Μενού
Cobain
Ο Cobain στο «MTV Unplugged στη Νέα Υόρκη» των Nirvana | YouTube
  • Α-
  • Α+

Ο θρυλικός Νιλ Γιανγκ όταν άκουσε το «MTV Unplugged στη Νέα Υόρκη» των Nirvana είχε πει για τον Kurt Cobain: «Ήταν σαν να ακούς έναν λυκάνθρωπο να τραγουδάει. Ήταν ανατριχιαστικός. Ήταν ανατριχιαστικό». Και να σκεφτεί κανείς πως τότε που ο Νιλ Γιανγκ είχε κάνει αυτή τη δήλωση δεν ήταν γνωστή η σημαντικότερη λεπτομέρεια. Πως ο Kurt Cobain είχε ζητήσει από την παραγωγή του MTV να στηθεί γύρω από αυτόν ένα μουντό σκηνικό. Ένα σκηνικό κηδείας. Φαίνεται πως και ο ίδιος ήξερε πως η ώρα του μεγάλου φευγιού πλησίαζε. Ο Kurt Cobain πέθανε, μια ημέρα σαν σήμερα, πέντε μήνες μετά από εκείνη τη συναυλία και λίγους μήνες πριν βγει στην κυκλοφορία το ομότιτλο άλμπουμ. Τελικά, όντως, ήταν ο αποχαιρετισμός του Kurt Cobain στον κόσμο.

«Γελάνε μαζί μου επειδή είμαι διαφορετικός. Γελάω μαζί τους επειδή είναι ίδιοι»

«Θυμάμαι να νιώθω ντροπή για κάποιο λόγο. Ντρεπόμουν για τους γονείς μου. Δεν μπορούσα πια να αντικρίσω κάποιους φίλους μου από το σχολείο, γιατί ήθελα να έχω την κλασική, ξέρετε, συνηθισμένη οικογένεια. Ήθελα αυτή την ασφάλεια». Αυτά είχε πει ο Kurt Cobain σε μια συνέντευξή του το 1993 (ένα χρόνο πριν αυτοκτονήσει) όταν ρωτήθηκε για τον χωρισμό των γονιών του όταν ήταν 8 ετών. Αυτό ήταν το γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα τη ζωή του Kurt.

Μετά τον χωρισμό των γονιών του έζησε ένα χρόνο μαζί με τη μητέρα του και στη συνέχεια μετακόμισε για να ζήσει μαζί με τον πατέρα του ο οποίος τον πίεζε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Ο Kurt Cobain αν και ήταν καλός δεν ήθελε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Λίγο το ότι είχε πέσει θύμα bulling μέσα στην ομάδα πάλης του σχολείου, λίγο ότι πάντα τον τραβούσε η κιθάρα και το τραγούδι. Όσο μεγάλωνε τόσο άφηνε πίσω του τις πιέσεις του πατέρα του και τόσο περισσότερο σύχναζε στα ροκ στέκια του Σιάτλ. Λίγο πριν τελειώσει το σχολείο μετακόμισε για να ζήσει μαζί με τη μητέρα του.

Παράτησε το σχολείο γιατί δεν είχε καλούς βαθμούς και εκείνη του είπε πως είτε θα βρει δουλειά, είτε θα φύγει από το σπίτι. Μια εβδομάδα μετά, όταν ο Kurt Cobain γυρνούσε από μια βόλτα, είδε όλα του τα πράγματα πεταμένα στο δρόμο. Αναγκάστηκε να μένει σε σπίτια φίλων, σε αποθήκες ακόμα και κάτω από μια γέφυρα δίπλα σε ένα ποτάμι.

Τη μουσική, όμως, δεν την εγκατέλειψε. Στα 15 του είχε την πρώτη του κιθάρα (δώρο γενεθλίων από έναν θείο του) και άρχισε να μαθαίνει διάσημα ροκ τραγούδια. Πρώτα συναντήθηκε με τον Krist Novoselic. Το... γλυκό «έδεσε» όταν οι δυο τους βρήκαν τον Dave Grohl. Οι Nirvana ήταν γεγονός. Το 1989 κυκλοφορούν το άλμπουμ Bleach (ντράμερ σε αυτόν τον δίσκο ήταν ο Chad Channing) και το 1991 ταράζουν τα νερά της παγκόσμιας μουσικής σκηνής με την κυκλοφορία του Nevermind! Είναι το άλμπουμ που θα βγάλει την grunge από τα στενά όρια του Σιάτλ και θα τη συστήσει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το Nevermind πούλησε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον πλανήτη και έγινε διαμαντένιο στις ΗΠΑ!

Η επιτυχία είναι πρωτόγνωρη και εξαιρετικά απότομη. 'Ένας κιθαρίστας, ένας μπασίστας και ένας ντράμερ κατέκτησαν τον κόσμο μέσα σε λίγα 24ωρα. Ο Kurt Cobain, ωστόσο, είναι ένας εξαιρετικά ευαίσθητος χαρακτήρας που οι μεγάλες αλλαγές ακόμα και αν αυτές είναι προς το καλό, τον συνταράσσουν. Επί της ουσίας ο Cobain ουδέποτε κατάφερε να διαχειριστεί την επιτυχία που έκανε με τους Nirvana. Όταν ο Cobain ήταν μικρός έλεγε συνέχεια από πάσχει από μια στομαχική ασθένεια. Σε όσους γιατρούς και αν πήγε δε βρήκαν ποτέ το παραμικρό. Παράλληλα, πάλευε με τη χρόνια βρογχίτιδα. Όταν στα 14 του έκανε για πρώτη φορά χρήση χασίς ένιωσε καλύτερα και ξεκίνησε να παίρνει περιστασιακά ναρκωτικά προκειμένου να νιώθει καλύτερα.

Μετά την επιτυχία του Nevermind, ωστόσο, τα ναρκωτικά έγιναν η δεύτερη φύση του Cobain. Κάθε μέρα που περνούσε ο εθισμός γινόταν και μεγαλύτερος. Ο γάμος του με την Courtney Love κάθε άλλο παρά τον βοήθησε. Όσο πλησίαζε το τέλος οι τσακωμοί τους γινόντουσαν και μεγαλύτεροι. Κάποιες φορές, μάλιστα, είχε χρειαστεί να παρέμβει και η αστυνομία. Στις 30 Μαρτίου του 1994 συμφώνησε και ο ίδιος να μπει σε κλινική αποτοξίνωσης. Την επόμενη νύχτα πήδηξε τον φράχτη και έφυγε. Στην πραγματικότητα κανείς δεν τον ξαναείδε ζωντανό.

Μια εμβληματική συναυλία σε σκηνικό κηδείας

«Εάν πεθάνεις είσαι ολοκληρωτικά ευτυχισμένος και η ψυχή σου κατοικεί κάπου αλλού. Δε φοβάμαι να πεθάνω. Η γαλήνη μετά το θάνατο είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μου» είχε πει ο Kurt Cobain που, όπως ήδη ειπώθηκε, όχι απλά έβλεπε το τέλος να έρχεται αλλά το είχε σχεδιάσει κιόλας. Πριν από το τέλος, ωστόσο, είχε φροντίσει να σχεδιάσει και την κηδεία του. Όχι την κανονική. Την άλλη... Αυτή που θα έμενε στην ιστορία.

Το «MTV Unplugged» ήταν μια σειρά εκπομπών – συναυλιών που άρχισε να προβάλλεται στο μουσικό κανάλι από το 1989. Οι υπεύθυνοι της εκπομπής είχαν προσπαθήσει πολλές φορές να πείσουν τους Nirvana να κάνουν τη δική τους συναυλία αλλά το συγκρότημα δεν έμπαινε καν στη διαδικασία να το συζητήσει.

Τελικά, αφού πείστηκε ο Kurt Cobain, το συγκρότημα δέχθηκε να το κάνει αλλά από την αρχή ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει με τον τρόπο που αυτό ήθελε. Όταν οι υπεύθυνοι της εκπομπής μίλησαν με τον Cobain τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. «Θέλω μια σκηνή διακοσμημένη με μαύρα κεριά και με κρίνα. Και ένα μοβ, μουντό χρώμα να βρίσκεται γύρω από εμένα και το υπόλοιπο συγκρότημα», είχε είπε στον υπεύθυνο του MTV, που είχε αναλάβει να διαπραγματευτεί με τους Nirvana τους όρους της unplugged εμφάνισής τους. «Αυτό που μου περιγράφεις είναι το σκηνικό μιας κηδείας. Θες η συναυλία να είναι σαν κηδεία;», απάντησε ο άνθρωπος του MTV. «Ναι! Ακριβώς σαν κηδεία!», απάντησε ο frontman των Nirvana.

Εκείνη την περίοδο η Kurt Cobain έκανε την τελευταία του προσπάθεια να ξεφύγει από τα ναρκωτικά και ήταν τρομερά νευρικός. Κανείς δεν ήθελε να του πει το παραμικρό καθώς ήταν περίπου δεδομένου πως όλα θα μπορούσαν να τιναχθούν στον αέρα. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως το MTV εξέφρασε μεν τις αντιρρήσεις του για το γεγονός πως οι Nirvana ειχαν αποφασίσει στο setlist τους να μη συμπεριλάβουν καμία μεγάλη επιτυχία τους αλλά δεν το «τράβηξε» για το Kurt Cobain βρισκόταν σε κακή κατάσταση.

Πριν την εμφάνιση έκαναν πρόβες για δυο ημέρες. Εκεί ο Kurt Cobain τα έβαλε με όλους και διαμαρτυρόταν διαρκώς για τον τρόπο με τον οποίο ακούγονταν τα τραγούδια. Την παραμονή της συναυλίας δεν εμφανίστηκε καν και όλοι τρόμαξαν θεωρώντας πως δεν πρόκειται τελικά να γίνει. «Δεν υπήρχε κανένα αστείο, κανένα χαμόγελο. Φαινόταν πως δεν το διασκέδαζε και όλοι ανησυχούσαν για την απόδοσή του» είχε πει ένας από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην προετοιμασία της συναυλίας.

Το «MTV Unplugged στη Νέα Υόρκη» των Nirvana πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβρη του 1993. Προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς. Περίπου πέντε μήνες αργότερα ο Kurt Cobain αυτοκτόνησε. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1994. Είχε γίνει, πλέον, ξεκάθαρο σε όλους για ποιον λόγο ο Kurt Cobain αφενός δέχθηκε να κάνει αυτή τη συναυλία και κυρίως γιατί ήθελε αυτή να γίνει σε ένα σκηνικό κηδείας.

Ο Cobain εμφανίστηκε σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Οι ερμηνείες του ανάβλυζαν πόνο και ματαιότητα. Η χροιά της φωνής του αποκάλυπτε όλα όσα έκρυβε μέσα του. Προφανέστατα και πολλοί ήταν αυτοί που διασκέδασαν ή το ευχαριστήθηκαν αυτό το live. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι περισσότεροι ήταν θλιμμένοι βλέποντας τον Kurt Cobain χαμένο στον δικό του κόσμο.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στα «Unplugged» του MTV οι Nirvana ολοκλήρωσαν τη μαγνητοσκόπηση με ένα και μόνο γύρισμα. Ήταν αρκετό όμως για να τους ανεβάσει στην κορυφή του Billboard 200, να γίνει το άλμπουμ οκτώ φορές πλατινένιο (πούλησε 310.500 αντίτυπα μόνο την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας και στο πεντάμηνο είχε ξεπεράσει τα 6,8 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως) και να χαρίσει στο συγκρότημα το μοναδικό βραβείο Grammy που κατέκτησε (1996) στα χρόνια που ήταν ενεργό.

Όταν τελείωσε η συναυλία το συγκρότημα έφυγε εν μέσω χειροκροτημάτων από τη σκηνή και ένας υπεύθυνος του MTV πλησίασε τα μέλη των Nirvana προκειμένου να τους ζητήσει να κάνουν ένα encore. Λέγεται, λοιπόν, πως τότε ο Kurt Cobain γύρισε προς την πλευρά του, τον κοίταξε με ένα «παγωμένο» βλέμμα και, πριν συνεχίσει τον δρόμο του προς τα παρασκήνια, του είπε έχοντας ένας τόνο στη φωνή που δεν επέτρεπε παρερμηνείες: «Αυτό ήταν. Δεν έχω να πω κάτι άλλο».

Λίγους μήνες αργότερα μπήκε και αυτός στο μυθικό «Club 27» μαζί με τους Τζίμι Χέντριξ, Τζιμ Μόρισον, Τζάνις Τζόπλιν και στο οποίο χρόνια αργότερα προστέθηκε και η Έιμι Γουαϊνχάουζ. Ο ιατροδικαστής που τον εξέτασε είπε πως έβαλε τέλος στη ζωή του, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 5 Απριλίου 1994. Δίπλα του βρέθηκε το όπλο με το οποίο αυτοπυροβολήθηκε, ηρωίνη, ηρεμιστικά και ένα σημείωμα που έγραφε: «Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια»!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA