Το 2018 μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, το οποίο αξιοποίησε στοιχεία της Eurostat, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις μελέτες, στην Αθήνα βρίσκεται η πέμπτη πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Ευρώπης, πίσω μόνο από Βαρκελώνη, Παρίσι, Βρυξέλλες και Στσέτσιν της Πολωνίας.
Οι ειδικοί, λοιπόν, την εντοπίζουν γύρω από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, όπου σε μόλις ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο ζουν 28.880 άνθρωποι. Επτά χρόνια αργότερα, η ζωή στην περιοχή δεν έχει αλλάξει καθόλου.
«Από πάνω μόνο ζουν 57 οικογένειες. Ένα ολόκληρο χωριό»

Αντ’ αυτού, οι περισσότερες από τις εναπομείναντες πολυκατοικίες έχουν κατεδαφιστεί κι αυτές και στη θέση τους έχουν υψωθεί θεόρατες πολυκατοικίες που κόβουν τη θέα του ουρανού. Φτάνω εκεί περίπου στις 12 το μεσημέρι και η κίνηση είναι περιορισμένη, καθώς οι πιο πολλοί από τους κατοίκους της γειτονιάς δουλεύουν.
Μόνο μερικοί ηλικιωμένοι είναι έξω και αγκομαχούν να ανεβούν τις μεγάλες και απότομες ανηφόρες, για τις οποίες φημίζεται άλλωστε η περιοχή. Μπαίνω σε ένα παντοπωλείο της γειτονιάς, που από την αισθητική του και μόνο μας κάνει να πιστέψουμε ότι είναι σίγουρα πολύ παλιό. Κι όντως, άνοιξε πριν από 50 χρόνια, σε μια εποχή που, όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του, όλα ήταν εντελώς διαφορετικά.
«Όλες αυτές οι πολυκατοικίες που βλέπεις γύρω σου δεν υπήρχαν. Εγώ είμαι 47 χρονών και έχω ζήσει όλη τη ζωή μου εγώ. Θυμάμαι ότι υπήρχαν πολλές μονοκατοικίες με μεγάλες αυλές, μπαλκόνια, παράθυρα, δέντρα. Τώρα έχει μόνο τσιμεντίλα. Από πάνω μόνο έχει, να φανταστείς 57 οικογένειες. Ένα ολόκληρο χωριό δηλαδή» σημειώνει.
«Ξέρεις πόσα ωραία σπίτια καταστράφηκαν;»

Η περιοχή άρχιζε να αλλάζει εικόνα, όπως συμπληρώνει, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι εργολάβοι απευθύνθηκαν σε αρκετούς ιδιοκτήτες μονοκατοικιών της περιοχής, αγόραζαν τα κτίρια, τα γκρέμισαν και με τη μέθοδο της αντιπαροχής ύστερα, τους παραχώρησαν ορισμένα διαμερίσματα προς αξιοποίηση.
«Ξέρεις πόσα ωραία σπίτια καταστράφηκαν έτσι; Εγώ, αν ήμουν στη θέση τους, δεν θα το έκανα. Θα το έφτιαχνα και θα το ανακαίνιζα. Έτσι για να το βλέπω» παραδέχεται. Κάνοντας μια βόλτα στην περιοχή, παρατηρούμε ότι ελάχιστοι ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να αφήσουν τα σπίτια τους έτσι όπως χτίστηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή.
Πολλές πολυκατοικίες, μάλιστα, από αυτές που χτίστηκαν είναι τόσο μεγάλες που κρύβουν ακόμη και το φως της μέρας. «Έλα να σου δείξω» μου λέει και βγαίνουμε μαζί στην είσοδο του μαγαζιού. «Από τον Νοέμβριο ως τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν βλέπουμε καθόλου τον ήλιο. Τώρα, με την αλλαγή της φοράς, θα αρχίσει να χτυπάει λίγο την είσοδο» εξηγεί. Μέχρι να έρθει και πάλι ο επόμενος χειμώνας στη γειτονιά. Την πέμπτη πιο πυκνοκατοικημένη της Ευρώπης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.