Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Φεβρουαρίου 2015. Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας σε ένα δωμάτιο στη φοιτητική εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων δύο φοιτητές περνούν μια απόλυτα φυσιολογική ημέρα.
Μιλάνε, γελάνε, κάνουν πλάκα με τους βαθμούς που είχαν πάρει και τρώνε κεφτεδάκια. Τίποτα δε φαίνεται να τους απασχολεί. Ξαφνικά, ο ένας από τους δύο, ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης, σηκώθηκε και πήγε στην εξωτερική τουαλέτα.
Όταν επέστρεψε ήταν «άλλος άνθρωπος». Σα να βρισκόταν «αλλού». Ξαφνικά λέει ένα ξερό «φεύγω» και χάνεται. Έφυγε από τη φοιτητική εστία χωρίς να πάρει μαζί του το πορτοφόλι του, το μπουφάν του, το πάσο του, το κινητό του.
Ήταν η τελευταία φορά που κάποιος είδε ζωντανό τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ένα θρίλερ μόλις είχε ξεκινήσει. Ένα θρίλερ το τέλος του οποίου ήταν τραγικό και σε μεγάλο βαθμό άλλαξε την ελληνική κοινωνία καθώς «τοποθέτησε» το φαινόμενο του bullying σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο. Κυρίως, όμως, του έδωσαν ένα πρόσωπο. Ένα σύμβολο. Τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Το bullying και τα φρικτά βασανιστήρια
Τις ημέρες που ακολούθησαν θα ξεκινήσει ένας αγώνας με το χρόνο για τον εντοπισμό του. Οι συμφοιτητές του, η αστυνομία, η πυροσβεστική, μέχρι και ένα ελικόπτερο επιστρατεύτηκε για να τον βρει. Τίποτα. Ο Βαγγέλης δεν ήταν πουθενά. Η ανησυχία πως κάτι κακό του είχε συμβεί είχε χτυπήσει «κόκκινο».
Δέκα ημέρες μετά την εξαφάνισή του στην υπόθεση θα εμπλακεί και η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» με την Αγγελική Νικολούλη και τη δημοσιογραφική της ομάδα να κάνουν τη δική τους έρευνα προκειμένου να εντοπίσουν τον νεαρό φοιτητή από την Κρήτη. Και αυτές οι προσπάθειες, ωστόσο, απέβησαν άκαρπες.
Παράλληλα με την έρευνα για τον εντοπισμό του Βαγγέλη, η ΕΛΑΣ ξεκίνησε μια άλλη έρευνα. Φαινόταν ξεκάθαρα πως «κάτι» υπήρχε μέσα στη Γαλακτοκομική Σχολή. Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ θεωρούσαν πως εκεί κρύβεται η λύση του μυστηρίου. Αυτό που αποκαλύφθηκε, ωστόσο, δεν μπορούσε κανείς να το φανταστεί.
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ζούσε μέσα στον απόλυτο εφιάλτη. Μια παρέα συμπατριωτών του είχε βρει στο πρόσωπο του Βαγγέλη το ιδανικό θύμα. Του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο, τον είχαν κλειδώσει μέσα σε ντουλάπα, τον ξύρισαν παρά τη θέλησή του, και του πετούσαν κέρματα για να «τραγουδήσει» σαν να ήταν τζουκ μποξ, τον έδεναν σε καρέκλες, κ.ά.
Σχεδόν ταυτόχρονα αποκαλύψεις αναφορικά με το βασανιστικό bullying που υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουμάκης αποκάλυψε και η Αγγελική Νικολούλη (ήταν η πρώτη φορά που ακουγόταν δημόσια κάτι τέτοιο), στην εκπομπή της οποίας αποκαλύφθηκε ότι οι συγκεκριμένοι σπουδαστές από την Κρήτη είχαν πετάξει τον Βαγγέλη από τις σκάλες, τον είχαν δέσει σε μια καρέκλα, καθώς και ότι τον έκλειναν στην ντουλάπα.
«Οι Κρητικοί τον έκλειναν στην ντουλάπα και για να βγει έπρεπε να πει ένα τραγούδι. Του πετούσαν μάλιστα και κέρματα μέσα στην ντουλάπα, παριστάνοντας ότι παίζουν με ένα ζωντανό τζουκ μποξ» θα πει ένας από τους μάρτυρες.
Στη δικογραφία, που σχηματίστηκε αργότερα, περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα όσα βίωνε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης και προκαλούν σφίξιμο στο στομάχι. Ένας από τους κατηγορούµενους του έριξε καυτό νερό στον λαιµό του 20χρονου κατά τη διάρκεια διαλείμματος, µε το τακούνι από τις µπότες που φορούσε τον πατούσε στα δάχτυλα του ποδιού, και µια άλλη φορά ότι τον χτύπησε επανειληµµένα µε τις µπότες στην κνήµη του ποδιού. Ο συγκεκριµένος, µαζί µε άλλους τρεις συγκατηγορουµένους του, σύµφωνα µε τη δικογραφία, κρέµασε τον Γιακουμάκη µε τη βία και για αρκετή ώρα από το παράθυρο του διαδρόµου, στον δεύτερο όροφο.
Δύο από τους κατηγορουµένους τον τύλιξαν πολλές φορές µε κολλητική ταινία το κεφάλι και τον χτύπησαν στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων
Σε άλλη περίπτωση τέσσερα άτομα έπιασαν µε τη βία τον Γιακουμάκη, «τον έδεσαν στο πάτωµα µε ένα µακρύ χοντρό σχοινί και τον χτύπησαν επανειληµµένα στο πρόσωπο, τόσο µε τα χέρια τους όσο και µε µια βούρτσα που γυαλίζουν τα στιβάνια (µπότες), προξενώντας έτσι σ’ αυτόν µώλωπες και εκδορές».
«Δολοφονημένος από λεβέντες»
Όσο περνάνε οι ημέρες τόσο πιο ξεκάθαρο γινόταν πως ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ζούσε μέσα σε μια κόλαση. Τα όσα βίωνε έχουν «παγώσει» το πανελλήνιο που παρακολουθεί συγκλονισμένο τις εξελίξεις. Τότε έρχεται και η ώρα της οργής. Θα αποκαλυφθεί πως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, φέρεται να μεσολάβησε για λογαριασμό της ομάδας των Κρητικών.
Ο ίδιος θα παραδεχτεί δημόσια ότι μεσολάβησε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων για λογαριασμό κάποιου φοιτητή, για ένα περιστατικό όμως το οποίο δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση του άτυχου 20χρονου.
«Οι γονείς του παιδιού με παρακάλεσαν να πω μία κουβέντα, γιατί το παιδί τους είχε κάνει μία αταξία και πήγαν να το διώξουν» θα δηλώσει ο κ. Μαρκογιαννάκης στο Mega.
Τον Ιανουάριο του 2018, το Τριµελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων θα απαλλάξει τον κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για «ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος».
Το πτώμα του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη βρέθηκε, μία ημέρα σαν σήμερα, στις 15 Μαρτίου 2015, τυχαία από ένα ζευγάρι που περνούσε απ’ την περιοχή Ανατολή και έτυχε το αυτοκίνητό του να κολλήσει στις λάσπες εκεί.
Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του άτυχου 20χρονου φοιτητή είπε πως ο Γιακουμάκης πέθανε την ημέρα της εξαφάνισής του. Ο θείος του, Γιώργος Βιρδιαδάκης, θα κληθεί επί τόπου, επιφορτισμένος με το σκληρό καθήκον της αναγνώρισης.
Η υπόθεση, ωστόσο, δεν έκλεισε εκεί. Η κοινωνία απαιτούσε την τιμωρία αυτών που έκαναν κόλαση τη ζωή του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Γίνονται διαδηλώσεις, πορείες, παρεμβάσεις. Το όνομα του Βαγγέλη γίνεται σύνθημα. «Δολοφονημένος από λεβέντες» φωνάζουν όλοι. Τον Δεκέμβριο του 2018, οκτώ άτομα (από 21 έως 29 ετών) θα κατηγορηθούν για πρόκληση σωματικών βλαβών και άσκηση παράνομης βίας κατά του Γιακουμάκη.
Τον Φεβρουάριο του 2019 θα ξεκινήσει η πολύκροτη δίκη με τους κατηγορούμενους να είναι, πλέον, εννέα. Κανείς απ’ τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε να απολογηθεί. Ο εισαγγελέας θα τους χαρακτηρίσει «συμμορία με γενικότερη παραβατική συμπεριφορά».
Τον Ιούνιο του 2019 το δικαστήριο, σε πρώτο βαθμό, θα κρίνει ένοχους, οκτώ από τους εννιά φοιτητές. Στους πέντε θα επιβληθεί ποινή 36 μηνών μέχρι την έφεση, ενώ στους άλλους τρεις, θα επιβληθεί ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν ανήλικοι.
Σε δεύτερο βαθμό οι πέντε από τους οκτώ θα κριθούν ένοχοι, όπως και πρωτόδικα, ενώ για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους, που εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικοι, το δικαστήριο θα αποφανθεί ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται.
Η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη ποτέ δε δέχθηκε πως ο νεαρός φοιτητής αυτοκτόνησε. «Κάτι που μας θλίβει, είναι ότι πριν από 8 χρόνια, εμείς δε γνωρίζαμε τη λέξη "bullying", κι αυτή τη στιγμή όλο αυτό μεγαλώνει. Και πάνω σε αυτό θα ήθελα να πω ότι ο θρασύς, εκμεταλλεύεται τη σιωπή. Η σιωπή όμως, δεν είναι αδυναμία. Η σιωπή μπορεί να είναι αξιοπρέπεια, μπορεί να είναι ευγένεια», είχε πει στον Ant1 ο πατέρας του 20χρονου φοιτητή, Ανδρέας Γιακουμάκης.
«Η δικαίωση για μένα είναι από τον κόσμο. Τα δικαστήρια, έγιναν για να "φανεί", ποιος ήταν ο Βαγγέλης και ποιοι ήταν αυτοί. Για μένα κατηγορούμενη είναι όλη η σχολή. Όσοι γνώριζαν. Ακόμα δεν είμαι σε θέση να διαχειριστώ την κατάσταση, προσπαθώ. Ο χρόνος σε μαθαίνει να ζεις με την απώλεια, δε γιατρεύει. Όταν σκέφτομαι τον Βαγγέλη, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό, είναι η ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου… Είχα τρία παιδιά κι έχω ακόμα τρία παιδιά», είχε προσθέσει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.