Είναι ένας από τους πιο διαβόητους Έλληνες κακοποιούς. Είχε χαρακτηριστεί από τις Αρχές ως ο «Νούμερο 1 Δημόσιος Κίνδυνος». Στις 16 Φεβρουαρίου 2001, δολοφόνησε εν ψυχρώ δύο αστυνομικούς και στη συνέχεια κατάφερε να αποδράσει στη διάρκεια μεταγωγής του.
Σήμερα βρίσκεται φυλακισμένος στη Ρουμανία. Ο ίδιος λέει πως έχει αλλάξει και πως έχει έρθει κοντά στον Θεό.
Οι Ρουμάνοι, ωστόσο, δεν έχουν την ίδια άποψη. Τον χαρακτηρίζουν «Τέρας των Βαλκανίων». Τον μεταφέρουν από φυλακή σε φυλακή υπό τον φόβο να αποδράσει αλλά και επειδή χειραγωγεί προς όφελός του, τους ηγέτες των συμμοριών.
Πριν μερικούς μήνες, ο Κοσμίν Ντορομπάντσου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων για την Εθνική Διοίκηση Σωφρονιστικών Καταστημάτων στη Ρουμανία, είπε στο Digi24 ότι είναι μόνιμος παράγοντας άγχους για τους φρουρούς. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο και βγαίνει από το κελί κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες.
Ο Κώστας Πάσσαρης δεν είναι μία ακόμα περίπτωση σκληρού κακοποιού. Για πολλούς (και όχι άδικα) θεωρείται ο πιο σκληρός Έλληνας κακοποιός όλων των εποχών! «Έχω παραβιάσει σχεδόν όλους τους νόμους. Και των ανθρώπων και του Θεού» έχει πει ο ίδιος στο παρελθόν.
Ο άνθρωπος που έγινε συνώνυμο της ανεξέλεγκτης βίας
Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1975 στο Φάληρο. Η μητέρα του ήταν Ρουμάνα και πέθανε όταν ο Κώστας Πάσσαρης ήταν μόλις 6 ετών. Ο πατέρας του, Βαγγέλης Πάσσαρης, ήταν 17 ετών όταν γνωρίστηκε με την Μαρία Αυγούστα και έμεινε έγκυος στον Κώστα.
Η επαφή του με την παρανομία ξεκίνησε όταν ήταν ακόμα έφηβος. Φοιτούσε στη Ναυτική Σχολή στις Οινούσσες όταν ξεκίνησε τις πρώτες του κλοπές. Του άρεσε η «μεγάλη ζωή» και σκορπούσε τα λεφτά που έκλεβε δεξιά και αριστερά.
Η κοινωνία στο νησί, ωστόσο, ήταν μικρή και σύντομα έπεσε στα χέρια της αστυνομίας. Στα 15 του είχε κάνει ήδη έξι μήνες αναμορφωτήριο και όταν βγήκε από αυτό συνελλήφθη για επαιτεία με αποτέλεσμα να βρεθεί ξανά στο αναμορφωτήριο.
Όταν πήγε φαντάρος στην Κομοτηνή επιδόθηκε σε ένα όργιο κλοπών μέσα και έξω από το 29ο Σύνταγμα Πεζικού όπου υπηρετούσε. Συνελήφθει και πέρασε ένα χρόνο στις στρατιωτικές φυλακές Αυλώνα. Από εκεί έκανε και την πρώτη του απόδραση.
Το 1996 λήστεψε υπό την απειλή όπλου μια γυναίκα που πωλούσε φρούτα κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ της Καλλιθέας. Αστυνομίκοί που είχαν σπέυσει στο σημείο και κάποιοι περαστικοί τον καταδίωξαν αλλά αυτός άνοιξε πυρ εναντίον τους. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε, ωστόσο, λίγο αργότερα ο Πάσσαρης έπεσε ξανά στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας.
Θα δικαστεί, θα καταδικαστεί και θα εκτίσει την ποινή τους στις φυλακές της Κασσάνδρας. Εκεί γνώρισε τον ρουμάνο κακοποιό Νικολάε Γκορέα. Όταν αποφυλακίστηκαν μαζί με τον επίσης Ρουμάνο Ίον Βασίλι θα δημιούργησαν μία ένοπλη συμμορία η οποία επιδόθηκε σε μπαράζ ληστειών σε διάφορους στόχους.
Οι τρεις τους ένιωθαν τόσο άτρωτοι που δεν δίστασαν να κάνουν ένοπλες ληστείες στο κέντρο της Αθήνας. Τη νύχτα της 19ης Φεβρουαρίου 2000, ο Πάσσαρης και οι συνεργοί του βρίσκονται στην πλατείας Βάθης. Αστυνομικοί που περιπολούσαν τους σταμάτησαν για έναν τυπικό έλεγχο.
Ο Πάσσαρης και οι δύο Ρουμάνοι συνεργοί του βρισκόντουσαν μέσα σε μια BMW και όταν οι αστυνομικοί τους ζήτησαν βγουν από το αυτοκίνητο, οι τρεις κακοποιοί βγήκαν κρατώντας στα χέρια τους υποπολυβόλα Uzi!
Ακολούθησε καταιγισμός πυρών και από τις δύο πλευρές. Από την ένοπλη συμπλοκή τραυματίστηκαν ελαφρά σε χέρια και πόδια τρεις αστυνομικοί και έπεσε νεκρός ο 20χρονος Ίον Βασίλι. Πάσσαρης και Γκορέα κατάφεραν να διαφύγουν και οι αστυνομικοί εμβρόντητοι έστεκαν να κοιτούν τις τρύπες από τις σφαίρες στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους!
Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, ο Πάσσαρης πήγε έξω από Αστυνομικό Τμήμα Μάνδρας και πέταξε μία αμυντικού τύπου χειροβομβίδα στο κουβούκλιο που βρισκόταν ο φρουρός! Ο αστυνομικός γλίτωσε με μικρά τραύματα, ο Πάσσαρης κατάφερε να διαφύγει και αργότερα τηλεφώνησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha» όπου είπε πως αυτός πέταξε τη χειροβομβίδα και πως για το θάνατο του Βασίλι θέλει να σκοτώσει τρεις αστυνομικούς!
Η δήλωση αυτή, όπως είναι εύκολα κατανοητό, έκανε τον Πάσσαρη «Νούμερο 1 Δημόσιο Κίνδυνο» και οι αστυνομικοί θεωρούσαν ζήτημα Τιμής τη σύλληψή του. Αυτό έγινε ξημερώματα της 22ας Φεβρουαρίου έξω από ένα μπαρ στην πλατεία Αμερικής.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης στην Πετρούπολη έπεσε νεκρός ο Γκορέα. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή ο Ρουμάνος κακοποιός αντιστάθηκε και δεν υπάκουσε στις προτροπές των αστυνομικών να παραδοθεί. Όταν επιχείρησε να βγάλει ένα από τα όπλα που είχε πάνω του, ένας από τους αστυνομικούς τον πυροβόλησε στο κεφάλι!
Η αιματηρή απόδραση από το Γενικό Κρατικό
Μετά τη σύλληψή του, ο Κώστας Πάσσαρης δικάστηκε, καταδικάστηκε και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε εκεί, άρχισε να προετοιμάζει την απόδρασή του.
Σύμφωνα με τα όσα έγινα αργότερα γνωστά, ο Πάσσαρης σε εκείνο το πέρασμά του από τις φυλακές, έκανε παρέα με ελάχιστα άτομα, ήταν απόμακρος, είχε βίαια ξεσπάσματα και διαρκώς ήταν υπό την επήρεια κοκαΐνης.
Μετά από λίγο καιρό, ο Πάσσαρης, ζήτησε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο των φυλακών εξαιτίας, όπως ο ίδιος έλεγε, συχνών πονοκεφάλων και επιληπτικών κρίσεων. Εξασφάλισε δύο άδειες για μεταγωγή στο Γενικό Κρατικό προκειμένου να κάνει εξετάσεις αλλά ουδέποτε έκανε χρήση των αδειών αυτών.
Προφανώς δεν ήταν ακόμα έτοιμο το σχέδιό του. Την τρίτη άδεια για μεταγωγή, όμως, την χρησιμοποίησε. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 16 Φεβρουαρίου 2001, με όχημα της ΕΛΑΣ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».
Μία σειρά από, όπως αποδείχθηκε, μοιραία λάθη τον έκαναν πρωταγωνιστή σε μία ακόμα αιματηρή υπόθεση. Από τον Κορυδαλλό ο 26χρονος Πάσσαρης οδηγήθηκε στο Γενικό Κρατικό δεμένος με χειροπέδες αλλά με τα χέρια μπροστά και όχι πίσω. Κανείς δεν τον έλεγξε όταν βγήκε από το κελί του. Επίσης, σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση πως πριν την μεταγωγή έκανε ανάληψη (στο λογιστήριο των φυλακών) 100.000 δραχμών από τον προσωπικό του λογαριασμό.
Όταν το όχημα της ΕΛΑΣ έφτασε στο νοσοκομείο, ο Πάσσαρης οδηγήθηκε στον 1ο όροφο προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Με μία αστραπιαία κίνηση, έβγαλε το όπλο που είχε κρυμμένο, δολοφόνησε δύο αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών (τον 47χρονο Αθανάσιο Δρακόπουλο και τον 49χρονο Διονύσιο Αλεβιζόπουλο) και τραυμάτισε έναν σωφρονιστικό υπάλληλο (τον 33χρονο Ανδρέα Φυσέκη) και στη συνέχεια απέδρασε. Πήδηξε από τις σκάλες, πέρασε δίπλα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», μπήκε στο αυτοκίνητο ενός κηπουρού, του κόλλησε το όπλο στα πλευρά και του είπε να χαμογελάει και να φύγει.
Χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Πάσσαρης είχε πει πως δεν είχε σκοπό να δολοφονήσει τους δύο αστυνομικούς αλλά το έκανε όταν είδε πως ο Αλεβιζόπουλος επιχείρησε να πιάσει το υπηρεσιακό του περίστροφο.
Αντί να κρυφτεί μετά το μακελειό στο «Γ. Γεννηματάς», ο Πάσσαρης επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανές μπαράζ ένοπλων ληστειών. Στις 10 Μαΐου αφού πέρασε μία νύχτα μαζί της, δολοφόνησε με μια σφαίρα στον κρόταφο μια 22χρονη βουλγάρα σεξεργάτρια, πιθανότατα επειδή τον αναγνώρισε.
Τον Ιούλιο η αστυνομία θα φτάσει κοντά στη σύλληψή του, όταν τα ΕΚΑΜ του έστησαν ενέδρα, έξω από μία πολυκατοικία στο Νέο Κόσμο. Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε σε ένα φιάσκο επικών διαστάσεων αφού ο Πάσσαρης όχι απλά κατάφερε να διαφύγει αλλά το έκανε και με εντυπωσιακό τρόπο αφού αν και κουτσαίνοντας καθώς είχε τραυματιστεί στην ανταλλαγή πυροβολισμών, πέρασε ανάμεσα από τους αστυνομικούς χωρίς να τον σταματήσει κανείς, μπήκε σε ένα ταξί και «εξαφανίστηκε»!
Αλλά ούτε και τότε κρύφτηκε. Τέλη Αυγούστου επιχείρησε να ληστέψει ένα φαρμακείο στην Κυψέλη. Εκείνη την ώρα στο εσωτερικό υπήρχε η ιδιοκτήτρια και η αδερφή της. Χωρίς κανείς να καταλάβει το γιατί ο Πάσσαρης πυροβόλησε τις δύο γυναίκες δολοφονώντας την 55χρονη μικροβιολόγος Μαρία Σαφού και στη συνέχεια διέφυγε χωρίς να πάρει χρήματα ή φάρμακα.
Με τον κλοιό να σφίγγει επικίνδυνα γύρω του, ο Πάσσαρης, τον Σεπτέμβριο του 2001 διέφυγε στη Ρουμανία όπου θα συνεχίσει τη δράση του. Στις 25 Νοεμβρίου, μαζί με συνεργούς του, εισέβαλε σε ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος και δολοφόνησε τον ιδιοκτήτη και έναν υπάλληλο. Στη συνέχεια άρπαξε από τα ταμεία 16.000 δολάρια και διέφυγε.
Η τύχη του, ωστόσο, τον εγκατέλειψε. Όταν έφευγε του έπεσε το κινητό του τηλέφωνο. Η αστυνομία της Ρουμανίας εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό και δύο ημέρες αργότερα τον συνέλαβε.
Αργότερα τον επισκέφθηκαν στις φυλακές της Κραϊόβα (από τα πιο σκληρά σωφρονιστικά καταστήματα στον κόσμο) δυο αξιωματικοί της ΕΛΑΣ. Ο Δημήτρης Γαλλίας και Γιάννης Ραχωβίτσας. Σε αυτούς θα πει πως του άρεσε να σκοτώνει κυρίως ένστολους γιατί «όσοι έχουν πιστόλι πρέπει να είναι έτοιμοι να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν», ενώ για τις ληστείες τους είπε πως τις έκανε για πλάκα και πως δεν θυμάται πόσες ακριβώς είχε κάνει.
Ο Κώστας Πάσσαρης καταδικάστηκε από τη ρουμανική δικαιοσύνη σε δύο φορές ισόβια, ενώ η ελληνική δικαιοσύνη (το 2019) τον καταδίκασε σε τέσσερις φορές ισόβια και 49 χρόνια κάθειρξης για τις συνολικά τέσσερις δολοφονίες και έξι απόπειρες που διέπραξε. Του επιβλήθηκαν επίσης και διάφορες άλλες ποινές για ληστείες και κλοπές.
Ακόμα και σήμερα ο Κώστας Πάσσαρης παραμένει στις φυλακές της Ρουμανίας παρά τις πολλές αιτήσεις που έχει κάνει για έκδοσή του στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες βρίσκονται σε επαφή (και διαπραγματεύσεις) προκειμένου να διασφαλιστεί πως όταν ο Πάσσαρης αποφυλακιστεί από τις ρουμανικές φυλακές θα συλληφθεί αμέσως και θα οδηγηθεί σε ελληνική φυλακή.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.