Στο δωμάτιό του υπάρχει μια ολόκληρη ραφιέρα, προσεκτικά οργανωμένη, όπου είναι τοποθετημένες όλες οι μακέτες των γηπέδων που έχει δημιουργήσει. Κάθε έργο είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που μαρτυρά την προσοχή στη λεπτομέρεια. Το γραφείο του, γεμάτο με πινέλα, μαρκαδόρους, ακρυλικά χρώματα, γκλίτερ, χαρτόνια, ξύλα και κάθε λογής υλικά, αποπνέει τη δημιουργικότητα και την έμπνευση που καθοδηγούν τα project του.


Για τον Απόστολη, το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένα άθλημα. Είναι ένα καμβάς, όπου κάθε γήπεδο μετατρέπεται σε έργο τέχνης. Από την OPAP Arena μέχρι το La Bombonera, ο ίδιος έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια να δημιουργεί μικρογραφίες των πιο εμβληματικών γηπέδων του κόσμου, συνδυάζοντας την τέχνη με την ποδοσφαιρική κουλτούρα. Με κάθε νέο του έργο, αποδεικνύει πως τα γήπεδα δεν είναι μόνο τόποι αγώνων, αλλά χώροι συναισθημάτων και αξέχαστων εμπειριών.
Από το εφηβικό του πάθος για το ποδόσφαιρο μέχρι τα γήπεδα που έχει επισκεφθεί και τις δημιουργίες που έχει αναπτύξει, ο Απόστολης Κτίστης λέει στο Bold πώς ένα απλό χόμπι εξελίχθηκε σε μια μοναδική επιχείρηση – το Life is Wood. Σήμερα, από το δωμάτιό του στην περιοχή του Ζωγράφου τα έργα του καταφέρνουν να φτάνουν σε κάθε γωνιά της χώρας, καθώς όλα αυτά που δημιουργεί είναι κάτι μοναδικό – και σίγουρα κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο.


«Πρώτη φορά πήγα στο Ολυμπιακό Στάδιο»
«Ποδόσφαιρο παρακολουθώ από πολύ μικρός, απ' όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Πρέπει να ήμουν αρχές δημοτικού όταν με πήρε ο πατέρας μου στο γήπεδο μαζί του. Το πρώτο ματς που είδα, ήταν ένα παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας με τη Σλοβενία στο Ολυμπιακό Στάδιο. Από τότε μπήκε μέσα μου το μικρόβιο και άρχισα να βλέπω ποδόσφαιρο ανελλιπώς», λέει.
«Δε θα ξεχάσω ποτέ την χρονιά που άνοιξε τις πόρτες του το νέο Καραϊσκάκη και είχα πάει για πρώτη φορά σε ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Βέροια για το κύπελλο που είχαμε κερδίσει 5-1. Ωστόσο δεν παρακολουθώ μόνο την ομάδα μου, παρακολουθώ γενικά ποδόσφαιρο γιατί μου αρέσει το ίδιο το άθλημα. Επίσης, ανέκαθεν αγαπούσα πολύ τις κατασκευές και ήθελα να κάνω χειροτεχνίες. Όταν ήμουν στην εφηβεία, γύρω στα 14, ξεκίνησα σιγά-σιγά να ασχολούμαι πιο σοβαρά και από τα πρώτα χρόνια, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον τα γήπεδα».


Κάπως έτσι, παράλληλα με την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, αλλά και επειδή ήταν νεόδμητο τότε το γήπεδο Καραϊσκάκη, θέλησε η πρώτη του κατασκευή να αφορά αυτό το γήπεδο. Και έτσι προσπάθησε να το δημιουργήσει. Τότε ξεκίνησαν όλα.
Η διαδικασία για να φτιάξει μια μικρογραφία γηπέδου, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. «Βέβαια πρέπει να πούμε πως η διαδικασία έχει αλλάξει πολύ σήμερα σε σχέση με το 2006 που ξεκίνησα εγώ, διότι το ίντερνετ δεν ήταν τόσο διαδεδομένο όσο είναι σήμερα. Οπότε οι προσπάθειες να δω και να αποτυπώσω όσο πιο ρεαλιστικά μπορούσα ένα στάδιο, γίνονταν αποκλειστικά μέσα από αφίσες ή μέσα από κάποια περιοδικά. Οπότε έφτιαχνα με το μάτι τις διαστάσεις και τις αναλογίες. Πλέον υπάρχουν παντού στο ίντερνετ, οπότε η δουλειά γίνεται πολύ ευκολότερα», επισημαίνει.
Τα υλικά για τις μικρογραφίες γηπέδων
«Τα υλικά που χρησιμοποιώ για να φτιάξω τα γήπεδα είναι ξύλο, διαφόρων ειδών και παχών χαρτόνια, συνθετικό γρασίδι με ένα ειδικό εργαλείο, plexiglass, βινυλικά αυτοκόλλητα, μεταλλικά στοιχεία, φωτάκια LED, πλαστικό. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το γήπεδο που θέλω να φτιάξω, γιατί πρέπει να βάζω διαφορετικά υλικά ώστε να γίνει όσο πιο πιστά γίνεται η αναπαράσταση και η μορφή του γηπέδου».


Είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Πλέον, με την τριβή και τα χρόνια, για να ολοκληρώσει ένα γήπεδο μπορεί να χρειαστεί ε΄να μήνα, αλλά σε γενικές γραμμές ο χρόνος μπορεί να κυμαίνεται από τρεις με πέντε εβδομάδες, ανάλογα με τη δυσκολία που έχει το κάθε γήπεδο. «Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζω είναι να μπορέσω να αποτυπώσω το γήπεδο ακριβώς στις διαστάσεις και την κλίμακα που πρέπει για να βγει ωραίο και ρεαλιστικό σε σχέση με την πραγματική του αναλογία», επισημαίνει ο Αποστόλης.
«Μέχρι στιγμής έχω φτιάξει το Καραϊσκάκη, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, την Opan Arena και το Νίκος Γκούμας – το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ. Επίσης έχω δτιάξει την Τούμπα, το γήπεδο της Λάρισας, του Ατρομήτου, ενώ τα γήπεδα του Παναιτωλικού και του Αστέρα Τρίπολης είναι σε εξέλιξη.
Από διεθνή γήπεδα έχω φτιάξει της Άρσεναλ, της Dortmund, της Μπάγερν – το Allianz Arena, το Bombonera της Boca Juniors. Από άλλα αθλήματα έχω φτιάξει προς το παρόν και κάποια γήπεδα μπάσκετ - το ΣΕΦ και το Ολυμπιακό Στάδιο και είναι μέσα στα επόμενα σχέδιά μου είναι να φτιάξω κάποια στάδια του NBA», αναφέρει ο ίδιος.


Όπως λέει, «πάντα στις χώρες που πηγαίνω για αναψυχή, επιδιώκω να πηγαίνω στα γήπεδα της τοπικής ομάδας. Αυτό το γήπεδο που πήγα και εντυπωσιάστηκα πραγματικά, είναι σίγουρα το Allianz Arena, το οποίο το είχα δημιουργήσει πριν πάω στο πραγματικό. Και είναι εντυπωσιακό όταν κάτι το βλέπεις σε φωτογραφίες, το αποτυπώνεις σε μικρογραφία και μετά έχεις την τύχη να πας να το δεις και απο κοντά».
Όλο αυτό είναι κάτι που κάνει στον ελεύθερό του χρόνο, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια διαδικασία που του αρέσει, τον χαλαρώνει και την απολαμβάνει. Οπότε μπορεί και να κάτσει δύο - τρεις ώρες την ημέρα και τα Σαββατοκύριακα λίγο περισσότερο. Και μπορεί αυτή η ενασχόληση να ξεκίνησε αρχικά ως χόμπι, ωστόσο στην πορεία ο Αποστόλης ανακαλύφθηκε από διάφορους φιλάθλους και λάτρεις του αθλήματος, οι οποίοι άρχισαν να κάνουν παραγγελίες για μικρογραφίες γηπέδων, έναντι αμοιβής.


«Δεν το κάνω για οικονομικούς λόγους»
«Στην αρχή λυπόμουν να τα πουλήσω γιατί μου έπαιρνε πολύ χρόνο μέχρι να τα φτιάξω. Δηλαδή μπορεί να περνούσαν ακόμα και δέκα μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί ένα γήπεδο. Αλλά επειδή με τα χρόνια έγινα γρηγορότερος, άρχισα να τα πουλάω. Έχει αγοράσει πολύς κόσμος γήπεδα Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ενώ λιγότεροι γήπεδα ΠΑΟΚ και Άρη».
«Πάντως δεν το κάνω για οικονομικούς λόγους, για εμένα είναι μια δεύτερη ενασχόληση που θα έκανα ούτως ή άλλως γιατί λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά για εμένα. Κάθομαι στο γραφείο μου, βάζω μουσική και μπορεί να ασχολούμαι για ώρες. Είναι ένας τρόπος να απασχολώ το μυαλό μου δημιουργικά. Οι πωλήσεις απλά προέκυψαν στην πορεία».
Από εδώ και πέρα, όπως λέει, έχει σκοπό να συλλέξει μια ενδεκάδα γηπέδων και να βρει ένα χώρο ώστε να κάνει μια μικρή έκθεση. «Θα ήθελα να εκθέσω τις δημιουργίες μου ώστε να μπορεί ο κόσμος να έρθει να τα δει από κοντά, και, αν θέλει να αγοράσει», λέει ο Αποστόλης.
Τα γήπεδά του έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που του έχουν ζητήσει μια παραγγελία. «Έχω φτιάξει ένα γήπεδο του Πανιωνίου για τον γνωστό σεφ Λεωνίδα Κουτσόπουλο και μου έχει ζητήσει και ο Νίκος Ράπτης ένα να το κάνει δώρο», επισημαίνει.


Μπορεί να είναι πάντα στο πλευρό της αγαπημένης του ομάδας, ωστόσο πρώτα αυτοπροσδιορίζεται ως φίλαθλος που αγαπά το άθλημα και πηγαίνει σε διάφορα ματς, σε διάφορα γήπεδα. «Η πιο έντονη στιγμή που έχω ζήσει σα φίλαθλος ήταν η κατάκτηση του Conference. Αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό θεωρώ μόνο για Ολυμπιακούς, αλλά και για όλους τους έλληνες φιλάθλους».




Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.