Μενού
pokaxontas
Ποκαχόντας | YouTube
  • Α-
  • Α+

Η Ινδιάνα πριγκίπισσα Ποκαχόντας σώζει τον Άγγλο στρατιώτη - κατακτητή Τζον Σμιθ από τον θάνατο στον οποίο τον καταδίκασε η φυλή του πατέρα της, οι δυο τους ερωτεύονται, αυτή του μαθαίνει τα μυστικά της γης, του ανέμου και της φύσης, γενικότερα, διώχνουν τους κακούς κατακτητές (ο Τζον ήταν από τους καλούς) και... πολύ καλό όλο αυτό αλλά του λείπει ο «δράκος». Μια χαρά σενάριο για ταινία και για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Disney κατέγραψε μια ακόμα μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η πραγματική ζωή της Ποκαχόντας, ωστόσο, δεν έχει την παραμικρή σχέση με όλο αυτό. Όπως βέβαια καμία σχέση δεν έχει η ωραιοποίηση της βίαιης συνάντησης δυο πολιτισμών.

Η ζωή της πρώτης ηρωίδας της Αμερικής

Η Ματοάκα γεννήθηκε το 1595 σε ένα μικρό χωριό της Βιρτζίνιας. Ήταν κόρη του Παουχάταν, παντοδύναμου ηγέτη του φυλετικού έθνους των Ποουχάταν. Το Ποκαχόντας είναι το ινδιάνικο όνομά της. Σημαίνει «παιχνιδιάρα» και το «κέρδισε» όταν ήταν μικρό κοριτσάκι ακόμα και ήθελε διαρκώς να παίζει και να πειράζει τους πάντες. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το «Ποκαχόντας» σημαίνει «μικρή και παραχαϊδεμένη» κάτι που πιθανότατα είναι και πιο κοντά στην αλήθεια αφού η Ματοάκα ήταν το αγαπημένο παιδί του πανίσχυρου πατέρα της. Ήταν μια εξαιρετικά όμορφη, μελαμψή κοπέλα που, όπως και τα περισσότερα κορίτσια της φυλής της μεγάλωσε μαθαίνοντας να καλλιεργεί, να μαγειρεύει, να φτιάχνει καλάθια και να φροντίζει τις φωτιές.

Σύμφωνα με τον θρύλο, το 1607, η 12χρονη Ματουάκα είδε αιχμάλωτο στα χέρια της φυλής της τον ηγέτη της αγγλικής αποικίας του Τζέιμσταουν στη Βιρτζίνια, Τζον Σμιθ. Θεωρείται ότι τον έσωσε από βέβαιο θάνατο, καθώς λίγο πριν τον σκοτώσουν, παρακάλεσε τον πατέρα της να του χαρίσει τη ζωή. Βέβαια, αυτό, πιθανότατα, δεν είναι ακριβές. Το πιθανότερο σενάριο είναι το εξής:

Πράγματι, εκείνη τη χρονιά, περίπου 100 Άγγλοι άποικοι αποβιβάστηκαν στη Βιρτζίνια για να ιδρύσουν το Τζέιμσταουν. Ένας από αυτούς τους αποίκους ήταν ένας τυχοδιώκτης που ονομαζόταν Λοχαγός Τζον Σμιθ. Τότε, πράγματι, η Ποκαχόντας άρχισε να πηγαίνει στον καταυλισμό που είχαν χτίσει οι «περίεργοι λευκοί άνθρωποι» να τους κοιτάει και να παίζει μαζί τους ή να τους πηγαίνει φαγητό.

Προφανέστατα δεν υπήρξε κανένας ερωτικος δεσμός ανάμεσα στην Ποκαχόντας και τον Σμιθ. Εκείνος, άλλωστε, ήταν πάνω από 35 ετών εκείνη την εποχή. Ο Σμίθ, άλλωστε, δυο χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση έφυγε για την Αγγλία, ενώ αργότερα η Ποκαχόντας παντρεύτηκε έναν ατρόμητο πολεμιστή της φυλής της, τον Κοκόουμ.

Ουσιαστικά, όλος αυτός ο θρύλος γύρω από την Ποκαχόντας, δημιουργήθηκε πολλά χρόνια αργότερα όταν ο Σμιθ θέλησε να συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και σκαρφίστηκε μια... ηρωική ιστορία σύμφωνα με την οποία η Ποκαχόντας τον έσωσε από βέβαιο θάνατο όταν λίγο πριν τον θυσιάσουν οι άνθρωποι της φυλής της, εκείνη μεσολάβησε, μίλησε στον πατέρα της, του ζήτησε να μην τον εκτελέσουν και εκείνος, επειδή την υπεράγαπούσε, τον άφησε ελεύθερο. «Στο λεπτό της εκτέλεσής μου», έγραψε ο Σμιθ το 1616, η Ποκαχόντας « έθεσε σε κίνδυνο τον εαυτό της για να με σώσει», έγραφε στο βιβλίο του. Σήμερα, πλέον, διάφοροι εθνολόγοι αναφέρουν, ότι αυτό που περιέγραψε ο Τζον Σμιθ ως αιχμαλωσία και πιθανή εκτέλεση από τους Ποουχατάν, στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία... τελετή καλωσορίσματος του Βρετανού στην κοινότητα τους! Η υπερβολή του τυχοδιώκτη Σμιθ έπιασε τόσο πολύ που την επανέλαβε μερικά χρόνια αργότερα όταν διηγήθηκε ακριβώς το ίδιο περιστατικό αλλά με άλλους πρωταγωνιστές. Μια μικρή κοπέλα που τον έσωσε από τους Τούρκους όταν εκείνος είχε πέσει στα χέρια τους στην Ουγγαρία.

Η σκληρή αλήθεια για την Ποκαχόντας

Και μπορεί ο Σμιθ να την έκανε διάσημη και πολλά, πολλά χρόνια αργότερα να έγινε παγκοσμίως διάσημη μέσα από μια δήθεν ερωτική ιστορία, αλλά., όπως ήδη ειπώθηκε, η πραγματική ιστορίας της Ποκαχόντας μόνο παραμύθι δεν θυμίζει. Όταν οι σχέσεις των Βρετανών αποκιοκρατών και των ιθαγενών χάλασαν και οι δύο πλευρές βρέθηκαν αντιμέτωπες, οι Βρετανοί υπέφεραν από την πείνα και τις επιθέσεις των ινδιάνων. Ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την περιοχή αλλά τότε εμφανίστηκε ο Βαρόνος Ντελαγουέρ και με τις παρεμβάσεις του έσωσε την αποικία και της έδωσε το όνομα του. Μαζί με τον Ντελαγουέρ πήγε και ο Τζον Ρολφ ο οποίος καλλιέργησε την πρώτη φυτεία καπνού στην αποικία κάτι που στην πραγματικότητα άλλαξε τη ροή της ιστορίας, υπέρ των αποίκων.

Την άνοιξη του 1613, ο Άγγλος καπετάνιος Σάμιουελ Άργκαλ κράτησε όμηρο την Ποκαχόντας για να διαπραγματευτεί μια μόνιμη ειρήνη με τον πατέρα της. Έναν χρόνο κράτησε η αιχμαλωσία της και αυτό το διάστημα προσπάθησαν να την προσηλυτίσουν στα  ήθη και έθιμα τους. Της έλεγαν συνεχώς ότι  ο πατέρας της και η φυλή της την έχουν ξεχάσει και την έχουν εγκαταλείψει χωρίς να ενδιαφέρονται για το τι θα απογίνει. Της έμαθαν αγγλικά, την δίδαξαν δυτικούς τρόπους, την εκχριστιάνισαν δίνοντας της το όνομα λαίδη Ρεβέκα και την σύστησαν στον χήρο Τζον Ραλφ, που την άφησε έγκυο. Ο Κοκόουμ είχε σκοτωθεί σε μάχη και κάπως έτσι η φυλή της δέχθηκε το να είναι με έναν βρετανό. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές έφτιαξαν και κάπως έτσι η... απαγωγή της Ποκαχόντας πήρε μια μόνιμη και επίσημη μορφή.  Ο γάμος τους έφερε οκτώ χρόνια ειρήνης μεταξύ των αποίκων και των Ινδιάνων.

Το 1616 ο Ραλφ πήρε το παιδί του και την Ποκαχόντας και πήγε στη Βρετανία όπου την παρουσίασε σαν... δημιούργημά του. Μια άγρια ινδιάνα που μεταμορφώθηκε σε καλή νοικοκυρά και κυρίως ενάρετη χριστιανή.  Συναντήθηκαν, μάλιστα, με τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Αγγλίας. 

Η Ποκαχόντας, ωστόσο, δεν άντεξε όλο αυτό το πανηγύρι που είχε στηθεί σε βάρος της. Αρρώστησε και ζήτησε από τον Ραλφ να επιστρέψουν στην Αμερική. Αυτός της έκανε το χατίρι αλλά πριν λίγο πριν ξεκινήσουν, μια ημέρα σαν σήμερα, η Ποκαχόντας πέθανε, πιθανότατα από φυματίωση ή πνευμονία ή ευλογιά. Θάφτηκε στην εκκλησία της ενορίας του Αγίου Γεωργίου στο Gravesend της Αγγλίας.Ο σύζυγός της Τζον Ραλφ επέστρεψε στην Βιρτζίνια όπου και σκοτώθηκε σε μια σφαγή οργανωμένη από τους Ινδιάνους το 1622. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA