Μενού
agapitou_kristi
  • Α-
  • Α+

Το Χαλάνδρι θρυλείται πως πήρε το όνομα του από τον Τούρκο γαιοκτήμονα Χαλά, ο οποίος ήταν το μεγάλο αφεντικό της περιοχής, όταν ακόμα ονομαζόταν «Φλυά». Κατά άλλους, η ονομασία ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους και σημαίνει κλίνη, κρεβάτι, μοναχικός κοιτώνας, ή μοναχική καλύβα.

Στον «οδηγό της Ελλάδας» του Ν. Ιγγλέση, είναι μια περιοχή «εις ωραίαν θέσιν πλησίον δασυλίου πευκών», η οποία αποτελεί και «πολυσύχναστος θερινή διαμονή».

Σήμερα κάθε άλλο παρά μοναχική καλύβα θυμίζει το Χαλάνδρι, που έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο δήμο με περισσότερους από 100.000 μόνιμους κατοίκους, που αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα πέρασμα από και προς τα βόρεια του νομού Αττικής.

Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, η Κρίστη Αγαπητού, επικεφαλής του συνδυασμού «Αγαπάμε το Χαλάνδρι», δείχνει έτοιμη να κοιτάξει προς το μέλλον της πόλης και να πάρει μαζί της τους κατοίκους σε αυτό. Στο παρελθόν έχει περάσει από τον αθλητισμό (μπάσκετ, υδατοσφαίριση, στίβος), το Πανεπιστήμιο του Πειραιά (σύμβουλος επιχειρηματικότητας), έχει εργαστεί σε φαρμακευτική εταιρεία, έχει υπάρξει αντιδήμαρχος οικονομικών Χαλανδρίου.

agapitou2

Δεν είναι πιο ασφαλές να παραμένει κανείς εντός των ορίων του πανεπιστημίου; Γιατί ρισκάρετε;

«Ναι όντως, εργάστηκα στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην ΑΑΔΕ. Θεωρώ ότι το σύνολο αυτής της εμπειρίας μαζί με τους κατάλληλους συνεργάτες, είναι ο συνδυασμός που μπορεί να με βοηθήσει στο να κάνω το καλύτερο για τους συμπολίτες μου στο δήμο Χαλανδρίου.

Αυτό επιθυμώ περισσότερο από κάθε τι άλλο. Και γενικότερα, είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να είμαι ανοικτή σε προκλήσεις και να εκτίθεμαι και να ρισκάρω, χωρίς φόβο».

Από τον αθλητισμό στην πολιτική. Πόσο μοιάζουν οι δύο χώροι;

«Αγαπώ την προπόνηση, την πειθαρχία του αθλητισμού, και την έχω διατηρήσει από την εποχή που έτρεχα μαραθώνιο. Να φανταστείς, φέτος το καλοκαίρι ήμουν για διακοπές με την οικογένεια μου και πάντα, έξι-επτά το πρωί ξυπνούσα για προπόνηση. Δεν τον αποχωρίζεσαι εύκολα τον αθλητισμό». 

«Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων ώστε να μειώσουμε την χρήση του αυτοκινήτου και να το αντικαταστήσουμε στον βαθμό που είναι εφικτό, από το ποδήλατο. Το ποδήλατο, ειδικά στο Χαλάνδρι, μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί από τους δημότες, εφόσον γίνουν και κάποιες παρεμβάσεις για να εκσυγχρονιστούν οι ποδηλατικές διαδρομές της πόλης μας».

Κάπου εδώ, μπαίνει στο εκλογικό κέντρο μια κυρία χαμογελαστή, για να ευχηθεί καλή επιτυχία στην Κρίστη Αγαπητού, τονίζοντας πως «εμείς θα σε ψηφίσουμε, πας πολύ καλά!». Η ίδια χαμογελά και δέχεται τα όμορφα λόγια, απαντώντας «πάντα δημιουργικά, για το καλό της πόλης μας». Αντιστέκεται στις αυθόρμητες δημοσκοπήσεις του κόσμου και αναμένει με συγκρατημένη αισιοδοξία τις εκλογές του Οκτωβρίου. Αυτή είναι μια όμορφη «παρεμβολή». 

Επιστρέφουμε στη συζήτησή μας. Αφού μου εξηγεί πως ο συνδυασμός των 89 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων των οποίων ηγείται, περιλαμβάνει έμπειρους και νέους δημότες, Χαλανδραίους με όρεξη και διάθεση για δουλειά σε σχεδόν απόλυτη αριθμητική ισορροπία, της ζητώ να μου αποκαλύψει το πρότυπο της, την πόλη που την εμπνέει για να φτιάξει το Χαλάνδρι του 2024, εφόσον εκλεγεί.

Χαλάνδρι όπως Άμστερνταμ - Βρυξέλλες;

«Η πόλη που θεωρώ πρότυπο, ίσως επειδή έζησα κι εκεί ως σπουδάστρια, είναι οι Βρυξέλλες, αλλά και το Άμστερνταμ. Οι δύο αυτές πόλεις έχουν κάνει εντυπωσιακές καινοτομίες στο επίπεδο της μετακίνησης των δημοτών και αποτελούν παράδειγμα για όλους.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια ειδικότερα το Άμστερνταμ αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα λόγω του φαινομένου του υπερτουρισμού, κάτι που βιώνουμε κι εμείς εδώ. Αν εξαιρέσεις αυτή τη συνθήκη, σίγουρα η ποιότητα ζωής της συγκεκριμένης πόλης είναι κάτι που θαυμάζω». 

Προβλήματα στο Χαλάνδρι;

Μια όμορφη, πολυσύχναστη αγορά, μπαρ και καφέ, και ένα όμορφο θέατρο, σταθμός του μετρό: Το Χαλάνδρι μοιάζει να τα έχει όλα. Ή μήπως όχι; Ποια είναι τα προβλήματα των δημοτών, όπως τα έχει ακούσει η Κρίστη Αγαπητού;

«Επιχείρησα, σε διάστημα τριών μηνών, να κυκλοφορήσω μαζί με τους συνεργάτες μου στις γειτονίες της πόλης και να μάθουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Το μεγάλο πρόβλημα της πόλης είναι, αδιαμφισβήτητα, το κυκλοφοριακό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να παρκάρεις στην πόλη, ενώ και το μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων είναι καθημερινό και έντονο φαινόμενο. 

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια πόλη που αποτελεί κυκλοφοριακό κόμβο, για οδηγούς που θέλουν να πάνε Μελίσσια ή Βριλήσσια ή και στην Αθήνα. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το δίκτυο των πεζοδρομίων της πόλης, τα οποία παρουσιάζουν τεράστιες φθορές, και κάνουν πολύ δύσκολη την καθημερινότητα των ηλικιωμένων, των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, και όχι μόνο».

«Εμείς θα θέλαμε να υπάρχει στην πόλη ένα οργανωμένο, ετήσιο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, σε συνεργασία με παρόχους ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, και όχι αυτά τα τόσο σημαντικά έργα για την πόλη μας να γίνονται κάθε φορά, την τελευταία στιγμή. Επίσης, η αναβάθμιση των πεζοδρομίων μας, ακόμα και με βιοκλιματικά υλικά, εν έτει 2023, είναι κάτι που μπορούμε εύκολα και πρέπει να το προχωρήσουμε άμεσα».

«Επιπλέον, υπάρχει το πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα της έλλειψης ασφάλειας που αισθάνονται πάρα πολλοί συνδημότες μας. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα ο Δήμος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αστυνομία, όμως σίγουρα μπορούμε να προσανατολιστούμε προς την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας, που σήμερα παρουσιάζει μειωμένη δύναμη.

Οπότε, δημοτική αστυνομία, συνεργασία με την αστυνομία όπου αυτό είναι εφικτό, και σε όλους τους δρόμους σύγχρονος LED φωτισμός. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της πόλης άμεσα και με υπευθυνότητα».

agapitou2

Χαλάνδρι - Τρίκαλα: Τόσο κοντά, τόσο μακριά;

Παρατηρώ στο πρόγραμμα του συνδυασμού τη φράση «ψηφιακή συμμετοχή». Ακούγεται εντυπωσιακό. Τι μπορεί να σημαίνει;

«Ψηφιακή συμμετοχή είναι η δυνατότητα του να δημιουργήσουμε ένα διάλογο με όλους τους πολίτες μέσω ψηφιακής εφαρμογής. Να μας γράφουν τα προβλήματα τους, τι τους δυσκολεύει, τι θα ήθελαν να αλλάξει στην πόλη, ώστε να έχουμε γνώση και να παρεμβαίνουμε όσο πιο άμεσα γίνεται.

Ακόμα μπορούν να ψηφιοποιηθούν οι καθημερινές συναλλαγές, ώστε οι δημότες να τακτοποιούν άμεσα και εύκολα τις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν το παράδειγμα - πρότυπο της πόλης των Τρικάλων που μας δείχνει πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν είναι πυρηνική φυσική, απλά να βρούμε κάποιες καλές πρακτικές εντός και εκτός της χώρας μας και να τις ακολουθήσουμε.

Η συμπερίληψη είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για μένα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι μόνος σου, αν δεν συμπεριλάβεις όλες τις κοινότητες, όλους τους ανθρώπους από κάθε φυλετική και κοινωνική ομάδα που έχουν τις ίδιες αξίες και τους ίδιους στόχους για τη ζωή στην πόλη

Αυτό συμβαίνει και με το ψηφοδέλτιο μας, το οποίο έχει μεν ως πυρήνα του ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο, από τον οποίο προέρχομαι κι εγώ, απαρτίζεται όμως και από ανθρώπους πολλών και διαφορετικών, κοινωνικών, ιδεολογικών και άλλων προσήμων. Με αυτή την ομάδα, πιστεύω θα μπορέσουμε να ακούσουμε τις φωνές ολοένα και περισσότερων δημοτών και να αφοσιώθουμε στα προβλήματα που μας αφορούν στη ζωή μας στο Χαλάνδρι, ό,τι κι αν πιστεύει ο καθένας».  

Τι θέλεις να αλλάξεις στην πόλη, Κρίστη Αγαπητού;

Το Άμστερνταμ που αναφέραμε προηγουμένως, θέλει να διώξει από την πόλη τους τουρίστες του διημέρου, τους - Βρετανούς συνήθως - που την επισκέπτονται για κραιπάλες και άλλες ακραίες συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε μια τόσο όμορφη πόλη. Η Κρίστη Αγαπητού τι θέλει να αλλάξει στην πόλη;

«Θα ήθελα να αλλάξουμε την εικόνα της στασιμότητας που δείχνουμε προς τα έξω. Θα ήθελα να προβάλλουμε το Χαλάνδρι ως μια σύγχρονη, διαρκώς αναπτυσσόμενη πόλη. Να γίνει μια πόλη που να αποτελεί προορισμό ζωής. Και αυτό για να συμβεί θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ, ξεκινώντας από το βήμα που ανέφερα, αυτό το στασιμότητας που και εγώ και πολλοί ακόμα συνδημότες μου νιώθουμε πως υπάρχει στην πόλη.

Το «Αγαπάμε το Χαλάνδρι», το όνομα του συνδυασμού μας, δεν είναι τυχαίο. Ξεκινάει από αυτήν ακριβώς την ανάγκη που ανέφερα και μας εκφράζει όλους: Να δουλέψουμε πολύ για να πάμε την πόλη μας μπροστά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA