Μενού
saddam
Σε μουσείο στη Βαγδάτη υπάρχουν σήμερα οι πρώτες φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν μετά τη σύλληψή του | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Για τους δυτικούς ήταν η προσωποποίηση του κακού. Για τους ιρακινούς ήταν ο φόβος και ο τρόμος. Ο ίδιος έβλεπε τον εαυτό του σαν τον Σαλαντίν, τον σουλτάνο που τα έβαλε με τους σταυροφόρους και κατέκτησε την Ιερουσαλήμ. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν μια προσωπικότητα που με μικρές... ανάπαυλες (φαινομενικής) ηρεμίας απασχόλησε με τη δράση του τον πλανήτη για σχεδόν 20 χρόνια. Το τέλος της διαδρομής του ήταν φρικτό. Άφησε την τελευταία του πνοή στην κρεμάλα. Φωτογραφίες και βίντεο από τις τελευταίες του στιγμές έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ήταν ένα θέαμα τόσο σκληρό που σόκαρε ακόμα και τους μεγαλύτερους επικριτές του.

Ποιος ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν τραγικά και φυσικά τον σημάδεψαν. Όπως θα σημάδευαν τον καθένα. Ο Σαντάμ Χουσεΐν Αμπντ αλ-Ματζιντ αλ-Τικρίτι, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1937 στο Τικρίτ. Ήταν γιος βοσκού της περιοχής. Ο πατέρας του, ωστόσο, λίγους μήνες πριν τη γέννηση του Σαντάμ είχε ήδη εγκαταλείψει την οικογένεια. Αμέσως μετά τη γέννηση του Σαντάμ Χουσεΐν ο μεγαλύτερος αδερφός του πέθανε από καρκίνο.

Χτυπημένη από διαδοχικές τραγωδίες η μητέρα του μικρού Σαντάμ αποφασίζει να τον στείλει στη Βαγδάτη προκειμένου να ζήσει μια καλύτερη ζωή δίπλα στον θείο του.

Όταν μεγάλωσε λίγο ο Σαντάμ Χουσεΐν επέστρεψε στο Τικρίτ προκειμένου να ζήσει μαζί με τη μητέρα του. Εκείνη είχε ξαναπαντρευτεί και ο πατριός του Σαντάμ ήταν ένα μέθυσος και άκρως κακοποιητικός τύπος. Ένας άνθρωπος που έκανε τους γύρω του να υποφέρουν. Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν άντεξε πολύ και επέστρεψε στη Βαγδάτη.

Πατέρας, μάνα και αδερφός για τον Σαντάμ ήταν ο θείος του ο οποίος ήταν ένας φανατικός σουνίτης. Ένας σκληροπυρηνικός άραβας εθνικιστής. Ο Σαντάμ Χουσεΐν επηρεάστηκε από την ιδεολογία του θείου του και έτσι πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια είχε γίνει ήδη μέλος του εξτρεμιστικού μορφώματος του Μπάαθ στον πυρήνα της ιδεολογίας του οποίου υπήρχε η ένωση όλων των αραβικών κρατών με στόχο να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στη Δύση.

Στις 7 Οκτωβρίου 1959 το Μπάαθ οργανώνει πραξικόπημα προκειμένου να «ρίξει» από την εξουσία τον ιρακινό πρόεδρο Αμπντούλ Καρί Κασέμ σε βάρος του οποίου, μάλιστα, οργανώνεται και απόπειρα δολοφονίας. Ένας από τους ενόπλους είναι και ο Σαντάμ Χουσεΐν ο οποίος στη διάρκεια της μάχης τραυματίζεται. Ο πρόεδρος του Ιράκ καταφέρνει να μείνει ζωντανός και ο Σαντάμ Χουσεΐν από τους λίγους που διαφεύγουν των μαζικών συλλήψεων που ακολούθησαν. Φεύγει για τη Συρία και από εκεί για την Αίγυπτο προκειμένου να σπουδάσει νομικά.

Διέκοψε τις σπουδές του και επέστρεψε στον Ιράκ όταν οι σύντροφοί του κατάφεραν, τελικά, με πραξικόπημα να πάρουν την εξουσία από τα χέρια του Κασέμ. Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα επιστρέψει ως νικητής στη Βαγδάτη αλλά σύντομα θα βρεθεί στη φυλακή καθώς οι έριδες στο εσωτερικό του Μπάαθ είχαν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μέσα από τη φυλακή ο Σαντάμ Χουσεΐν καταφέρνει να αποκτήσει διασυνδέσεις και να ανέβει στην ιεραρχία του κόμματος. Πολλοί ιστορικοί αναφέρουν πως εκείνη την περίοδο ο Σαντάμ Χουσεΐν έγινε ο σκληρός και αδίστακτος πολιτικός. Καταφέρνει να αποδράσει από τη φυλακή και κάνοντας τις κατάλληλες γνωριμίες και... συμμαχίες βρίσκεται το 1968, μετά από ένα ακόμα πραξικόπημα, να είναι βοηθός του προέδρου του Ιράκ Αχμάντ Χασάν αλ Μπακρ.

Μέσα στα επόμενα 11 χρόνια ο Σαντάμ Χουσεΐν καταφέρνει να κάνει τα πάντα. Και όταν λέμε τα πάντα το εννοούμε. Είναι ο άνθρωπος που με τις μεταρρυθμίσεις του αναμορφώνει το σύστημα υγείας, το εκπαιδευτικό σύστημα, την αγροτική παραγωγή, τις υποδομές και τη βιομηχανία, κάνει κίνηση «ματ» εθνικοποιώντας την πετρελαϊκή βιομηχανία πριν τη μεγάλη κρίση του 1973 κάτι που γέμισε... χρυσάφι τα κρατικά ταμεία. Ταυτόχρονα, είναι ο φόβος και ο τρόμος. Ανελέητος και σκληρός με τους πολιτικούς αντιπάλους του. Χρηματοδοτεί την ανάπτυξη χημικών όπλων, δημιουργεί παραστρατιωτικές οργανώσεις. Δίνει διαταγές για βιασμούς, βασανισμούς και εκτελέσεις. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν αυτός που έκανε κουμάντο στο Ιράκ και όταν ο αλ Μπακρ το κατάλαβε και προσπάθησε να του «κόψει» τα πόδια, ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν τόσο πανίσχυρος που ο αλ Μπακρ αναγκάστηκε να παραιτηθεί και στις 16 Ιουλίου 1979 ο Χουσεΐν ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας.

Τα χρόνια της κυριαρχίας και η αιματοβαμμένη πτώση

Πριν περάσει μια εβδομάδα από την (τυπική) ανάληψη της εξουσίας ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε συλλάβει 68 ανώτατα στελέχη του Μπάαθ και είχε εκτελέσει με συνοπτικές διαδικασίες 22 από αυτά! Ακόμα και αν κάποιος δεν είχε καταλάβει τι θα ακολουθούσε ο Σαντάμ Χουσεΐν φρόντισε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους.

Όλα αυτά, όμως, αφορούσαν το εσωτερικό του Ιράκ. Στο εξωτερικό, ο Σαντάμ τρόμαξε από την άνοδο του σιίτη Αγιατολάχ Χομεϊνί στο Ιράν και θέλησε να στείλει και εκεί ένα μήνυμα. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1980 εισβάλει στο (πλούσιο σε πετρέλαιο) Κιουζεστάν του Ιράν. Η Δύση που εκείνη την εποχή φοβόταν περισσότερο τον Χομεϊνί παρά τον Σαντάμ Χουσεΐν στηρίζει τον δεύτερο και κάνει τα στραβά μάτια όταν ο ηγέτης του Ιράκ κάνει χρήση χημικών όπλων για να κερδίσει τον πόλεμο με τους Ιρανούς. Ο πόλεμος κράτησε 8 ολόκληρα χρόνια.

Όταν τελείωσε ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε πάρει... θάρρος και αναζητώντας απεγνωσμένα μια τονωτική ένεση για την οικονομία του αποφασίζει να εισβάλει στο Κουβέιτ (τον Αύγουστο του 1990). Εκεί, όμως, «μπλέκει στα πόδια» των Αμερικανών οι οποίοι θα του έδιναν να καταλάβει ποιος κάνει κουμάντο. Τον Ιανουάριο του 1991 το ΝΑΤΟ ξεκινά τον πόλεμο του Κόλπου βομβαρδίζοντας δίχως έλεος τις θέσεις των Ιρακινών οι οποίοι μέσα σε έξι εβδομάδες είχαν οπισθοχωρήσει και είχαν υπογράψει εκεχειρία η οποία περιελάμβανε την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της χώρας.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Σαντάμ Χουσεΐν ξέσπασε τη μανία του στο εσωτερικό της χώρας. Η καταστολή χτύπησε «κόκκινο». Το 1993 οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ χτυπούν ξανά την Βγαδάτη. Ο Σαντάμ Χουσεΐν γίνεται ακόμα πιο σκληρός στο εσωτερικό. Οι Ιράκινοι βιώνουν μια δικτατορία αδίστακτη που δε δείχνει το παραμικρό έλεος. ΝΑΤΟ και Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να χτυπούν ανά διαστήματα το Ιράκ που έχει μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα που κυριαρχεί ο φόβος και η δυστυχία. Οι Δυτικοί λένε πως ο Σαντάμ έχει παράνομο οπλοστάσιο και συνεχίζουν να τον χτυπάνε.

Από την 11η Σεπτεμβρίου και έπειτα είναι δεδομένο πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Σαντάμ Χουσεΐν. Οι Αμερικάνοι που, πλέον, φοβούνται και τη σκιά τους λένε πως το Ιράκ σχεδιάζει επίθεση στο έδαφος των ΗΠΑ και τοποθετούν τη χώρα της Μέσης Ανατολής στον «Άξονα του Κακού» μαζί με Ιράν και Βόρεια Κορέα. Ο ισχυρισμός ήταν πως ο Σαντάμ Χουσεΐν αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής. Αποδείξεις, βέβαια, δεν υπάρχουν αλλά οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ λένε πως θα εισβάλλουν στο Ιράκ για να τις βρουν. Η εισβολή γίνεται στις 20 Μαρτίου 2003. Στις 9 Απριλίου πέφτει η Βαγδάτη. Ο Σαντάμ Χουσεΐν κρύβεται και διαφεύγει της σύλληψης αλλά οι αμερικάνοι τον κυνηγούν δίχως έλεος. Τον εντοπίζουν και τον συλλαμβάνουν σε ένα υπόγειο καταφύγιο στο Τικρίτ, στις 13 Δεκεμβρίου 2003. Τον κρατάνε για μερικούς μήνες στην αμερικανική βάση στη Βαγδάτη και στη συνέχεια τον παραδίδουν στην προσωρινή ιρακινή διοίκηση της χώρας προκειμένου να δικαστεί.

Η δίκη του ολοκληρώθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2006 με την καταδίκη του για εγκλήματα πολέμου. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν θάνατος δι απαγχονισμού. Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε να εκτελεστεί από ένοπλο στρατιωτικό απόσπασμα, ωστόσο, η απόφαση δεν άλλαξε. Το μεγαλύτερο, κρισιμότερο και πιο αιματοβαμμένο κεφάλαιο στην ιστορία του Ιράκ, έκλεισε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 30 Δεκεμβρίου 2006, όταν όλος ο κόσμος σοκαρισμένος έβλεπε κουκουλοφόρους να κρεμάνε τον άλλοτε πανίσχυρο Σαντάμ Χουσεΐν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA