Αναρωτιέται γνωστό σάιτ με τηλεοπτική αρθρογραφία, αν το «Adolescence», η νέα δραματική σειρά του Netflix σε σενάριο των Στίβεν Γκράχαμ (κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο) - Τζακ Θορν, είναι «βασισμένη σε αληθινή ιστορία». Και εμείς θα απαντήσουμε, αν και δεν μας ρώτησε κανείς, πώς δεν είναι αυτό το θέμα.
O ίδιος ο Γκράχαμ είχε δηλώσει πως αυτή η «πανδημία» των εγκλημάτων με μαχαιρώματα που μαστίζει τη Βρετανία, έγινε σημείο αναφοράς για να γεννηθεί αυτή η νέα σειρά, τεσσάρων επεισοδίων. Δεν είναι βασισμένη σε αληθινά πρόσωπα αυτή η ιστορία, αν και περιγράφει κάτι πάρα πολύ υπαρκτό και σοκαριστικά αληθινό.
Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τι συμβαίνει στο «Adolescence», με spoiler-free τρόπο.
Έφοδος
Η αστυνομία κάνει έφοδο στο σπίτι της οικογένειας Μίλερ και συλλαμβάνει τον 13χρονο Τζέιμι με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Ο πατέρας του, ο Έντι, θα είναι στο πλευρό του κάθε στιγμή, ακόμα και όταν η αστυνομία υποβάλλει το γιό του σε ακραίας σκληρότητας ανακρίσεις, σαν να ήταν κάποιος (ενήλικας) σεσημασμένος εγκληματίας. Στα τέσσερα επεισόδια του «Adolescence» θα μπούμε μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα, σε ένα σχολείο, σε ένα αναμορφωτήριο, σε μια λαϊκή γειτονιά, για να παρακολουθήσουμε όχι μόνο τη διαδικασία της διαλεύκανσης του εγκλήματος, αλλά και το πως μια ολόκληρη κοινωνία αντιδρά σε αυτό.
Από την οικογένεια του Τζέιμι ως τους συμμαθητές και τους δασκάλους του σχολείου, ως την ψυχολόγο που αναλαμβάνει να «φωτίσει» το σκοτάδι στο ψυχισμό του 13χρονου (στο συγκλονιστικό 3ο επεισόδιο), όλοι αναζητούν κάποια εξήγηση, ίσως και κάποια λύτρωση, που μπορεί να μην έρθει ποτέ.
Γιατί τρομάζει το «Adolescence»
Πιστεύω πως αν ήταν αμερικάνικη σειρά, θα έμοιαζε με την θρυλική ελληνική βιντεοταινία «Φυλακές Ανηλίκων», ενδεχομένως να είχε βρεθεί και κάποιος 30χρονος με μουστάκι, σαν τον Θέμη Μάνεση, για να υποδυθεί τον 13χρονο Τζέιμι. Εδώ όμως δεν υπάρχουν φτηνοί εντυπωσιασμοί, δεν βλέπουμε καν το ίδιο το έγκλημα, πέρα από κάποια μακρινά, αινιγματικά πλάνα.
Η σειρά τοποθετεί έναν μεγεθυντικό φακό στις ζωές των εφήβων στον post covid κόσμο. Εστιάζει στο πόσο εκτίθενται σε τοξικά «viral trends» όπως οι manosphere θεωρίες του επαγγελματία μισογύνη Άντριου Τέητ, στο πόσο εύκολα μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στο ψυχισμό τους ένα emoji σε ένα instagram post ή μια φωτό στο Snapchat.
Υπάρχει όμως και η offline ζωή. Εδώ τα σχολεία εδώ μοιάζουν με κλουβιά, που μυρίζουν «σπέρμα και κάτουρο», με τους δασκάλους να θυμίζουν χωροφύλακες και τους μαθητές να περπατούν σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στο ψηφιακό εθισμό τους και στην άχρωμη και φλατ καθημερινότητα. Φαντάζεστε το «Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα» αν ο Μπίλιας και η παρέα του είχαν «γραμμένο» το μάθημα και έστελναν μωβ καρδούλες από τα smartphone τους; Δεν ακούγεται τόσο αστείο ξαφνικά.
Αλήθεια; ξέρετε τι συμβολίζει το emoji μωβ καρδιάς;
Τελικά το έκανε το έγκλημα ο Τζέιμι;
Θα κοιμηθείτε χωρίς εφιάλτες, όταν τελειώσει και το τελευταίο επεισόδιο της σειράς;
Όχι, δεν θα απαντήσουμε.
Καλή τύχη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.