Μενού

Πριν 25 χρόνια, ο Σορίν Ματέι εισβάλλει στο σπίτι της οδού Νιόβης

Σορίν Ματέι
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Σορίν Ματέι ήταν ήδη γνωστός στις αρχές λόγω ληστειών και μίας απόπειρας ανθρωποκτονίας. Έμελλε όμως να γίνει γνωστός και σε όλο το πανελλήνιο. Από το 1995 και έκτοτε είχε καταφέρει να δραπεύσει από την Ελληνική Αστυνομία πέντε φορές. Τελευταία από αυτές ήταν τον Ιούλιο του 1998 κατά τη μεταγωγή του από τις φυλακές του Κορυδαλλού προς εκείνες του Αγίου Στεφάνου Πάτρας. 

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, η Αστυνομία τον εντοπίζει στην Αθήνα. Αφού συλλαμβάνει τον συνεργό του, Παναγιώτη Χαλεπά, του στήνει ενέδρα. To σχέδιο ήταν απλό: Ο Χαλεπάς τον κάλεσε στο τηλέφωνο και του ζήτησε δήθεν να συναντηθούν για μία επαγγελματική υπόθεση. Στο σημείο του ραντεβού θα βρισκόταν η Αστυνομία και απλά θα τον συλλάμβανε.

Ο Ματέι, ωστόσο, υποψιάζεται την ενέδρα και εμφανίζεται οπλισμένος με δύο χειροβομβίδες. Παίρνει ως όμηρο τον αστυφύλακα Θανάση Κρυσταλογιάννη και περιπλανάται στην Αθήνα με ένα μαύρο Lancia επί 7 ώρες. Οι αστυνομικοί τον αποκλείουν στη Λυκόβρυση αλλά τελικά του ανοίγουν τον δρόμο, σεβόμενοι τη ζωή του συναδέλφου τους. Τελικά, ο Ματέι εγκαταλείπει το αμάξι και τον όμηρο κάπου στον Πειραιά. Παίρνει ταξί και εξαφανίζεται.

Όλη η προβολή που είχε πάρει το γεγονός, σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες αποδράσεις του παρελθόντος, κάνει τη σύλληψη του δραπέτη ζήτημα τιμής για την ελληνική Αστυνομία. Δεν περνούν παρά λίγες μέρες για να έρθει η υπόθεσή του και πάλι στο προσκήνιο.

O Σορίν Ματέι.
Φωτογραφία του Σορίν Ματέι. | Eurokinissi

Οι αστυνομικοί ξαναβρίσκουν τα ίχνη του και ψάχνουν την κατάλληλη στιγμή για να τον συλλάβουν. Θεωρούν ότι τη βρίσκουν όταν εκείνος επισκέπτεται μία φίλη του, την Πόπη Αθανασοπούλου, στο υπόγειο της πολυκατοικίας της οδού Νιόβης, αριθμός 4. Εισβάλλουν στο σπίτι, ακολουθεί συμπλοκή κατά την οποία ο Ματέι τραυματίζεται.

Τελικά καταφέρνει και πάλι να διαφύγει μέσω του φωταγωγού. Σκαρφαλώνοντας, καταφέρει να μπει στο σπίτι της οικογένειας Γκινάκη, στον 1ο όροφο, μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο. Εκεί βρίσκεται η Αμαλία Γκινάκη, ο αρραβωνιαστικός της Απόστολος Μακρινός, ο αδερφός της Βαγγέλης και η μητέρα της, Σουλτάνα. Τους κρατάει όλους ομήρους.

Κάποια λεπτά αργότερα και αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ επικρατεί πανικός. Ο δράστης είχε μόλις τηλεφωνήσει στον σταθμό και ζητώντας να βγει στον αέρα. Από τη διεύθυνση ειδήσεων γίνεται πράξη το αίτημά του. Ο Νίκος Ευαγγελάτος τρέχει κυριολεκτικά προς το στούντιο. 

19:00, η εισβολή στη Νιόβης και η live σύνδεση

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, φτιαγμένο από μία νέα και φιλόδοξη ομάδα, είχε αλλάξει τον τρόπο που παρουσιάζονταν οι ειδήσεις στη χώρα. Τα περίφημα παράθυρα με τους πολλούς καλεσμένους εγκαινιάζονταν εκείνη την περίοδο και θα κυριαρχούσαν ως τρόπος παρουσίασης των ειδήσεων, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία. Κεντρικό πρόσωπο αυτής της προσπάθειας ήταν φυσικά ο παρουσιαστής, Νίκος Ευαγγελάτος.

Η ιδιωτική τηλεόραση μετρούσε ούτως ή άλλως λίγα χρόνια στον αέρα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων καναλιών ήταν άνευ προηγουμένου. Ταυτόχρονα δεν έχουν στηθεί ακόμα -τουλάχιστον όχι συγκροτημένα- κάποιοι σταθεροί κώδικες δεοντολογίας. Θεωρητικά, το τι επιτρεπόταν και τι όχι εναπόκειτο στη διακριτική ευχέρεια των ίδιων των καναλιών.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έπρεπε να διαχειριστούν τα γεγονότα της οδού Νιόβης.

«Μία λάμψη θα δείτε και τίποτα άλλο. Μία λάθος κίνηση να κάνετε. Κουτάλι να φέρετε να μας μαζεύετε»

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Διακόψαμε όλοι πάρα πολύ εσπευσμένα το πρόγραμμά του ΣΚΑΪ. Τρέξαμε σχεδόν μέχρι να φτάσουμε στο στούντιο. Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον καταζητούμενο Ρουμάνο, τον Ματέι Σορίν, ο οποίος είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή». Ολόκληρη η χώρα συντονίζεται στο πιο παράξενο δελτίο ειδήσεων στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

«Άκου να δεις…με ακούς; Την προηγούμενη φορά είχα πάρει έναν κερατά μπάτσο όμηρο. Επειδή την προηγούμενη φορά σεβαστήκανε πολύ τη ζωή του, ανοίξανε τον δρόμο και έφυγα. Τώρα έχω 4 ομήρους και έχω εγκλωβιστεί σε ένα σπίτι». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που λέει στη live σύνδεσή του με τον Νίκο Ευαγγελάτο. Η επικοινωνία τους θα διαρκούσε τελικά τέσσερις ολόκληρες ώρες.

Οδός Νιόβης, ομηρία Σορίν Ματέι.
Eurokinissi

Ο Νίκος Ευαγγελάτος βρίσκεται προφανώς μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Έπρεπε να στήσει από την αρχή έναν κώδικα επικοινωνίας με έναν επικίνδυνο κακοποιό. Αφού τον παρακαλεί να μην προβαίνει σε χαρακτηρισμούς (!) προσπαθεί να καταλάβει αν όλο αυτό που λέει είναι αλήθεια. Ζητάει, λοιπόν, να μιλήσει με κάποιον από τους ομήρους

Ο Ματέι δίνει πράγματι το τηλέφωνο σε μία από τους ομήρους. Ακούγεται η φωνή μίας νεαρής γυναίκας. «Ήρθε η αστυνομία από κάτω από το σπίτι, τον έκλεισαν στην πολυκατοικία μέσα [...] είμαστε τέσσερις στο σπίτι. Εγώ, ο αρραβωνιαστικός μου, η μητέρα μου και ο αδερφός μου. Ονομάζομαι Αμαλία Γκινάκη». Τα αιτήματα του Ματέι ήταν να του δώσουν 500.000 δολάρια και φυσικά να τον αφήσουν να διαφύγει.

20:00, οι διαπραγματεύσεις με τον Ματέι

Με το στόμα έχει δέσει το χέρι του με εκείνο της Αμαλίας την οποία δένει στο άλλο χέρι με τον αρραβωνιαστικό της, Αποστόλη. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να μιλάει με τον Νίκο Ευαγγελάτο. Τη μία στιγμή μοιάζει ήρεμος και την άλλη πολύ εκνευρισμένος. Φαίνεται ότι στο μεταξύ είχε καθησυχάσει τους ομήρους ότι δεν θα τους πειράξει, θα διαπραγματευεί και θα φύγει.

Αυτό όμως θα κρατούσε ώρες. Όπως αποκαλύπτει αργότερα, είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών: «επειδή είμαι πολύ μαστουρωμένος τώρα, πρέπει να κάτσω κάμποσες ώρες εδώ να ξεμαστουριάσω για να μπορέσω να φύγω. Αλλιώς δεν μπορώ να φύγω. Έκανα ηρωίνη και έκανα μαλακία, δεν έχω δυνάμεις. Δεν μπορώ να κρατήσω τη χειροβομβίδα καλά».

Όσο περνάνε τα λεπτά, τόσο γίνεται φανερό ότι το κέντρο επιχειρήσεων είχε μεταφερθεί από εκεί που θα έπρεπε να είναι ,στο στούντιο του ΣΚΑΪ. Ο Σταμάτης Μαλέλης ήταν ο οργανωτής και ο Νίκος Ευαγγελάτος ο διαπραγματευτής. Το κανάλι δεν είχε καμία οδηγία ως προς το τι να κάνει. Μέχρι που στο κοντρόλ εμφανίζεται επιτέλους ο υπαρχηγός της Αστυνομίας.

Το πλάνο δεν είναι ακριβώς σαφές αλλά οι αστυνομικοί προσπαθούν να καταλάβουν αν η χειροβομβίδα ήταν αληθινή. Στη live σύνδεση ο Νίκος Ευαγγελάτος ρωτάει διακριτικά την Αμαλία Γκινάκη για τη χειροβομβίδα και αν είναι απασφαλισμένη. Λίγο αργότερα παίρνει και πάλι τον λόγο ο Ματέι. «Έχω μία χειροβομβίδα εδώ απασφαλισμένη και αν κάνουν πέσιμο και μου φύγει από το χέρι χανόμαστε πέντε άτομα, το καταλαβαίνεις;».

21:00, Η απελευθέρωση του πρώτου ομήρου και η εμφάνιση του Αρχηγού

Η ώρα περνάει και ο Σορίν Ματέι νιώθει όλο και πιο κουρασμένος. Ζητάει, λοιπόν, βοήθεια από την αστυνομία. «Να φέρουν αμφεταμίνες γιατί με πιάνουν ντάγκλες από την πρέζα και κλείνουν τα μάτια μου και θα μου φύγει η χειροβομβίδα από το χέρι» ακούγεται να λέει από το τηλέφωνο. Η αστυνομία αντί να του στείλει αμφεταμίνες, του έστειλε υπνωτικά. Αυτή η προσπάθεια να τον εξαπατήσουν τον εξαγριώνει ακόμα περισσότερο.

«Έχω τέσσερις ανθρώπους εδώ μέσα. Μία λάμψη θα δείτε και τίποτα άλλο. Μία λάθος κίνηση να κάνετε. Κουτάλι να φέρετε να μας μαζεύετε» ακούγεται να λέει έξαλλος στο τηλέφωνο. Έμοιαζε όλο και πιο πολύ ότι η αστυνομία δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Μετά από περισσότερη από μιαμίαση ώρα διαπραγμάτευσης, ο Νίκος Ευαγγελάτος πείθει τον Ματέι να απελευθερώσει τον πρώτο όμηρο.

«Το παιδί το αφήσαμε γιατί ήταν άρρωστο. Για να δείτε ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση εδώ και δεν είμαστε όπως τα λέτε», τονίζει με ήρεμη πια φωνή ο Ματέι. «Είναι ένα παιδάκι μικρό, κρίμα είναι». Ο διάλογος σε live σύνδεση συνεχίζεται, με τον Ματέι να ανοίγεται μετά τις ερωτήσεις του Ευαγγελάτου που πλέον λειτουργεί ως ψυχαναλυτής. Όσο γίνεται αυτό, εμφανίζεται κάτω από το σπίτι ο ίδιος ο αρχηγός της αστυνομίας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος

Ο αρχηγός της Αστυνομίας μεταβαίνει στο σημείο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

To να εμφανίζεται ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας στο σημείο που γίνεται μία επιχείρηση είναι πρωτοφανές. Και μάλλον ένα ακόμα δείγμα ερασιτεχνισμού και έλλειψης εμπιστοσύνης της ηγεσίας του Σώματος προς τους υφισταμένους της. Μάλιστα αναλαμβάνει ο ίδιος να ανακρίνει τη φίλη του Ματέι που βρισκόταν στο υπόγειο της πολυκατοικίας.

Μετά από μία ανάκριση, ο Βασιλόπουλος πείθεται -με τη βεβαιότητά του να είναι ακόμα ακατανόητη- ότι η χειροβομβίδα δεν είναι αληθινή. Υπήρχαν πολλά δείγματα ότι αυτό δεν ισχύει, ούτως ή άλλως η υπό την επήρεια ουσιών φίλη του Ματέι δεν απάντησε ποτέ με σιγουριά ότι ήταν ψεύτικη.

Την ίδια στιγμή, από το στούντιο, ο Νίκος Ευαγγελάτος, σε συνεννόηση με τον υπάρχηγο της αστυνομίας που βρίσκεται δίπλα στον Σταμάτη Μαλέλη, προσπαθεί να πείσει τον Ματέι να απελευθερώσει και δεύτερο άτομο. Αυτή τη φορά είναι η 58χρονη μητέρα της οικογένειας.

23:00, η έναρξη της επιχείρησης και τα τραγικά λάθη

Στις 11, η αστυνομία ζητάει να διακοπεί η σύνδεση και οι κάμερες απομακρύνονται από το σημείο. Έχουν περάσει 4 ώρες συνομιλίας σε live μετάδοση. Εκείνη ήταν η στιγμή που η ΕΛΑΣ θα επιχειρούσε να εισβάλει στο σπίτι. Μετά από λίγα λεπτά το πρόγραμμα διακόπτεται και πάλι και ο Νίκος Ευαγγελάτος δίνει τον λόγο στη ρεπόρτερ του που βρίσκεται στη διασταύρωση Φυλής και Νίκης. Όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι συμβαίνει.

Οι ειδικές δυνάμεις, παρουσία του αρχηγού, είχαν μόλις κάνει έφοδο την στιγμή που ανοίγει η πόρτα για να απελευθερωθεί η μητέρα της οικογένειας. Καταφέρνουν να απομακρύνουν και τον αρραβωνιαστικό της Αμαλίας Γκινάκη. Η ίδια όμως είναι ακόμα δεμένη από τον καρπό με τον απαγωγέα της. 

Ο Ματέι με την εισβολή των αστυνομικών άρπαξε την Αμαλία και την κρατούσε ως ασπίδα. Μετά από νέο τραγικό λάθος οι αστυνομικοί όχι απλά δεν προσπάθησαν να τον αφοπλίσουν αλλά αντιθέτως τον καλούσαν ακόμα και να την πετάξει, πεπεισμένοι ότι ήταν ψεύτικη. Ο Ματέι τότε έβαλε την χειροβομβίδα στο σορτς της Αμαλίας και την έσπρωξε προς το μέρος τους. 

Αστυνομικός ανοίγει τον δρόμο σε ασθενοφόρο.
Eurokinissi

Στη ζωντανή σύνδεση από το στούντιο συνδέονται και πάλι με το τηλέφωνο του σπιτιού που ήταν σε ανοιχτή ακρόαση. Ακούγονται πολλές αντρικές φωνές. Μία σιωπή μερικών δεκαετών του δευτερολέπτου και μετά ο τρομακτικός κρότος. Η χειροβομβίδα του Ματέι ήταν πέρα για πέρα αληθινή και έσκασε σε live μετάδοση.

Μία χαμένη ζωή στο όνομα ενός ασύλληπτου φιάσκου

Η Αμαλία Γκινάκη μετέβη κατευθείαν στον Ερυθρό Σταυρό. Είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο μεγαλύτερο σημείο του σώματός της. Άντεξε για μερικές μέρες μέχρι που άφησε την τελευταία της πνοή στις 9 Οκτωβρίου.

Από τα θραύσματα τραυματίστηκαν και πολλοί ακόμα αστυνομικοί. Κάποιοι σοβαρά .Από το διαμέρισμα βγήκε ελαφρά τραυματισμένος και ο αρχηγός της Αστυνομίας αλλά και ο ίδιος ο Ματέι πάνω σε ένα φορείο

Οδηγήθηκε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας όπου διαπιστώθηκε ότι δεν διέτρεχε κίνδυνο με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Σε όλη αυτή την περίοδο του είχαν χορηγηθεί μεγάλες ποσότητες υπνωτικών που τον είχαν σε καταστολή.

Περίοικοι παρακολουθούν τι συμβαίνει.
AΠΕ-ΜΠΕ

Τελικά, στις 26 Σεπτεμβρίου, τρεις μέρες μετά, διαπιστώθηκε ο θάνατός του που οφειλόταν σε «πνιγμό λόγω εισρόφησης γαστρικού υγρού σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή». Φαίνεται ότι ο θάνατός του θα μπορούσε να αποφευχθεί αν ο ίδιος είχε παραμείνει το νοσοκομείο. Όταν πέθανε ήταν 27 ετών. 

Το όνομά του έγινε το συνώνυμο για μία τραγωδία που οφειλόταν εν πολλοίς στην πλήρη ανικανότητα της αστυνομίας να διαχειριστεί την κατάσταση. Άφησε δε το στίγμα της σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία η οποία είδε σε live μετάδοση, σαν να έβλεπε ταινία μία τετράωρη ομηρία. 

Σε αντίθεση όμως με τις ταινίες, η ομηρία αυτή είχε ένα πραγματικό θύμα. Ονομαζόταν Αμαλία Γκινάκη, έτοιμη να φτιάξει τη ζωή της με τον αγαπημένο της. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, θα ήταν μόλις 50 ετών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.