίστικη εκδοχή της τραπ, τους «αγαπησιάρηδες» νέο-έντεχνους, και την ανάγκη να «φορέσουμε» hip hop beats σε λαϊκούς τραγουδιστές, ποτέ δεν βαριόμαστε με το εμπορικό ποπ/λαϊκό τραγούδι.

Παρακάτω επιχείρησα να καταγράψω μουσικά «πειράματα» και άλλα ηχητικά προϊόντα που κανείς δεν θα θυμάται σε λίγους μήνες, επιχειρώντας παράλληλα να εξηγήσω το γιατί. 

Διαβάστε επίσης: Τα 90s: Οι καλύτερες στιγμές της ελληνικής δισκογραφίας!

Θέμης Αδαμαντίδης & Μιχάλης Χατζηγιάννης - Άναψε μου ένα τσιγάρο

Τι είναι: Η απόπειρα του Μιχάλη Χατζηγιάννη να κάνει rebranding ως λαϊκός τραγουδιστής, δίπλα σε ένα «θηρίο» του λαϊκού τραγουδιού. Θέλουμε πολύ μια δημιουργική αναγέννηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη, και ελπίζουμε να έρθει μέσα στο 2024.

Λευτέρης Πανταζής x Ypo x Ayman ft. Sugar Boy & Dj Valentino - Θέλω Κι' Άλλη 

(Αυτό με τον Λευτέρη Πανταζή και τους τράπερς)

Τι είναι: Η τραπ στην καλύτερη μορφή της είναι ένα subgenre ποπ μουσικής, φουλ εθιστικό και χορευτικό (πχ, "Deja Vu" των Rack & Lila). Στη χειρότερη, γίνεται λαϊκότραπ, ή σκυλοτράπ, όπως η συγκεκριμένη συνεργασία, που αχρηστεύει το υπερόπλο που λέγεται Λευτέρης Πανταζής, σε έναν συρφετό από beats και παραμορφωμένα φωνητικά και ραπάρισμα της πλάκας.

Φίλιππος Πλιάτσικας & Αντώνης Ρέμος - Μια Προσευχή 

(Άναψε το καντηλάκι σου)

Tι είναι: Ένα φιλόδοξο ντουέτο, μια «έντεχνη» και μια λαϊκή φωνή, δυο σπουδαίοι τραγουδιστές. Ποιο το πρόβλημα; Μα, οι φωνές τους δεν έχουν καμία απολύτως χημεία και το αποτέλεσμα καταλήγει κάπως «νερόβραστο». Επίσης, γιατί ασχολούμαστε ακόμα με το «χάσμα» του έντεχνου με το λαϊκό, εν έτει 2023; Θα προτιμήσω το «Ψέματα Λέω», που δημιούργησαν οι Locomondo με τον Αντύπα, ένα κομμάτι που γεφυρώνει αριστοτεχνικά το λαϊκό και το reggae pop. 

FY x RICTA - Pempth Vrady 

(Δηλαδή, αυτό που οι τράπερς φλεξάρουν αμάξια και - τραγικές - ρίμες)

«πάντα σταντ μπάι έχω την καραμπίνα 

στη δεκάδα μου στο σποτιφάη, από Σαλονίκη σκάμε πάντα τσίτα»

Τι είναι: Κάτι που έφτιαξαν ο FY και ο RICTA για γρήγορα αμάξια, καραμπίνες και λίστες στο Spotify. Δεν βγάζεις κανένα νόημα από τις ρίμες τους. Ακόμα και το γκάνγκστερ lifestyle που θα ήθελαν να πουλήσουν, εδώ ακούγεται σε μια pokemon, ακίνδυνη εκδοχή, δεν προκαλεί κάποιο δέος. Δεν ξέρω, ίσως να φταίει που είμαι 39 και όχι 21. 

MELISSES "30-40 (Οh Yes i do)"

Τι είναι: Οι Μέλισσες στον αυτόματο πιλότο της δημιουργικότητας τους. Ίσως η πιο αδύναμη στιγμή της μπάντας του Χρήστου Μάστορα. To «Crayon», που έβγαλαν επίσης φέτος, σε πιο λαϊκότροπα μονοπάτια, ακούγεται πιο τολμηρό, πιο ενδιαφέρον, και δίνει περισσότερα περιθώρια στον Μάστορα για να το χρωματίσει με τη φωνή του. 

Josephine - Μοίρα μου

Τι είναι: Ένα ακόμα δείγμα των «σεμνών» λαϊκοπόπ τραγουδιών που ακούμε τα τελευταία χρόνια, που «κρύβουν» τις λαϊκές αποχρώσεις τους μέσα από βαριές ποπ ενορχηστρώσεις και καταλήγουν «σούπα». Η επανάληψη της φράσης «μοίρα μου» και η διαρκής αντήχηση ενός «μου» δεν δημιουργεί κάποιο vibe, δεν φανερώνει κάποια μελωδία, δεν καταλήγει κάπου.

Γιάννης Αρβανιτίδης & Χρήστος Πάζης - Χαλαρά

Τι είναι: Έπρεπε να αξιοποιηθεί δισκογραφικά ο απόφοιτος ριάλιτι τραγουδιού, Γιάννης Αρβανιτίδης, όποτε κάποιος σκέφτηκε «δεν κάνουμε το "Χαλαρά" του Χρήστου Πάζη, με ψαγμένη ενορχήστρωση, να θυμίζει Radiohead;».  Προσωπικά, θεωρώ καλύτερο κομμάτι του Χρήστου Πάζη το «Τζίνι» αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Το «Χαλαρά» ήταν ένα «χαλαρού» ενδιαφέροντος τραγούδι έτσι κι αλλιώς, κι αυτό το ντουέτο δεν του έδωσε τίποτα.

Γιώργος Μαζωνάκης - Να Περνάς

Τι είναι: Στη μουσική συναντάμε τον Γιώργο Σαμπάνη, δηλαδή τον μοναδικό Έλληνα συνθέτη που «το 'χει» στο να γράφει και ποπ αλλά και ελαφρολαϊκά τραγούδια που γίνονται αμέσως εθιστικά. Στην παραγωγή τον Κώστα Καλημέρη, ίσως τον καλύτερο Έλληνα παραγωγό σήμερα. Γιατί αυτό το κομμάτι βρίσκεται εδώ; 

Μα γιατί είναι κάπως «λίγο» για το βεληνεκές της λαϊκής ερμηνείας του Μαζωνάκη! Και ο στίχος «να περνάς από 'δω τα βράδια και αν ζω μη ρωτάς» ακούγεται περισσότερο σαν κακή αντιγραφή ατάκας του κυρίου Πάνου από το «Ας Περίμένουν οι Γυναίκες».

Πάνος Μουζουράκης - Τρυφερά

Tι είναι: Από την εικόνα του thumbnail δεν μπορώ να καταλάβω αν ο Πάνος Μουζουράκης είναι υπέρ του δέοντος συγκινημένος ή υποφέρει από ακραίο χανγκόβερ. Σίγουρα το κομμάτι έχει κάποια ξεχωριστά στοιχεία, όπως την όμορφη ενορχήστρωση του Θέμη Καραμουρατίδη, και την - αναμφισβήτητα - σπουδαία φωνή του Μουζουράκη, που μπορεί να ερμηνεύσει μαγικά ακόμα και μια λίστα για το σουπερμάρκετ. Όμως αυτό που βγάζει το κομμάτι, είναι μια ανυπόφορη «γλυκεράδα». Θα εξηγήσω.

Στο ρεφρέν ο Μουζουράκης τραγουδάει: Τι να λέμε Όλα είναι τυχερά. Έναν άνθρωπο ζητάμε να χώρα Στο τσεπάκι ενός παλιού πορτοφολιού Στην ελπίδα ενός πρωτόγνωρου φιλιού.

Είναι υπέροχος ο στίχος αυτός, βγάζει ένα παιδικό σχεδόν ρομαντισμό, και σου μένει στο μυαλό. Από την άλλη όμως, δεν λέει απολύτως τίποτα. «Όλα είναι τυχερά», δηλαδή, μετά από τόσα ultra μίνι μυθιστορήματα που έγραψε ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος με επίκεντρο τις ανθρώπινες σχέσεις και μελοποίησε ο Θέμης Καραμουρατίδης, καταλήγουμε στο «όλα είναι τυχερά»; Μου ακούγεται πάρα πολύ συντηρητικό, σαν αξίωμα κενό περιεχομένου. 

Δραπέτες & Γιώργος Νταλάρας  - Σαν το κερί

Tι είναι: Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα τεράστιο «πρέπει», μια ανάγκη σύνδεσης των κλασσικών λαϊκών τραγουδιστών με το σύγχρονο, «αστικό» ήχο. Ακούσαμε τον Διονύση Σαββόπουλο σε ένα ακόμα remix του «Ζεϊμπέκικου» με την Μαρίνα Σάττι και τον Μικρό Ήρωα, την Χάρις Αλεξίου με τον ΛΕΞ, τον Γιώργο Νταλάρα με το σχήμα «Δραπέτες», όλοι τους σε παραγωγές που μεταφέρουν τις λαϊκές φωνές τους πάνω από beats και hip hop/urban δρόμους.

Σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα δεν ήταν κακό. Τουναντίον, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα έμοιαζε βεβιασμένο, σαν να δημιουργήθηκε μόνο για να «φτιάξει» τίτλους άρθρων σε μουσικά sites και λαοφιλή status στα social media. Το «Σαν το κερί» είναι ένα άρτιο καλλιτεχνικά κομμάτι, που «πάσχει» όμως, από αυτή την έντονη αίσθηση του βεβιασμένου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA