Μενού

Θα γίνει η Έφη Αχτσιόγλου η νέα Δαμανάκη; - Ο ρόλος της Όλγας Γεροβασίλη

Έφη Αχτσιόγλου
  • Α-
  • Α+

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το κόμμα για πρώτη φορά από τη σύστασή του, υπό την υπάρχουσα μορφή, μπροστά στην προοπτική ενός νέου αρχηγού αλλά και μιας αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης. Είναι η πρώτη φορά από το 2008 και το 5ο συνέδριο του -τότε- Συνασπισμού που το κόμμα θα κληθεί ουσιαστικά να επιλέξει νέο αρχηγό καθώς μιάμιση δεκαετία τώρα ο κ. Τσίπρας έμοιαζε να παίζει... χωρίς αντίπαλο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως όσες φορές βρέθηκε αντίπαλος με άλλο στέλεχος σε εσωκομματικές εκλογές, τα ποσοστά του ήταν άνω του 70%.

Την ίδια στιγμή όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ πιθανό να έχει στην ηγεσία του γυναίκα, αν τουλάχιστον επιβεβαιωθούν τα ρεπορτάζ που θέλουν την Έφη Αχτσιόγλου να είναι όχι μόνο υποψήφια για την προεδρία αλλά και ένα από τα... φαβορί για να αναλάβει τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε όπως σημειώνει η στήλη Μαξιμιλιανός, η κ. Αχτσιόγλου αλλά και ο Αλέξης Χαρίτσης φαντάζουν αυτή τη στιγμή ως οι δύο πιθανότεροι υποψήφια για να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, ανάμεσα στα διάφορα ονόματα που έχουν διαρρεύσει, είναι κι εκείνο της Ρένας Δούρου.

Πρώτη πρόεδρος η Μαρία Δαμανάκη

Στην ιστορική διαδρομή του κόμματος, από τις αρχές του 1990 όταν ο Συνασπισμός έγινε ενιαίο κόμμα, δεν θα είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα θα αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση καθώς από τη γέννηση του το κόμμα -προπομπός του ΣΥΡΙΖΑ- είχε γυναίκα στην ηγεσία του. Τη Μαρία Δαμανάκη.

maria-damanaki
Η Μαρία Δαμανάκη δίπλα στους Λεωνίδα Κύρκο και Νίκο Κωνσταντόπουλο | Eurokinissi

Ήδη από τον Μάρτιο του 1990 και μετά από πρόταση του Χαρίλαου Φλωράκη και τη σύμφωνη γνώμη του Λεωνίδα Κύρκου, η κ. Δαμανάκη είχε αναλάβει πρόεδρος στη συμμαχία του Συνασπισμού, η πρώτη γυναίκα αρχηγός πολτικού κόμματος στην ιστορία της ελληνικής Βουλής. Μετά από τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 οι ανανεωτικοί μαζί με άλλα κόμματα της εκλογικής αυτής συμμαχίας -τη μοναδική στα Μεταπολιτευτικά χρόνια για τα κόμματα της Αριστεράς- αποφάσισαν τη μετατροπή του Συνασπισμού σε ενιαίο πολιτικό κόμμα. Στο 1ο Συνέδριο, το ιδρυτικό, στις 26-28 Ιουνίου του 1992 η Μαρία Δαμανάκη εκλέγεται πρόεδρος του Συνασπισμού από την ΚΠΕ.

«Τα κόμματα της Αριστεράς, δεν φτιάχνονται μόνο με το νου, τη λογική και τις τετράγωνες απόψεις. Κτίζονται και με την καρδιά, το πάθος, το πείσμα, την αγάπη των μελών και στελεχών τους προς το κόμμα στο οποίο εθελοντικά ανήκουν. Πρέπει να ενισχύσουμε τα στοιχεία της ενότητας, της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας μέσα στο κόμμα» ανέφερε μεταξύ άλλων η πολιτική απόφαση του 1ου συνεδρίου.

damanaki
Εφημ. Αυγή 30/6/1992

Τον Οκτώβριο του 1993 με τον Συνασπισμό να μένει εκτός Βουλής καθώς δεν είχε «πιάσει» το όριο του 3%, η Μαρία Δαμανάκη παραιτήθηκε από τη θέση της, και δύο μήνες αργότερα εκλέχθηκε νέος πρόεδρος ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο «ακούνητος» Αλέξης Τσίπρας

vovou
Η Σίσσυ Βωβου (δεύτερη από δεξιά) σε συνέντευξη Τύπου των γυναικών υποψηφίων του Συνασπισμού το 2004 | Eurokinissi

Από τότε, μεσολάβησε η ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2013 με τον Αλέξη Τσίπρα -που είχε εκλεχθεί από το 2008- να παραμένει σταθερά πρόεδρος. Σε αυτά τα χρόνια, υπήρξε μία ακόμη υποψηφιότητα γυναίκας σε εσωκομματικές εκλογές. Σε εκείνο το 1ο Συνέδριο, η Σίσσυ Βωβου είχε λάβει 157 ψήφους (ποσοστό 4,69%) και είχε έρθει δεύτερη πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα και μπροστά από τον τρίτο υποψήφιο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο. Μάλιστα, τότε η κ. Βωβού είχε υποστηρίξει επικαλούμενη την εμπειρία από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και από μεμονωμένα αριστερά κόμματα της ηπείρου μας, τη συμπροεδρία ή αντιπροεδρία, με βάση τη δημοκρατία φύλου.

syriza-1o-synedrio
Οι αφίσες για το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
syriza-1o-synedrio

Οι γυναίκες επικεφαλής στη Βουλή

Πέρα από τη Μαρία Δαμανάκη συνολικά άλλες τρεις γυναίκες έχουν βρεθεί -ή θα βρεθούν- στα έδρανα της Βουλής ως επικεφαλής κόμματος. Μακροβιότερη όλων η Αλέκα Παπαρήγα που είχε θητεία ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ από τις εκλογές του 1993 ως και τον Ιανουάριο του 2015. Επίσης από τον Φεβρουάριο του 1991 είχε εκλεχθεί γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

papariga-damanaki
Η Αλέκα Παπαρήγα και η Μαρία Δαμανάκη σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μαζί με τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά | Eurokinissi

Η αείμνηστη, Φώφη Γεννηματά εξελέγη τον Ιούνιο του 2015 στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ηγήθηκε του συνασπισμού «Δημοκρατική Συμπαράταξη» που είχε σχηματισθεί από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και από διάφορες κινήσεις πολιτών. Στις εκλογές του 2019 οδήγησε το Κίνημα Αλλαγής και πάλι στη Βουλή στην ηγεσία του οποίου έμεινε μέχρι και το τέλος της ζωής της.

fofi-gennimata
Η Φώφη Γεννηματά ηγήθηκε της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής | Eurokinissi

Τέλος, από την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στα έδρανα της Βουλής, η τέταρτη γυναίκα αρχηγός κόμματος. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, άλλοτε πρόεδρος της Βουλής, είναι η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» που για πρώτη φορά, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, εξασφάλισε την είσοδο στη Βουλή.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πως από την ερχόμενη εβδομάδα η κ. Κωνσταντοπούλου ενδέχεται να μην είναι η μοναδική γυναίκα επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εκλέξουν τον εκπρόσωπό τους μέχρι και τις εκλογές για πρόεδρο, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να θέλουν φαβορί για τη συγκεκριμένη θέση την Όλγα Γεροβασίλη. Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες που στη Βουλή θα υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες με επικεφαλής γυναίκες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.