Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη ζωή του είναι από λίγες έως... ελάχιστες! Αντίθετα, για το έργο του είναι γνωστά πολλά περισσότερα γιατί αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία του Johannes Vermeer, τον οποία τιμά η Google με το σημερινό της doodle. Κατάφερνε με τους πίνακές του να συγκινεί και να τραβάει τα βλέμματα.

Γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 1632 στο Ντελφτ της Ολλανδίας και εκεί πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου του 1675. Στη σύντομη ζωή του κατόρθωσε να γίνει ένας απο τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους ζωγράφους. Άφησε πίσω του περίπου 50 έργα εκ των οποία 35 σώζονται μέχρι και σήμερα. Η πορεία του Johannes Vermeer έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Συνήθως ένας καλλιτέχνης δεν αναγνωρίζεται όσο ζει αλλά μετά το θάνατό του. Για τον Ολλανδό, ωστόσο, τα πράγματα έγιναν... λίγο αντίστροφα.

Όσο ήταν εν ζωή το έργο του επαινέθηκε όσο λίγων, έχαιρε εκτίμησης ως καλλιτέχνης αλλά και ως ειδήμων σε ζητήματα τέχνης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το 1672 ταξίδεψε στη Χάγη, προκειμένου να πιστοποιήσει τη γνησιότητα μίας συλλογής έργων του Φρειδερίκου Γουλιέλμου, εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου. Όσο πλησίαζε προς τον θάνατο χανόταν στη λήθη και την ανυποληψία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του περιήλθε σε δεινή οικονομική κατάσταση, εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε μεταξύ Ολλανδίας και Γαλλίας το 1672. Καθώς δεν μπορούσε να συντηρήσει την πολυμελή οικογένειά του έπεσε σε κατάθλιψη και η σωματική του υγεία επιδεινώθηκε.

Τελικά, περίπου 200 χρόνια μετά το θάνατό του, χάρη στον Theophile Bürger-Thoré (γάλλος πολιτικός και κριτικός τέχνης) ο οποίος έγραψε ένα δοκίμιο για τη θεωρία των ιμπρεσιονιστών και μέσα σε αυτό αποθέωσε το χρώμα ως συνάρτηση του φωτός με την αρμονία των χρωμάτων στους πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου και έτσι η φήμη του εκτινάχθηκε και πάλι στα ύψη.

«Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι»

Τα καλύτερα και σπουδαιότερα έργα του Johannes Vermeer απεικονίζουν γυναίκες να διαβάζουν γράμματα, να παίζουν μουσικά όργανα ή να στολίζονται με κοσμήματα. Ένα από αυτούς τους πίνακες είναι και «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι». Σύμφωνα με του περισσότερους ιστορικούς τέχνης, απεικονίζει την 16χρονη κόρη του ζωγράφου, Μαρία, που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως μοντέλο σε άλλους πίνακες του. Υπάρχουν, ωστόσο, φήμες που λένε πως το κορίτσι του πίνακα δεν είναι άλλη από την 16χρονη υπηρέτρια του Γιοχάνες, Γκριέτ, με την οποία ο ζωγράφος είχε ζήσει έναν θυελλώδη, αλλά μάλλον πλατωνικό έρωτα λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας τους.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή η νεαρή κοπέλα όταν τελείωσε ο πίνακας έφυγε από το σπίτι της οικογένειας και δεν είχε ποτέ ξανά καμία επαφή. Όταν πέθανε ο Johannes Vermeer και άνοιξε η διαθήκη του, όλοι είδαν με έκπληξη πως της είχε αφήσει τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια! Εκείνη τα πήρε και στη συνέχεια τα πούλησε για να ξεπληρώσει τα χρέη τους άνδρα της. Χρέη που είχαν δημιουργηθεί για να την «αγοράσει» απο τον Vermeer!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA