Ας μην κρυβόμαστε, αγαπάμε την έννοια του «ατόμου της διπλανής πόρτας», εκείνου που κυκλοφορεί δίπλα μας και μπορεί - στις πιο μύχιες φαντασιώσεις μας - να ζει μια διπλή, ξετσίπωτη ζωή.
Από τους «Απαράδεκτους», όταν η Δήμητρα μεταμορφώθηκε σε «Ντέμπορα» και ξεμυάλισε τοn Σπύρο χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα, μέχρι σήμερα, με τα αμέτρητα Ιnstagram accounts ανθρώπων που «κάτι» υποδύονται στα social, έχουμε την ίδια λαχτάρα γι' αυτό που παραμονεύει στη «διπλανή πόρτα».

Αυτό είναι το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα στην ιστορία - Παράτησαν τα αμάξια στον δρόμο
Ειδικότερα με το OnlyFans, όπου καλείσαι να αγοράσεις ό,τι πουλάει ο κάθε δημιουργός (συνήθως σέξι εικόνες-βίντεο), εκεί τα κορίτσια της διπλανής πόρτας είναι πια, εντεπρενέρ, με αστρονομικές αμοιβές. Ας γυρίσουμε τοn χρόνο πίσω όμως.
Τι υπήρχε αντί του OnlyFans στη δεκαετία του '90;
To περιοδικό Fiesta

«Θέλετε να γίνετε διάσημη και να κερδίσετε χρήματα; Στείλτε μας έξι φωτογραφίες σας, οι τρεις απαραιτήτως να είναι γυμνές και περιμένετε να σας καλέσουμε στα στούντιο αμς για μια σπέσιαλ φωτογράφιση. Ίσως να είστε ΕΣΕΙΣ η σταρ της χρονιάς!».
Αυτό έγραφε μια από τις αγγελίες των περιοδικών softcore πορνό της Βρετανίας, στα μέσα των '90s. Parade, Escort, Electric Blue και φυσικά Fiesta, είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς τίτλους.
Τι έκανε το Fiesta και ξεχώρισε όμως; Ας θυμηθούμε τι είχε πει τον Απρίλιο του 1994 ο εκδότης Ρος Γκιλφίλαν (αναδημοσίευση από περιοδικό Έψιλον-Ελευθεροτυπία):
«Δεκάδες αναγνώστες μου έστελναν για πολύ καιρό γυμνές φωτογραφίες των συζύγων ή των φιλενάδων τους και δεν ήξερα τι να τις κάνω. Έτσι, κάποιο μήνα αποφάσισα για πλάκα, να τις δημοσιεύσω. Την επόμενη μέρα, οι αναγνώστες με κατέκλυσαν με συγχαρητήρια γράμματα και με έπεισαν να συνεχίσω το πείραμα».
Και ποιο ήταν το κίνητρο ώστε τα παντρεμένα ζευγάρια να του στέλνουν τις προσωπικές τους φωτογραφίες;
«Αν και δίνεται κάποια αμοιβή για κάθε φωτό που δημοσιεύεται - περίπου 8.000 δραχμές, μας εξηγεί ο συντάκτης, δεν πιστεύω πως οι Βρετανοί το κάνουν για τα χρήματα Το ζευγάρι αναζητά την τόνωση της λίμπιντο μέσα από τη δημοσιοποίηση ιδιωτικών στιγμών του», εξηγεί ο Γκιλφίλαν.
Στο ρεπορτάζ του περιοδικού Έψιλον ανακαλύπτουμε εξομολογήσεις συζύγων, για τις δημοσιευμένες φωτογραφίες της. Μια, η κυρία Γκέινορ, λέει για το σύντροφο της, τον Γκόρντον, από το Κέιμπριτζ και τη σεξουαλική χειραφέτηση που βίωσε, ποζάροντας στον φακό του: «Σήμερα, για πρώτη φορά στη ζωή μου, ανακάλυψα τι σημαίνει σεξ. Με τον πρώτο μου άντρα πίστευα ότι ο έρωτας χρησιμεύει μόνο για να κάνεις παιδιά».
Το περιοδικό Fiesta συνέχισε για αρκετά χρόνια να δημοσιεύει φωτογραφίες αναγνωστριών του. Έκλεισε οριστικά, το 2020, σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς, το είχαν ξεπεράσει οι τάσεις.
Ο κάφρος Τζο Φράνσις και το Girls Gone Wild
«Πάμε σε ένα πάρτι και βρίσκουμε τα πιο μεθυσμένα κορίτσια. Τα ρωτάμε, θέλετε να μας δείξετε το στήθος σας στην κάμερα ή το πισινό σας;». Αυτό ήταν το pitch της σειράς βιντεοκασετών Girls Gone Wild που έκανε ο Τζο Φράνσις, με αφηγητή συνήθως τον εαυτό του.
Ο Τζο, εν έτει 1997, ήταν ακριβώς εκείνο το είδος του κάφρου που αναζητούσε έναν οποιονδήποτε τρόπο για να βγάλει χρήματα και το έκανε, εκμεταλλευόμενος γυναίκες σε μη νηφάλιες στιγμές.
Η σειρά παρήγαγε 83 επεισόδια, τα οποία αναμεταδόθηκαν σε μορφή 30λεπτών infomercials από κανάλια όπως τα E! Fox Sports, BET, Comedy Central, Tech TV και άλλα.
Τα διαφημιστικά έσοδα του προγράμματος ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια δολάρια (2003) και ο Φράνσις έγινε περισσότερο πλούσιος απ' όσο μπορούσε να φανταστεί (η περιουσία του ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια δολάρια).
Στη δεκαετία του 2000 είδαμε και τους ράπερ Eminem και Snoop Dogg να εμφανίζονται σε σχετικά video, ενώ το 2002, έγινε η πρώτη απόπειρα κινηματογραφικής ταινίας(!) βασισμένης στο concept. Ως το 2008 είχαν κυκλοφορήσει μια φίρμα ρούχων, ένα μουσικό άλμπουμ και ένα περιοδικό, όλα με την επωνυμία Girls Gone Wild.
Σε όλη αυτή την μαύρη κωμωδία με στοιχεία τραγωδίας, υπήρξε και μια κάποια λύτρωση. Από το 2002, όταν η ομάδα του Φράνσις βιντεοσκόπησε μια ανήλικη μαθήτρια και δέχτηκε μήνυση γι' αυτό, ξεκίνησαν τα προβλήματα τους με τη δικαιοσύνη.
Ακολούθησαν καταγγελίες από καταναλωτές για προγράμματα με παραπλανητικό χαρακτήρα(!) και ακόμα περισσότερες μηνύσεις από κοπέλες που είχαν βιντεοσκοπηθεί χωρίς τη θέληση τους ή και είχαν υποστεί εκφοβισμό για να συμμετάσχουν σε βιντεοσκοπήσεις.
Το Girls Gone Wild σταμάτησε να υφίσταται το 2015. Το κανάλι Peacock δημιούργησε κι ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο πρωταγωνιστούν κυρίως τα θύματα του Φράνσις.
Το OnlyFans είναι συνδρομητική υπηρεσία περιεχομένου στο διαδίκτυο με έδρα το Λονδίνο. Οι δημιουργοί περιεχομένου κερδίζουν χρήματα από χρήστες που εγγράφονται στο περιεχόμενό τους.