Τα τελευταία 20 χρόνια στην διαδικτυακή πραγματικότητα έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Από το nudge στο MSN και το Facebook Zero, στα πρώτα stories του Snapchat, μέχρι την καθιέρωση του Instagram ως Μέκκα του chatting και φυσικά, τα πολλά, πάρα πολλά, dating apps που έχουν ξεπροβάλλει.
Διαβάστε επίσης: Τα κορυφαία dating apps για ραντεβού από το κινητό σας
Οι αμέτρητες οδοί επικοινωνίας δημιουργούν ένα χαοτικό δρόμο στον οποίο αρχικά δεν σε ενοχλεί η κινητικότητα, αλλά πολύ γρήγορα αρχίζεις να φρικάρεις κολλημένος σε μια αόρατη κίνηση. Κι αν φτάσουμε εκεί, πηδάς από το αμάξι και τρέχεις προς το αδιέξοδο, ή τέλος πάντων κάπου που να μη πιάνει σήμα.
«Στο MSN ήσουν online όταν ήθελες να είσαι online, το να μην είσαι σε φάση να τσατάρεις δεν αποτελούσε ούτε casus belli με φίλους και γκόμενους», έλεγε η xX_VanKrav_Xx νοσταλγώντας τα χρόνια του ρομαντικού Messenger της Microsoft, τότε που αν αργούσες και μια ώρα να απαντήσεις, δε σήμαινε ότι «έχεις κάτι».
Διαβάστε επίσης: «Ήταν πολύ κουλ να φαινόσουν offline, ενώ ήσουν μέσα»: Στο MSN ήταν το πιο αυθεντικό chatting
Σήμερα, όταν αυτές οι δύο λέξεις συνοδεύονται από ερωτηματικό στο τέλος της πρότασης, και τίποτα να μην έχεις, μόλις το απέκτησες. Μια ερώτηση που σε τσιτώνει ακόμα και στους 57 παλμούς.
«Αφού το βλέπεις, γιατί δεν απαντάς;», θα σου πουν και δεν έχουν άδικο, αλλά ίσως ξεχνούν ότι το κινητό δεν είναι φυλάκιο στον Έβρο με ταλαίπωρους φαντάρους που βαράνε σκοπιές 24/7.
Πώς φτάσαμε όμως εκεί; Saaay the line Bart. «Τα social είναι εθισμός». Συμφωνούμε. Υπάρχουν όμως, διάφορες μορφές εξάρτησης σε αυτό το σύμπαν. Οι χρήστες θα κριθούν για την παρουσία ή την απουσία τους, αλλά καλό είναι που και πού να θυμόμαστε ότι η μόνη έξοδος από τον κόσμο της υπερσύνδεσης, πραγματοποιείται μέσα από αυτόν.
Διαβάστε επίσης: Μάστιγα τα social media στους εφήβους: Οι 9 παράγοντες που οδηγούν σε εθισμό
Σίγουρα συναισθανόμαστε απόλυτα εκείνους και εκείνες που μένουν στο «διαβάστηκε», αλλά ταυτόχρονα, σεβόμαστε και την ανάγκη για αφωνία στα παιδιά του απέναντι δρόμου.

Ακολουθεί ένας δεκάλογος που μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα, ακριβώς δηλαδή όπως συμβαίνει και με το να μένεις στο seen.
1. Προτεραιότητες
Σε περίπτωση που ένα άτομο αργήσει μία μέρα, ή και δύο, να απαντήσει, δεν χρειάζεται να το κρεμάσουμε στα μανταλάκια. Μπορεί να περνάει κάποια φάση, να προσπαθεί να τα βρει με τον εαυτό του και να έχει άλλες προτεραιότητες.
2. Συνήθειες texting
Άλλοι απαντούν στα 5 δευτερόλεπτα, άλλοι στις 5 ώρες. Υπάρχουν διαφορετικοί χρόνοι και σχετίζονται με την χρήση του κινητού. Ακόμα κι αν έρθει ειδοποίηση δεν σημαίνει αυτομάτως ότι πρέπει να σταματήσεις ό,τι κάνεις για να απαντήσεις.
3. Πείτε τα εσείς κι αν καταλάβει, κατάλαβε
Αν υπάρχει μια συζήτηση λίγο πιο σοβαρή και σβήσει στα ξαφνικά, με αποτέλεσμα να μείνει ανεκπλήρωτη η ανάγκη σας για απαντήσεις, μοιραστείτε το.«Με ενοχλεί αυτό, γιατί αν χρειάζομαι κάτι στις 6 και μου απαντάς στις 10, μετά θα σταματήσω να σε υπολογίζω». Ευγενικά, ήρεμα, με τρόπο.
4. Υπάρχει χώρος για απάντηση;
Μια παρεξηγημένη περίπτωση «διαβάστηκε» στο τσατ είναι όταν πιστεύουμε ότι η κουβέντα είναι ακόμα ζωντανή, ενώ ίσως να έχει πεθάνει. Δεν έχει να κάνει μόνο με το αν υπάρχει ερωτηματικό στο τελευταίο μήνυμα. Έχω ακούσει πάντως ότι αρκετός κόσμος προτιμάει ένα τίμιο και ειλικρινές seen πάντως, παρά το κυνικό double tap.
5. Η υπομονή είναι αρετή
Ίσως να μην γίνει πιο γαλανός ο ουρανός αλλά θα περάσει κι αυτό. Τα standards επικοινωνίας διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο κι αν δεν ρολάρει το πράγμα, εντάξει, πάμε παρακάτω. Το να μην πάρεις απάντηση, κάτι σημαίνει, όπως φύσικα και το να μην έχεις κάτι να πεις.
6. Mirroring
Το άτομο που συνηθίζει να βλέπει τα μηνύματα να μένουν αναπάντητα, καμιά φορά αντιγράφει αυτή την συνήθεια παρότι δεν του αρέσει. Αν παίξετε το παιχνίδι ποιος γράφει τον άλλον καλύτερα, δεν θα πάει πολύ καλά.
7. Το follow up δεν είναι αυτοταπείνωση
Αν σας φάνηκε περίεργο και λίγο ράντομ το «διαβάστηκε», μπορείτε σε δεύτερο χρόνο να επιστρέψετε χωρίς ντροπές και να ρωτήσετε ευγενικά και με τακτ, αν συνέβη κάτι, για να σας φύγει από το μυαλό και να μη το κρατάτε μέσα σας.
8. Ο εθισμός της μη διαθεσιμότητας
Υπάρχει ένα μοτίβο εδώ που ακολουθούν οι άνθρωποι και παρότι δεν περνούν πολύ καλά στο τσατ, παραμένουν εκεί γιατί δεν περνούν καλά ούτε με την άμεση ανταπόκριση. Σας έχει τύχει; Ρωτάω, δεν ξέρω.
9. Μην το παίρνεις προσωπικά
Από τη μία, δεν αξίζει να αυτομαστιγώνεσαι επειδή δεν πήρες απάντηση. Από την άλλη, δεν χρειάζεται να νιώθεις αμήχανα που δεν έχεις κάτι να πεις. Απλώς αρχίζει η συζήτηση να αργοπεθαίνει, συμβαίνουν αυτά, προχωράμε.
10. Ό,τι σε κάνει χαρούμενο/η
Λίγο Ντάνος εδώ, αλλά χωρίς να θέλω να ανατρέψω τα προηγούμενα εννιά σημεία, καλό είναι να κάνουμε ό,τι μας εκφράζει. Αν δεν έχεις διάθεση να απαντήσεις δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα διαδικτυακό σύστημα που να σε χρεώνει και να σε βαφτίζει απαθή και άνιωθο.
Ταυτόχρονα, αν δεν έχεις υπομονή και ουσιαστική πρόθεση να καταλάβεις τα επικοινωνιακά μοτίβα ενός ατόμου κι απλώς περιμένεις μια απάντηση, δεν έχει και πολύ νόημα να παραμένεις στον διάλογο, σε κάθε περίπτωση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.