Μενού
profumo
Τζον Προφιούμο - Κριστίν Κίλερ | YouTube
  • Α-
  • Α+

Αυτό που είχε «πάθει» ο Μπιλ Κλίντον ο οποίος δημόσια αρνούνταν ότι είχε ερωτικές σχέσεις με τη Μόνικα Λεβίνσκι, λίγες δεκαετίες πριν, το είχε «πάθει» και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Προφιούμο. Στη δική του περίπτωση, ωστόσο, τα πράγματα ήταν πολύ πιο σοβαρά από έναν απλό «λεκέ» σε ένα φουστάνι. Τόσο σοβαρά που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης. Το σκάνδαλο Προφιούμο τα είχε όλα. Έρωτες, σεξ, υποκρισία, μυστικούς πράκτορες, κατασκόπους και όλα αυτά «ανακατεμένα» με μια ισχυρή δόση... Ψυχρού πολέμου.

Ο... μπερμπάντης Τζον Προφιούμο

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Κυβέρνηση στη Μεγάλη Βρετανία είναι οι Συντηρητικοί με πρωθυπουργό τον Χάρολντ Μακμίλαν. Υπουργός Πολέμου σε εκείνη την κυβέρνηση ήταν ο Τζον Προφιούμο. Γιος διπλωμάτη καριέρας, ο Τζον σπούδασε στο φημισμένο Harrow School της Οξφόρδης και πάντα είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του πως θα γίνει πολιτικός. Είχε, όμως μια έφεση στους... μπελάδες. Όταν ήταν νεαρός ακόμα, έκανε σχέση με τη Γερμανίδα φοιτήτρια Gisela Klein η οποία στη συνέχεια έγινε μοντέλο και λίγο αργότερα πράκτορας της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο Παρίσι!

Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ο Προφιούμο πολέμησε σαν ήρωας καθώς συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας και τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του τόσο από τους Βρετανούς όσο και από τους Συμμάχους. Ταυτόχρονα, ωστόσο, δεν εγκατέλειπε τα όνειρα του για πολιτική καριέρα. Ο Προφιούμο πολέμησε όντας ήδη εκλεγμένος βουλευτής (όταν πέθανε τον Μάρτιο του 2006 ήταν ο τελευταίος επιζών της ιστορικής βουλής του 1940) και μάλιστα ήταν ο νεότερος εκλεγμένος βουλευτής.

Βαθιά συντηρητικός (έτσι έλεγε, δηλαδή), ο Προφιούμο έχτισε το προφίλ του αξιοσέβαστου πολιτικού που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Ήταν παντρεμένος με τη Βάλερι Χόμπσον, διάσημη βρετανίδα ηθοποιό, και μαζί είχαν αποκτήσει ένα γιο, τον Ντέιβιντ (ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός συγγραφέας). Κάπως έτσι, σχεδόν φυσιολογικά, ο Προφιούμο πήρε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Πολέμου στην κυβέρνηση του Χάρολντ Μακμίλαν και, σε ότι αφορούσε το μέλλον του, κοιτούσε ακόμα πιο ψηλά.

Όπως ειπώθηκε στην αρχή, ωστόσο ο Προφιούμο, είχε μια έφεση στους... μπελάδες. Το 1961 ο υπουργός, πήγε σε ένα «πάρτι» που διοργάνωσε ο (πολύ) πλούσιος και (πολύ) διάσημος, Λονδρέζος γιατρός, Στίβεν Γουόρντ. Τα εισαγωγικά στη λέξη πάρτι, προφανώς, και δεν μπήκαν τυχαία. Τα «πάρτι» ήταν γνωστά για τη δυνατότητα (ας το θέσουμε ευγενικά) που έδιναν στους υψηλούς προσκεκλημένους να έρχονται πιο κοντά με νεαρές και όμορφες γυναίκες. Σε εκείνο το πάρτι, ο Προφιούμο, γνώρισε τη 19χρονη Κριστίν Κίλερ. Μια πανέμορφη νεαρή κοπέλα η οποία έτυχε να δουλεύει σε ένα καμπαρέ ως χορεύτρια. Η Κριστίν είχε γεννηθεί το 1942, όταν δηλαδή ο Προφιούμο ήταν ήδη δυο χρόνια βουλευτής!

Οι δυο τους ήρθαν πιο κοντά και για μερικές μόνο εβδομάδες (πιθανότατα κράτησε πολύ περισσότερο) είχαν μια έντονη σχέση, ένα καυτό αλλά και κρυφό ειδύλλιο. Η λήξη ήρθε από τον ίδιο τον Προφιούμο ο οποίος, προφανώς αντιλήφθηκε πως έπαιζε την πολιτική του καριέρα και την οικογένεια του «κορώνα – γράμματα». Κάπως έτσι, οι δυο πρώην εραστές πήραν ο καθένας το δρόμο του. Ή έτσι νόμιζαν τουλάχιστον.

Το σκάνδαλο Προφιούμο που έριξε μια κυβέρνηση

Τον Δεκέμβριο του 1962, στο Λονδίνο έγινε ένα περίεργο περιστατικό με πυροβολισμούς ανάμεσα σε δυο άνδρες. Παρούσα στο περιστατικό το οποίο κινητοποίησε τις αστυνομικές αρχές ήταν και η Κριστίν Κίλερ. Οι ρεπόρτερ που ασχολήθηκαν με το περιστατικό, αφού δεν υπήρχε κάτι άλλο από το οποίο θα μπορούσαν να «πιαστούν» για να κάνουν το ρεπορτάζ τους, αποφάσισαν να ερευνήσουν την πανέμορφη νεαρή κοπέλα.

Σύντομα διαπίστωσαν πως ήταν χορεύτρια σε καμπαρέ, πως είχε πολλές και «διάσημες» επαφές μια εκ των οποίων ήταν με τον Στίβεν Γουόρντ. Και αφού έφτασαν μέχρι εκεί, είπαν να ερευνήσουν λίγο παραπάνω γιατί από τη στιγμή που η κοπέλα πήγαινε σε αυτά τα πάρτι μπορεί και να έβγαζαν «λαβράκι». Στην πραγματικότητα δεν έβγαλαν «λαβράκι» αλλά... ένα ολόκληρο κοπάδι από λαβράκια. Πρώτα διαπιστώθηκε πως η νεαρή χορεύτρια είχε ερωτική σχέση με τον Υπουργό Πολέμου της Μεγάλης Βρετανίας. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως η Κίλερ είχε και άλλες παράλληλες, ερωτικές σχέσεις. Ένας εκ των εραστών της ήταν ο Γιεβγκένι Ιβανόφ, στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης και κατά τους Βρετανούς: «άνθρωπος με την ομπρέλα», δηλαδή πράκτορας της φημισμένης KGB! Ο Ιβανόφ ήταν ένας μέθυσος γυναικάς ο οποίος δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα και το πιθανότερο είναι πως αργά ή γρήγορα θα κατέληγε να επιστρέψει ταπεινωμένος στη Μόσχα, ωστόσο, τον «έσωσε» η σχέση του με τον Στίβεν Γουόρντ καθώς η KGB θεώρησε πως με τον τρόπο αυτό ο πράκτοράς της θα έφτανε με μεγαλύτερη ευκολία κοντά σε σημαίνοντα πρόσωπα.

Άρα εδώ υπήρχε, πλέον, ένα «επικίνδυνο» ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε μια 19χρονη χορεύτρια καμπαρέ, τον υπουργείο Πολέμου της Μεγάλης Βρετανίας και έναν πράκτορα της KGB. Το σκάνδαλο δεν είναι απλά μεγάλο. Είναι σκάνδαλο μεγατόνων που «ακουμπά» την εθνική ασφάλεια της χώρας. Και εκεί ακριβώς «πατάει» η αντιπολίτευση για να χτυπήσει την κυβέρνηση Μακμίλαν.

Οι εφημερίδες διατύπωναν ερωτήματα όπως «πόσα κρατικά μυστικά κατέληξαν στη Μόσχα μέσω του κρεβατιού της Κίλερ», ενώ όλοι μιλούσαν για παιχνίδια κατασκόπων και αρκετοί για εσχάτη προδοσία. Οι αποκαλύψεις λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές πολλών ανθρώπων, κάτι που θα φαινόταν αργότερα.

Η έρευνα για το σκάνδαλο ανατίθεται στην αστυνομία. Το κακό για τον Προφιούμο είναι πως πριν βγει το πόρισμα για την υπόθεση, ο ίδιος πηγαίνει στη Βουλή των Κοινοτήτων και εκεί δηλώνει δημόσια πως όλα είναι ψέματα και πως ουδέποτε είχε ερωτική σχέση με την Κριστίν Κίλερ. Στην πραγματικότητα ο Προφιούμο είναι βέβαιος ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα επικαλούνταν «λόγους εθνικής ασφάλειας» και θα έβρισκαν νομική μέθοδο, ώστε το θέμα να, επιλυθεί «εσωτερικά». Η ελπίδα του αυτή, ωστόσο, αποδείχθηκε μάταιη. Μερικές εβδομάδες αργότερα βγαίνει το πόρισμα της αστυνομίας το οποίο δεν αφήνει το παραμικρό ίχνος αμφιβολίας.

Κάπως έτσι ο Τζον Προφιούμο, αρχικά, αναγκάζεται να διαψεύσει τον εαυτό του λέγοντας πως παραπλάνησε τη Βουλή προκειμένου να προστατεύσει την οικογένεια του και στη συνέχεια, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου 1963, να παραιτηθεί και να βάλει τέλος στην πολλά υποσχόμενη πολιτική του καριέρα.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, η κυβέρνηση ΜακΜίλαν αναγκάστηκε να αναθέσει σε δικαστή Λόρδο Ντένινγκ τη διεξαγωγή επίσης έρευνας. Το πόρισμα, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα, τόνιζε πως δεν υπήρξε καμία παραβίαση της εθνικής ασφάλειας από τη μοιχεία του Προφιούμο, ωστόσο, η κυβέρνηση είχε αργήσει να αντιδράσει με αποτέλεσμα το σκάνδαλο να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αμέσως μετά, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Χάρολντ ΜακΜίλαν παραιτήθηκε, καθώς η ήδη κλονισμένη υγεία του επιδεινώθηκε δραματικά εξαιτίας του σκανδάλου.

Σε ότι αφορά τα απόνερα της υπόθεσης η ίδια η Κριστίνα Κίλερ στην αυτοβιογραφία της, υπό τον τίτλο «Επιτέλους η αλήθεια», που κυκλοφόρησε το 2001, περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την υπόθεση αφού υποστήριξε ότι ο Γουόρντ ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης και της ζήτησε να αντλήσει πληροφορίες από τον Προφιούμο για τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στη Δυτική Γερμανία και πως αποπειράθηκε να τη δολοφονήσει, φοβούμενος ότι θα αποκαλύψει το ρόλο του!

Ο Στίβεν Γουόρντ οδηγήθηκε σε δίκη, κατηγορούμενος για έσοδα από ανήθικες δραστηριότητες. Μία ημέρα πριν από την ετυμηγορία, βρέθηκε νεκρός στο κελί του εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης χαπιών. Η Κριστίν Κίλερ κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και εξέτισε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών. Προσπάθησε να κάνει καριέρα ως μοντέλο και ηθοποιός αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Τζον Προφιούμο, έζησε το υπόλοιπο της ζωής του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρέχοντας φιλανθρωπική εργασία. Δίπλα του είχε πάντα τη σύζυγό του, που δεν τον χώρισε, παρά την απιστία του.

«Αποκάλυψη Τώρα»

Το τι πραγματικά συνέβαινε (ή, τέλος πάντων, ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας) σε αυτό το ερωτικό και κατασκοπευτικό θρίλερ αποκαλύφθηκε μόλις πέρυσι, τον Οκτώβριο του 2022, όταν και αποχαρακτηρίστηκαν τα έγγραφα της MΙ5 που αφορούσαν εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, ο Γουόρντ, πράγματι ήταν σε επαφή με την ΜΙ5 και άλλα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης, από τη στιγμή που συνάντησε τον Ιβανόφ το 1961!

Αλλά γίνεται ακόμα καλύτερο. Γουόρντ και Ιβανόφ ήταν στην πραγματικότητα, εν γνώσει τους, «πιόνια» ενός πολύ μεγαλύτερου πολιτικού «παιχνιδιού» που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την εποχή. Οι δυο τους ήταν η ανεπίσημη «οδός» επικοινωνίας ανάμεσα σε Μόσχα και Λονδίνο με το Κρεμλίνο να προσπαθεί να πείσει την Νταουνινγκ Στρίτ να μεσολαβήσει ώστε υπό την αιγίδα της να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ και του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι για να δοθεί μια διέξοδος στην πυραυλική κρίση του 1962 στην Κούβα, που έφερε τον κόσμο μια ανάσα από τον πυρηνικό όλεθρο! Αυτή η συνάντηση δεν έγινε ποτέ, ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως δυο ισχυρά κράτη, χρησιμοποιούσαν, άγνωστο για πόσο διάστημα, δυο περίεργους τύπους για να κάνουν, ουσιαστικά, άτυπες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις!

Από την άλλη, αποδείχθηκε πως ο Προφιούμο (που... μια απιστία είπε να κάνει και έμπλεξε σε ένα αδιανόητο κατασκοπευτικό θρίλερ), πράγματι, ήθελε να εξασφαλίσει τη «σιωπή» του Τύπου όσον αφορά τον παράνομο δεσμό του, και είχε επιχειρήσει να πείσει την MI5 να σταλεί ένα D-Notice, ένα επίσημο, δηλαδή, αίτημα προς τους συντάκτες ειδήσεων να μη δημοσιεύσουν ή μεταδώσουν στοιχεία για ένα συγκεκριμένο θέμα για λόγους εθνικής ασφάλειας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA