Μενού
Πλάτωνας
Πλάτωνας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι πάπυροι που αποκρυπτογραφήθηκαν από την έρευνα Ιταλών επιστημόνων και αποκαλύπτουν τον ακριβή τόπο ταφής του Πλάτωνα, ρίχνουν φως και στις τελευταίες ώρες του. 

Από τη μελέτη των παπύρων, που οι ειδικοί κατάφεραν να διαβάσουν μέσω βιονικού ματιού καθώς είναι απανθρακωμένοι μετά την έκρηξη του Βεζούβιου, ανακαλύφθηκε μία άγνωστη, μέχρι σήμερα, αφήγηση που περιγράφει λεπτομερώς πώς ο Έλληνας φιλόσοφος πέρασε το τελευταίο του βράδυ.

Περιγράφεται πως άκουγε μουσική που έπαιζε στο φλάουτο μια Θρακιώτισσα σκλάβα.Παρά το γεγονός ότι ήταν εμπύρετος και βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου, ο μαθητής του Σωκράτη και μέντορας του Αριστοτέλη, είχε αρκετές δυνάμεις για να επικρίνει τη μουσικό για την έλλειψη ρυθμού της, σύμφωνα με την αφήγηση.

Ο Πλάτωνας πέθανε στην Αθήνα γύρω στο 348 π.Χ. 

Ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος

Οι αποκωδικοποιημένες λέξεις υποδηλώνουν πως ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Σε μια παρουσίαση των ερευνητικών ευρημάτων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης, ο καθηγητής Graziano Ranocchia, του Πανεπιστημίου της Πίζας, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την ανάγνωση ενός απανθρακωμένου παπύρου, χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως ένα «εξαιρετικό αποτέλεσμα που εμπλουτίζει την κατανόηση της αρχαίας Ιστορίας».

Το κείμενο αποκαλύπτει, επίσης, ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγινα, πιθανώς ήδη από το 404 π.Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέλαβαν το νησί, ή εναλλακτικά το 399 π.Χ., λίγο μετά το θάνατο του Σωκράτη.

«Μέχρι τώρα πίστευαν ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος το 387 π.Χ. κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σικελία, στην αυλή του Διονυσίου Α' των Συρακουσών» δήλωσε ο Ranocchia, ο οποίος εξήγησε πως η ομάδα κατάφερε να εντοπίσει «ακολουθίες κρυμμένων γραμμάτων» μέσα σε σελίδες κειμένου που ήταν κολλημένες μεταξύ τους. 

Η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη και αναμένεται να αποκαλύψει κι άλλες σημαντικές πληροφορίες. 

Η σημαντική ανακάλυψη

Ο πάπυρος φυλασσόταν σε μια πολυτελή βίλα στο Herculaneum και ανακαλύφθηκε το 1750 και πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα.

Με την πάροδο των ετών, οι μελετητές προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τους παπύρους που βρέθηκαν σε αυτή τη βίλα, γνωστή ως Βίλα των Παπύρων.

Ο Domenico Camardo, αρχαιολόγος στο πρόγραμμα συντήρησης του Herculaneum, συνέκρινε τον αντίκτυπο της έκρηξης του 79 μ.Χ. στο Herculaneum, μια αρχαία ρωμαϊκή παραθαλάσσια πόλη κοντά στην Πομπηία, με τη ρίψη ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η θερμότητα του πυροκλαστικού κύματος που παρήγαγε ο Βεζούβιος ήταν τέτοια - πιστεύεται ότι κυμαινόταν μεταξύ 400 και 500 βαθμών Κελσίου - που ο εγκέφαλος και το αίμα των θυμάτων έβρασε αμέσως. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA