Μενού
  • Α-
  • Α+

Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Ξαρχάκος. Δημιουργοί, μελωδίες, συναισθήματα. Τραγούδια που έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με τη μεγαλύτερη σύγχρονη εξέγερση της χώρας, εκείνη στο Πολυτεχνείο το 1973. Δημιουργίες που περνούν τα δικά τους μηνύματα και παραμένουν για πάντα ταυτισμένη με τον αγώνα για τη Δημοκρατία, για την πτώση της Χούντας.

Το πολιτικό τραγούδι άνθισε τη δεκαετία του 1970 με τους δημιουργούς να βρίσκουν τρόπους να ξεφύγουν από τη λογοκρισία που επέβαλαν τόσο οι Συνταγματάρχες όσο και μεταγενέστερα στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, οι υπεύθυνοι. Ο κατάλογος των τραγουδιών που ταυτίστηκαν με τον αγώνα των φοιτητών είναι σαφώς τεράστιος, ωστόσο υπάρχουν κάποια που θα φέρνουν πάντα στη μνήμη μας τους αγώνες για τα ιδανικά.

Πότε θα κάνει Ξαστεριά - Νίκος Ξυλούρης

Είμαστε δυο – Αντώνης Καλογιάννης

Το Γελαστό Παιδί – Μίκης Θεοδωράκης

Ο Δρόμος - Μάνος Λοΐζος

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί - Νίκος Ξυλούρης

Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ – Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Οι πρώτοι νεκροί (Πάλης ξεκίνημα) – Μίκης Θεοδωράκης

Θα σημάνουν οι καμπάνες – Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Το προσκύνημα - Το μεγάλο μας τσίρκο

Στη συγκέντρωση της Ε.Φ.Ε.Ε - Διονύσης Σαββόπουλος

Η συναυλία - σύμβολο έναν χρόνο μετά το Πολυτεχνείο

Περίπου έναν χρόνο μετά από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Μίκης Θεοδωράκης που είχε επιστρέψει κι εκείνςο στην Ελλάδα έδωσε μία μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που οι διοργανωτές αποφάσισαν να γίνει και δεύτερη συναυλία. Οι δύο αυτές συναυλίες απέκτησαν ιστορικό χαρακτήρα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA