Μενού
Αννα Φρανκ
  • Α-
  • Α+

Ποια ήταν η Άννα Φρανκ, που έγινε γνωστή μέσα από το ημερολόγιο της; Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από 10 άγνωστα τρίβια για τη ζωή της η οποία πέθανε σε ηλικία 16 ετών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Το όνομα «Άννα» ήταν ψευδώνυμο

Το πραγματικό της όνομα ήταν Annelies Marie Frank.

Η οικογένεια Φρανκ καταγόταν από την Γερμανία

Ο Ότο Φρανκ, πατέρας της Άννα, είχε υπηρετήσει στον Γερμανικό Στρατό κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μη μπορώντας να ανεχθεί τον αντισηματισμό του Τρίτου Ραιχ, μετακόμισε μαζί με την οικογένεια του στο Άμστερνταμ, το 1933. Εκεί δημιούργησε ένα μικρό μαγαζί, που πουλούσε βότανα, μπαχαρικά, και πηκτίνη. Λίγο πριν αποφασίσουν να κρυφτούν από τους Γερμανούς κατακτητές, ο Ότο είχε μεταβιβάσει ήδη την περιουσία του σε δύο Ολλανδούς συναδέλφους του.

Το ημερολόγιο ήταν δώρο γενεθλίων

Στις 11 Ιουνίου 1942, η Άννα είχε βγει βόλτα με τον πατέρα της για να ψωνίσουν το δώρο των 13ων γενεθλίων της. Το τετράδιο με την κόκκινη στάμπα στο εξώφυλλο έγινε αμέσως δικό της. Στις 14 Ιουνίου, λίγες εβδομάδες πριν την εισβολή των Γερμανών στην Ολλανδία, ξεκίνησε να γράφει. 

Γιόρτασε δύο ετών γενέθλια στο καταφύγιο 

Τα 14α αλλά και τα 15 γενέθλια της η Άννα τα γιόρτασε στο καταφύγιο, με τους ήχους των γερμανικών πυροβόλων να γίνονται ρουτίνα. Την ίδια στιγμή, η οικογένεια της πάσχιζε να διατηρήσει μια κατάσταση ψευδούς έστω ομαλότητας, σκαρώνοντας πάρτι γενεθλίων με δώρα, όπως ένα βιβλίο ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας, αλλά και ένα ποίημα (!) που της έγραψε ο πατέρας της. 

Υπάρχουν δύο εκδοχές του ημερολογίου της

Οι συνδέσεις και οι αποσυνδέσεις ανάμεσα στις διηγήσεις της, κυρίως στο χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 1942 - Δεκέμβριος 1943, μαρτυρούν πως υπάρχουν αποσπάσματα του ημερολογίου της που χάθηκαν. Η Άννα έγραψε ξανά το ημερολόγιο της το 1944, έχοντας ακούσει στο ραδιόφωνο μια προτροπή για την τήρηση ντοκουμέντων, που θα δείχνουν τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι αιχμάλωτοι των Γερμανών στις μελλοντικές γενεές.

Ονόμασε το ημερολόγιο της «Γατούλα»

Σε μια «Γατούλα» απευθύνεται, αλλά κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν είναι κάποιο υπαρκτό πρόσωπο, κάποια φίλη, κάποια γατούλα πραγματική!

Θεωρίες συνωμοσίας για τη σύλληψη

Η επικρατούσα θεωρία αναφέρει πως κάποιος είχε «καρφώσει» στην γερμανική χωροφυλακή ότι ζούσαν Εβραίοι στο μαγαζί του Ότο Φρανκ. Αυτή η θεωρία φαίνεται να έχει ανατραπεί από μαρτυρίες που λένε ότι το καταφύγιο των Φρανκ ανακαλύφθηκε κατά λάθος από τους Γερμανούς, κατά τη διάρκεια έρευνας για παράνομη λειτουργία καταστημάτων. 

Η Άννα Φρανκ πέθανε σε ηλικία 16 ετών

Η Άννα και η Μαργκό Φρανκ λέγεται πως κόλλησαν τύφο και πέθαναν  στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκερ-Νίλσεν το 1945, πιθανότατα τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, μερικές εβδομάδες πριν την επέλαση του απελευθερωτικού στρατού των Μεγάλων Δυνάμεων. Ο πατέρας της, που βρισκόταν στο Άουσβιτς, κατάφερε να ζήσει. Έμαθε για το θάνατο της κόρης του, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.

Το ημερολόγιο κυκλοφόρησε το 1947 για πρώτη φορά

Έχει μεταφραστεί σε 70 γλώσσες και έχει πουλήσει παραπάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα.

Έγινε κεντρική επιρροή σε album-ορόσημο για την indie rock κουλτούρα

To "Aeroplane Over the Sea" των Neutral Milk Hotel είναι ένα μαγικο album που κυκλοφόρησε το 1998. Είναι η ιστορία της ζωής της.


 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA