Μενού
Houdini
Χάρι Χουντίνι | Wikipedia
  • Α-
  • Α+

Σαν σήμερα πριν από 97 χρόνια, ο θρυλικός μάγος Χάρι Χουντίνι έκανε το «τελευταίο του κόλπο» και απέδρασε από τον μάταιο τούτο κόσμο αφήνοντας πίσω τους οπαδούς του να «φωνάζουν» πως δολοφονήθηκε από εχθρούς του έργου του. Τίποτα δεν αποδείχθηκε. Αλλά δεν έχει σημασία. Ο Χουντίνι εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αποτελεί αγαπημένο θέμα προς εξερεύνηση από φίλους και εχθρούς. Λογικό, θα πει κάποιος και θα έχει και δίκιο. Δεν είναι λίγο, άλλωστε, να μαθαίνεις πως ο άνθρωπος που ξεγέλασε τον θάνατο τόσες φορές και άλλες τόσες «έπαιξε» μαζί του, τελικά πέθανε από οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Ο γιος του ραβίνου που «μάγευε» τα πλήθη

Στις 24 Μαρτίου 1874 γεννήθηκε στη Βουδαπέστη ο Έριχ Βάις . Ήταν ένα από τα έξι παιδιά του ραβίνου Μάιερ Βάις. Όταν ο Έριχ ήταν 4 ετών η οικογένειά του μετανάστευσε στο Ουισκόνσιν των Ηνωμένων Πολιτειών. Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, όμως, πήρε «αναβολή» καθώς η ζωή αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη. Έτσι η οικογένεια δοκίμασε την τύχη της στη Νέα Υόρκη.

Ο τότε 13χρονος Έριχ έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού για να βοηθήσει την οικογένεια του. Αυτό που τον μάγευε, ωστόσο, ήταν να βλέπει παραστάσεις στο τσίρκο. Ακροβάτες και μάγοι «μαγνήτιζαν» το βλέμμα του. Άρχισε να κάνει κάποιες εμφανίσεις ως ακροβάτης και στη συνέχεια ως ταχυδακτυλουργός. Όταν βεβαιώθηκε πως αυτό ήταν που ήθελε να κάνει, το έσκασε από το σπίτι του και κυνήγησε το όνειρό του. Το 1894, σε ηλικία 20 ετών, ο Βάις ήταν πλέον ένας επαγγελματίας μάγος και «βαπτίστηκε» Χάρι Χουντίνι (Harry Houdini), με το επώνυμο του να είναι φόρος τιμής στον μεγάλο Γάλλο μάγο Jean Eugene Robert-Houdin με την προσθήκη ενός i στο τέλος, ενώ το Χάρι, όπως ο ίδιος έλεγε, ήταν μια παραφθορά του Έριχ.

Μέσα σε λίγα χρόνια ο Χουντίνι κατάφερε και έγινε θρύλος. Δραπέτευε από ζουρλομανδύες, από σχοινιά, από χειροπέδες, από χρηματοκιβώτια Τραπεζών, από... κοιλιά φάλαινας και από αλυσίδες. Δραπέτευε ακόμα και από κελιά φυλακών ακόμα και υψίστης ασφαλείας κάτι που έκανε πολλούς διευθυντές σωφρονιστικών ιδρυμάτων να του απονείμουν ακόμα και... πιστοποιητικά αποδράσεων!

Το 1913 πραγματοποίησε ίσως το πιο γνωστό του νούμερο. Κατάφερε να απελευθερωθεί από έναν γυάλινο θάλαμο, γεμάτο με νερό, μέσα στον οποίο ήταν κρεμασμένος ανάποδα. Πέντε χρόνια αργότερα εξαφάνισε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Νεοϋορκέζων έναν ελέφαντα 10 τόνων! Τα κατορθώματά του αυτά ήταν που του άνοιξαν και τις πόρτες του Χόλιγουντ. Μέσα σε επτά χρόνια, ο Χουντίνι έπαιξε σε πέντε ταινίες και απέκτησε το δικό του αστέρι στην περίφημη λεωφόρο της δόξας.

Σε ότι αφορά την προσωπική του ζωή, το 1893 ο Χουντίνι γνωρίστηκε με την τραγουδίστρια και χορεύτρια Μπέατρις «Μπες» Ράνερ, με την οποία παντρεύτηκε δύο εβδομάδες αργότερα. Ως το τέλος της καριέρας του, η Μπες αποτελούσε τη βοηθό του επί σκηνής. Μαζί περιόδευαν για περισσότερα από 30 χρόνια σ’ όλη την Αμερική και την Ευρώπη. Λέγεται πως ο Χουντίνι κάποια στιγμή της είχε πει πως προβλέπει ότι εκείνος θα πεθάνει πρώτος και πως αν γίνει αυτό τότε τίποτα δε θα τον εμποδίσει από το να επικοινωνήσει μαζί της «από τον άλλο κόσμο». Είχαν, μάλιστα, «εφεύρει» και έναν κώδικα επικοινωνίας: «Ρόζαμπελ – απαντήστε – πείτε – προσευχηθείτε, απαντήστε – κοιτάξτε – πείτε – απαντήστε, απαντήστε – πείτε». Κάθε λέξη, ή ομάδα λέξεων, αντιστοιχούσε σε ένα γράμμα. Για παράδειγμα, η λέξη «απάντηση» ήταν το γράμμα Β, «απάντηση - απάντηση» ήταν το γράμμα V, κ.λπ. Ο κώδικας που επέλεξαν οι Χουντίνι σήμαινε «Believe» (πιστεύω).  Η πρώτη λέξη του μηνύματος, το «Ρόζαμπελ», αναφερόταν στο τραγούδι που τραγουδούσε η Μπες όταν γνωρίστηκαν με τον Χάρι.

Οι κοντινοί άνθρωποι του ζευγαριού έλεγαν πως η Μπες μέχρι που άφησε την τελευταία της πνοή ήταν σίγουρη πως ο Χάρι θα επικοινωνήσει μαζί της μόλις μπορέσει.

Το τελευταίο κόλπο του διασημότερου «μάγου»

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από ένα σημείο και έπειτα ο μύθος του Χουντίνι είχε γιγαντωθεί τόσο πολύ που οι άνθρωποι του είχαν προσδώσει ιδιότητες που δεν είχε. Τον θεωρούσαν άτρωτο. Ανίκητο. Έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να λυγίσει με τίποτα. Και αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που ο Χουντίνι έφυγε τόσο απροσδόκητα από τη ζωή.

Ήταν το απόγευμα της 22ας Οκτωβρίου 1926 όταν από μια ακόμα παράσταση δυο νεαροί άνδρες αποφάσισαν να επισκεφθούν τον θρυλικό μάγο στο καμαρίνι του στο Princess Theatre στο Μόντρεαλ του Καναδά. Εκείνη την ώρα ο Χουντίνι έκανε διάφορες δουλειές και η κουβέντα με τους νεαρούς θαυμαστές του ήταν, μάλλον, διεκπεραιωτική. Κάποια στιγμή ο ένας από τους δυο, ρώτησε τον Χουντίνι αν μπορούσε όντως να αντέξει οποιοδήποτε χτύπημα δεχθεί στην κοιλιά. Ο «μάγος» του εξήγησε πως όντως μπορεί να αντέξει οποιοδήποτε χτύπημα αρκεί να έχει προετοιμαστεί, να έχει αυτοσυγκεντρωθεί προκειμένου να «ενεργοποιήσει» συγκεκριμένους μυς, ώστε, να απορροφήσουν αυτοί τη δύναμη της μπουνιάς.

Για κάποιο λόγο ο νεαρός άνδρας θεώρησε την παραπάνω εξήγηση ως «πράσινο φως»! Μερικές στιγμές αργότερα ο Χουντίνι χωρίς καν να καταλάβει τι είχε συμβεί δέχθηκε τουλάχιστον δύο ισχυρότατα χτυπήματα στην κοιλία! Ο «μάγος» σωριάστηκε στο έδαφος. Το όνομα του φοιτητή J. Gordon Whitehead. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο ο 31χρονος ήταν ερασιτέχνης πυγμάχος, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια.

Το βράδυ στην παράσταση ο Χουντίνι ήταν σε κακό χάλι. Παραπονιόταν διαρκώς για πόνους στην κοιλιά και για κράμπες. Με τα χίλια ζόρια κατάφερε και ολοκλήρωσε την παράσταση αλλά ήταν ξεκάθαρο πως δεν ήταν καλά. Αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο θεωρώντας πως ο πόνος ήταν από τις μπουνιές που δέχθηκε. Την επόμενη ημέρα η κατάστασή του χειροτέρεψε. Παρουσίασε υψηλό πυρετό και συνεχώς ήταν ιδρωμένος. Και πάλι, ωστόσο, αρνήθηκε να πάει στον γιατρό αποδίδοντας ξανά τους πόνους στις γροθιές. Το ίδιο έγινε και την επόμενη ημέρα. Την τρίτη ημέρα και μετά από αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε από τους συνεργάτες του ο Χουντίνι πήγε στο γιατρό και εκεί διαπιστώθηκε πως υπέφερε από οξεία σκωληκοειδίτιδα! Ο γιατρός τον συμβούλευσε να πάει στο νοσοκομείο για άμεση χειρουργική επέμβαση. Ο «μάγος», ωστόσο, είπε πως έχει προγραμματισμένη παράσταση το ίδιο βράδυ και δεν υπήρχε περίπτωση να την ακυρώσει.

Το βράδυ τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Με το ζόρι μπορούσε να περπατήσει. Είχε 40 πυρετό και σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε την επέμβαση των βοηθών του για να ολοκληρώσει τα τρικ του. Όσο και να το ήθελε, όσο και να το προσπάθησε, ο Χουντίνι δεν ολοκλήρωσε την τελευταία του παράσταση. Η αυλαία έπεσε νωρίτερα, ένας συνεργάτης του ζήτησε συγγνώμη από το κοινό και ο «Μάγος» κατέρρευσε. Μεταφέρθηκε σχεδόν λιπόθυμος στο καμαρίνι του αλλά και πάλι αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο.

Τελικά, την επόμενη ημέρα μετά από τα παρακάλια της συζύγου του ο Χουντίνι πήγε στο νοσοκομείο και οι γιατροί τον έβαλαν αμέσως στο χειρουργείο. Η σκωληκοειδής απόφυση του αφαιρέθηκε, ωστόσο είχε ήδη προκληθεί ρήξη και οι γιατροί δεν έδιναν πολλές ελπίδες. Τελικά, μια ημέρα σαν σήμερα, οι χειρότεροι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν. Ο Χουντίνι άφησε την τελευταία του πνοή.

Πολλοί είπαν πως εκείνες οι μπουνιές «έκρυψαν» το πραγματικό πρόβλημα που είχε ο «μάγος» και άργησε να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Βέβαια, και μετά από την αρχική διάγνωση ο Χουντίνι είχε αρνηθεί να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Κάποιοι άλλοι είπαν πως ο Whitehead ήταν ένα πληρωμένος δολοφόνος μιας παρασθρησκευτικής σέχτας που ήθελε να τον σκοτώσει προκειμένου να αποδείξει πως δεν ήταν... μάγος.

Ότι και να είχε συμβεί ο Χουντίνι ήταν, πλέον, νεκρός. Η κηδεία του Χουντίνι έγινε στις 4 Νοεμβρίου του 1926 στη Νέα Υόρκη, παρουσία χιλιάδων θαυμαστών του. Σε ότι αφορά τον Whitehead, δεν κατηγορήθηκε για το θάνατο του Χουντίνι. Έζησε μια μοναχική ζωή στο Μόντρεαλ. «Κουβαλούσε» πάντα μέσα του το τραγικό αυτό περιστατικό. Κάποια στιγμή κατηγορήθηκε για κλοπή βιβλίων. Τα τελευταία του χρόνια έζησε σαν αγρίμι, έχοντας, ξεκάθαρα, πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Πέθανε στις Ιουλίου 1954 από υποσιτισμό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA