Μενού

Ιφτάρ: Τρώγοντας με χιλιάδες Μουσουλμάνους έξω από την Αγιά Σοφιά στο Ραμαζάνι

Κωνσταντινούπολη
  • Α-
  • Α+

Ο δρόμος προς την Αγιά Σοφιά είναι ανηφορικός. Τα τραμ περνούν με μεγάλη ταχύτητα μια ανάσα από τους πεζούς που στα χέρια τους κρατάνε τσάντες με φαγητό. Η ώρα είναι περίπου 7 το απόγευμα. Ο ελαφρύς αέρας από τη θάλασσα τρυπάει τα κόκκαλα. Κανείς, όμως, δεν δείχνει να επηρεάζεται από αυτό. 

Εκατοντάδες Μουσουλμάνοι πιστοί έχουν στρώσει τραπεζομάντηλα τους πάνω στο γρασίδι με τα φαγητά τους και περιμένουν το Ιφτάρ. Το Ιφτάρ είναι το γρήγορο απογευματινό φαγητό των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και πρόκειται, ουσιαστικά, για το δεύτερο μέσα στη μέρα, μετά το Σουχούρ που είναι πρωινό και καταναλώνεται μετά την προσευχή η οποία γίνεται λίγο πριν από την αυγή.

Ζώντας από κοντά την ιεροτελεστία του Ιφτάρ στην Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη

Η σημασία του, μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη που πριν από δύο χρόνια η UNESCO το συμπεριέλαβε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Κι αυτό γιατί για τους Μουσουλμάνους, το συγκεκριμένο γεύμα δεν αφορά μόνο το φαγητό, αλλά είναι μια αφορμή για συνάντηση μετά την προσευχή με τους συγγενείς και τους φίλους τους. Κάτι τέτοιο συνέβη κι αυτό το απόγευμα. Ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους άπλωσαν τα φαγητά στο πάτωμα και περίμεναν την έναρξη της προσευχής για να ξεκινήσουν να τρώνε. 

Τα γεύματα συνηθίζεται να είναι απλά. Ρύζι, φακές, ζυμαρικά, κοτόπουλο, πατάτες, που συνοδεύονται με χυμούς, φρούτα, αποξηραμένους καπνούς και πιο συγκεκριμένα χουρμάδες. Αν, μάλιστα, υπάρχουν αυτοί, τότε συνηθίζουν να ξεκινούν έτσι το γεύμα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Προφήτη Μωάμεθ. Επίσης, οι περισσότεροι έχουν μαζί τους τσάι για συνοδευτικό. Δεν υπάρχει άλλωστε φαγητό ή γλυκό που οι Τούρκοι να μην το τρώνε παρέα με τσάι. 

Οι περισσότεροι ήταν αρκετά δεκτικοί με τις φωτογραφίες. Μία παρέα γυναικών, μάλιστα, μας έδωσε να φάμε από το φαγητό τους. «Αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο» μου λέει μια φίλη από την Τουρκία δίπλα μου. «Είναι ένα γεύμα που θέλουμε να μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας. Είτε είσαι Μουσουλμάνος, είτε όχι. Δεν έχει σημασία». 

Το Ραμαζάνι και η νηστεία

Κωνσταντινούπολη

Όταν το ρολόι δείχνει 19:10 ακριβώς, αρχίζουν όλοι να τρώνε. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο εκεί, αλλά έξω από κάθε τζαμί και μέσα σε κάθε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη. Μια εικόνα που αξίζει πραγματικά να βιώσει από κοντά όποιος βρεθεί εκεί κατά την περίοδο του Ραμαζανιού, του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου οι κανόνες του να αποτελέσουν οδηγό της ζωής τους.

Πόσο σημαντικό, όμως, είναι το Ραμαζάνι για τους Μουσουλμάνους και τι σηματοδοτεί; Πρόκειται για μια νηστεία, σκοπός της οποίας είναι να έρθουν οι πιστοί πιο κοντά στον Θεό και να τους υπενθυμίσει τα δεινά που περνούν όσοι δεν έχουν την ίδια τύχη με αυτούς στη ζωή. Για αυτόν τον λόγο, μάλιστα, οι Μουσουλμάνοι συνηθίζουν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς κατά τη συγκεκριμένη περίοδο και να προσφέρουν φαγητό σε άστεγους και σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η νηστεία, από την άλλη, είναι και μια άσκηση αυτοσυγκράτησης, κι ένα μέσο για να αποτοξινωθούν από τις επιβλαβείς συνήθειες και τις επίγειες απολαύσεις. Έτσι, λοιπόν, προκειμένου οι πιστοί να αντέξουν τη νηστεία, το πρώτο γεύμα περιλαμβάνει superfoods όπως φακές, ομελέτα, ελιές και τυρί. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται ως τις 29 Μαρτίου όταν και το Ραμαζάνι τελειώνει. Αύριο, οι περισσότεροι από τους πιστούς θα είναι και πάλι εκεί. Μόνο που θα ξεκινήσουν να τρώνε ένα λεπτό αργότερα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.