Μενού
shakespeare
Το άγαλμα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ποιητής, συγγραφέας, ηθοποιός, τραγωδός, επιχειρηματίας. Ολα αυτά αλλά και πολλά περισσότερα θα μπορούσαν να είναι γραμμένα στο... CV του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ενός από τους κορυφαίους δραματουργούς των τελευταίων 500 χρόνων και ίσως του μοναδικού που είναι αντάξιος των τριών μεγάλων αρχαίων Ελλήνων τραγικών ποιητών, Σοφοκλή, Ευριπίδη και Αισχύλου. Ο δημιουργός του «Άμλετ», του «Μάκθεβ», του «Βασιλιά Ληρ» και άλλων αριστουργημάτων ζωντάνεψε με τους ήρωές του, όχι μόνο το πνεύμα της εποχής του, αλλά όλων των αιώνων. 

Η ημερομηνία που «σημάδεψε» τη ζωή του είναι η 23η Απριλίου, καθώς είναι η ημέρα που (πιθανότατα) γεννήθηκε και (σίγουρα) η ημέρα που πέθανε. Αναλυτικότερα, φέρεται πως γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1564 στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον (35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μπέρμιχγαμ). Ο πατέρας του Τζον Σαίξπηρ (1531-1601) ήταν εύπορος έμπορος και δημοτικός σύμβουλος και ζούσε με άνεση τη δεκαμελή οικογένειά του. Η μητέρα του Μαίρη Άρντεν (1537-1608) καταγόταν από πλούσια οικογένεια της περιοχής.

Πολύ λίγα πράγματα γνωρίζουμε για την παιδική ζωή του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Το πιθανό είναι να φοίτησε στο τοπικό σχολείο. Πάντως, σε ηλικία μόλις 18 ετών παντρεύτηκε την 26χρονη Αν Χάθαγουεϊ (1556-1623), με την οποία έκανε τρία παιδιά: τη Σουζάνα (1583-1649) και τα δίδυμα Χάμνετ (1585-1596) και Τζούντιθ (1585-1662).

Το 1585 άφησε την πατρίδα του κι εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Λονδίνο, όπου πρέπει να ξεκίνησε καριέρα ηθοποιού και να έγραψε τα πρώτα του θεατρικά έργα. Η πρώτη αναφορά που γίνεται για αυτόν στα θεατρικά πράγματα του Λονδίνου βρίσκεται σε ένα φυλλάδιο του δραματουργού Ρόμπερτ Γκριν (1558-1592), που τον περιγράφει «ως τυχάρπαστο κοράκι, στολισμένο με τα δικά μας φτερά, με καρδιά τίγρης τυλιγμένη σε προβιά ηθοποιού, που νομίζει ότι μπορεί να στομφάρει ανομοιοκατάληκτους στίχους, όπως οι καλύτεροι από εσάς».

Το 1594 ήταν μέλος του σημαντικότερου θιάσου του Λονδίνου «Lord Chamberlain’s Men», που αργότερα μετονομάστηκε σε «King’s Men», που είχε τη δική του θεατρική σκηνή με την επωνυμία «The Globe». Ο Σαίξπηρ για 20 χρόνια συμμετείχε ενεργά στη συνεταιριστική επιχείρηση κι ενδιαφερόταν για την οικονομική επιτυχία των έργων που έγραφε για τον θίασο. Ετσι απέκτησε φήμη και πολλά λεφτά.

Το 1596 ξαναγύρισε για λίγο στην πατρίδα του, όπου ξεπλήρωσε τα χρέη του πατέρα του και αγόρασε πολλά κτήματα. Το 1613 επέστρεψε οριστικά στο Στράτφορντ, όπου έζησε ήρεμα τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του, που επισυνέβη στις 23 Απριλίου 1616, συνέταξε τη διαθήκη του. Ετάφη στην εκκλησία της ενορίας του στο Στράτφορντ και στον τάφο του τοποθετήθηκε ένα επίγραμμα, πιθανώς σύνθεση του ιδίου, χωρίς να αναφέρεται το όνομά του.

shakespeare
Πορτρέτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ | Associated Press

Αγνωστες ιστορίες για τον μυθικό Σαίξπηρ

Παρά το γεγονός ότι ο Σαίξπηρ είναι ριζωμένος στη βρετανική και την παγκόσμια κουλτούρα και Iστορία και οι περισσότεροι γνωρίζουν για αυτόν ή έχουν διαβάσει, ακόμη και παρακολουθήσει θεατρικά έργα του,  στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε πολλά για τον κορυφαίο συγγραφέα.

Άλλωστε, υπάρχει μια περίοδος της ζωής του, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως τα «χαμένα χρόνια». Από την στιγμή που τελείωσε το σχολείο μέχρι την ημέρα που παντρεύτηκε τη γυναίκα του, Αν Χάθαγουεϊ, καθώς και ένα κενό επτά ετών, από τότε που γεννήθηκαν τα παιδιά του μέχρι τη στιγμή που καθιερώθηκε ως θεατρικός συγγραφέας στο Λονδίνο του 1592. Τι πραγματικά όμως ξέρουμε για αυτόν; Μια ματιά στα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα της ζωής του. 

1. Ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς γεννήθηκε

Δεν υπάρχει καμία επίσημη καταχώρηση για το πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Σαίξπηρ. Έχει καταγραφεί ωστόσο, ότι η βάπτισή του έγινε στις 26 Απριλίου του 1564. Δεδομένου ότι οι βαπτίσεις των μωρών εκείνη την εποχή γίνονταν λίγες μόνο ημέρες μετά από τη γέννησή τους, είναι πιθανό να γεννήθηκε την ίδια ημερομηνία που πέθανε: Στις 23 Απριλίου.

2. Ο γάμος σε νεαρή ηλικία που μάλλον... δεν πήγε καλά

Ήταν 18 χρονών όταν παντρεύτηκε την Αν Χάθαγουεϊ, που ήταν μεγαλύτερη του κατά οκτώ χρόνια. Ο γάμος με μεγαλύτερη γυναίκα ήταν μία μάλλον αμφιλεγόμενη επιλογή την εποχή εκείνη, ιδίως εάν ληφθεί υπόψιν ότι η Αν ήταν ήδη έγκυος. Το πρώτο τους παιδί, η Σουζάνα, γεννήθηκε 6 μήνες μετά τον γάμο τους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη σχέση που διατηρούσε με την Άννα. Φημολογείτο ότι για μεγάλα διαστήματα ζούσαν χώρια, και ότι της κληροδότησε στη διαθήκη του μόνο το «δεύτερο κρεβάτι του».

3. Ένα από τα παιδιά του πέθανε

Μετά τη γέννηση της Σουζάνα, η Χάθαγουεϊ έμεινε ξανά έγκυος και γέννησε δίδυμα το 1585, τη Τζούντιθ και τον Χάμετ. Ο Χάμετ πέθανε σε ηλικία 11 ετών τον Αύγουστο του 1596. Η απώλεια του παιδιού συγκλόνισε τον Σαίξπηρ.

4, Τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του ήταν αναλφάβητα

Μπορεί ο Σαίξπηρ να έμεινε στην ιστορία για την ευγλωττία του και το ταλέντο (εκτός των άλλων) στη χρήση της αγγλικής γλώσσας, ωστόσο πιστεύεται ότι τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του ήταν αναλφάβητοι, όπως άλλωστε και ο περισσότερος κόσμος εκείνη την εποχή. Σίγουρα ήταν ο πατέρας του, ο οποίος υπέγραφε με ένα σημάδι. Ο γιος τους, Ουίλιαμ, από την άλλη, φοίτησε στο γυμνάσιο του Στράτφορντ, το οποίο ιδρύθηκε, το 1553, από το βασιλιά Εδουάρδο ΣΤ’.  Εκεί έμαθε ανάγνωση και γραφή, έλαβε κλασική παιδεία και έμαθε λατινικά. Τον περισσότερο καιρό του, μάλιστα, τον περνούσε διαβάζοντας στα λατινικά και απαγγέλλοντας απ’ έξω μεγάλα αποσπάσματα από ποιήματα. Η σύζυγός του και τα τρια τους παιδιά, Σουζάνα, Χάμνετ και Τζούντιθ, φημολογείτο ότι επίσης δεν ήξεραν να διαβάζουν και να γράφουν.

5. Δεν υπάρχουν άμεσοι απόγονοι του Σαίξπηρ εν ζωή σήμερα

Η μεγαλύτερη κόρη του Σαίξπηρ, η Σουζάνα, έκανε ένα παιδί, την Ελίζαμπεθ το 1608. Η Ελίζαμπεθ παντρεύτηκε δύο φορές αλλά δεν έκανε παιδί με κανέναν από τους συζύγους της. Η άλλη του κόρη, η Τζούντιθ, παντρεύτηκε και έκανε τρεις γιους. Όλοι όμως πέθαναν πριν προλάβουν να παντρευτούν και κάνουν παιδιά.

6. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν Καθολικός

Τα μέλη της οικογένειας του Σαίξπηρ ήταν Καθολικοί, σε μία εποχή που η Καθολική πρακτική ήταν αντίθετη με το νόμο. Η μητέρα του Σαίξπηρ, Μαίρη Άρντεν, προερχόταν από μία ευσεβή καθολική οικογένεια. Αυτό το αποδεικνύει μία Καθολική δήλωση πίστης υπογεγραμμένη από τον Τζων Σαίξπηρ, που βρέθηκε το 1757 στις δοκούς ενός σπιτιού του. Ωστόσο, το έγγραφο έχει χαθεί και οι επιστήμονες διαφωνούν ως προς τη γνησιότητά του. Παρόλ’ αυτά, υπάρχουν αρκετά στοιχεία στα έργα του Σαίξπηρ που συνηγορούν τόσο υπέρ όσο και κατά του Καθολικισμού, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατο να αποδειχθεί η αλήθεια.

7. Τα «χαμένα χρόνια»

Ουδείς γνωρίζει τι έκανε κατά τη διάρκεια των «χαμένων χρόνων» (1578-1582 και 1585-1592), παρότι οι «θεωρίες» είναι πολλές. Άλλες αναφέρουν ότι ήταν δάσκαλος στη γενέτειρα του, το Stratford-Upon-Avon, άλλες χασάπης, άλλες βοηθός δικηγόρου, άλλες στρατιώτης ή, ότι κατέφυγε στο Λονδίνο ενώ είχε γίνει λαθροθήρας ελαφιών, ισχυρισμός που δεν αποδεικνύεται, καθώς πέρασε από στόμα σε στόμα μέσα στον χρόνο.

8. Ο πατέρας του ήταν από δοκιμαστής μπίρας μέχρι... δήμαρχος

Γιός ενός αγρότη, ο Τζων Σαίξπηρ έφτασε στο Στράτφορντ-Απόν-Έιβον, το 1551, και άρχισε να ασχολείται με διάφορα επαγγέλματα, όπως την κατασκευή γαντιών, το εμπόριο δερμάτων, την επεξεργασία μαλλιού, βύνης και καλαμποκιού. Το 1556, εργάστηκε στο δήμο ως δοκιμαστής μπίρας. Την επόμενη χρονιά, παντρεύτηκε την Mαίρη Άρντεν, την κόρη ενός αριστοκράτη γαιοκτήμονα, που έτυχε να είναι πρώην αφεντικό του πατέρα του.  Αργότερα, εργάστηκε σε πολλές ανώτερες θέσεις στο δήμο του Στράτφορντ. Για ένα διάστημα, όταν ο Ουίλιαμ ήταν 4 ετών, έγινε και δήμαρχος του Στράτφορντ. Το 1570, για άγνωστους λόγους, περιέπεσε σε οικονομικό χρέος, το οποίο του προκάλεσε πολλά νομικά προβλήματα.

9. Οι φήμες για... τσιλιμπουρδίσματα

Πώς όμως πέρασε τη ζωή του ο Σαίξπηρ όλα αυτά τα χρόνια που έμεινε μόνος στο Λονδίνο; Μια μαρτυρία από την εποχή, δείχνει πως δεν έκανε προσπάθειες να παραμείνει πιστός στον γάμο του. Σύμφωνα με αναφορά φοιτητή της νομικής που χρονολογείται από τις 13 Μαρτίου του 1602, ο Σαίξπηρ κρυφάκουσε μια γυναίκα να στέλνει ραβασάκι σε ηθοποιό της εποχής, τον Ρίτσαρντ Μπέρμπατζ, τον οποίο παρακολούθησε στο έργο του, «Ριχάρδος Γ’».

Ο συγγραφέας, φέρεται να κατέφθασε πρώτος στο σημείο της πονηρής συνάντησης. Αφού διασκέδασε με την εν λόγω κυρία, εμφανίστηκε ο ηθοποιός στην πόρτα της, στέλνοντας μήνυμα πως «ο Ριχάρδος Γ’ έφτασε», για να λάβει την περιπαικτική απάντηση του Σαίξπηρ: «Ο Γουίλιαμ ο κατακτητής ήταν ήδη εδώ πριν τον Ριχάρδο τον Γ’». Η πιπεράτη ιστορία, όσο κι αν φαίνεται αξιολάτρευτη, δεν επιβεβαιώνεται παρά από αυτή την αναφορά του φοιτητή της νομικής.

10. Φορούσε ένα χρυσό σκουλαρίκι

Σε ένα από τα πιο διάσημα πορτραίτα του 17ου αιώνα, γνωστό και ως το «Πορτραίτο του Chandos», βλέπουμε τον Σαίξπηρ να έχει γένια, αραιωμένα μαλλιά, να φορά πουκάμισο, να έχει χαλαρωμένη γραβάτα και να φορά ένα λαμπερό χρυσό σκουλαρίκι στο αριστερό του αυτί. Πριν τον Σαίξπηρ, τα σκουλαρίκια που φορούσαν οι άνδρες ήταν μοντέρνα αντικείμενα ενός μποέμ τρόπου ζωής, όπως φαίνεται και από τους πίνακες των υπόλοιπων καλλιτεχνών της Ελισαβετιανής εποχής. Αυτή η μόδα προέρχεται από τους ναυτικούς, οι οποίοι φορούσαν ένα χρυσό σκουλαρίκι στο αυτί τους, για να καλύψουν τα έξοδα κηδείας τους σε περίπτωση που έχαναν τη ζωή τους στη θάλασσα.

11. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν ομοφυλόφιλος

Στη διάρκεια των αιώνων, έχει τονιστεί ότι στα σονέτα του Σαίξπηρ υπάρχουν στοιχεία ομοφυλοφιλίας, ειδικότερα φαίνεται η αγάπη του για ένα νεαρό άνδρα. Άλλοι, αντίθετα, εκλαμβάνουν τους ίδιους στίχους ως έκφραση έντονης φιλίας και όχι ερωτικού πάθους. Παράλληλα, άλλα σονέτα απευθύνονται σε μία παντρεμένη γυναίκα και εκλαμβάνονται ως απόδειξη ετεροφυλόφιλων σχέσεων.

12. Καθημερινές φράσεις

Εκτός του ότι εισήγαγε τουλάχιστον 3.000 λέξεις στο αγγλικό λεξιλόγιο, έκθεση του Βρετανικού Συμβουλίου υπογραμμίζει ότι εάν δεν ήταν ο Σαίξπηρ, πολλές καθημερινές φράσεις, μεταξύ των οποίων «heart of gold», «wild goose chase», «faint-hearted», «break the ice» ή «love is blind», δεν θα λέγονταν. Συνολικά ο Σαίξπηρ επηρέασε την αγγλική γλώσσα, περισσότερο από κάθε άλλο συγγραφέα της Ιστορίας, και επίσης συνέβαλλε στην εκλαΐκευση όρων και φράσεων που εξακολουθούν να αναφύονται ακόμα και σήμερα στην καθημερινή γλώσσα. Επίσης, επινόησε αρκετά ονόματα, τα οποία έχουν γίνει κοινά, όπως και άλλα, που δεν κατάφεραν να γίνουν κοινά.

13. Μάλλον γράφουμε το όνομά του... λάθος

Ο τρόπος που γράφεται το όνομά του διαφέρει ανάλογα με την καταχώρηση. Το  «Shakespeare» είναι το πιο κοινό, ωστόσο το όνομά του έχει γραφτεί και ως Shappere και Shaxberd. Πάντως, σύμφωνα με το History.Com, ο ίδιος ποτέ δεν είχε γράψει το όνομά του όπως το γράφουμε σήμερα. Από ένα σύνολο υπογραφών που έχουν διασωθεί, ο Ουίλιαμ ποτέ δεν έγραφε το όνομά του ως “William Shakespeare,” ενώ συνήθιζε να χρησιμοποιεί παραλλαγές ή συντομογραφίες, όπως «Willm Shakp,” “William Shakespeare” και “William Shakspeare”. Ωστόσο, το επίθετό του πιστεύεται ότι προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις “schakken” και “Speer”.

 

14. Με μια κατάρα κατάφερε να απομακρύνει από τον τάφο του τους επίδοξους ληστές

Ο Ουίλιαμ πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616, σε ηλικία 52 ετών. Καθόλου άσχημα για μια εποχή  όπου ο μέσος όρος ζωής κυμαινόταν μεταξύ 30 και 40 ετών. Εμείς ποτέ δεν θα μπορέσουμε να μάθουμε τους λόγους που τον οδήγησαν στο θάνατο, αν και κάποιος ισχυρίστηκε ότι αρρώστησε βαριά μετά από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Παρά τον θάνατό του, ο Σαίξπηρ είχε εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα για να περιφράξει τον τάφο του, που βρiσκόταν μέσα σε μια εκκλησία του Στράτφορντ. Η επιγραφή του τάφου του είχε ως στόχο να ματαιώσει τα σχέδια των πολυάριθμων ληστών, οι οποίοι συνήθιζαν να λεηλατούν τα νεκροταφεία της Αγγλίας.

Ο στίχος έγραφε:

«Good frend for Iesvs sake forbeare,

To digg the dvst encloased heare.

Bleste be ye man yt spares thes stones,

And cvrst be he yt moves my bones».

«Καλέ μου φίλε, για όνομα του Θεού, συγκρατήσου,

Από το να σκάψεις τη σκόνη που εσωκλείεται εδώ.

Ευλογημένος ας είναι όποιος ήσυχες αφήσει αυτές τις πέτρες,

Και καταραμένος ας είναι όποιος μετακινήσει τα κόκαλά μου».

Το κόλπο πάντως πρέπει να έπιασε, καθλως τα λείψανα του Σαίξπηρ δεν έχουν συληθεί ακόμα.

15. Οι θεωρίες συνωμοσίας πως... δεν υπήρξε ποτέ

Πώς ένας επαρχιώτης αστός που δεν είχε πάει ποτέ στο κολέγιο ή δεν είχε αποτολμήσει ποτέ να φύγει από το Στράτφορντ, κατάφερε τελικά να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς της Ιστορίας; Ενώ ήταν ακόμα στην αρχή της καριέρας του, φαίνεται να γνώριζε πολύ καλά κάθε πτυχή της Ιστορίας, του δικαστικού συστήματος και της υψηλής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι κριτικοί έχουν ισχυριστεί ότι πίσω από αυτόν υπήρξαν περισσότεροι από ένας συγγραφείς που επιθυμούσαν να αποκρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα και χρησιμοποίησαν το όνομα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ως προσωπείο. Στους προτεινόμενους υποψηφίους περιλαμβάνονται ο Edward De Vere, ο Francis Bacon, ο Christopher Marlowe και η Mary Sidney Herbert. Οι περισσότεροι μελετητές, κριτικοί και ιστορικοί συνεχίζουν να παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με αυτή την υπόθεση, αν και πολλοί υποψιάζονται ότι ο Σαίξπηρ συνεργάστηκε με άλλους συγγραφείς, δεδομένου ότι την εποχή αυτή πολλοί δραματουργοί και θεατρικοί συγγραφείς συνεργάζονταν στενά μεταξύ τους.

shakespeare
Η εκκλησία που ετάφη ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ | Associated Press

Χρονολόγιο 

  • 1564. Γεννιέται ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
  • 1582. Παντρεύεται την Αν Χάθαγουεϊ.
  • 1592. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Ερρίκος ο ΣΤ'» (1,2,3), «Ριχάρδος ο Γ΄» και «Τίτος Ανδρόνικος».
  • 1593. Δημοσιεύεται το ποίημα «Αφροδίτη και Άδωνις». Πρώτη παρασταση (;) των έργων «Το ημέρωμα της Στρίγγλας», «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων», «Οι δύο άρχοντες από τη Βερόνα» και «Αγάπης αγώνας άγονος».
  • 1594. Δημοσίευεται το ποίημα «Ο βιασμός της Λουκρητίας». Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». «Ο Βασιλιάς Ληρ» καταχωρίζεται στο μητρώο των βιβλιοπωλών. Ο Φίλιπ Χένσλοου αναφέρει στο ημερολόγιο του το ανέβασμα των έργων «Τίτος Ανδρόνικος» και «Το ημέρωμα της Στρίγγλας».
  • 1595. Ο Σαίξπηρ αναφέρεται μεταξύ των ηθοποιών που έδωσαν παραστάσεις στη βασίλισσα και πληρώνεται 20 λίρες. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» και «Ριχάρδος ο Β'».
  • 1596. Χορηγείται θυρεός στον Σαίξπηρ. Πρώτη παράσταση (;) του «Βασιλιά Ιωάννη» και του «Εμπόρου της Βενετίας».
  • 1597. Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Ερρίκος Δ΄».
  • 1598. Καταγράφεται ως φοροφυγάς. Πρώτη παράσταση των έργων «Ερρίκος ο ΣΤ΄» (2) και «Πολύ κακό για το τίποτα».
  • 1599. Αναφέρεται ως μέτοχος του οικοπέδου του θεάτρου Globe (Σφαίρα) και οφειλέτης φόρων. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Ερρίκος ο Ε΄», «Όπως σας αρέσει» και «Ιούλιος Καίσαρας».
  • 1600. Αναφέρεται ότι οφείλει 13 σελίνια και 4 πένες φόρο στο Σάσεξ. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» και «Τρωίλος και Χρυσηίδα».
  • 1601. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Όπως σας αρέσει» και «Άμλετ».
  • 1602. Αγοράζει 107 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στο Παλιό Στράτφορντ και ένα σπίτι στο Τσάπελ Λέην. Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Δωδέκατη νύχτα».
  • 1603. Τελευταία συμμετοχή του ως ηθοποιού στο θέατρο. Το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» παίζεται στο Χάμπτον Κορτ.
  • 1604. Αναφέρεται στην έκθεση του «Master of the Great Wardrobe» (Υπεύθυνος του Βασιλικού Βεστιαρίου) ως παριστάμενος με το θίασο οι «Άνθρωποι του Βασιλιά» στον εορτασμό της στέψης του βασιλιά Ιακώβου Α΄. Παρουσιάζεται στο Ουάιτχολ το έργο «Οθέλλος». Παρουσιάζονται στην Αυλή τα έργα «Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ». Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Τέλος καλό, όλα καλά» και «Οθέλλος».
  • 1605. Παρουσιάζονται στην Αυλή τα έργα «Αγάπης αγώνας άγονος» και «Ερρίκος ο Ε'» στις 7 Ιανουαρίου και ο «Έμπορος της Βενετίας» στις 10 και 12 Φεβρουαρίου.
  • 1606. Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας Ουίλλιαμ Ντάβεναντ, που ισχυριζόταν πως ήταν νόθος γιός του Σαίξπηρ. Παίζεται ο «Βασιλιάς Ληρ» στο Ουάιτχολ. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Μάκμπεθ» και «Βασιλιάς Ληρ».
  • 1607. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», «Κοριολανός» και «Τίμων ο Αθηναίος».
  • 1611. Πρώτη παράσταση (;) των έργων του Σαίξπηρ «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» και «Τρικυμία».
  • 1613. Αγοράζει σπίτι στην περιοχή Μπλακφράϊαρς. Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Ερρίκος ο Η'».
  • 1615. Αντιδικεί με τον Μάθιου Μπέικον για την ιδιοκτησία του θεάτρου Blackfriars.
  • 1616. Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ υπογράφει τη διαθήκη του στις 25 Μαρτίου. Θάνατος και ταφή στις 25 Απριλίου.
shakespeare
Associated Press
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA