Μενού
kazakos_karezi
Καζάκος - Καρέζη στο «Κοντσέρτο για πολυβόλα» | Finos Film
  • Α-
  • Α+

Ένας μεγάλος έρωτας που γεννήθηκε στα διαλείμματα των γυρισμάτων μίας σπουδαίας ταινίας. Άκρως... κινηματογραφικό θα μπορούσε να πει κάποιος και δε θα είχε καθόλου άδικο.

Μία ημέρα σαν σήμερα στις 20 Μαρτίου του 1967, έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» με πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο. Οι θεατές είδαν το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που έκαναν οι δύο σπουδαίοι ηθοποιοί (μαζί φυσικά με όλους τους υπόλοιπους συντελεστές).

Αυτό που το κοινό δεν είδε αλλά έμαθε λίγο καιρό αργότερα είναι πως η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλο... παίζοντας τάβλι στα διαλείμματα των γυρισμάτων.

Κάπως έτσι εκτός από μία εξαιρετική ταινία «γεννήθηκε» και ένας μεγάλος έρωτας, που επισφραγίστηκε από έναν γάμο και τη γέννηση ενός παιδιού.

Ταινία - σταθμός και έρωτας μεγάλος

«Λίγο πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια νεαρή κοπέλα, η Νίκη, αναγκάζεται να γίνει κατάσκοπος για τον Ελληνικό Στρατό, αφού αποκαλύφθηκε ότι διοχέτευε έγγραφα σε Ιταλούς πράκτορες που την εκβίαζαν για να σώσει τον αδελφό της. Στο διπλό παιχνίδι των κατασκόπων, σημαντικό ρόλο παίζει και ο λοχαγός Θεοδώρου, ο οποίος συλλαμβάνεται, περνά από στρατοδικείο και καταδικάζεται σε θάνατο, ενώ ο έρωτάς του για τη νεαρή Νίκη περιπλέκει την κατάσταση».

Αυτή είναι η περίληψη της ταινίας, σύμφωνα με τη Finos Film, αν και, μεταξύ μας, είναι μάλλον δύσκολο να μην την έχει δει κάποιος δεδομένου πως μιλάμε για μία από τις σημαντικότερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Εκτός από την Καρέζη και τον Καζάκο, άλλωστε, στην ταινία παίζουν, μεταξύ άλλων, και οι Μάνος Κατράκης, Ανδρέας Μπάρκουλης, Σπύρος Καλογήρου και Άγγελος Αντωνόπουλος. Το «Κοντσέρτο για πολυβόλα» έκοψε σχεδόν μισό εκατομμύριο εισιτήρια και κατατάχθηκε όγδοη ανάμεσα σε 117 ταινίες εκείνης της σεζόν.

Απέσπασε δύο κρατικά βραβεία από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ενώ πάνω στο συγκεκριμένο σενάριο βασίστηκε ο Νίκος Φώσκολος για να «στήσει» μερικά χρόνια αργότερα την τηλεοπτική σειρά «Άγνωστος Πόλεμος» που έγραψε ιστορία στη μικρή οθόνη.

Αλλά όπως ήδη αναφέρθηκε όλα αυτά ήταν αυτά που ο κόσμος έβλεπε. Αυτό που δεν έβλεπε ήταν πως το «Κοντσέρτο για πολυβόλα» στάθηκε η αφορμή για να γεννηθεί ένας μεγάλος έρωτας.

«Είχαμε συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές μέσα από τη δουλειά», είχε πει ο Κώστας Καζάκος για την Τζένη Καρέζη. «Την έπιανα το πρωί να μάθει τα λόγια της στο καμαρίνι όπου βαφόταν. Σαν να μην είχαμε ιδωθεί. Αλλού κοίταγε ο ένας, αλλού ο άλλος», έλεγε.

Όλα άλλαξαν, ωστόσο, στα γυρίσματα για το «Κοντσέρτο». Οι δυο τους πέρασαν χρόνο μαζί παίζοντας τάβλι στα διαλείμματα των γυρισμάτων.

«Ήταν Δευτέρα θυμάμαι. Μου είχαν πει να πάω στα Ίσθμια για το γύρισμα. Έπαιζα στην ταινία έναν λοχαγό. Είχα βάλει, λοιπόν, τη στολή μου από το στούντιο του Φίνου και πήγα ντυμένος. Εκεί ήταν η Τζένη με τον σκηνοθέτη Ντίνο Δημόπουλο. Περιμέναμε να περάσει ένα πλοίο για να γυρίσουμε τη σκηνή. Καθίσαμε κάτω από μια ελιά και αρχίσαμε να παίζουμε τάβλι. Ήταν μανιακή ταβλαδόρισσα η Τζένη. Τελικά, ήταν μια παρτίδα τάβλι που κράτησε 26 χρόνια», είχε πει για την Τζένη Καρέζη ο Κώστας Καζάκος.

«Ναι, αυτή η χρονιά σήμαινε πολλά για μένα. Τότε γνώρισα τον Κώστα. Χρωστάμε και οι δύο αιώνια ευγνωμοσύνη στον Φίνο, γιατί γνωριστήκαμε χάρη στην ταινία του Κοντσέρτο για πολυβόλα, όπου πρωταγωνιστούσαμε. Θυμάμαι ότι μας γνώρισαν ένα πρωινό που είχαμε γύρισμα στα Ίσθμια. Μόλις είπαμε ''χαίρω πολύ'', αισθάνθηκα ένα ''κρακ'' μέσα μου και είπα: ''Α, εδώ είναι, αυτό είναι''!. Το ένστικτό μου μου έλεγε πολλά. Γίναμε αχώριστοι. Παίζαμε τάβλι, κάναμε ατέλειωτες βόλτες, πνευματικές συζητήσεις για ώρες. Πιστεύω πως μέχρι τότε ζούσα σε μια απόλυτη μοναξιά. Έβγαινα, διασκέδαζα, σπαταλιόμουν σε άσκοπες συζητήσεις και φιλοφρονήσεις, όμως όταν γύριζα σπίτι μου η μοναξιά μου ήταν αφόρητη. Ο Κώστας ήταν ο άνθρωπος που με επηρέασε παντοιοτρόπως, περισσότερο από οποιονδήποτε και οτιδήποτε στη ζωή μου.

» Από την ώρα που τον γνώρισα κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η προσωπική ζωή του ανθρώπου, ο σύντροφός σου στο σπίτι σου, το παιδί σου, η καριέρα σου. Μέχρι τότε ήταν τα πάντα για μένα το θέατρο. Μετά τη γνωριμία μας χωρίστηκε το πράγμα. Εκείνος και το θέατρο με ενδιέφεραν εξίσου. Με τον Κώστα άρχισαν να με ενδιαφέρουν πιο ουσιαστικά πράγματα. Πριν μου άρεσε η κοσμική ζωή κι ολίγο να ντυνόμαστε, κι ολίγο να επιδεικνυόμαστε και κάποιο φλερτ και κάπου να χορέψουμε… Αντίθετα δε με ενδιέφερε και ιδιαίτερα τι γινόταν γύρω μου, τα κοινωνικά προβλήματα, η πολιτική, ας πούμε. Με τον Κώστα βρήκα τον αληθινό εαυτό μου», είχε δηλώσει εκείνη.

Η «αντιδικτατορική» γέννηση του παιδιού τους

Ο Κώστας Καζάκος ερωτεύτηκε τρελά την Τζένη Καρέζη. Η Τζένη Καρέζη ερωτεύτηκε τρελά τον Κώστα Καζάκο και εκείνος της άλλαξε τη ζωή.Ο Καζάκος ήταν αυτός που τη μύησε στην πολιτική. Αριστερός, φτωχόπαιδο που είχε παλέψει για να σταθεί στα πόδια του, της έδειξε ποια είναι η πραγματική ζωή και οι δυσκολίες της, μακριά από τα λούσα και τους εύκολους εντυπωσιασμούς.

Δίπλα στον Καζάκο «γεννήθηκε» μια νέα Καρέζη που ήταν σαφώς πιο πολιτικοποιημένη από την προηγούμενη. Με τον Καζάκο απέκτησαν και ένα παιδί. Τον Κωνσταντίνο η ιστορία γέννησης του οποίου ήταν μια... αντιδικτατορική πράξη αντίστασης. 

Επί χούντας, τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον και ιδιαίτερα στην Αθήνα, όταν ένα παιδί γεννιόταν την 21η Απριλίου (ημέρα επιβολής του πραξικοπήματος) τότε «τιμητικά» το παιδί το βάπτιζε είτε ο αρχιπραξικοπηματίας Γεώργιος Παπαδόπουλος, είτε η σύζυγός του Δέσποινα, είτε ακόμα ο «αντιβασιλέας» Γεώργιος Ζωιτάκης.

Το ζευγάρι των αξέχαστων ηθοποιών Κώστα Καζάκου και Τζένης Καρέζη έζησε για λίγο καιρό με αυτόν τον... φόβο! Να γίνει δηλαδή κάποιος από τους χουντικούς νονός για το παιδί τους, τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο, καθώς η Καρέζη θα γεννούσε τέλη Απριλίου του 1969. Και οι δυο σπουδαίοι ηθοποιοί ήταν αριστερών πεποιθήσεων και δεν έτρεφαν την παραμικρή συμπάθεια για το δικτατορικό καθεστώς και έτσι σχεδίασαν, αν η Τζένη γεννούσε την 21η Απριλίου, να... κρύψουν το μωρό για μία ημέρα και να πουν μετά ότι γεννήθηκε στις 22 Απριλίου προκειμένου να αποφύγουν την κουμπαριά με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο.

Τελικά, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο αξέχαστος Κώστας Καζάκος, η ανεπιθύμητη κουμπαριά αποφευχθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς σε μια από τις τελευταίες επισκέψεις του ζευγαριού στον γυναικολόγο αυτός τους είπε πως επειδή το μωρό κατεβαίνει ανάποδα, θα προχωρήσουν σε καισαρική. Αυτό έδωσε την ευχέρεια στο ζευγάρι να επιλέξει την ημερομηνία γέννησης η οποία τελικά ήταν η 25η Απριλίου του 1969!

Την ιστορία αυτή, αφηγήθηκε, πριν από περίπου δύο χρόνια, ο Kωνσταντίνος Καζάκος στην εκπομπή την ΕΡΤ «Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν» της ΕΡΤ και είχε μιλήσει, μάλιστα, και για τις διώξεις που υπέστησαν οι γονείς του κατά τη διάρκεια της χούντας. «Πέρασαν πάρα πολλά οι άνθρωποι τότε, πήγαν και στη φυλακή. Το θυμάμαι όταν τους πήγαν στη φυλακή και όταν βγήκαν. Ήμουν πολύ μικρός, ήμουν 4. Και μια φορά, όταν πηγαίναμε μετά βόλτα με το αμάξι στο Γουδί, που είχαν τον πατέρα μου, και στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχαν τη μητέρα μου, πετάγεται ο σπόρος (σσ: εννοεί τον εαυτό του) και τους λέει: ''μπορούμε, σας παρακαλώ, να σταματήσουμε αυτή τη δυσάρεστη κουβέντα;''».

Στις 22 Ιουνίου 1973, στο θέατρο Αθήναιον στην οδό Πατησίων το οποίο βρισκόταν απέναντι από το Μουσείο, ανέβηκε η εμβληματική παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο». Τότε ήταν που Καζάκος και Καρέζη συνελήφθησαν για πρώτη φορά από το στρατιωτικό καθεστώς. Η δεύτερη φορά ήταν στη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Την περίοδο της μεταπολίτευσης αυτή η νέα – διαφορετική Καρέζη που είχε «δημιουργήσει» ο Καζάκος έκανε μια εκπληκτική στροφή στην καριέρα της παίζοντας ρόλους παγκόσμιας εμβέλειας, εξαιρετικά απαιτητικούς που κέρδισαν το χειροκρότημα και την καθολική αναγνώριση του κοινού.

«Όταν παίζεις, είσαι απομονωμένος από τον άλλο κόσμο. Το χειροκρότημα σε ξαναφέρνει στην πραγματικότητα. Και βλέπεις ότι η προσπάθεια σου έφερε το αποτέλεσμα. Σε χειροκροτούν και υποκλίνεσαι. Στιγμή συγκλονιστική», είχε πει η ίδια.

Το φθινόπωρο του 1988 η Τζένη Καρέζη έπαιξε τη Λιουμπόβα στον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ.

Τότε ήταν που είχε τις πρώτες ενοχλήσεις αλλά κανείς δεν έδωσε τη σημασία που έπρεπε. Ούτε η γιατρός της. Όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας η ασθένεια είχε προχωρήσει. Την άνοιξη του 1989 έφυγε για το Λονδίνο. Έμεινε εκεί δυο μήνες και έκανε ότι θεραπεία χρειαζόταν. Όλοι νόμιζαν πως είχε κερδίσει τη μάχη. Στις 31 Μαρτίου του 1991 έδωσε την τελευταία της παράσταση. Από εκεί και πέρα η επιδείνωση της υγείας της ήταν ραγδαία.

Πέθανε στο σπίτι της, στις 27 Ιουλίου 1992. «Νομίζω ότι έφυγε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένων των συνθηκών. Έφυγε ήρεμα και ήσυχα με ένα μικρό χαμογελάκι στα χείλη, είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κωνσταντίνος Καζάκος ο οποίος έζησε χωρίς τον άνθρωπο της ζωής του 30 χρόνια! Ο σπουδαίος ηθοποιός πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου 2022.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA