Μενού
mpakalogatos
Ο Κώστας Χατζηχρήστος ως «Ζήκος» στον «Μπακαλόγατο» | YouTube
  • Α-
  • Α+

Πιθανότατα δεν υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα που να μην έχει δει τον «Μπακαλόγατο». Την απόλυτη ελληνική κωμωδία με τον αξεπέραστο Κώστα Χατζηχρήστο στον ρόλο του «Ζήκου». Τώρα, αν όντως πέσαμε πάνω στην περίπτωση και πράγματι δεν έχετε δει τη συγκεκριμένη ταινία, θα σας παρακαλέσω να κλείσετε το συγκεκριμένο θέμα και να πάτε να διαβάσετε το επόμενο. Το Reader έχει εξαίσια θέματα που θα σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Ευχαριστώ!

Ωραία! Και τώρα που μείναμε αυτοί που πρέπει... Συμπληρώνονται σήμερα 60 χρόνια από την ημέρα που ο «Ζήκος» έκανε την εμφάνισή του στον ελληνικό κινηματογράφο και ουσιαστικά τον άλλαξε αφού ο σπουδαίος Κώστας Χατζηχρήστος έδειξε (ή να πούμε δίδαξε;) πως να παίρνεις ένα σενάριο μόλις 7-8 σελίδων και από αυτές να φτιάχνεις μια ταινία που οι ατάκες ακούγονται με ρυθμό πολυβόλου και οι θεατές γελάνε μέχρι δακρύων, όσες φορές και αν δουν τις ίδιες και τις ίδιες σκηνές.

Η υπόθεση της απόλυτης κωμωδίας

Ο Ζήκος (Κώστας Χατζηχρήστος) δουλεύει στο παντοπωλείο του κυρ Παντελή (Κώστας Δούκας) και ονειρεύεται μεγαλεία τα οποία σκαρφίζεται διάφορους τρόπους για να τα φτάσει προκειμένου να παντρευτεί την αγαπημένη του Φιφίκα (Νέλλη Παππά). Στο κέντρο της ταινίας βρίσκεται η επιθυμία του κυρ Παντελή να παντρευτεί μία πολύ νεότερη του κοπέλα, τη Λίτσα (Ντίνα Τριάντη). Αυτό είναι που λειτουργεί σαν πυροδοτικός μηχανισμός για όλες τις ξεκαρδιστικές καταστάσεις αφού οι δυο κοπέλες θέλουν να κάνουν αυτό που λαχταρά η καρδιά τους. Να παντρευτούν τους αγαπημένους τους (Θανάσης Μυλωνάς και Νίκος Ρίζος). Όταν τα ζευγάρια «κλέβονται», οι γονείς θα τους δώσουν την ευχή τους και ο κυρ Παντελής και ο Ζήκος θα μείνουν... μπουκάλα.

«Ο μόνος μορφωμένος και λογιστικά κατερτισμένος ειμι ηγώ. Μάλιστα εμένα που με βλέπεις, εγώ. Διότι εγώ κρατάω και τα βιβλία στο μαγαζί. Τα κρατάω... Δεν τα κρατάω δηλαδή όλα πάνω μου γιατί κουράζομαι. Τα πάω από δω εκεί τ’ αφήνω. Είμαι και σχολικά μορφωμένος. Είμαι τελειόφοιτος τετάρτης δημοτικού. 16 χρόνια σχολιό κύριε Μανώλη εμένα που με βλέπεις. Μάλιστα 16. Έτσι 4 χρόνια κάθε τάξη. Δεν είμαι σαν κι αυτουνούς κυρ Μανώλη εγώ που πάνε ένα χρόνο και σου λέει τα μάθαμε όλα. Τι να μάθεις ρε κύριε σε ένα χρόνο;! Τι να μάθεις; Μέχρι να πάς ντανγκα ντανγκ το καμπανάκι διάλειμμα, βγαίνεις όξω. Μετά έχουμε γιορτές, καθαροδευτέρες, έχουμε 25η Μαρτίου που θα προλάβεις; Ενώ εγώ 4 χρόνια σχολείο, κάθομαι πήζει το μυαλό μου και βγαίνω αμέσως, παίρνω και το χαρτί, είμαι φτηχιούχος λογιστικής. Άσε που ξέρω προπαίδεια. 5Χ7=35 με την πρώτη, 6Χ8=48, 7Χ8=56. Τώρα μαθαίνω το 8Χ9»!

Στον «Μπακαλόγατο» ο Κώστας Χατζηχρήστος παρέδωσε δωρεάν μαθήματα κωμωδίας. Οι ατάκες τους ξεκαρδιστικές ακόμα και σήμερα. Αλλά και οι διάλογοι... Αξεπέραστοι. Όπως εκείνος με τον Κώστα Δούκα που κάνει τον μπακάλη, τον Κυρ Παντελή:

  • Έλα δω ρε να παραδώσεις. Λέγε τι έπιασες σήμερα;
  • Έπιασα, τι έπιασα;  Δεκάρες έπιασα. Βερεσετζήδες και όλοι οι σπαγκοραμένοι. Τι έπιασα;  Ήρθε ο στραβάραπας ο ντενεκετζής, με κείνον τον άλλον τον πουρτουφουλά, αυτός που είνι έτσι. Ήπιαν κάτι ούζα τσ’έδωσα κάτι αυγά, λίγο σαλαμάκι σάπιο εκεί, λίγο τυράκι, 9 και 80 πες 9.
  • Γιατί να πω 9;
  • Ήρθε μετά ο άλλος εκείνος ο πορτοφολάς, που τον κυνηγά η αστυνομηνία όλο. Ξέρεις ποιος σε λέω. Εκείνος που είναι έτσι, που φοράει την τραγιάσκα ανάποδα και σι κλέβει με το ένα μάτι. Ήρθε με μια παρέα, ήπιαν κάτι ούζα, 2 κατοστάρια, τσ’ έφτιαξα 2 αυγά λίγο σαλαμάκι, 16 και 40 πες 15.
  • Γιατί 15 ρε;
  • Πες 15 για τη στρογγυλοποίηση, τι θα κάνουμε τώρα; Θα πάμε κόντρα τσι δεκαδικούς αριθμούς τώρα;
  • Όχι να μη πω 15!
  • Σπαγγοραμμένε, τσιγκούναρε, Σκωτσέζε!

Γιατί στην αρχή χαρακτηρίστηκε «ακατάλληλη διά ανηλίκους»;

Η πρεμιέρα της ταινίας (με τον επίσημο της τίτλο που ήταν «Της Κακομοίρας») στους κινηματογράφους έγινε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1963. Συνολικά έκοψε 201.008 εισιτήρια, τερματίζοντας στην 26η θέση από τις 92 ταινίες που προβλήθηκαν τη σεζόν 1963-1964. Μπορεί τα εισιτήρια να φαίνονται πολλά για τη σημερινή κινηματογραφική πραγματικότητα στην Ελλάδα, αλλά στην εποχή της ήταν μία, μάλλον, μέτρια επίδοση.

Βασικό σκηνικό, φυσικά, αποτελεί η μπακαλοταβέρνα του Παντελή στην οποία δουλεύει ο Ζήκος. Πολλές από τις σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην περιοχή του Μεταξουργείου. Μία εκδοχή θέλει, μάλιστα, εκεί να βρίσκεται και το «μαγαζί του Παντελή», και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Παύλου και στη γωνία των οδών Ψαρών και Μαιζώνος όπου σήμερα λειτουργεί ένα μεζεδοπωλείο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, «Ο Μπακαλόγατος», δηλαδή οι εσωτερικές σκηνές, γυρίστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο της Φίνος Φιλμ στους Αγίους Αναργύρους. Τις διαδρομές με το ποδήλατο, ωστόσο, ο Ζήκος τις έκανε στις σημερινές περιοχές του Λόφου Σκουζέ ενώ περνούσε και από τα Σεπόλια. Τον βλέπουμε να οδηγεί το ποδήλατό του στις οδούς  Δωδώνης, Ιωαννίνων και Βοσπόρου.

Η ταινία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο των αδερφών Γιαννακόπουλων. Στο θέατρο, μάλιστα, την προξενήτρα την έκανε η Γεωργία Βασιλειάδου (στην ταινία την υποδύθηκε Μαρίκα Νέζερ), ενώ στον ρόλο του κυρ Παντελή ήταν ο Βασίλης Αυλωνίτης. Ο ίδιος ο Χατζηχρήστος απευθύνθηκε στο συγγραφικό δίδυμο και τους ζήτησε να του γράψουν το σενάριο για να το μεταφέρει στον κινηματογράφο. Τα δύο αδέρφια τον ενημέρωσαν ότι είχαν κάτι στα σκαριά αλλά ήταν ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο καθώς είχαν γράψει περίπου 7 σελίδες! Ο Χατζηχρήστος, όμως, είχε πολύ δυνατό προαίσθημα και πήρε το ρίσκο. Ξεκίνησε τα γυρίσματα έχοντας στα χέρια του μόλις 7 ή 8 σελίδες σεναρίου, όλα τα υπόλοιπα που βλέπουμε και απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα είναι προϊόν αυτοσχεδιασμού καθώς το σενάριο έπαιρνε μορφή παράλληλα με τα γυρίσματα! Πολλές από τις ατάκες του Ζήκου ειπώθηκαν για πρώτη φορά την ώρα που «έγραφαν» οι κάμερες.

Η ταινία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 4ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (16-22 Σεπτεμβρίου 1963), χωρίς να κερδίσει κάποιο βραβείο και εκεί έγινε ένα πολύ περίεργο περιστατικό που δείχνει το πόσο συντηρητική ήταν η Ελλάδα εκείνη την εποχή. Η ταινία χαρακτηρίστηκε ως «ακατάλληλη διά ανηλίκους» διότι οι χαρακτηρισμοί «περιστέρα, τσαπερδόνα, κουκουνάρα μου» του Ζήκου προς τη Φιφίκα θεωρήθηκε πως θα μπορούσαν να σκανδαλίσουν τους νέους της εποχής ενώ και το γεγονός ότι η Φιφίκα, κατά τον Ζήκο, αποδείχθηκε άπιστη και τον γέμισε ελπίδες για να κάνει τον Κιτσάρα (Νίκο Ρίζο) να ζηλέψει, θεωρήθηκε πως ήταν «εκτός ηθικού πλαισίου»!

Το γεγονός ότι η ταινία κρίθηκε «ακατάλληλη διά ανηλίκους» δημιούργησε διάφορα ευτράπελα, ένα από τα οποία αφορούσε τον ίδιο τον Κώστα Χατζηχρήστο. Ο αγαπημένος ηθοποιός πήγε στον κινηματογράφο για να δει την ταινία συνοδευόμενος από την κόρη του. Ο Χατζηχρήστος μπήκε πρώτος στην αίθουσα και η κόρη του επιχείρησε να τον ακολουθήσει λίγα λεπτά μετά. Ο υπεύθυνος του κινηματογράφου, ωστόσο, δεν την αναγνώρισε και αφού το έργο ήταν «ακατάλληλο διά ανηλίκους» της απαγόρεψε την είσοδο! Ακολούθησε ένα μικρό μπάχαλο. Όταν ο Χατζηχρήστος ενημερώθηκε για το συμβάν, βγήκε έξω μαινόμενος! Όταν, μάλιστα, είδε τον υπεύθυνο να επιπλήττει την κόρη του απείλησε ότι αν δεν την άφηναν να μπει μέσα θα αποχωρούσε και ο ίδιος. Τελικά, το ζήτημα λύθηκε και η προβολή της ταινίας ξεκίνησε κανονικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA