Πιστός στη μόδα της εποχής, αποφάσισα κι εγώ να βάλω στο Chat GPΤ κάποιες ατάκες που είχα συλλέξει από συνεντεύξεις που έχει δώσει στο παρελθόν ο Νότης Σφακιανάκης και μου έβγαλε πως είναι ένας «αντισυμβατικός άνθρωπος». Γιατί όχι; Αφου όλοι έχουν μια άποψη για το Νότη Σφακιανάκη, γιατί να μην έχει και η τεχνητή νοημοσύνη.
Είναι σίγουρα ένας πολύ αντισυμβατικός τραγουδιστής ο Νότης Σφακιανάκης, καθώς με το μουσικό έργο του επηρέασε τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη νυχτερινή διασκέδαση μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων. Εκεί που κάποτε ήταν έρημα, εγκατελειμμένα εργοστάσια, στο Γκάζι, το 1996 ο Νότης κρατούσε το μικρόφωνο και σαγήνευε τα πλήθη, δημιουργούσε τη δική του τελετή κι έψελνε σαν λαϊκός ιερέας.
Ήτανε ψέμα όσα μου έμαθαν να ζω
Ήτανε άχρηστα τα χρόνια στα σχολεία
Ήταν ο πόνος μου που μού 'βαλε μυαλό
Που με μεγάλωσε σ' αυτήν την κοινωνία
(Όλα τα είδα, στίχοι - μουσική - Γιώργος Μουκίδης)
Παρακάτω, με αφορμή φήμες (ανεπιβεβαίωτες) περί επιστροφής του Νότη Σφακιανάκη σε κάποιο νυχτερινό σχήμα, φήμες που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν, επιχειρούμε να συνθέσουμε μια «φωτογραφία» του ανθρώπου Νότη, μέσα από τις διηγήσεις ανθρώπων που τον έζησαν από κοτνά. Αυτός ο «αντισυμβατικός» άνθρωπος όπως τον αποκαλεί η τεχνητή νοημοσύνη, σε συνέντευξη στον Νάσο Αθανασίου το 1998, την εποχή που γέμιζε μαγαζιά διασκέδασης όλη την εβδομάδα, έλεγε «είμαι μέτριος τραγουδιστής» και εκθείαζε τον Στίβι Γούοντερ.
Επέμενε πως δεν ήταν ψηλά στη ελληνική μουσική (οι δίσκοι του πουλούσαν εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα), πώς ήταν μόλις στο έβδομο του βήμα (αναφορά στις επίσημες δισκογραφικές του κυκλοφορίες.)
Ο ίδιος άνθρωπος έχει μιλήσει με σκωπτικό ύφος για την επικράτηση των υλικών αγαθών στις ζωές των ανθρώπων, λέγοντας σε συνεντεύξεις του πως «...δουλεύουμε πάρα πολλές ώρες για να αγοράσουμε πάρα πολλά αγαθά που μας έχουν πείσει ότι χρειαζόμαστε» και πως οι σχέσεις των ανθρώπων έχουν μεταλλαχθεί σε κάτι εφιαλτικό: «....οι σχέσεις πάνε προς το πρότυπο του ερμαφρόδιτου, άλλωστε, αυτό δεν διαφημίζουν συνέχεια, την αυτοϊκανοποίηση;» Την ίδια εποχή, με δίσκους όπως «Πέμπτο Βήμα» και «Οι Νότες Είναι Επτάψυχες» έμπαινε στα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.
Ο Νότης στα τέλη της δεκαετίας του `90 ήταν ένας superstar, που μεταμόρφωνε το πάλκο της νυχτερινής διασκέδασης σε μια φαντασμαγορία, όπου τα πάντα μπορούσαν να συμβούν. Την ίδι εποχή, τα κανάλια εκμεταλλεύονταν τη διάθεση του να τοποθετείται για την επικαιρότητα, να διατυπώνει απόψεις χωρίς να φιλτράρει τα λόγια του. Μεταξύ 1997 και 1999 μετρήσαμε εμφανίσεις του σε γνωστές εκπομπές τύπου talk show, δίπλα στη Νανά Παλαιτσάκη, στον Νάσο Αθανασίου, στο Νίκο Χατζηνικολάου.
Εκεί μεταξύ πολλών άλλων, είχε δηλώσει, πως δεν θα τραγουδούσε δίπλα σε ένα ομοφυλόφιλο καλλιτέχνη, «από τη στιγμή που πλασάρονται σαν πρότυπα». Έχει περιγράψει την εμπειρία του σε επιδείξεις μόδας με την εξής λακωνική ατάκα: «...αυτό που συνάντησα στο Μιλάνο είναι το εξής φαινόμενο: Δεν υπάρχουν άντρες. Στο Μιλάνο, που είναι ο ναός της μόδας, δεν υπάρχουν άντρες. Είναι όλο πούστηδες». Σε άλλη τοποθέτηση, περί θρησκείας, έλεγε πως πιστεύει «στο Θεό του κόσμου» και δεν τον ενδιαφέρουν οι θρησκείες. Εντυπωσιακές αντιθέσεις, δεν συμφωνείτε;
Οι συνεντεύξεις του από το 1995 ώς το 2019 είναι ένα ένα διαρκές «εργοστάσιο» ατάκας, από την φύση των ερωτικών σχέσεων ως την εξέλιξη του λαϊκού τραγουδιού, ώς την πολιτική και τη θρησκεία και την ψυχολογία («...δεν θα μπορούσε να με βοηθήσει ο ψυχολόγος, γιατί το μυαλό του καλλιτέχνη είναι σε υπερδιέγερση διαρκώς» έχει πει).
Την ίδια σχεδόν εποχή, δηλαδή από την αρχή της δεκαετίας του `90 ως τα μέσα της δεκαετίας του 2010 κυκλοφορεί διαχρονικά λαϊκά τραγούδια: Η Στέλλα η Σμυρνιά, Παράλληλα, Σώμα Μου, Παπαρούνα, Γύφτισσα Μέρα, Δεν Σε Χρειάζομαι, Μια Ματιά σου Μόνο Φτάνει, Τοπίο Γκρίζο, Ταξίδεψε Με και τόσα άλλα.
Σήμερα ο Νότης Σφακιανάκης έχει αποσυρθεί σιωπηλά από τη δισκογραφία, αλλά και τα νυχτερινά μαγαζιά και τις συναυλίες, αφού έχει προηγηθεί μια σαφής τοποθέτηση υπέρ της Χρυσής Αυγής μέσα από μια συχνή παρουσία σε βραδινές τηλεοπτικές εκπομπές, εκεί όπου τον καλούσαν γιατί πάντα έδινε υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Τον «τσίγκλαγαν» για να μιλάει ολοένα και περισσότερο για την πολιτική, γνωρίζοντας τις αμφιλεφόμενες, συντηρητικές απόψεις που εκφέρει.
(πριν περάσουμε στις συνεντεύξεις, αξίζει να θυμηθούμε πως ο Νότης Σφακιανάκης έχει στο ενεργητικό του έναν επτάκις πλατινένιο δίσκο!)
Οι συνεντεύξεις
Σταύρος Ντούσκας
Μουσικός: κιθάρα (ακουστική, ηλεκτρική)
Έχει παίξει με: Νότη Σφακιανάκη (συνεργάστηκαν για 17 χρόνια, μεταξύ αυτών στο πέρασμα του Νότη από το REX στα τέλη της δεκαετίας του `90, το πιο εντυπωσιακό «προσκήνυμα» στη σύγχρονη ιστορία της αθηναϊκής νύχτας) αλλά και με καλλιτέχνες όπως η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Βασίλης Λέκκας.
Τι καινούριο έφερε ο Νότης στον τρόπο που διασκεδάζουμε σήμερα; Γιατί ήταν τόσο επιτυχημένες οι συναυλίες του;
«Κανένας συνεργάτης του Νότη, κανένας άλλος τραγουδιστής από τους νεότερους δεν θα μπορέσει να ζήσει κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στην εποχή της μεγάλης ακμής του Νότη. Ήταν μια εποχή που αλλάξανε πάρα πολύ πράγματα και νομίζω πως άλλαξε και η αισθητική της νέας γενιάς ως προς το ωραίο στην τέχνη. Σήμερα θεωρώ πως υπάρχει μηδενική αισθητική αντίληψη της τέχνης».
Τι εννοείς;
«Τι εννοώ; Το να θέλεις να αντισταθείς σε άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στην κοινωνία και να επιλέγεις γι' αυτό, τους τράπερ, που λένε "γ@@ τη μάνα σου και τον πατέρα σου", δεν είναι λύση αυτό».
«Η αισθητική είναι αποτέλεσμα του τι έχει ο καθένας στον χαρακτήρα του, αλλά και τι βιώματα έχει. Αλλά νομίζω πως η αισθητική είναι στο DNA μας»
Τι κάνει ξεχωριστό τον Νότη ως καλλιτέχνη;
«Υπήρχαν εκείνη την εποχή που συνεργαζόμουν με τον Νότη, τραγουδιστές που είχαν περισσότερες φωνητικές ικανότητές. Ο Νότης είναι γεννημένος, τον έφτιαξε δηλαδή η φύση έτσι, λυρικός βαρύτονος. Λυρικός βαρύτονος βγαίνει ένας στους ένα εκατομμύριο».
«Λυρικός βαρύτονος τραγουδάει όπως μιλάει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιδρά πολύ πιο ουσιαστικά από άλλους τραγουδιστές στην ψυχολογία του ακροατή. Είναι αλλιώς να πεις σε μια γυναίκα «σ`αγαπωωωω» (μιμείται την φωνή ενός τυχαίου τραγουδιστή που πετάει «κορώνες») κι αλλιώς να το πεις με τον τρόπο που μιλάς.
Διηγείται ιστορίες λοιπόν ο Νότης, δεν τραγουδάει απλώς
«Μα και βέβαια. Ότι τραγουδάει το περνάει αμέσως στον κόσμο. Επίσης ας μη ξεχνάμε πως εκτός από ερωτικά τραγούδια, τραγούδησε και αρκετά που είχαν κοινωνικό χαρακτήρα, μίλησε για ζητήματα που αφορούσαν μεγάλη μερίδα της νεολαίας, με τρόπο όχι χυδαίο, δεν έλεγε«γ@@@στε τους εχθρούς σας, τους εχθρούς της Ελλάδας» και κάτι τέτοια παλαβά που ακούμε σήμερα»
Ο Νότης τραγουδούσε ότι του άρεσε. Η φωνή του, η χροιά του ήταν τέτοια που τη ζήλευαν όλοι οι τραγουδιστές. Ότι του άρεσε και μπορούσε να το τραγουδήσει, το έλεγε. Δεν ήταν μόνο τα ροκ, είχε πει ακόμα και τραγούδι του Χρόνη Αηδονίδη. Το είπε και ανατρίχιασα».
Ήταν απαιτητικός στη δουλειά;
«Στην δουλειά του ήταν τελειομανής. Και καλά έκανε! Αυτό βέβαια δημιουργούσε κάποια νεύρα κάποιες πικρίες σε όλους εμάς. Έλεγε ο κάθε μουσικός, μα γιατί εγώ να κάνω κι άλλη πρόβα, πάλι πρόβα; Κουραζόμασταν. Αλλα να σου πω κάτι; Αν ήμουν στη θέση του ίσως να ήμουν και ακόμα χειρότερος! Αφού ακουγόταν το τάδε όργανο, ότι δεν έπαιζε καλά. Τράβα σπίτι σου και παίξε μέχρι να το μάθεις!»
«Αν είσαι στην κορυφή και θέλεις να κρατηθείς εκεί και να μην κατρακυλήσεις στον πάτο, επιβάλλεται να είσαι τέλειος. Από τα φώτα, τη μουσική, τη συμπεριφορά των ανθρώπων στην είσοδο του μαγαζιού, όλα πρέπει να είναι τέλεια, γιατί η συμπεριφορά τους αντανακλά στον καλλιτέχνη. Άμα εγώ δεν παίξω καλά ποιος θα πει κάτι σε μένα, όλοι θα πάνε στο Νότη, όλοι θα λένε «η ορχήστρα του δεν έπαιξε καλά».
«Με το Νότη πήγαμε Αυστραλία, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αγγλία δύο φορές στο Wembley Arena και Βόρεια Αμερική, Καναδά, Νότια Αφρική»
Τρομερό!
«Τρομερό; Εγώ δεν ξέρω πολλούς Έλληνες που έχουν παίξει δύο φορές στο Γουέμπλεϊ! Μάλιστα παίξαμε και σε μια αίθουσα σπάνιας αρχιτεκτονικής, στο Sun City, εκεί όπου είχε εμφανιστεί ο Μάικλ Τζάκσον».
«Το κορυφαίο που έκανε κατ` εμέ, ήταν η πρώτη περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο στην οποία συνεργαστήκαμε. Τον κόσμο που συγκέντρωσε στα γήπεδα, γιατί κυρίως σε γήπεδα παίζαμε, δεν νομίζω ότι τον έχει συγκεντρώσει ΄ άλλος Έλληνας καλλιτέχνης».
«Κοίτα εγώ πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος Έλληνας τραγουδιστής, αυτός που έχει κάνει την μεγαλύτερη καριέρα, είναι ο Γιώργος Νταλάρας. Θυμάμαι λοιπόν, ήμασταν στην Πάτρα και ο Νότης βάζει μέσα στο στάδιο 15000 ανθρώπους! Ήταν μαζί μας ο μάνατζερ του Νταλάρα και το μαθαίνει αυτό και μένει άναυδος! «Μπράβο στο παιδι, είναι τεράστιος!» θυμάμαι έλεγε. Στα Γιάννενα επίσης, 8.000 κόσμος. Στην Καβάλα, είχαν έρθει 12.000.
Υπερβολές από τον κόσμο που ερχόταν στο μαγαζί είδες;
«Ο κόσμος λάτρευε τον Νότη και του το έδειχνε με κάθε τρόπο σε όλα τα ζωντανά. Εντάξει υπήρχαν και κάποιες υπερβολές, ερχόταν η άλλη και είχε κάνει τατού το όνομα του στη γλώσσα της, αλλά ο περισσότερος κόσμος ήταν ευπρεπής»
Εδώ θέλω να δείξω στον Σταύρο το video με τις κυρίες που ακολουθούσαν το Νότη κάθε εβδομάδα στο μαγαζί που εμφανιζόταν, σχεδόν σαν να έχουν εθισμό με το μουσικό του πρόγραμμα. Δεν διακόπτω τη ροή της συζήτησης.
Κάτι που δεν πήγε καλά στα μαγαζιά που εμφανίστηκε;
«(αφήνει λίγη σιωπη...) Mια φορά στο Fever δεν πήγαν τόσα καλά τα πράγματα. Άλλα είχε ζητήσει ο Νότης, αλλά τελικά βρήκε. Δεν νομίζω ότι υπήρχε όμως κάποιος επιχειρηματίας που να μην ήθελε τον Νότη. Ο Νότης γέμιζε όλα τα μαγαζιά».
Τι θυμάσαι πιο έντονα από τη δουλειά σου με τον Νότη Σφακιανάκη;
«(ακούγεται συγκινημένος) Θυμάμαι όλη την περίοδο της συνεργασίας με τον Νότη, όλη με νοσταλγία. Ακόμα και τώρα που έχω φύγει από την Αθήνα και ζω στην επαρχία, στο χωριό, μαζί με τα σκυλιά μου. Αλλά έχω πολλές και όμορφες στιγμές στη μνήμη μου από το Νότη. Δεν θα ξεχάσω εκείνη τη συναυλία που ήρθε μπροστά στη σκηνή ένα ανάπηρο παιδάκι και κάτι του είπε και μετά γύρισε προς εμάς και δάκρυσε. Εκεί κατάλαβα πόσο ευαίσθητος άνθρωπος είναι».
«Δεν καταλαβαίνω αυτούς που λένε «το τομάρι, το κάθαρμα» και διάφορα τέτοια για τον Νότη. Είναι ευαίσθητος ο Νότης, πάρα πολύ. Τον Καρρά τον άκουσες τι είχε πει για το Νότη, «ψυχούλα ο Νότης», ο Γονίδης κι αυτός. Είναι πολύ εύκολο να κρίνεις κάποιον χωρίς να τον έχεις γνωρίσει. Μάθε τον, ζήσε μαζί του και μετά να μιλήσεις γι` αυτόν. Όσοι συνεργάστηκαν με τον Σφακιανάκη έλεγαν μετά μόνο τα καλύτερα».
(διάλειμμα για να θυμηθούμε μια εμφάνιση όλων των συνεργατών του Νότη Σφακιανάκη από το REX στην εκπομπή «Η ζωή είναι ωραία» του Κώστα Χαρδαβέλλα. Εμφανίζεται και ο Σταύρος Ντούσκας, αλλά και ένας ηχολήπτης με το φοβερό ψευδώνυμο Pazuzu!)
Εκεί γύρω στο 2010 έρχεται η στιγμή που αρχίζει τα έντονα πολιτικά σχόλια. Πως σου φάνηκε αυτό;
«Για μένα αυτό δεν...εγώ αυτό δεν θα το `κανα. Δεν τον κρίνω, δεν θέλω. Λέω ότι εγώ δεν θα το έκανα. Θα πέρναγα το πολιτικό μου μήνυμα μέσω του τραγουδιού»
Πιστεύεις θα γυρίσει ο Νότης;
«Δεν νομίζω να γυρίσει, όχι. Άλλαξαν πολλα πράγματα. Έφυγαν ένα σωρό άνθρωποι από τη ζωή, σκόρπισε η ορχήστρα. Εμείς με τον Νότη στα μάτια κοιταζόμασταν και ξέραμε ποιο τραγούδι θα πει επόμενο. Μ`ένα νόημα του πήγαινε αμέσως το πόδιο μου στην πεταλιέρα, για να ρίξω τον επόμενο ήχο στην κιθάρα, να μπει αμέσως το επόμενο τραγούδι. Πώς θα τα μάθουν αυτά, άμα πάρει καινούρια ορχήστρα. Έστω για ένα πρόγραμμα θα χρειαστούν τουλάχιστον 6-7 μήνες πρόβα, αλλά και πάλι, θα μπορέσουν να τα μάθουνε; Δεν ξέρω, δεν γίνονται νομίζω αυτά τα πράγματα. Δεν πιστεύω κι ο ίδιος να το ευχαριστηθεί».
Κάθε τι πρέπει να τελειώνει την κατάλληλη στιγμή
«Ε ναι! Ακούς τώρα άλλους σπουδαίους τραγουδιστές, τον Πάριο, τον Νταλάρα, που εγώ τους λατρεύω, έχω κλάψει με τα τραγούδια τους, να τραγουδάνε τώρα και να μη βγαίνει η φωνή τους. Ε βάλε ένα τέλος κάπου, δεν έχεις ανάγκη. Καλά έκανε και σταμάτησε ο Νότης. Δεν έχει ανάγκη».

Δημήτρης Κορδατζής
Μουσικός (μπουζούκι, τζουράς, ούτι)
Έχει παίξει με: Πασχάλη Τερζή, Γιάννη Πλούταρχο, Σοφία Βόσσου, Γιώργο Μαζωνάκη, Λένα Παπαδόπουλου.
Μια εισαγωγή
«Γνωριστηκαμε στο στούντιο 111, εκεί που εγώ έπαιζα για τους δίσκους του Νίκου Τερζή, του Γιώργου Μαζωνάκη και άλλων καλλιτεχνών. Ηχογραφούσε και ο Νότης εκεί».
«Εγώ είχα δουλέψει μια σεζόν με τη Χάρις Αλεξιόυ. Και όταν τελείωσα, είχα μια πρόταση από το Νότη για να δουλέψουμε μαζί. Δεν το σκέφτηκα καθολου, εννοείται. Κάναμε συναυλίες μαζί, δουλέψαμε στο στούντιο, έπαιξα μπουζούκι του έδωσα και κάποια τραγούδια, όπως τη «Θυσία», το «Τοπίο Γκρίζο», «Του Φεγγαριου ο Γιός», «Ο Θεός να σε φυλάει» και το «Ταξίδεψε Με». Κάναμε και ζωντανές εμφανίσεις μαζί».
Τι θυμάσαι πιο έντονα από τον Νότη;
«Θυμάμαι έναν ιδιαίτερα ευφυή άνθρωπο, με χιούμορ, απολαυστικό στην παρέα, αρκετά αυστηρό και πειθαρχημένο στη δουλειά. Ο Νότης είχε μια πολύ σπάνια και ακριβή πάστα φωνής και όλοι το αναγνώριζαν αυτό, ακόμα και άλλοι, επώνυμοι τραγουδιστές. Δεν είναι εύκολο να ακούσεις τραγουδιστή να επαινέσει άλλον τραγουδιστή για τη φωνή του.
Δεν είναι όμως μόνο η φωνή, είναι και το γεγονός ότι ήξερε να διαλέγει τραγούδια που ταίριαζαν στη φωνή του και είχε σωστο αισθητήριο για το πως πρέπει να ερμηνευτούν»
Περάσατε όμορφες στιγμές με το Νότη, τι θυμάσαι πιο έντονα;
«Περάσαμε πολύ έντονες εμπειρίες και στο στούντιο και στα λάιβ (μου διηγείται ένα περιστατικό με ένα τραγούδι που «δεν έβγαινε» με παρόντα τον Ηλία Μπενέτο, είναι πολύ αστείο, το κρατάμε off the record όπως ζήτησε). Δεν θα ξεχάσω που στο μαγαζί (REX), ο κόσμος έκλεινε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην ουρά, περιμένοντας να μπει μεσα.
«Ο Νότης είχε κάποιους ξεκάθαρους κανόνες στο πρόγραμμα, έλεγε στον κόσμο, θέλω να χορεύετε εδώ πέρα, όλο το βράδυ, εκτός από τις στιγμές που χορεύει το μπαλέτο, εκεί δεν γίνεται. Υπήρχε ελευθερία στον κόσμο να διασκεδάσει, δεν είχαμε στημένες καταστάσεις. Με το Νότη με νοήματα μιλάγαμε, ανάλογως με το κέφι του κόσμου διαμορφωνόταν το πρόγραμμα, όλα αυθόρμητα».

Τα τελευταία χρόνια εξέφρασε μια μάλλον ακραία πολιτική άποψη για πολλά θέματα...
«Πάντα είχε άποψη ο Νότης και την εξέφραζε. Πολλοί καλλιτέχνες δεν το κάνουν αυτό, φοβούμενοι το επικοινωνιακό κόστος. Ο Νότης όμως είχε και συνεχίζει να έχει το θάρρος. Εγώ εκτιμώ το θάρρος του να μιλάει ελεύθερα και στέκομαι μόνο σ`αυτό, δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω»
«Μακάρι να επιστρέψει ο Νότης, εγώ θα του έδινα και τραγούδια. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα γυρίσει στο τραγούδι και αυτό είναι η αίσθηση μου, δεν έχω κάποια πληροφορία. Δεν έχει κάποιο λόγο να ξαναρχίσει το τραγούδι ο Νότης, όλα τα έχει κάνει. Και δεν πιστεύω πως θα το κάνει για τα χρήματα. Τώρα, αν εμφανιστεί κάτι άλλο στην πορεία, δεν ξέρω, θα δούμε»
Τι έκανε ο Νότης τελικά, που ανήγαγε το όνομα του σε κάτι τόσο μεγάλο στο ελληνικό τραγούδι;
«Ο Νότης ένιωθε καλλιτέχνης, αγαπάει την επαφή του με τον κόσμο, όλο αυτό που έκανε στο τραγούδι ήταν η ζωή του!»
«Τώρα είναι και μια εποχή που έχει αλλάξει ο τρόπος που εκφράζονται οι νέοι άνθρωποι, δεν πιστεύω πως του ταιριάζει όλο αυτό. Θα ήταν προτιμότερο ο ίδιος να βγει και να μιλήσει γι`αυτό»
Επίλογος
Η παραπάνω «φωτογραφία» μας δείχνει έναν σταρ του λαϊκού τραγουδιού, έναν άνθρωπο που έδειχνε αγάπη στους συνεργάτες του, που είχε τις δικές του, ενίοτε πολύ ακραίες απόψεις, έναν τραγουδιστή που άφησε το αποτύπωμα του στο λαϊκό τραγούδι.
Οι άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά, λένε πως ο Νότης δεν πλήρωσε το τίμημα των απόψεων του, αλλά αποσύρθηκε γιατί ο τρόπος και η αισθητική της διασκέδασης του μέσου Έλληνα άλλαξε. Δεν είναι πια σημείο αναφοράς οι τραγουδιστές όπως ο Νότης. Σέβομαι απόλυτα τις απόψεις τους και ως ένα βαθμό συμφωνώ.
Αυτό που εγώ κρατάω από τον Νότη Σφακιανάκη, είναι πως ο ίδιος άνθρωπος που το 1998 εκθείαζε τον Στίβι Γουόντερ για το «χρυσό λαρύγγι» του, το 2015 εκθείαζε τη Χρυσή Αυγή, ένα κίνημα νεοφασιστών που συνδέθηκε με μια δολοφονία. Κάτι είχε «σκοτεινιάσει» μέσα του.
Σε όλη αυτή την μεταστροφή, φέρουν ευθύνη και τα media (κυρίως η τηλεόραση), που προέβαλαν επίμονα αυτές τις τοποθετήσεις του Νότη Σφακιανάκη. Έκανε «θόρυβο» όποτε μιλούσε πολιτικά ο Νότης και τα κανάλια το εκμεταλλεύονταν, ζητώντας κι άλλο.
Όμως αυτό δεν αφαιρεί από τον ίδιο τον Νότη την ευθύνη των λόγων του, που έχουν υπάρξει ακραίοι και διχαστικοί. Το λαϊκό τραγούδι «κατοικεί» στην καρδιά του λαού και δεν του ταιριάζουν «ιαχές» υπέρ ενός ή άλλου κομματικου σχηματισμού.
Επιπλέον, η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα που μπορούμε να έχουμε, γιατί επιτρέπει και στον Νότη Σφακιανάκη να τραγουδήσει, χωρίς να θέτει ως κριτήριο γι' αυτό, την πολιτική του τοποθέτηση. Καμία αναθέωρηση της, μέσα από λαϊκό πάλκο, μέσα από τηλεοπτικά κανάλια, από οπουδήποτε, δεν μπορεί να κάνει τις ζωές μας καλύτερες. Η ίδια η ιστορία το έχει αποδείξει.
Τελικά, ευχόμαστε και ο ίδιος ο Νότης Σφακιανάκης να «μιλήσει» ξανά στο ακροατήριο του, με τον τρόπο που τον έκανε μεγάλο, που έπλασε ιστορίες μιας ολόκληρης ζωής και αναμνήσεις σαν σινεμά. Ευχόμαστε να τραγουδήσει ξανά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.