Μενού
theodorikakos
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι περισσότεροι όταν ακούνε το όνομα του Τάκη Θεοδωρικάκου, αμέσως το συνδέουν με τις δημοσκοπήσεις και το Mega! Επί πολλά χρόνια, άλλωστε, ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μέσα από τη συχνότητα του «Μεγάλου Καναλιού», ενημέρωνε τους πολίτες για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της GPO. Πολλές εκλογικές βραδιές ο Τάκης Θεοδωρικάκος έδινε τα... «φώτα» του στα τηλεοπτικά πάνελ και κάπως έτσι τον έμαθε ο κόσμος. Ο πολιτικός κόσμος, ωστόσο, τον είχε μάθει νωρίτερα, μέσα από τη δράση του στον χώρο της Αριστεράς.

Ποιος είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος γεννήθηκε το 1964 στο Κερατσίνι. Έλκει την καταγωγή του από την Κοτρώνα της Μάνης. Αποφοίτησε από το λύκειο της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής Πειραιά. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών.  Πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στις «Πολιτικές επιρροές στην Αθλητική Πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά τη Μεταπολίτευση» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 έως και το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, δίδασκε στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μαθήματα σχετικά με τις Κρατικές πολιτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κοινωνική πολιτική, την εκλογική συμπεριφορά και ανάλυση και τα πολιτικά κόμματα και δημοσκοπήσεις, ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.).

Επιστημονικός συνεργάτης και πρόεδρος της εταιρείας GPO ΑΕ, από το 2000 ως το 2016. Έχει παρουσιάσει σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει δυο παιδιά.

Φίλοι και εχθροί λένε για τον Τάκη Θεοδωρικάκο πως είναι ο άνθρωπος που φροντίζει πάντα να βρίσκεται στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Ίσως για αυτό, το ταξίδι του στην πολιτική, ξεκίνησε από τα αριστερά για να φτάσει σήμερα να είναι στα δεξιά. Είναι από τους λίγους, άλλωστε, που μπορούν να υπερηφανεύονται πως μέσα σε 30 χρόνια πέρασε από όλους τους ιδεολογικούς χώρους (ΚΚΕ, Συνασπισμός με τους «ανανεωτικούς», ΠΑΣΟΚ δίπλα στον Κώστα Λαλιώτη, Νέα Δημοκρατία) κατέχοντας συνήθως σημαντικές θέσεις σε νευραλγικά πόστα. Κάτι που προφανώς μόνο τυχαίο δεν είναι.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, θεωρείται από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρείται, επίσης, ότι η στρατηγική του νυν πρωθυπουργού για την κατάκτηση της εξουσίας και τη νίκη στις εθνικές εκλογές 2019, φέρει τη σφραγίδα του Πειραιώτη πολιτικού. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 όταν επέστρεψε στα βουλευτικά του καθήκοντα μετά τον ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε. Από τις 31 Αυγούστου 2021 μέχρι και σήμερα είναι υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Γενικός Γραμματέας της ΚΝΕ

Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην πολιτική ζωή του Τάκη Θεοδωρικάκου ήταν η θητεία του στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Καθόλου τυχαία επιλογή αν αναλογιστεί κανείς πως προέρχεται από οικογένεια αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού. Την περίοδο 1985-86 ήταν υπεύθυνος από το Γραφείο Πειραιά της ΚΝΕ για τους μαθητές στη Νίκαια.

kne1
Διάσπαση της ΚΝΕ | Τύπος της εποχής

Η μεγάλη στιγμή, ωστόσο, στην «κόκκινη» πορεία του, ήρθε μια ημέρα σαν σήμερα, όταν στις 27 Ιανουαρίου του 1990, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα αφού ήδη από τον Ιούνιο του 1988 επικρατεί αναβρασμός στις τάξεις τόσο του ΚΚΕ όσο και της ΚΝΕ. Μετά το 4ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας είχε γίνει ξεκάθαρο πως τα πράγματα οδηγούνται σε μια δίχως προηγούμενο σύγκρουση η οποία παίρνει σάρκα και οστά τον Σεπτέμβριο του 1989 με την πρώτη διάσπαση. Είναι η εποχή που ένα τμήμα της ηγεσίας της οργάνωσης αποχωρεί τόσο από τη νεολαία όσο και από το κόμμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεκινάνε οι διαδικασίες προκειμένου να οδηγηθεί η ΚΝΕ στο 5ο της συνέδριο. Γραμματέας της προσυνεδριακής επιτροπής που ορίστηκε από την ΚΕ του ΚΚΕ είναι ο Σήφης Κωτσαντής ο οποίος φέρνει σε πέρας την αποστολή του που δεν ήταν άλλη από τη διοργάνωση του συνεδρίου το οποίο έχει ως κεντρικό σύνθημα το «Στο ρυθμό της νεολαίας και της εποχής»! Για πολλούς από το σύνθημα και μόνο φαινόταν η διάθεση και των δυο πλευρών (''παραδοσιακών'' και ''ανανεωτικών'') να πάνε σε οριστική ρήξη.

Στο συνέδριο εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της ΚΝΕ ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Κάποιοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο γεγονός είναι μεγάλη έκπληξη δεδομένου πως ο Θεοδωρικάκος πριν δεν ήταν καν στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ. Για άλλους, ωστόσο, ήταν περίπου δεδομένη μια τέτοια εξέλιξη αφού ο Θεοδωρικάκος ήταν ο εκλεκτός της «ανανεωτικής πτέρυγας» που ξεκινούσε από τον Μίμη Ανδρουλάκη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και έφτανε μέχρι τον Γιάννη Δραγασάκη και τη Μαρία Δαμανάκη.

kne2
Αφίσες της ΚΝΕ για το 5ο Συνέδριο | ΚΝΕ

Η θητεία, ωστόσο, του Τάκη Θεοδωρικάκου ως ΓΓ της νεολαίας θα είναι σύντομη. Είναι ουσιαστικά η περίοδος που η ΚΝΕ ήταν χωρισμένη στα δυο. Το διαζύγιο θα επισημοποιηθεί την επόμενη χρονιά, με τη δεύτερη και μεγαλύτερη διάσπαση. Οι ανανεωτικοί, ανάμεσα σε αυτούς και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αποχωρούν οριστικά για τον Συνασπισμό και η ΚΝΕ ανασυγκροτείται με ΓΓ πλέον τον Νίκο Σοφιανό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA