Μενού

Όλες οι σειρές του Πάνου Κοκκινόπουλου - Aπό τη χειρότερη στην καλύτερη

10η εντολή
  • Α-
  • Α+

Ακούγεται πάρα πολύ έντονα πως οι μηχανές της Frenzy Films έχουν μπει ξανά σε λειτουργία και ο «καπετάνιος» της, ο Πάνος Κοκκινόπουλος γράφει ξανά και ετοιμάζει μια νέα σειρά, στα πρότυπα του αστυνομικού θρίλερ, όπως μας έχει συνηθίσει. Η καλύτερη στιγμή λοιπόν, για να θυμηθούμε ξανά όλες τις σειρές του Πάνου Κοκκινόπουλου και να τις βάλουμε στη σειρά. Το «χειρότερη» το ορίζουμε πάντα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες σειρές του δημιουργού, προφανώς δεν έχει κάνει κάτι που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κακό».

10. Οι συνυπάρχοντες (1985)

Tι είναι: Ένας Έλληνας πολιτικός πρόσφυγας, καταδικασμένος ερήμην εις θάνατον απο το στρατοδικείο, ζει αποτραβηγμένος από κάθε πολιτική δραστηριότητα στην Βιέννη. Εκεί μαθαίνει πως το κόμμα τον αποκήρυξε και τον διέγραψε από μέλος. Επιστρέφει παράνομα και με κίνδυνο της ζωής του στην Ελλάδα και κρύβεται σε σπίτια παλιών φίλων και συντρόφων του προσπαθώντας να καταλάβει τη νέα κατάσταση και να μάθει τους λόγους της διαγραφής του. Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Πουλικάκος, Άλκης Παναγιωτίδης, Σοφία Σεϊρλή, ενώ συναντάμε στην παραγωγή και την Μπέσυ Βουδούρη. 

Τι μας αρέσει: Στα 10 χρόνια μετά την Μεταπολίτευση, ο 36χρονος τότε, Κοκκινόπουλος δημιούργησε μια κοινωνική σειρά 13 επεισοδίων (βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Απόστολου Νικολαϊδη) αφιερωμένη σε όσους είδαν τα πολιτικά τους φρονήματα να καταρρέουν, εντός της πασοκικής ευδαιμονίας. Δεν καταφέραμε να βρούμε κάποιο αρχειακό υλικό, πέρα από το σάουντρακ της σειράς, από τον Δημήτρη Πουλικάκο.

Δείτε επίσης: Όταν ο πατέρας του Παναγιώτη Φραντζή φρέναρε την «Ανατομία ενός Εγκλήματος»

9. Η Διπλή Αλήθεια (1997)

Tι είναι: Κάθε επεισόδιο αρχίζει με ένα ρεπορτάζ διάρκειας 30-40 δευτερολέπτων, όπου ακούγεται η φωνή του ρεπόρτερ, πάντοτε του ίδιου, ο οποίος αφηγείται μια ιστορία, όπως εκείνη τη στιγμή μπορεί να την φανταστεί, βασισμένος στα στοιχεία που έχει συλλέξει. Μετά αρχίζει η ιστορία της "Διπλής αλήθειας" και μας τίθεται το ερώτημα: κατάφερε ο δημοσιογράφος να εντοπίσει την αλήθεια της ιστορίας;

Τι μας αρέσει: Είναι η σειρά που δημιούργησε ο Πάνος Κοκκινόπουλος μετά την τεράστια επιτυχία της «Ανατομίας ενός Εγκλήματος». Το ύφος εδώ είναι κάπως πιο «ήπιο», περισσότερο σαν ψυχόδραμα παρά σαν θρίλερ. Από το retrodb μαθαίνουμε πως το πρώτο επεισόδιο της σειράς (21/10/1997) με τίτλο «Λάθος Ελπίδες», εκπροσώπησε την ΕΡΤ στο διαγωνιστικό τμήμα του «Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων Prix Europa».

Πρόκειται για μια υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης στην οποία εμπλέκονται  ο Πέτρος Φιλιππίδης, η Σμαράγδα Καρύδη και ο Σπύρος Φωκάς.

8. Πεθαίνω για Σενα (2003)

Τι είναι: Ο Γιάννης (Άκης Σακελλαρίου) έχει φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο και αποφασίζει πάνω στην απελπισία του να ληστέψει μια τράπεζα για να ξελασπώσει. Στην τράπεζα που επισκέπτεται βρίσκεται ήδη η Αγγελική (Κατερίνα Παπουτσάκη) για κάποιες δουλειές της. Την στιγμή που ο Γιάννης αποφασίζει να ξεκινήσει τη ληστεία, μπαίνει στην τράπεζα ο Πέτρος (Γεράσιμος Γεννατάς) με σκοπό να την ληστέψει κι αυτός. Ταυτόχρονα, η Χαρά (Νόνη Δούνια) βλέπει σε κάποια πρωινή ενημερωτική εκπομπή ότι ο σύζυγός της, ο Στέλιος Ελ Γαργαμπίκας (Γιώργος Γιαννόπουλος) αποφυλακίζεται προσωρινά λόγω προβλημάτων υγείας και μαθαίνει ότι είναι υποχρεωμένος να μεταφερθεί για κάποιο καιρό σε ένα σανατόριο.

Ο Γαργαμπίκας, που ξέρει ότι όσο καιρό ήταν στη φυλακή, η Χαρά έτρωγε την περιουσία του με άλλους άντρες, είναι αποφασισμένος να καθαρίσει το όνομά του και να σκοτώσει την Χαρά. Έχει στείλει λοιπόν κάποιους από τους μπράβους του να βρουν έναν παλιό του φίλο που έκανε για λογαριασμό του τέτοιες δουλειές. Την ίδια στιγμή αποφασίζει κι η Χαρά να σκοτώσει τον Γαργαμπίκα για να μην είναι μέσα στα πόδια της και να μπορεί να κάνει την ζωή της όπως και πριν που ήταν φυλακισμένος. Αναζητά λοιπόν κι αυτή κάποιον να αναλάβει αυτή τη δουλειά.

Τι μας αρέσει: Είναι η «σκοτεινή κομεντί» εποχή του Πάνου Κοκκινόπουλου. Δεν είναι κακό, έχει πλάκα, έχει τον Λάμπη Λιβιεράτο (!) στο τραγούδι των τίτλων, αλλά απέχει αρκετά από τις υπόλοιπες δημιουργίες του. 

7. Eroica (1999)

Τι είναι: (αντιγράφουμε από το retrodb) «Η Eroica είναι μια ανάμνηση ή καλύτερα η ανάμνηση της παιδικής ηλικίας, το πέρασμα από την παιδικότητα στην εφηβεία, το τέλος μιας ηρωικής εποχής. Η Eroica μιλάει για μια παρέα παιδιών σε μια ακαθόριστη πόλη στις αρχές του αιώνα και για τις περιπέτειες τους. Πενήντα μέρες είναι το διάστημα στο οποίο ξετυλίγονται τα γεγονότα. Πενήντα μέρες που έχουν την έκταση μιας ολόκληρης ζωής, για αυτό συναντά ταυτόχρονα τη χαρά και τη λύπη, τη γιορτή και το πένθος, τον έρωτα και τον θάνατο, την αρχή και το τέλος».

Τι μας αρέσει: Κατάθεση ρομαντισμού από τον Κοκκινόπουλο, μια τηλεοπτική μεταφορά (τριών επεισοδίων) του μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη, με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους του, Πέτρου Φιλιππίδη, Μηνά Χατζησάββα και Παναγιώτα Βλαντή.  Η σειρά προβλήθηκε στην ΕΡΤ.

6. Ου Φονεύσεις (2018)

Τι είναι:  Σειρά αυτοτελών επεισοδίων, στο ύφος το «Κόκκινου Κύκλου», με θεματικές πιο σύγχρονες και μια σκηνοθετική προσέγγιση που επιχειρεί να παρουσιάσει μια πιο προσωπική άποψη για τον εκάστοτε θύτη και το θύμα του.

Τι μας αρέσει: Έδειξε πως ο Πάνος Κοκκινόπουλος «το'χει» ακόμα, παρουσιάζοντας υψηλού επιπέδου τηλεοπτικές αστυνομικές ιστορίες, βασισμένες σε αληθινά εγκλήματα.

5. Αχ, και να 'ξερες (2002)

Τι είναι: H ιστορία δύο αστυνομικών, του Τάσου και του Αντώνη, που παίρνουν μετάθεση από τις υπηρεσίες τους στην Ε.Υ.Π. προκειμένου να παρακολουθήσουν έναν επιχειρηματία με ύποπτες δραστηριότητες. Τους τοποθετούν σε ένα διαμέρισμα απέναντι από το γραφείο του επιχειρηματία, το οποίο από σύμπτωση βρίσκεται πάνω από το σπίτι που μένουν τα πεθερικά του Τάσου. Εκεί, μια σειρά από συμπτώσεις και παρεξηγήσεις, θα υποχρεώσουν τους δύο αστυνομικούς να μην ασχοληθούν με την παρακολούθηση του επιχειρηματία, αλλά με προσωπικές τους ερωτικές περιπέτειες. Παίζουν οι Παναγιώτα Βλαντή, Γεράσιμος Γεννατάς, Σμαράγδα Καρύδη, Κωσταντίνος Μαρκουλάκης. 

Τι μας αρέσει: Το τραγούδι των τίτλων είναι ακραία κολλητικό. Η ιστορία καθεαυτή είναι μια διαφορετική κατάσταση, καθώς απαιτεί χρόνο από τον τηλεθεατή, ώστε να συντονιστεί με το σαρδόνιο χιούμορ της. Να το πούμε πιο απλά, όσοι συντονίζονταν με τη σειρά, περιμένοντας να δουν αγαπημένους γκεστ σταρ να σπαρταρούν στο πάτωμα μετά από μια άγρια δολοφονία, μάλλον άλλαζαν κανάλι.

4. Νυχτερινό Δελτίο (1998)

Τι είναι: Ο αστυνόμος Χαρίτος, ένας άντρας που επιβιώνει από μια μίζερη δουλειά, έναν προβληματικό γάμο, σε μια πόλη πνιγμένη στη κίνηση και λατρεύει τα λεξικά. Η σειρά βασίζεται στο χαρακτήρα του ομώνυμου αστυνομικού μυθιστορήματος του Πέτρου Μάρκαρη. Παίζουν οι Μηνάς Χατζησάββας, Χρήστος Βαλαβανίδης, Σοφία Σεϊρλή, Τάκης Μόσχος, Κάκια Ιγερινού.

Τι μαας αρέσει: Είναι μια σειρά που δεν μοιάζει με καμία του Πάνου Κοκκινόπουλου. Έχει μπόλικη μελαγχολία, έχει έναν κεντρικό ήρωα που δεν είναι καθόλου φαντεζί. Απαιτεί το χρόνο του θεατή και έπειτα τον ανταμείβει.

3. Ο 3ος Νόμος (2010)

Τι είναι: Μια ακόμα παραγωγή αυτοτελών ιστοριών, που βασίζονταν σε αληθινά εγκλήματα. Έπεσε πάνω στη μεγάλη κρίση του Mega και έριξε αυλαία ξαφνικά.

Τι μας αρέσει: Θυμάστε το επεισόδιο με τίτλο «Ο Βασιλιάς και το Αϊδόνι», με τους Στέλιο Μάϊνα και Όμηρο Πουλάκη; Δε λέμε άλλα. 

2. Δέκατη Εντολή - Κόκκινος Κύκλος (2000-2015)

Τι είναι: Ουσιαστικά η μια σειρά είναι σαν δίδυμο αδελφάκι της άλλης. Αυτοτελείς «εγκληματικές» ιστορίες, με τους καλύτερους ηθοποιούς εκεί έξω, να ερμηνεύουν ανθρωπόμορφα «τέρατα», με τρόπο ανατριχιαστικά ρεαλιστικό.

Τι μας αρέσει: Δεν έχουμε ξεχάσει το επεισόδιο του Κόκκινου Κύκλου με τίτλο «Οι Φίλοι», που έφερε τον Θοδωρή Αθερίδη ενάντια στον Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Δεν έχουμε ξεχάσει πολλά ακόμα επεισόδια, πολλές ιστορίες από εκείνες που λες «αποκλείεται να συνέβη αυτή η φρίκη».

1. Ανατομία Ενός Εγκλήματος (1992-1996)

Τι είναι: Ένας αφηγητής ξεσκονίζει ιστορίες που έχουμε δει σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Εμείς παρακολουθούμε την ιστορία επί της οθόνης και σε εμάς ανατίθεται η ευθύνη να κρίνουμε τον δράστη. Είναι ένα «τέρας» ή μήπως κάποιος που θα μπορούσε να ζει ανάμεσα μας;

Τι μας αρέσει: Ευλογημένο το καστ της σειράς με θρύλους όπως ο Αλέκος Αλεξανδράκης, αλλά και ανερχόμενους ηθοποιούς της εποχής, όπως ο Ρένος Χαραλαμπίδης και η Εβελίνα Παπούλια. Απίστευτα θαρραλέος εδώ ο Κοκκινόπουλος και η ομάδα του,  δημιούργησαν μικρά κινηματογραφικά φίλμ για την τηλεόραση, με γενναίες δόσεις ψυχολογικού, υπαρξιακού τρόμου και σπλάτερ.

Εκτός συναγωνισμού: 

Μαύρα Μεσάνυχτα (2008)

Τι είναι:  Όλα ξεκινούν όταν ο Θράσος, ένας φιλήσυχος βιοπαλαιστής, κληρονομεί την περιουσία του αδερφού του, ανθρώπου της νύχτας και ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου. Πώς αντιδρούν η διψασμένη για λούσα γυναίκα του, ο ρέμπελος γιος του, η γκοθού κόρη του και η τετραπέρατη πεθερά του; Και από την άλλη, τι υποδοχή του επιφυλάσσουν η ερωμένη του αδελφού του, οι μπράβοι, οι τραγουδιάρες και ο λοιπός περίγυρος της νύχτας;

Τι μας αρέσει: Τα πάντα. Η απεικόνιση των σκυλάδικών, ο Στέλιος Μάϊνας, η Μπέσυ Μάλφα, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, η Παναγιώτα Βλαντή, ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε, Μάκης Παπαδημητρίου, το τραγούδι των τίτλων, η ιστορία που ακροβατούσε ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία και ενίοτε σε «έπιανε από το λαιμό» και δε σε άφηνε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.