Μενού

Μουντιάλ 2022: Οι 5+1 χώρες της Ασίας που έδωσαν άλλο χρώμα στη διοργάνωση

mundial-2022-notia-korea
Mundial 2022 , Νότια Κορέα | AP images
  • Α-
  • Α+

 Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 του Κατάρ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τη φάση των «16» να προχωρά κανονικά (όπως και τα φαβορί) αλλά σίγουρα τις εντυπώσεις έχουν κλέψει οι χώρες που εκπροσωπούν την Ασία. Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή ημέρα όπου δύο ασιατικές χώρες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αναμετρώνται με Κροατία και Βραζιλία αντίστοιχα για μία θέση στον... ήλιο των «8» της διοργάνωσης, ας δούμε τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα οι χώρες της «κίτρινης» ηπείρου σε ένα ιστορικό Μουντιάλ καθώς για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ασία. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει και για την Αυστραλία καθώς αν και χώρα της Ωκεανίας προκρίθηκε στο Μουντιάλ εξασφαλίζοντας την πρόκριση από την Ασιατική Συνομοσπονδία.

Ιαπωνία

Η χώρα που έχει κλέψει τις εντυπώσεις μέχρι στιγμής στο Μουντιάλ 2022 καθώς με τις ιστορικές νίκες επί της Γερμανίας και της Ισπανίας με 2-1 (και μάλιστα με ανατροπή), κατάφερε να συγκεντρώσει τα βλέμματα όλου του πλανήτη με το ενθουσιώδες και μαχητικό ποδόσφαιρο που παρουσιάζει.  Η τρομερή ομάδα του Μοριγιάσου είναι με διαφορά η μεγάλη έκπληξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου καθώς κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλό της, επιτυχία που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κάποιος ότι βρέθηκε σε όμιλο με «θηρία». Επόμενο εμπόδιο η Κροατία, που αν καταφέρουν οι Ιάπωνες να το υπερπηδήσουν θα γράψουν Ιστορία καθώς δεν έχουν καταφέρει ποτέ να φτάσουν στα προημιτελικά κάποιου Μουντιάλ.

Αναλυτικά, οι αγώνες της Ιαπωνίας μέχρι στιγμής:

Γερμανία - Ιαπωνία 1-2 (Γκουντογκάν (πεν) 33' - Ντοάν 75', Ασάνο 83')

Ιαπωνία - Κόστα Ρίκα 0-1 (Φούλερ 81')

Ιαπωνία - Ισπανία 2-1 (Ντοάν 48', Τανάκα 51' - Μοράτα 11')

Νότια Κορέα

Η έτερη έκπληξη του Μουντιάλ 2022, η Νότια Κορέα αναμετράται απόψε με το φαβορί, Βραζιλία, έχοντας πρωτύτερα «πετάξει» έξω από τη διοργάνωση δυνατές ομάδες με παράδοση στο Παγκόσμιο Κύπελλο όπως είναι η Ουρουγουάη και η Γκάνα. Το συγκρότημα των «ερυθρολεύκων» Ιν Μπεόμ και Ουί Τζο Χουάνγκ αλλά και του σταρ της Τότεναμ, Χέουνγκ Μιν-Σον, κατάφεραν με ένα γκολ στις καθυστερήσεις να πάρουν τη νίκη επί της Πορτογαλίας και να πάρουν το εισιτήριο για τους «16» συγκεντρώνοντας θετικά σχόλια για τη μαχητικότητά τους. Οι Νοτιοκορεάτες βρίσκονται στα νοκ άουτ παιχνίδια για πρώτη φορά μετά το 2010 και θα προσπαθήσουν να αντισταθούν στις ορέξεις της Σελεσάο, έχοντας άγνοια κινδύνου και ένα μεστό σύνολο τουλάχιστον μεσοεπιθετικά για να θέσει προβλήματα στο σύνολο του Τίτε.

Αναλυτικά, οι αγώνες της Νότιας Κορέας μέχρι στιγμής:

Ουρουγουάη - Νότια Κορέα 0-0

Νότια Κορέα - Γκάνα 2-3 (Τσο 58', 61' - Σαλισού 24', Κούντους 34', 68')

Νότια Κορέα - Πορτογαλία 2-1 (Κιμ 27', Χουάνγκ 90+1' - Ορτά 5')

Σαουδική Αραβία

Αν και οι Σαουδάραβες δεν κατάφεραν να περάσουν στη φάση των νοκ-άουτ, έκλεψαν τις εντυπώσεις καθώς πέτυχαν τη μεγαλύτερη έκπληξη του φετινού Μουντιάλ (για να μην πούμε και όλων των προηγούμενων) καθώς νίκησαν στην πρεμιέρα της Αργεντινής του Λιονέλ Μέσι με 2-1! Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς ηττήθηκαν από Πολωνία και Μεξικό αλλά η πρώτη τους νίκη ήταν αρκετή για να γίνουν αντικείμενο συζήτησης σε όλο τον πλανήτη αλλά και αφορμή για αρκετά viral βίντεο με τους πανηγυρισμούς των φιλάθλων της Σαουδικής Αραβίας (αλλά και όλων εκείνων που δεν... συμπαθούν ιδιαίτερα την Αργεντινή).

Αναλυτικά, οι αγώνες της Σαουδικής Αραβίας:

Αργεντινή - Σαουδική Αραβία 1-2 (Μέσι (πεν) 10' - Αλ-Σεχρί 49', Αλ-Νταουσάρι 53')

Πολωνία - Σαουδική Αραβία 2-0 (Ζιελίνσκι 39', Λεβαντόφσκι 82')

Σαουδική Αραβία - Μεξικό 1-2 (Αλ-Νταουσάρι 90+5' - Μαρτίν 47', Τσάβες 52')

Ιράν

Και η εθνική ομάδα του Ιράν κατάφερε να συγκεντρώσει τα βλέμματα του κόσμου αλλά όχι για αγωνιστικούς λόγους και σίγουρα όχι με καλή αφορμή. Οι διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν λόγω της κοινωνικής ταραχής μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί επηρέασε και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, με τους διεθνείς ποδοσφαιριστές να μην ψάλλουν τον εθνικό ύμνο πριν τη σέντρα της πρεμιέρας απέναντι στην Αγγλία, με αποτέλεσμα την οργισμένη αντίδραση της Τεχεράνης. Το μήνυμα για «αυστηρή τιμωρία» αν ξανασυνέβαινε το συγκεκριμένο συμβάν επηρέασε τους ποδοσφαιριστές που προχώρησαν στο... εθνικό τους καθήκον με μισή καρδιά με αποτέλεσμα όμως να περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι αγωνιστικές τους επ.ιδόσεις. Και αυτές δεν ήταν κακές καθώς μετά την «ψυχρολουσία» της πρεμιέρας (ήττα 6-2 από τους Αγγλους), επικράτησαν των Ουαλών με 2-0 και έχασαν την πρόκριση στο τελευταίο ματς κόντρα στις ΗΠΑ

Αναλυτικά, οι αγώνες του Ιράν:

Αγγλία - Ιράν 6-2 (Μπέλιγχαμ 35', Σακά 43', 62', Στέρλινγκ 45+1', Ράσφορντ 71', Γκρίλις 90' - Ταρεμί 65', 90+13' (πεν))

Ουαλία - Ιράν 0-2 (Τσεσμί 90+8', Ρεζαϊάν 90+11')

Ιράν - ΗΠΑ 0-1 (Πούλισικ 38')

Κατάρ 

Στον αντίποδα η διοργανώτρια χώρα του Κατάρ έκλεψε κι εκείνη τις εντυπώσεις για, επίσης, λάθος λόγους οι οποίοι ήταν καθαρά αγωνιστικοί. Συγκεκριμένα, οι Αραβες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και παρά η φιλότιμη προσπάθειά τους δεν φάνηκαν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί κλείνοντας τις υποχρεώσεις τους στην τελευταία θέση του Α' Ομίλου με 0 βαθμούς και 1 γκολ υπέρ και 7 κατά. Σκόρερ του μοναδικού γκολ των Καταριανών στην πρώτη τους εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ο Μοχάμεντ Μουντάρι, το τέρμα του οποίου βέβαια πανηγυρίστηκε έξαλλα. Πέραν τούτου όμως... μηδέν.

Αναλυτικά, οι αγώνες του Κατάρ:

Κατάρ - Ισημερινός 0-2 (Βαλέντσια 16' (πεν), 31)

Κατάρ - Σενεγάλη 1-3 (Μουντάρι 78' - Ντιά 41', Ντιετζού 48', Ντιένγκ 84')

Ολλανδία - Κατάρ 2-0 (Γκακπό 26', Ντε Γιονγκ 49')

Αυστραλία

Ξεχωριστή αναφορά θα γίνει και για την Αυστραλία (αν και δεν πρόκειται για χώρα της Ασίας) καθώς προκρίθηκε στη διοργάνωση από την Ασιατική Συνομοσπονδία και, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων ασιατικών χωρών, κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις. Αν και δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις αφού ηττήθηκε πειστικά από τους Γάλλους με 4-1, κατάφερε στη συνέχεια να επικρατήσει της Τυνησίας και της Δανίας και να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους «16» της διοργάνωσης. Εκεί, οι Αυστραλοί τέθηκαν αντιμέτωποι με ένα από τα φαβορί του Μουντιάλ, την Αργεντινή, και μετά από αξιόμαχη προσπάθεια αποκλείστηκαν με 2-1 λόγω των «μαγικών» του Μέσι και της τρομερής απόκρουσης του Εμιλιάνο Μαρτίνες στα χασομέρια του αγώνα.

Αναλυτικά, οι αγώνες της Αργεντινής:

Γαλλία - Αυστραλία 4-1 (Ραμπιό 27', Ζιρού 32', 71', Μπαπέ 68' - Γκούντγουιν 9')

Τυνησία - Αυστραλία 0-1 (Ντιουκ 23')

Αυστραλία - Δανία 1-0 (Λέκι 60')

Αργεντινή - Αυστραλία 2-1 (Μέσι 35', Αλβάρεζ 57' - Φερνάντες 77' (αυτ))

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.