Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς τους, ο Μάρλον Μπράντο του 21ου αιώνα όπως έχει χαρακτηριστεί, ο αντισυμβατικός σταρ με το γερμανοιρλανδικό αίμα και τον επαναστατικό χαρακτήρα ακούει στο όνομα Μάικλ Φασμπέντερ; Με το «ρο», τραβηγμένο αργόσυρτα, σε αυθάδικη, ιρλανδική προφορά.

Ένας υπερήρωας…πολύ σινεφιλικός

Γιορτάζοντας χθες τα 44α του γενέθλια, ο Μάικλ Φασμπέντερ μπορεί να κοιτάξει πίσω και νιώσει περήφανος για τον εαυτό του αφού κατάφερε να είναι από τα πιο περιζήτητα ταλέντα του Χόλιγουντ χωρίς να μπει πραγματικά στην a-list των σταρ του Χόλιγουντ επιλέγοντας λιγότερο εμπορικές ταινίες και παραμένοντας απαλλαγμένος από κλασικές «καριερίστικες» επιλογές.    

Το εισαγόμενο ευρωπαϊκό ταλέντο στο Χόλιγουντ, έκανε τα blockbuster περάσματά του -από τους «300» μέχρι τους X-Men- αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να πειραματίζεται με το τολμηρό και πιο δύσκολο arthouse σινεμά με τα Fish Tank και Shame. Με την όψη παλιόπαιδου και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, ο αντι-σταρ καταφέρνει να παραμένει ελεύθερος και -πολύ- ωραίος στην καλοκουρδισμένη και πανίσχυρη αμερικανική βιομηχανία του κινηματογράφου.  

Είναι τρελός ο Ιρλανδός

Στο αγροτικό Κίλαρνεϋ της Ιρλανδίας, τη χώρα των παραμυθάδων, ο μικρός Μάικλ ανδρώνεται ανάμεσα στο εστιατόριο του μπαμπά του και την εκκλησία. «Είχα τα κλειδιά του ναού για ανοίγω το πρωί» θυμάται. «Μια-δυο φορές με πήρε ο ύπνος μέσα και όλο το χωριό περίμενε απ’ έξω». Στο εστιατόριο του Γερμανού μπαμπά Φασμπέντερ θα μάθει να είναι πάντα ευχάριστος, να δουλεύει σκληρά στην κουζίνα, να στερείται τις ανέσεις των άλλων παιδιών, να είναι αυστηρός με τον εαυτό του «Αν έπαιρνα 18 σ’ ένα τεστ ο πατέρας μου θα με ρωτούσε πού πήγαν οι 2 βαθμοί που έχασα». Όσο για τη δύναμη που αποπνέει; Απλούστατα: έμαθε από νωρίς να είναι ανεξάρτητος. Στα 16 μετακομίζει μόνος, ξεκινά να δουλεύει για το χαρτζιλίκι του και συνεχίζει να ονειρεύεται: αφήνει μακριά μαλλιά για να φτιάξει ένα χέβι μέταλ συγκρότημα, σχεδιάζει ν’ ανοίξει μπαρ... Ώσπου στα 17 του, τα όνειρά του θ’ αποκτήσουν όνομα: υποκριτική. Στα 18 του, ο Μάικλ θα μετακομίσει στο Λονδίνο για να σπουδάσει ηθοποιός, θα παρατήσει τη σχολή στο τελευταίο έτος, θα βρει έναν ατζέντη και ...θα περιμένει. Θα δουλέψει σε εργοστάσιο, σε μπαρ, θ’ αποτύχει σε δεκάδες οντισιόν και θα σκεφτεί να τα παρατήσει. Και τότε θα έρθει ο Σπίλμπεργκ…

https://www.youtube.com/watch?v=apKqkhKl2Ig

Κανείς δεν λέει όχι στον Φασμπέντερ

Ο Μάικλ επιλέγεται για το σήριαλ του BBC Band of Brothers, σε παραγωγή Σπίλμπεργκ. «Για λίγο πίστευα πως τα ‘χω καταφέρει, αλλά μόλις τελείωσε κι αυτό έμεινα πάλι χωρίς δουλειά για μήνες. Σκεφτόμουν να τα παρατήσω όλα… Αλλά επέμενα... Έλεγα λίγο ακόμα, λίγο ακόμα και ίσως τα καταφέρω». Και τα κατάφερε. Το 2007 θα παίξει στους «300» του Ζακ Σνάιντερ και οι μικροί ρόλοι, τα διαφημιστικά και οι φτηνές παραγωγές θα περάσουν για πάντα στο παρελθόν. Ο Φασμπέντερ έχει τη στόφα του σταρ κι αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο από κριτικούς, κοινό και... σκηνοθέτες. Ο Στιβ Μακουήν θα τον επιλέξει για το Hunger, και ο ηθοποιός αφού χάσει 14 κιλά, θα δώσει μια συγκλονιστική ερμηνεία και θα βραβευθεί στις Κάννες. Μάλιστα ο σκηνοθέτης θα δηλώσει πως δεν έχει ξαναδουλέψει με πιο πειθαρχημένο ηθοποιό από εκείνον γιατί εκτός από το δικό του ρόλο ήξερε και όλων των άλλων.

Το Όσκαρ... που τον ντράπηκε

Μετά απ’ αυτό είναι περιζήτητος: ο Ταραντίνο θα τον επιλέξει για το «Άδωξοι Μπαστάρδη», ο Κρόνενμπεργκ για το «Μια επικίνδυνη μέθοδος», το X-men: First class θα σπάσει ταμεία και ο Μακουήν θα τον ξαναχρησιμοποιήσει για να ερμηνεύσει τον σεξομανή πρωταγωνιστή του Shame, σε μια ταινία που θα θριαμβεύσει στο φεστιβάλ της Βενετίας και παρότι θα μείνει έξω από τα Όσκαρ (λόγω των γυμνών, σοκαριστικών σκηνών της) θα κάνει τους κριτικούς να μιλάνε για «μια ανυπέρβλητη ερμηνεία» και «για ένα σπάνιο ταλέντο».

Για τον δεύτερο ρόλο στο 12 Χρόνια Σκλάβος θα κερδίσει την πρώτη του οσκαρική υποψηφιότητα, και θα συνεχίσει να περηφανεύεται για τις σπουδαίες συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς όπως οι Άλφρεντσον, Σκοτ, Σόντερμπεργκ, Μπόιλ, Μάλικ. Με μόνιμη παρουσία στο υπερηρωϊκό franchise X-Men ως Magneto αλλά και σε άλλα blockbusters όπως Assassins Creed και Προμηθέας ο τρελός Γερμανοιρλανδός κυνηγάει την αδρεναλίνη όσο και την υποκριτική. Και το αποδεικνύει…   

Fast and furious

O ηθοποιός έχει πάθος με την ταχύτητα και δεν διστάζει να τρέχει επαγγελματικά με αυτοκίνητα σε παγκόσμια πρωταθλήματα ράλι. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Le Mans του 2020 τρέχοντας με Πόρσε ήταν συνολικά 6ος, κατόρθωμα πραγματικό για έναν ερασιτέχνη οδηγό. Βέβαια, η αγάπη του για την ταχύτητα εξαντλείται στις πίστες αφού στα προσωπικά του «το πάει» αργά και σταθερά. Το 2014 συνάντησε την Αλίσια Βικάντερ στα γυρίσματα της ταινίας Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς και αφού ξεκίνησαν την σχέση τους μακριά από τα ραντάρ των παπαράτσι, το 2017 παντρευτήκαν με άκρα μυστικότητα στην Ίμπιζα. Πλέον ζει με την σύζυγό του στην Πορτογαλία μακριά από φωτογράφους και το «επιφανειακό παιχνίδι» του Χόλιγουντ, και εμείς περιμένουμε να τον δούμε στην μεγάλη οθόνη σε μια ταινία για το ποδόσφαιρο ονόματι «Next Goal Wins» από τον Taika Waititi. Κυρίως για να επιβεβαιωσουμε το προφανές, το «άστρο» του Φασμπέντερ είναι σαν τον ίδιο, εκτυφλωτικό και... επίμονο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA