Μπορεί για εμάς κάποια πράγματα να είναι δεδομένα, αναμενόμενα ή και φυσιολογικά. Όμως για κάποιον που έχει μετακομίσει στην Ελλάδα, ίσως είναι περίεργα ή παρατραβηγμένα. Το έντονο ελληνικό... ταπεραμέντο, οι συνήθειες, οι παραξενιές, τα έθιμα, τα πολύωρα μαζέματα και τα γλέντια, το αλκοόλ που ξεκινάμε από πολύ μικρή ηλικία, η επικίνδυνη οδήγηση και πολλά ακόμη στερεότυπα -μερικά εκ των οποίων έχουν δόσεις αλήθειας- κατακλύζουν το TikTok
Τα χιουμοριστικά ή σατυρικά βιντεάκια που δημιουργούν οι ξένοι TikTokers που τα τελευταία χρόνια έχουν μεταναστεύσει εδώ για τους δικούς του λόγους ο καθένας – για δουλειά, για τον έρωτα, για σπουδές, για ένα καλύτερο περιβάλλον- κάνουν θραύση και δείχνουν στ' αλήθεια τι πιστεύουν για εμάς όσοι έρχονται να μείνουν στην Ελλάδα.
Η Bella από το Τορόντο, ο Tretiakov από τη Ρωσία, η Νevena από τη Σερβία, ο Dave από τη Βραζιλία, η Cin από τη Νιγηρία, η Cara από την Αμερική και η Pauline από την Κορέα, δείχνουν πως είναι πραγματικά να ζεις σε αυτή τη χώρα.
Η Bella ήρθε από το Τορόντο στην Κρήτη
Η μοίρα την έφερε από το Τορόντο στην Ελλάδα το 2020, επειδή παντρέυτηκε τον Γιώργο από την Κρήτη. Η ίδια μεταξύ άλλων ασχολείται με το TikTok όπου έχει 96.9 χιλιάδες ακόλουθους και ανεβάζει σαρκαστικά βίντεο από τη ζωή εδώ. Λέει για όσα έχει δει και έχει βιώσει. «Πράγματα που δεν ήξερα πριν μετακομίσω στην Ελλάδα», είναι μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές βίντεο που έχει αναρτήσει στον λογαριασμό της TikTok.
Όπως λέει η Bella, «κατάλαβα πως στην Ελλάδα είναι κοινωνικά αποδεκτό για τους Έλληνες να σχολιάζουν τα κιλά των άλλων ανθρώπων. Ότι μπορεί να σου λένε «έβαλες βάρος ή έχασες», αλλά δεν το λένε με προσβλητικό τρόπο, απλά το θεωρούν νορμάλ στις συζητήσεις, θεωρώντας πως δεν θα σε πειράξει ή ότι είναι κοινωνικά αποδεκτό». Ένα ακόμη πράγμα που της έκανε εντύπωση είναι ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, δεν υπάρχει περιορισμός στην ώρα που μπορείς να κάτσεις σε ένα εστιατόριο, αλλά αντίθετα μπορείς να φας, να πιεις, να συζητάς με τις ώρες και να πάρεις το χρόνο σου.
«Στην Ελλάδα ακόμα και τα 13χρονα μπορούν να πιουν αλκόολ, δεν υπάρχει ηλιακός περιορισμός» λέει σοκαρισμένη. «Μπορεί στα χαρτιά να απαγορεύεται, αλλά στην πράξη αν δουν ότι είσαι πάνω από 12 χρονών, σου δίνουν να πιεις τα πάντα», λέει η TikToker.
Σε αντίθεση με τον Καναδά που όποιος έχει γενέθλια τον κερνάνε οι φίλοι του, στην Ελλάδα όπως εξηγεί η Bella, πρέπει αυτός που γιορτάζει να κεράσει ολόκληρο το τραπέζι, αλλιώς θα θεωρηθεί ως αγένεια.
Σε άλλο βίντεο της σειράς μιλά για το μεροκάματο που είναι 4 ευρώ την ώρα και τους χαμηλούς μισθούς, αλλά από την άλλη κάνει ειδική μνεία στα δημόσια Πανεπιστήμια και τη δωρεάν Παιδεία.
Τρολλάροντας τους έλληνες για τα οπαδικά, λέει χαρακτηριστικά ότι: «Το ποδόσφαιρο εδώ είναι ένα είδος λατρείας. Εάν ο πατέρας είναι Παναθηναϊκός, ο γιος αναγκαστικά γίνεται Παναθηναϊκός και η γυναίκα που θα παντρευτεί πρέπει να στηρίζει την ομάδα ακόμα και αν δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό εδώ».
Ο Tretiakov από τη Ρωσία «λιώνει» για την Αθήνα
Αγαπάει την Ελλάδα και έχει παρατηρήσει πολύ όλα όσα κάνουν διαφορετικά οι έλληνες. Σύμφωνα με τον Tretiakov, οι Έλληνες είμαστε πολύ loud και μιλάμε δυνατά, ειδικά όταν συζητάμε κάτι με ενθουσιασμό.
Ο ίδιος λέει ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα πίνουμε τσάι μόνο όταν είμαστε άρρωστοι καθώς το βλέπουμε μόνο σα φάρμακο για το λαιμό. Για τους 'Ελληνες, μια τυπική μέρα εμπεριέχει πολύ πολύ καφέ – freddo espresso και φραπέ.
Τα δείπνα σε ταβέρνες γίνονται αργά το βράδυ. «Στην Ελλάδα το βραδινό ξεκινάει από τις 9 το βράδυ και εκείνη την ώρα γεμίζουν οι ταβέρνες και τα γεύματα συνεχίζονται μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι άνθρωποι εδώ απολαμβάνουν τα γεύματά τους».
Ο καφές. Όπως έχει παρατηρήσει ο Tretiakov ο 'Ελληνες θέλουμε να καθόμαστε για ώρες και να απολαμβάνουμε τον καφέ μας, μιλώντας παράλληλα με τους φίλους μας. Δεν είναι απλά ένα ρόφημα, άλλα ένας τρόπος να κάνουμε socializing.
Οι γιορτές εδώ σημαίνουν περισσότερα από τα γενέθλια κια γιορτάζονται πιο πολύ. Μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό γεγονός της οικογένειας.
Φυσικά λέει και για όσα τον έχουν εντυπωσιάσει τους τελευταίους μήνες που ζει στην Αθήνα.
Μας χαρακτηρίζει ως φιλικούς και έξω καρδιά. «Εδώ ποτέ δε θα νιώσεις μόνος. Είναι πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουν ακόμα και αν δεν το ζητήσεις».
Οι Έλληνες όπως λέει «βρίσκουν απόλαυση στις μικρές απολαύσεις της ζωής: ένα ποτήρι καφέ, μια οικεία ταβέρνα, στο αεράκι της θάλασσας ή σε ένα ηλιοβασίλεμα. Δεν περιπλέκουν τη ζωή και μας υπενθυμίζουν ότι η ευτυχία είναι απλή. Και το γεγονός ότι η Ελλάδα απολαμβάνει σχεδόν 300 ηλιόλουστες μέρες το χρόνο και έχει συγκλονιστική φύση δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που σε κάνει να χαμογελάς».
Nevena: Μία Σέρβα στην Ελλάδα
Η Nevena έχει ως nickname στο TikTok “serva stin ellada”. Από την αρχή μέχρι το τέλος, το προφίλ της έχει να κάνει με την ελληνική πραγματικότητα μέσα από τη δική της οπτική και γενικά είναι επικεντρωμένο στον τρόπο ζωής στη χώρα μας.
Μεταξύ άλλων μιλάει για τα μεγαλύτερα πολιτιστικά σοκ που έχει πάθει όσο μένει εδώ: «Σε όποιο καφέ και αν πας θα σου φέρουν κάτι να τσιμπήσεις – πατατάκια, φυστίκια.. μια φορά μας έφεραν ολόκληρα κρουασάν (!)», λέει σοκαρισμένη. Επίσης κάνει ειδική αναφορά στην οδική... παιδεία μας, αναφέροντας πως «κανείς δεν νοιάζεται για τα φανάρια, όλοι με κόκκινο περνάνε».
Φυσικά δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην κουλτούρα του φαγητού, αφού όπως παρατήρησε, κάθε φορά που θα βγούμε έξω για φαγητό, δε θα πάρουμε μόνο ένα κυρίως, αλλά πολλά μικρά πιάτα για να δοκιμάσουμε όλοι τα πάντα. Και μετά μοιραζόμαστε το λογαριασμό ισάξια.
Κάνοντας το δικό της απολογισμό τους τελευταίους μήνες, λέει πως οι Έλληνες ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο σε πράγματα που έχουν αξία -όπως να πάμε για καφέ με τους φίλους μας, ή για φαγητό όπου θα κάτσουμε με τις ώρες μιλώντας και πίνοντας ρετσίνα, ούζο ή κρασί.
Ο Dave είναι ο delulu βραζιλιάνος του TikTok που σατυρίζει τους Έλληνες
Ο Dave in Athens, που αυτοχαρακτηρίζεται ως ένας delulu βραζιλιάνος που μένει στην Ελλάδα, έχει 65 χιλιάδες followers και είναι από τα πιο γνωστά προφίλ στο TikTok, αφού ο αλγόριθμος τον αγαπάει και τον έχει φέρει πολλές φορές στο feed μου. Η αγάπη του για τα ταξίδια τον έφερε στην Ελλάδα όπου ασχολείται επαγγελματικά με το digital marketing και το TikTok. Με βιντεάκια τύπου “brazilian goes to greek λαϊκή”, “brazilian goes to bakery Ikarias” , “brazilian goew to greek panigiri” κλπ, περιγράφει με χιουμοριστικό τρόπο όσα ζει για πρώτη φορά στη χώρα μας, από τα έθιμα και τις παραδόσεις μέχρι τους κουτσομπόληδες γείτονες.
Σε ένα από αυτά με τίτλο “5 types of Greeks στο καράβι”, απαρριθμεί τύπους επιβατών που βρίσκονται σε κάθε ελληνικό καλοκαιρινό πλοίο, σατυρίζοντας αυτούς που πάνε στο πλοίο σερί μετά από ξενύχτι, εκείνους που πηγαίνουν κρυφά να κάτσουν στις αεροπορικές θέσεις για να κοιμηθούν άνετα, αυτούς που τσεκάρουν συνεχώς στο χάρτη που βρίσκεται το καράβι.
Σε άλλο βίντεο, κάνοντας χιούμορ για το...έντονο ταπεραμέντο μας κάνει βίντεο για τη γλώσσα του σώματος των ελλήνων και τις χειρονομίες τους μέσα από τις οποίες καταλαβαίνεις τις φάσεις που είναι έξαλλοι, εξοργισμένοι, ειρωνικοί.
Και επειδή όλοι ξέρουν ότι από παλιά στα μπουκάλια του νερού όλοι βάζαμε ρακή ή τσίπουρο οπότε από μικροί είχαμε μάθει να τα μυρίζουμε πριν πιούμε, ο Dave έκανε ένα βιντεάκι βασισμένο σε αληθινή ιστορία, που σε κάποιο ελληνικό σπίτι έκανε το λάθος να μπερδέψει το νερό με το τσίπουρο...
Το AfroGreek Couple του TikTok
Εκείνη από τη Νιγηρία και εκείνος από την Ελλάδα. Έχουν ένα λογαριασμό στο TikTok που μετρά 128 χιλιάδες ακόλουθους και πολλά βιντεάκια έχουν γίνει viral. Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια της Cin από τη Νιγηρία η οποία σατυρίζει τον Σταύρο και τις ελληνικές συνήθειες, είναι απολαυστική.
«Ο άντρας μου είναι Έλληνας. Προφανώς ζούμε στην Ελλάδα γιατί δεν γίνεται να είμαστε πολύ μακριά από τη μαμά του», φαίνεται να λέει σε ένα βιντεάκι της, επισημαίνοντας ότι οι έλληνες είναι λίγο... μαμάκηδες.
Σε ένα άλλο βιντεάκι μιλάει για τον ελληνικό καφέ, τις σπανακόπιτες, τις πολύ στενές οικογενειακές σχέσεις στην Ελλάδα -αφού όσο παντρεμένη είναι με τον άντρα της, άλλο τόσο είναι με τους γονείς του-, και γελάει με τους έλληνες γιατί είναι φωνακλάδες, δεν φορούν ζώνες και τρώνε τα πάντα με ψωμί και ελαιόλαδο:
«Ο άντρας μου είναι από την Ελλάδα. Προφανώς έχω μάθει πως να φτιάχνω ελληνικό καφέ. Προφανώς έχουμε σπίτι στην πόλη και σπίτι εξοχικό που όλοι μοιράζονται το καλοκαίρι. Και χωράφια για τα οποία όλη η οικογένεια θα λογομαχήσει. Προφανώς μπορούμε να φιλοξενήσουμε 10 ανθρώπους σε δυάρι σπίτι. Προφανώς βάζουμε έξτρα ελαιόλαδο στα πάντα. Ο άντρας μου είναι Έλληνας. Προφανώς τρώμε σπανακόπιτα και ζαμπονοτυρόπιτα για πρωινό. Προφανώς έχουμε και σταθερό τηλέφωνο και η μαμά του μας καλεί 4 φορές τη μέρα».
«Είμαι παντρεμένη με Έλληνα, προφανώς τρώω ψωμί με τα πάντα. Είμαι παντρεμένη με έλληνα προφανώς ζω στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του. Είμαι παντρεμένη με έλληνα, προφανώς είμαι εξαρτημένη στον καφέ. Είμαι παντρεμένη με έλληνα, προφανώς πήρα κιλά. Είμαι παντρεμένη με Έλληνα, προφανώς χρειάζομαι ωτοασπίδες γιατί συνέχεια φωνάζουν. Είμαι παντρεμένη με έλληνα, προφανώς μιλάω τη γλώσσα. Είμαι παντρεμένη με έλληνα, προφανώς δεν φοράω ζώνη ασφαλείας».
Cara / Digital Nomad Mom – Από την Αμερική στη Σύρο
Τα τελευταία χρόνια η Cara από την Αμερική, αποφάσισε να ζήσει ως digital nomad στην Ελλάδα -και συγκεκριμένα στη Σύρο- μαζί με την οικογένειά της. Καθημερινά σχεδόν, μοιράζεται στους 283 χιλιάδες ακόλουθούς της, πως είναι να ζεις σε μόνιμη βάση σε ένα ελληνικό νησί.
Όπως λέει κάτι που θα συναντήσεις στα νησιά, είναι πως όλη η αγορά είναι ανοιχτή τα πρωινά αλλά κλείνει τις μεσημεριανές ώρες -14.00-18.00- καθώς ο κόσμος θα πάει για τη μεσημεριανή του σιέστα. Εντύπωση της κάνει φυσικά το γεγονός πως σε κάθε γωνιά της πόλης έχει άλλη καφετέρια και ότι παντού υπάρχουν άπειρες γάτες.
Ένας ακόμη λόγος που επέλεξε να ζήσει σε ελληνικό νησί είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει καθόλου εγκληματικότητα, ότι οι ρυθμοί της ζωής είναι πολύ αργοί και ο καιρός υπέροχος καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και η πρόσβαση στη θάλασσα πάρα πολύ εύκολη. Φυσικά σε αυτή τη λίστα δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί το φαγητό και η μεσογειακή διατροφή, ενώ σύμφωνα με την Cara ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι και το κόστος ζωής που είναι πιο προσιτό σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια απόλυτα λογικό εάν ζεις με τον μισθό τον ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Pauline Lee – Η κορεάτισσα που ζει στην Αθήνα
“Made in Korea, Manifactured in Greece” γράφει στο προφίλ της στο TikTok η κορεάτισσα Pauline Lee
Η ίδια είναι κορεάτισσα αλλά έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στην Ελλάδα. Έχει βιώσει ρατσισμό, αλλά δεν παύει να την αγαπάει. Όσο για το TikTok, πέρα από την καθημερινότητα και τη ζωή της, μοιράζεται και κάποια στερεότυπα που η ίδια βιώνει στην Ελλάδα ως κορεάτισσα.
Χαρακτηριστικά έχει κάνει βιντεάκια που δείχνουν πως την αντιμετωπίζουν στα σούπερμάρκετ, τα ταξί, τις δημόσιες υπηρεσίες. «-Κοπελιά από που είσαι; Από Κίνα; - Από Κορέα. -Ε Κίνα, Κορέα το ίδιο πράγμα» λέει σε ένα χιουμοριστικό reel που έχει ανεβάσει η ίδια, αναπαριστώντας ένας αληθινό διάλογο με ταξιτζή.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.