Όταν ταξιδεύεις στην Ιαπωνία είναι σαν να μπαίνεις σε video game, ή σε ένα άλλο σύμπαν βγαλμένο από το μέλλον και σίγουρα πιο εξελιγμένο τεχνολογικά. Μια από τις ημέρες του ταξιδιού, ήταν αφιερωμένη σε ένα daytrip, στο πάρκο Νάρα – ένα δημόσιο πάρκο στο οποίο περιφέρονται ελεύθερα περίπου 1.200 άγρια ελάφια, στο Bamboo Forest- που όπως προδίδει το όνομά του είναι ένα δάσος που αποτελείται από μπαμπού και στο Fushimi Inari- Taisha Shrine, έναν ναό που είναι διάσημος για τις 1000 κόκκινες πύλες – ή αλλιώς tori τις οποίες διασχίζουν οι επισκέπτες που θα βρεθούν εκεί.
Στον φαρδύ δρόμο που οδηγεί στο Bamboo Forest, θα βρεις δεξιά και αριστερά διάφορα μαγαζάκια με σουβενίρ, εστιατόρια, ιδιαίτερα street food και κάθε λογής μικροαντικείμενα. Χιλιάδες τουρίστες βρίσκονται εκεί καθημερινά, καθώς το συγκεκριμένο δάσος είναι από τα πιο διάσημα αξιοθέατα που θα δει κανείς στο Κιότο.
Μέσα σε όλο αυτό το χάος που επικρατούσε, είδαμε κάποια διθέσια κάρα με δύο τροχούς, από τα οποία προεξείχαν λαβές. Ήταν παρκαρισμένα στη σειρά, το ένα πίσω απ' το άλλο, στην άκρη του δρόμο – σαν ταξί. Κοντοστάθηκα για λίγο να δω περί τίνος πρόκειται. Τουρίστες -κυρίως ευρωπαίοι και αμερικάνοι- κάθονταν στα καρότσια αυτά και τους έσερναν άνθρωποι (!) -ντόπιοι κυρίως- για να δουν το μέρος, με αντάλλαγμα κάποια χρηματική αμοιβή.

Δεν μπορούσα καν να διανοηθώ ότι η Ιαπωνία, αυτή η χώρα που φημίζεται για την τεχνολογία, και για το πόσο μπροστά είναι σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να συντηρεί επαγγέλματα σαν αυτό. Επαγγέλματα που θυμίζουν σκοτεινές εποχές, που φέρνουν στον νου συνθήκες ανθρώπινης σκλαβιάς, που θεωρούσαμε ότι πια δεν υφίστανται σε τέτοιο βαθμό στο δυτικό κόσμο ή σε πιο εξελιγμένες χώρες.
Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην ύπαρξη του επαγγέλματος, αλλά και στο γεγονός ότι υπήρχαν άνθρωποι που πλήρωναν ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό για να χρησιμοποιούν ανθρώπους να τους πάνε βόλτα, σαν να είναι ζώα. Συγκεκριμένα, για 12 λεπτά βόλτας, έδιναν 4.000 γιεν, δηλαδή περίπου 24 ευρώ, ενώ εάν επιθυμούσαν 30λεπτη βόλτα το ποσό ανέβαινε σε 9000 γιεν, δηλαδή 55 ευρώ και μετά πήγαινε με την ώρα που έφτανε το ποσό των 16.000 γιεν, δηλαδή 98 ευρώ.
Κάνοντας μια αναζήτηση, είδα πως αυτά τα κάρα ονομάζονται rickshaw – που είναι κάτι σαν ταξί- που είναι παραδοσιακός τρόπος μεταφοράς στην Ιαπωνία και υπάρχει από το 1870. Τότε ήταν ένας δημοφιλής και φθηνός τρόπος μετακίνησης αλλά και απασχόλησης για άνδρες εργάτες στις ασιατικές πόλεις.

Το Rickshaw προέρχεται από την ιαπωνική λέξη jinrikisha (jin= άνθρωπος, riki= δύναμη, sha = όχημα), που κυριολεκτικά σημαίνει «ανθρωποκίνητο όχημα». Τότε η ανθρώπινη δύναμη ήταν αρκετά πιο φθηνή από την ιπποδύναμη, αφού τα άλογα χρησιμοποιούνταν κυρίως από το στρατό. Μάλιστα οι εύπορες οικονομικά οικογένειες, είχαν τη δυνατότητα να έχουν τον δικό τους δρομέα rickshaw.
Τότε οι δρομείς κάλυπταν 30-50 χιλιόμετρα την ημέρα.Η δημοτικότητά τους άρχισε να μειώνεται στην Ιαπωνία από το 1930, με την εμφάνιση των μηχανοκίνητων μορφών μεταφοράς, ωστόσο από ένα σημείο και έπειτα αυτή η «παράδοση» έμεινε ζωντανή κυρίως στην περιοχή του Κιότο. Άρα, αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και παλιότερα, οι δρομείς rickshaw θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν εργάτες ή σαν σκλάβοι, που μετέφεραν τους πλούσιους.

Στο μυαλό μου έκανα έναν παραλληλισμό με τα γαϊδουράκια ή τα άλογα που σέρνουν τους τουρίστες στη Σαντορίνη, στα Χανιά και σε πολλές ακόμα τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, που τα κακομεταχειρίζονται και τα έχουν για ώρες να στέκονται κάτω από τον καυτό ήλιο και κάτω από ακραίες θερμοκρασίες, για να αποτελέσουν μία ακόμα τουριστική ατραξιόν για φωτιγραφίες. Εκεί συνέβαινε το ίδιο, απλά στη θέση των γαϊδουριών ήταν άνθρωποι, σε παρόμοιες συνθήκες.
Δεν τίθεται τόσο θέμα σύγκρισης, ωστόσο είναι σίγουρα θέμα εκμετάλλευσης των ανθρώπων και των ζώων, προς τέρψη των επισκεπτών, οι οποίοι ίσως θέλουν να αισθάνονται μια αίσθηση εξουσίας πάνω σε πλάσματα, μόνο και μόνο για να κάνουν τη βόλτα τους. Δεν πιστεύω πως κάποιος τουρίστας που έχει την παραμικρή κοινωνική συνείδηση ή ενσυναίσθηση, θα επέλεγε να κάνει ποτέ κάτι τέτοιο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.