Μενού
shummi
Ο Μίκαελ Σουμάχερ | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Τρία μέτρα. Μόλις τρία μέτρα. Μικρή απόσταση. Εξαιρετικά μικρή. Ελάχιστη. Αν το καλοσκεφτείς δεν είναι πάνω από 2-3 βήματα. Και όμως, αυτή είναι η απόσταση που χωρίζει το φως από το σκοτάδι. Ακούγεται... λυρικό, αυτό το τελευταίο; Για τους περισσότερους ανθρώπους μπορεί και να είναι. Για τον Μίκαελ Σουμάχερ, ωστόσο, τα τελευταία δέκα χρόνια αυτά τα τρία μέτρα είναι όντως η απόσταση που τον τράβηξε μακριά από τα φώτα και τον έσυρε στο σκοτάδι. Για πάντα; Κανείς δεν ξέρει. Ότι και να γίνει, πάντως, αυτά τα τρία μέτρα τα οποία παρέκκλινε από το ασφαλές κομμάτι της πίστας σκι στις Γαλλικές Άλπεις και βρέθηκε σε ένα μη ελεγχόμενο και καθαρισμένο κομμάτι, θα τα είναι τα τρία μέτρα που του άλλαξαν μια για πάντα τη ζωή.

Το χρονικό του ατυχήματος

Από την εποχή ακόμα που ο «Σούμι» κυριαρχούσε στις πίστες της Formula 1 είχε μια αγαπημένη συνήθεια. Να αφήνει για λίγες ημέρες στην άκρη το άγχος του πρωταθλητισμού και να πηγαίνει με την οικογένειά του, συγγενείς και φίλους στις Γαλλικές Άλπεις για να κάνει σκι. Αυτό έκανε και τον Δεκέμβριο του 2013.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ απολάμβανε τις χειμερινές του διακοπές στο θέρετρο Μεριμπέλ μαζί με την οικογένειά του και μερικούς φίλους. Περίπου στις 11 το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου, ο Σουμάχερ νοικιάζει ένα ζευγάρι χιονοπέδιλα και βγαίνει στην πίστα με την ίδια ορμή και τον ίδιο «αέρα» που έκανε όταν οδηγούσε το κόκκινο μονοθέσιο της Ferrari. Χωρίς να το καταλάβει για μόλις τρία μέτρα βγήκε από το ασφαλές και καθαρισμένο κομμάτι της πίστας. Συνέχισε τη διαδρομή του μέχρι που τα χιονοπέδιλα βρίσκουν σε ένα βράχο.

Ο «Σούμι» χάνει την ισορροπία του, πέφτει και με την ταχύτητα που έχει σέρνεται για μερικά μέτρα πάνω στο χιόνι μέχρι που ένας άλλος βράχος βρίσκεται στο δρόμο του και εκεί χτυπάει με δύναμη το κεφάλι του. Όσοι παρακολουθούν τη σκηνή «παγώνουν», ωστόσο, γρήγορα ανακουφίζονται βλέποντας τον θρύλο της Formula 1 να έχει κανονικά τις αισθήσεις του και να συνομιλεί με όσους έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Η ανακούφιση, όμως, γρήγορα δίνει τη θέση της στον προβληματισμό και την αγωνία αφού όσο περνάει η ώρα ο Σουμάχερ φαίνεται να χάνει τα λόγια του και να μην μπορεί να ολοκληρώσει μια πρόταση.

Στο σημείο φτάνει ένα ελικόπτερο προκειμένου να τον μεταφέρει το συντομότερο δυνατό στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εκεί μέσα είναι που οι γιατροί που τον συνοδεύουν συνειδητοποιούν ότι το χτύπημα στο κεφάλι είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ότι είχε εκτιμηθεί στην αρχή. Το γεγονός ότι παρά τη «συνταξιοδότησή» του από τις πίστες της F1 ο Σουμάχερ παρέμενε σε εξαιρετική φυσική κατάσταση τον βοηθάει να λειτουργεί όπως δε θα λειτουργούσε ένας απλός άνθρωπος. Κάθε ώρα που περνάει, όμως, η υγεία του χειροτερεύει.

Όταν φτάνει στο νοσοκομείο μπαίνει αμέσως στο χειρουργείο. Τις επόμενες ώρες υποβάλλεται και σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση και οι γιατροί τον «ρίχνουν» σε τεχνητό κώμα με στόχο να μειωθεί η πίεση που υπάρχει στον εγκέφαλό του. Μερικά 24ωρα μετά έρχονται τα πρώτα ευχάριστα νέα: Η ζωή του δε βρίσκεται σε κίνδυνο. Δεν θα πεθάνει. Μαζί, όμως, έρχονται και τα νέα που κάνουν πολλούς να δακρύσουν: Παραμένει σε κώμα χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε και αν θα βγει από αυτό!

Την άνοιξη του 2014 ο Μίκαελ Σουμάχερ δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και (κυρίως) συναίσθησης και τον Ιούνιο ανακοινώνεται επίσημα πως βγήκε από το τεχνητό κώμα. Πέρα από αυτό, όμως, ουδέν... Ο Σούμι φεύγει από το νοσοκομείο και μεταφέρεται στη βίλα του στη Γενεύη για να ξεκινήσει τον μεγάλο αγώνα που δίνει για να βγει από το σκοτάδι και να επιστρέψει στο φως.

Από τότε μέχρι και σήμερα τα νέα για την πορεία της υγείας του είναι ελάχιστα καθώς η οικογένεια αποφεύγει τη δημοσιότητα και δε δίνει πολλές λεπτομέρειες.

Ανά διαστήματα υπάρχουν κάποιες ειδήσεις πως ο Σουμάχερ είναι ζωντανός και εξακολουθεί να παλεύει με το σκοτάδι. Τίποτα πέρα από αυτό. Χθες η γερμανική Bild αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της φροντίδας και της αποκατάστασής του, ο Σουμάχερ επιβιβάζεται σε ένα αυτοκίνητο Mercedes AMG και τον «κάνουν βόλτες». Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να διεγείρουν τον εγκέφαλό του με οικείους ήχους, αφού ο Μίκαελ Σουμάχερ πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες σε αγώνες αυτοκινήτων είτε στη Formula 1 είτε σε άλλες κατηγορίες πριν από το ντεμπούτο του το 1991 στο Βελγικό Grand Prix. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι έως και 15 γιατροί, μασέρ και βοηθοί είναι μέλη της ομάδας φροντίδας του, προκειμένου να του προσφέρουν την καλύτερη φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο. Αυτά είναι και τα τελευταία νέα για την υγεία του.

«Αν είχε χιονίσει περισσότερο...»

Ο «Σούμι» πάνω στο κράνος του είχε τοποθετήσει μία μικρή κάμερα, η οποία κατέγραψε τα πάντα και κυρίως βοήθησε αργότερα τους ερευνητές, να αναπαραστήσουν τα δραματικά δευτερόλεπτα του ατυχήματος.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ ήταν πολλαπλά άτυχος εκείνη την ημέρα στις Γαλλικές Άλπεις. Δεν ήταν μόνο τα τρία μέτρα που είχε βγει από την πίστα. Αν τις προηγούμενες ημέρες είχε χιονίσει περισσότερο ίσως αυτά τα τρία μέτρα να μην ήταν τόσο μοιραία όσο φαίνονται τώρα. «Είδα την πέτρα που συνάντησε ο Σουμάχερ ενώ έκανε σκι και χτύπησε το κεφάλι του. Είχε χιονίσει τόσο λίγο τις προηγούμενες ημέρες που οι πέτρες ήταν ελαφρά καλυμμένες με χιόνι. Δε θα μπορούσε όμως να έχει δει την πέτρα. Αν είχε χιονίσει περισσότερο, πιθανότατα θα είχε γλιστρήσει από πάνω της. Ο Σουμάχερ ήταν εκτός της οριοθετημένης περιοχής της πλαγιάς. Αλλά μόνο κατά μερικά μέτρα. Δεν έφταιγε ο υπεύθυνος του θέρετρου. Αν βγεις από την περίμετρο, είναι δική σου ευθύνη», είχε πει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus ο Στέφαν Μποζόν, ο υπεύθυνος της ομάδας διάσωσης του Σουμάχερ και είχε προσθέσει:

«Οι πρώτοι που έφτασαν στο σημείο είπαν ότι επειδή ο χώρος που συνέβη ήταν δίπλα στην πλαγιά, ήταν δύσκολο γι' αυτούς να τον μεταφέρουν με προσοχή. Και ήταν ξεκάθαρο πως ήταν πολύ σοβαρό, διαφορετικά δε θα είχαμε χρησιμοποιήσει ελικόπτερο. Ο Σουμάχερ ήταν τυχερός. Χρειάζονται μόλις μερικά λεπτά από τη βάση ελικοπτέρων στην Κουρσεβέλ μέχρι το Μέριμπελ. Θυμάμαι ακόμα ότι οι γιατροί έκτακτης ανάγκης του ελικοπτέρου είχαν προβλήματα με το να του προσφέρουν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες λόγω της τοποθεσίας. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο αποφάσισαν να πετάξουν πρώτα για το Μουτιές για να τον σταθεροποιήσουν. Στη συνέχεια, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ».

Ίσως το πως είναι σήμερα ο Μίκαελ Σουμάχερ να το περιέγραψε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο (χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες) ο Ζαν Τοντ, το άλλο μισό του «Σούμι» της εποχή της απόλυτης κυριαρχίας της Ferrari. Ο Μίκαελ είναι εδώ, οπότε δε μου λείπει. Όμως, αυτός ο Μίκαελ απλά δεν είναι αυτός που ήταν. Είναι διαφορετικός και καθοδηγείται υπέροχα από τη γυναίκα και τα παιδιά του, που τον προστατεύουν. Πλέον, η ζωή του είναι διαφορετική και έχω το προνόμιο να μοιράζομαι μαζί του κάποιες στιγμές. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να πούμε. Δυστυχώς, η μοίρα τον χτύπησε πριν από δέκα χρόνια. Πλέον, δεν είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ που γνωρίζαμε από τη Formula 1», είπε πριν μερικές ημέρες στη γαλλική εφημερίδα «L’Equipe».

Πολλοί, όλα αυτά τα χρόνια, προσπάθησαν να μάθουν κάτι περισσότερο για την υγεία του. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις ενός δημοσιογράφου που μεταμφιέστηκε σε ιερέα για να μπει στον θάλαμο νοσηλείας αλλά και ενός άλλους (επίσης δημοσιογράφου) που... υποδύθηκε τον πατέρα του Σούμι. Η πιο περίεργη ιστορία, πάντως, είναι αυτή με τον άνδρα που έκλεψε τον απόρρητο ιατρικό φάκελο του Σουμάχερ. Ο άνδρας αυτός συνελήφθη και μια ημέρα μετά βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του, στις φυλακές της Ζυρίχης.

Και μπορεί όπως είπε και ο Ζαν Τοντ ο Σούμι να μην είναι, πλέον, «ο Μίκαελ Σουμάχερ που γνωρίζαμε από τη Formula 1» αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε για έναν τύπο με 7 παγκόσμιους τίτλους. Τον άνθρωπο που επανέφερε τη Ferrari στο θρόνο της μετά από 21 ολόκληρα χρόνια. Εκείνον που έχει στο βιογραφικό του 91 νίκες και 68 pole positions και έχει και ρεκόρ για τον ταχύτερο γύρο σε 77 grand prix. Μιλάμε για τον GOAT. Τον κορυφαίο πιλότο όλων των εποχών. Και αν κάποιος μπορεί να κάνει το θαύμα, τότε είναι αυτός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA