Μενού
κυριαζης
Λάζαρος Ορφανίδης - Χρήστος Κυριαζής Facebook page
  • Α-
  • Α+

Σε μια συνέντευξη του podcast Τα 90s, ο Γιάννης Δουλάμης μου είχε αφηγηθεί πόσο δύσκολο ήταν για τον Χρήστο Κυριαζή - της μιας επιτυχίας, του «Έλα Μωράκι μου» - να συστηθεί στη δεκαετία του '90 με νέα τραγούδια. Κανείς δεν εμπιστευόταν το υλικό του. Όμως εκείνος, τον πίστεψε, και κυκλοφόρησε τα τραγούδια του, στη «τραχιά», ακατέργαστη εκδοχή του demo στο οποίο είχαν γραφτεί.

Και το «Μου θυμίζεις τη μάνα μου», το «Έχω κλάψει», το «Επιμένω», τα «Τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια» έγιναν επιτυχίες που τραγούδησε όλη η Ελλάδα. Τα λαϊκά χιτ ενός Πειραιώτη ροκά, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1953 και πέθανε πριν από τρία χρόνια. Παρακάτω, μερικές στιγμές από την πορεία του.

Χρόνια πριν από τις Τρύπες, οι Πρόκες

Μοιάζει με λογοπαίγνιο, αλλά αυτό ήταν το όνομα της πρώτης μπάντας του Κυριαζή, οι οποίοι το 1972 κυκλοφόρησαν ένα μικρό δίσκο στη Λύρα με τίτλο «Διαμορφώσου»/»Κι αν η τύχη μου», με παραγωγό τον ιδιοφυή Τάσο Φαληρέα. Το συγκρότημα αποτελούσαν οι Χρήστος Κυριαζής, (κιθάρα-τραγούδι) Γιάννης Σοφικίτης (μπάσο), Χρήστος Περτσινίδης (κιθάρα) και Γιώργος Παπαγεωργίου (τύμπανα).

Μαθαίνουμε από το Rock Machine πως όταν ο Κυριαζής αποφάσισε να φύγει για σπουδές στην Ιταλία το συγκρότημα στην ουσία διαλύθηκε αφού όταν επέστρεψε, είχαν διαλύσει.

Ο Παπαγεωργίου σπούδασε αρχιτεκτονική, ο Περτσινίδης ταξίδεψε στο Παρίσι για έγινε μέλος των Fos ενώ ο Σοφικίτης πήγε στην Αμερική όπου ασχολήθηκε με την ηλεκτρονική μουσική και συνέθεσε συμφωνικά και κινηματογραφικά έργα.

Η συμμετοχή στους Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας 

Στην αρχή της δεκαετίας του '80, ο Κυριαζής γράφει το τραγούδι «Κυριακή Απόγευμα», για να διαγωνιστεί στους Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας (πρώτη εμφάνιση αδελφών Κατσιμίχα), του Μάνου Χατζιδάκι. Δεν πάει στη διοργάνωση, και το κομμάτι το ερμηνεύει ο Βασίλης Λέκκας.

Ο ίδιος, χρόνια μετά, αποκάλυψε πως αυτή ήταν η αφορμή για να σταματήσει να του μιλάει ο ίδιος ο Χατζιδάκις! Τα βρήκαν, χρόνια αργότερα, σε ένα τραπέζι, στον «Μαγεμένο Αυλό», το στέκι του Μάνου, με καλεσμένους όπως ο Νίκος Γκάτσος και ο Σταύρος Ξαρχάκος, με τον Μάνο να του χαρίζει κι ένα σχόλιο - κόσμημα: «Γράφεις ωραία τραγούδια». «Το πήρα πάνω μου!» εξομολογούνταν ο Χρήστος, χρόνια αργότερα.

Η «τρολιά» του Ζαμπέτα

Ο Κυριαζής δούλεψε για αρκετό καιρό στη Θεσσαλονίκη. Εκεί γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, που του είπε το αμίμητο: «Ρε Κυριαζή, καλά τα τραγούδια, αλλά από φωνή, είσαι στη χαραμάδα». Τι είναι όμως η «χαραμάδα». Σύμφωνα με τον ίδιο τον Κυριαζή, είναι το σημείο ανάμεσα στα άσπρα και τα μαύρα πλήκτρα του πιάνου, τουτέστιν, τον αποκαλούσε παράφωνο. 

Η μεγάλη επιτυχία που χάρισε στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κυριαζής χάριζε ένα τραγούδι του σε έναν ροκά, είχε προηγηθεί το «Αυτά τα Βράδια», που είχε γράψει το 1983 και το είχε ερμηνεύσει ο Βλάσης Μπονάτσος, αλλά και συμμετοχές του σε δίσκους των 2002 GR. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πάταγο που έκανε το «Βράδυ Σαββάτου» από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Πανδαιμόνιο, σε μια τηλεοπτική εκπομπή

Πώς να περιγράψεις τη διονυσιακή χαρά που προκαλούσαν τα τραγούδια του Κυριαζή στα 90s, και συνάμα, την τεράστια εμπορική του επιτυχία στη δισκογραφία (πάνω από 120.000 πωλήσεις δίσκων με το «Μου θυμίζεις τη μάνα μου»);

Χρειάζονται χιλιάδες λέξεις για να περιγραφεί αυτό το φαινόμενο, ή και μια συγκεκριμένη εκπομπή της Σεμίνας Διγενή, χωρίς κανένα σενάριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA