Μενού
capone
Δεύτερος από τα αριστερά, με το άσπρο καπέλο, ο Αλ Καπόνε μεταφέρεται στις φυλακές | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Αδιαμφισβήτητα, όταν αναφέρουμε τη λέξη «γκάνγκστερ» το πρώτο όνομα που μας έρχεται στο μυαλό είναι αυτό του Αλ Καπόνε. Αντε για τους... μπασκετικούς να έρχεται και αυτό του Νίκου Γκάλη. Σήμερα όμως δεν θα μιλήσουμε για τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ αλλά για τον διαβόητο μαφιόζο που κατόρθωσε να έχει «στην κατοχή του» κοτζάμ Σικάγο. Μία ημέρα λοιπόν, σαν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 1932, ο Αλ Καπόνε οδηγείται στη φυλακή με την κατηγορία της φοροδιαφυγής.

Δεν αποτελεί μυστικό πως τη δεκαετία του '20 ο Αλ Καπόνε ήταν από τους λίγους ανθρώπους που μπορούσε να υπερηφανευτεί πως μπορούσε να πυροβολήσει κάποιον σε ένα μπαρ και να γνωρίζει πως θα πάει σπίτι του να κοιμηθεί μετά σαν μωρό. Χωρίς καμία κατηγορία, χωρίς καμία εξακρίβωση στοιχείων και, φυσικά, χωρίς καν να εμφανιστεί η αστυνομία στο κατώφλι της πολυτελέστατης βίλας του. Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί στην εισαγγελία που ετοίμαζαν τον ογκώδη φάκελο δικογραφίας με τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή κατά του Αλ Καπόνε, δεν πίστευαν πως θα κατάφερναν να κλείσουν τον γκάνγκστερ στη φυλακή

capone
Αλ Καπόνε | Associated Press

Το βιογραφικό του μεγαλύτερου γκάνγκστερ όλων των εποχών

Ας μην βιαζόμαστε όμως κι ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο διαβόητος μαφιόζος Άλφονς Γκαμπριέλ Καπόουν, γνωστότερος ως Αλ Καπόνε, γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1899 στο Μπρούκλιν. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από την Ιταλία στις ΗΠΑ πέντε χρόνια νωρίτερα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Με το έγκλημα ήρθε σε επαφή πολύ νωρίς. Σε ηλικία 14 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε σε μία συμμορία, με την οποία το 1920 μετακόμισε στο Σικάγο. Παράλληλα, ανέπτυξε δεσμούς με άλλη μία συμμορία και με τη δική του βοήθεια, οι δύο ομάδες συνεργάστηκαν, κυρίως στο λαθρεμπόριο μπύρας, τη μαστροπεία και τα παράνομα στοιχήματα. Πέντε χρόνια αργότερα, και μετά την επικήρυξη του αρχηγού της σπείρας, ο Καπόνε ανέλαβε τα ηνία. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του τρόμου για τους αντιπάλους του και ως το τέλος της δεκαετίας βρισκόταν στη λίστα των πλέον καταζητούμενων κακοποιών.

Στο στόχαστρο των Αρχών μπήκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1929, όταν οι άνδρες του, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, εξολόθρευσαν μια αντίπαλη συμμορία. Τη συγκεκριμένη στιγμή, ο ίδιος βρισκόταν στη Φλόριντα και όλες οι κατηγορίες εναντίον του δεν κατέστη δυνατόν να αποδειχθούν στο δικαστήριο. Το FBI επανεξέτασε την υπόθεση και ο ίδιος δέχθηκε να συνεργαστεί. Απέφυγε όμως να εμφανιστεί στο δικαστήριο, επικαλούμενος λόγους υγείας. Η δίκη καθυστέρησε μερικούς μήνες και όταν τελικά ο Καπόνε παρουσιάστηκε, ήδη είχε αποδειχτεί πως δεν ήταν άρρωστος, αλλά παραθέριζε. Συνελήφθη για ασέβεια προς το δικαστήριο και αφέθηκε ελεύθερος, με χρηματική εγγύηση 5.000 δολαρίων. Το Μάιο του ίδιου χρόνου συνελήφθη και πάλι για παράνομη οπλοφορία. Καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη, αποφυλακίστηκε όμως εννέα μήνες αργότερα λόγω καλής διαγωγής.

capone
Αλ Καπόνε | Associated Press

Σκότωσε τόσο κόσμο αλλά τον έστειλε στη «στενή» η... φοροδιαφυγή

Τότε ήταν που οι Αρχές συνειδητοποίησαν πως θα μπορούσαν να πιάσουν τον Αλ Καπόνε όχι με τη χρήση δύναμης αλλά με το μυαλό... Συγκεκριμένα, η Εφορία άρχισε να «ξεσκονίζει» τα οικονομικά του κακοποιού έχοντας περισσότερο την ελπίδα πως θα κατάφερναν να διαβρώσουν την εικόνα του, παρά να τον κρατήσουν πίσω από τα σίδερα για μία ολόκληρη ζωή. Όμως την εποχή εκείνη που η δικογραφία ακόμη σχηματιζόταν, ο Καπόνε έβγαζε λεφτά από χίλιες δύο παράνομες δραστηριότητες. Στα μέσα του 1920, ο γκάνγκστερ έπαιρνε «σπίτι» σε μετρητά περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, που στη σημερινή ισοτιμία του δολαρίου είναι περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια. Λίγο πριν τη σύλληψή του, οι Αρχές υπολόγιζαν πως η συνολική του περιουσία σε επιχειρήσεις και μετρητά, άγγιζε το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Παρότι ακόμη και το FBI φοβόταν να βάλει χέρι στο μεγάλο αφεντικό του Σικάγο, το υπουργείο Οικονομικών και η εισαγγελία κατάφεραν να βρουν ένα «παραθυράκι» του νόμου που ανέφερε ότι η φορολογία στα ποτά, ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που το αλκοόλ διακινείται παράνομα, μην ξεχνάτε άλλωστε ότι βρισκόμασταν ακόμη στην Ποτοαπαγόρευση. Τελικά, ο Αλ Καπόνε παραπέμφθηκε για 22 υποθέσεις φοροδιαφυγής μαζί με τον αδερφό του Ραλφ και τα πρωτοπαλίκαρά του, Φρανκ Νίτι και Τζέικ Γκούζικ. Στην προκειμένη περίπτωση, ο εισαγγελέας ήταν «μιλημένος» από την κυβέρνηση να μη δεχτεί τη συμφωνία του Καπόνε για μόνο 2 χρόνια στη φυλακή. Έτσι η δίκη έφτασε μέχρι το δικαστήριο, όπου ο Αλ Καπόνε καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη, πρόστιμο 50.000 δολαρίων, ενώ διατάχθηκε να πληρώσει όλους τους φόρους για την παράνομη διακίνηση αλκοόλ, δηλαδή περίπου 4 εκατομμύρια σε σημερινή ισοτιμία δολαρίου. Στην αρχή βρέθηκε στις φυλακές της Ατλάντα, αλλά μόλις οι Ομοσπονδιακοί ανακάλυψαν πως οι φύλακες του προσέφεραν παροχές στο κελί έναντι χρηματισμού, αποφάσισαν να τον κλείσουν στο Αλκατράζ.

capone
Στα δεξιά, με ένα πούρο στο στόμα, ο Αλ Καπόνε | Associated Press

«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» - «Ναι είσαι ο κατάδικος ΑΖ-85»

Εκεί ξεκίνησε ο «γολγοθάς» για τον διαβόητο γκάνγκστερ καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με τον διευθυντή των φυλακών, Τζέιμς Α. Τζόνστον, ο οποίος από την πρώτη ημέρα έδειξε ποιος ήταν το αφεντικό στο Αλκατράζ. Είναι χαρακτηριστική η στιχομυθία των δύο ανδρών που βγήκε μετά από χρόνια στο φως της δημοσιότητας με τον Αλ Καπόνε να τον ρωτά «Ξέρεις με ποιον μιλάς;» και τον διευθυντή να του απαντά «Εδώ θα είσαι ο κατάδικος AZ-85».

Ουσιαστικά, η φυλακή του Αλκατράζ ήταν εκείνη που γονάτισε το μεγάλο αφεντικό του Σικάγο. Η σύφιλη που είχε κολλήσει χειροτέρεψε, έπαθε βρογχοπνευμονία και η άνοια είχε ξεκινήσει ήδη να του χτυπάει την πόρτα. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Φλόριντα όπου βρέθηκε το 1939, έκτισε το υπόλοιπο της ποινής του. Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο καιρό πριν φύγει από τη ζωή, οι γιατροί ανέφεραν πως ο πάλαι ποτέ κραταιός κακοποιός είχε πλέον την αντίληψη ενός 12χρονου. Τελικά, εγκαταστάθηκε στο σπίτι του στη Φλόριντα, κοντά στους πολύ στενούς συγγενείς του και ως το θάνατό του, σε ηλικία μόλις 48 ετών, στις 25 Ιανουαρίου του 1947, δεν ξαναεμφανίστηκε ποτέ δημοσίως.

capone
Στα δεξιά ο Αλ Καπόνε | Associated Press

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA