Μενού
  • Α-
  • Α+

Όπως έχουν δείξει χιλιάδες χρόνια εμπειρίας των ανθρώπων στο αλκοόλ, υπάρχουν ποτά που μπορούν να σε κάνουν να πας για... πόλεμο όπως και ποτά που μπορούν να σε αρρωστήσουν. Οι φήμες λένε πως το τζιν είναι ένα από το ποτά που μπορούν να σου προκαλέσουν... δάκρυα. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Ας το ανακαλύψουμε...

Προκαλεί το τζιν κατάθλιψη;

Το δάκρυ που μπορεί να κυλήσει ενώ πίνεις ένα τζιν με τόνικ και συζητάς για τη δουλειά σου ή την πρώην σου είναι κάτι αποδεκτό κατά τη διάρκεια μίας δημόσιας συζήτησης. Και αποτελεί γεγονός πως όταν συζητάς για τέτοιου είδους θέματα, οι πιθανότητες λένε πως δεν φταίει το ποτό για τα δάκρυα που μπορεί να ξεφύγουν... Ωστόσο, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των μύθων που κυκλοφορούν σχετικά με τα ποτά, η κακή φήμη περί «ώθησης προς την κατάθλιψη» που συνοδεύει το τζιν ίσως να έχει μία βάση.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περισσοτέρων από 30.000 ατόμων, προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν τα ποτά στον άνθρωπο. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να περιγράψουν πώς το αλκοόλ, όπως το κόκκινο και το λευκό κρασί, η μπίρα και τα οινοπνευματώδη ποτά τους επηρεάζουν συνήθως. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενδεικτικά.

Σε κάνει το τζιν να κλαις;

Σχεδόν το ένα τρίτο όσων πίνουν αλκοολούχα ποτά ανέφεραν ότι το αλκοόλ τους έκανε να αισθάνονται επιθετικοί και συναισθηματικοί. Σχεδόν το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων ένιωσαν μία τάση για... δάκρυα μετά την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών όπως το τζιν. Συγκριτικά, μόνο το 17% όσων έπιναν κρασί και μόλις το 9% όσων προτιμούσαν μπίρα ένιωσαν το ίδιο πράγμα. Αν συνυπολογίσετε πως μόνο το 20% των ερωτηθέντων απάντησαν πως ποτά όπως το τζιν τους ηρεμούν, καταλαβαίνετε πως ίσως να υπάρχει και φωτιά, όχι μόνο καπνός...

 

Γιατί όμως η κατανάλωση τζιν σε κάνει να ψάχνεις χαρτομάντιλα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα οινοπνευματώδη όπως το τζιν μπορεί να έχουν τόσο έντονα αρνητική επίδραση στους ανθρώπους. Όπως αναφέρουν ειδικοί, ο κύριος παράγοντας που μπορεί να θεωρηθεί υπαίτιος για την «κακή φήμη» των ποτών είναι το πόσο γρήγορα τα πίνεις αλλά και το πώς τα συνοδεύεις. Τα ποτά, όπως το τζιν, συχνά καταναλώνονται πιο γρήγορα και έχουν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλ σε αυτά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια ταχύτερη διεγερτική δράση καθώς αυξάνονται τα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα.

Επίσης, είναι προφανές πως σε επηρεάζει διαφορετικά το ποτό όταν καταναλώνεις ταυτόχρονα κάτι φαγώσιμο (κάτι που συνηθίζεται περισσότερο όταν πίνεις κρασί ή μπίρα). Όταν λοιπόν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα αρχίζουν να ανεβαίνουν, μειώνεται παράλληλα η ικανότητα του εγκεφάλου να καταστέλλει παρορμητικά συναισθήματα ή να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες των πράξεων.

Ωραία τα λένε οι ειδικοί, αλλά επειδή εδώ δίνεται απάντηση γενικώς για τα οινοπνευματώδη ποτά και όχι συγκεκριμένα για το τζιν και την όποια σχέση μπορεί να έχει με τα... χαρτομάντιλα, το κλειδί του μυστηρίου μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τη χημεία, αλλά να βρίσκεται στο παρελθόν του ίδιου του ποτού.

Άμα έχεις κακή φήμη...

Ιστορικά, το τζιν έχει υποφέρει αρκετά από «κακεντρεχή» σχόλια εναντίον του. Τον 17ο και 18ο αιώνα, το ποτό απαγορεύτηκε από πολιτικούς στη Βρετανία. Το τζιν χαρακτηρίστηκε ως «κακή επιρροή» καθώς ήταν το πιο εύκολα διαθέσιμο «σκληρό» ποτό στους δρόμους του Λονδίνου. Μάλιστα, καλλιτέχνες αλλά και δημοσιογράφοι της εποχής επιφορτίστηκαν με την αποστολή να προβάλλουν τα καταστροφικά αποτελέσματα του τζιν σε άρθρα και σατιρικά σκίτσα. Αυτό συνέβαλε στη διαμόρφωση της φήμης ότι το τζιν προκαλεί -μεταξύ άλλων- κατάθλιψη.

Δεδομένου ότι αυτή η φήμη επικράτησε για πολλά χρόνια, με το τζιν να θεωρείται ως ένα ποτό-ταμπού (ή ακόμα και να χαρακτηριστεί ως «το ποτό των αλκοολικών») δεν αποτελεί έκπληξη που ακόμα δεν έχει ξεφύγει εντελώς από το παρελθόν του. Έτσι ειδικοί θεωρούν πως η συσχέτιση του τζιν με συναισθηματική κατάρρευση, δάκρυα ή ακόμα και με κατάθλιψη υπάρχει περισσότερο λόγω του «μαύρου» παρελθόντος του ποτού.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η κατανάλωση τζιν δεν είναι απαραίτητα κάτι που θα σου «ανοίξει τις βρύσες». Αλλά είναι προφανές ότι η εν λόγω σύνδεση είναι κάτι παραπάνω από μία φήμη. Όπως φάνηκε και από την παραπάνω έρευνα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών μόνο αθώα δεν είναι και όσο μεγαλύτερο το ποσοστό του αλκοόλ, τόσο χειρότερα (μπορούν να γίνουν) τα πράγματα.

Η ίδια μελέτη που ανέφερε τις αρνητικές επιπτώσεις των πολύ αλκοολούχων ποτών διαπίστωσε επίσης ότι «το επίπεδο εξάρτησης των ερωτηθέντων από το αλκοόλ συσχετίστηκε έντονα με την αίσθηση όλων των συναισθημάτων και μάλιστα στον ύψιστο βαθμό». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η πιθανότητα επιθετικότητας είναι «σημαντικά υψηλότερη σε πιθανώς εξαρτώμενα από το ποτό άτομα σε σχέση με τους casual drinkers». Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι όποιος επιδίδεται συχνά στη συνήθεια να καταναλώνει ένα ποτάκι, τόσο πιο πιθανό είναι να ξεσπάσει κάποια στιγμή στα δάκρυα (ή να παίξει ξύλο) χωρίς προειδοποίηση.

Εντάξει δεν έχει μόνο στραβά το τζιν

Αν και τα οινοπνευματώδη ποτά όπως το τζιν μπορεί να ενισχύσουν τα συναισθήματα της επιθετικότητας και της κατάθλιψης, η μελέτη διαπίστωσε επίσης πως μπορούν να «ξυπνήσουν» και μερικά πιο θετικά συναισθήματα. Από όλα τα ποτά που δοκιμάστηκαν στην έρευνα, τα αλκοολούχα τύπου τζιν ήταν επίσης πιο πιθανό να βοηθήσουν τους πότες να αισθανθούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενέργεια και σέξι διάθεση. Αν και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του αλκοόλ είναι αναμφίβολα καταστροφικός, είναι σαφές ότι δεν προκαλεί μόνο άσχημα νέα εάν καταναλώνεται με μέτρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA