Μενού
ojsimpson
AP Images
  • Α-
  • Α+

Ο τρόπος που ο Ο.Τζ Σίμπσον «έσβησε», δεν είχε καμία σχέση με το πόσο θορυβώδης ήταν η ζωή του στο σύνολο της, ειδικότερα μετά και από το έγκλημα για το οποίο βρέθηκε κατηγορούμενος, μπροστά στα μάτια όλης της Αμερικής, πριν από ακριβώς 30 χρόνια.

Πώς κατάφερε όμως ο «Juice» , όπως ήταν το ψευδώνυμο του, να φέρει μια ολόκληρη χώρα στα πρόθυρα ενός ακραίου διχασμού; Η ίδια του η ζωή, μας δίνει απαντήσεις.

1973-83: Η εποχή της λατρείας

Έπαιζε στους Μπάφαλο Μπιλς αρχικά, και ύστερα στους 49ers του Σαν Φρανσίσκο και γνώριζε τη λατρεία του κόσμου. Είχε στεφθεί Πολυτιμότερος Παίκτης του N.F.L το 1974, έχοντας μόλις μια ήττα σε αγώνα πλεη-οφ στο ενεργητικό του, ως τότε.

Ο Ο.Τζ ήταν για το αμερικάνικο ποδόσφαιρο κάτι σαν τον Ντιέγκο Μαραντόνα για την Λατινική Αμερική, ένας σπουδαίος αθλητής, που κυνηγούσε και τις ευκαιρίες για να εμφανίζεται στην τηλεόραση, ως ένας ινφλουένσερ, χρόνια πριν υπάρξουν άνθρωποι που ενσαρκώνουν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Το 1979 αποσύρθηκε από τον αθλητισμό, ύστερα από μόλις 10 χρόνια καριέρας.

Δεν θα έμενε με σταυρωμένα χέρια. Από το 1975 είχε ήδη εμπλακεί στον κόσμο της τηλεοπτικής διαφήμισης, μιλώντας περήφανα και με χαμόγελο για την ταχύτητα και την αξιοπιστία πασίγνωστου brand μεταφορών από και προς αεροδρόμια. Το 1983 προσπάθησε να κάνει και τον εκφωνητή αθλητικών διοργανώσεων, με μικρή επιτυχία. Παράλληλα όμως, τον είδαμε και στις τηλεοπτικές σειρές  'The Towering Inferno' και 'Roots', κρατώντας όπλα, φωνάζοντας «μείνετε ακίνητοι» και όχι μόνο. Μαζί με τον Γουίλτ Τσάμπερλεν από το NBA, ήταν οι πρώτοι που έδειχναν σε αφροαμερικάνους αθλητές, ότι μπορούν να γίνουν σταρ,σελέμπριτι, πρότυπα για πιτσιρικάδες.

Μα που τον έχω ξαναδεί;

«Τρελές Σφαίρες» με τον Λέσλι Νίλσεν. Μια πραγματικά καλή στιγμή, από τις απόπειρες του να πείσει ως τηλεοπτικός ή κινηματογραφικός ηθοποιός.

Ενδοοικογενειακή βία

Ο Juice παντρεύτηκε τη Νικόλ Μπράουν Σίμπσον το 1985. Ο μήνας του μέλιτος δεν κράτησε πολύ. Το 1989, η Νικόλ κάλεσε την αστυνομία, ημίγυμνη, κρυμμένη στους θάμνους του κήπου της συζυγικής οικίας της, με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού από τον Σίμπσον.

Ο βετεράνος αθλητής παραδέχτηκε στο δικαστήριο πως είχε ασκήσει ακραία βία στη σύντροφο του και αυτή η παραδοχή ήταν που τον βοήθησε να πέσει στα (πάρα πολύ) μαλακά. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή, πρόστιμο και κοινωφελή εργασία. Το 1992, η Νικόλ κάλεσε ξανά την αστυνομία, ζαλισμένη από την άγρια βιαιοπραγία του συζύγου της. Οι αστυνομικοί αρκέστηκαν σε συστάσεις.

1994: Ο φόνος της Νικόλ Μπράουν και του κρυφού συντρόφου της

goldmanbrown
H Νίκολ Μπράουν και ο Ρόναλντ Γκόλντμαν | AP Images

Στις 12 Ιουνίου 1994, η Νικόλ και ο Ρόναλντ Γκόλντμαν βρέθηκαν άγρια μαχαιρωμένοι στα ενδότερα της οικίας Σίμπσον. Πέντε ημέρες μετά, διατάσσεται η σύλληψη του Ο.Τζ ως βασικού υπόπτου για τις δύο δολοφονίες. Ο Ο.Τζ μπαίνει σε ένα λευκό αυτοκίνητο μάρκας Φορντ Μπρόνκο, προσπαθώντας να διαφύγει της σύλληψης.

Δεν αναπτύσσει ταχύτητα, ενώ τον κυνηγούν πέντε οχήματα της αστυνομίας. Τότε το αμερικάνικο τηλεοπτικό κοινό γίνεται μάρτυρας ενός κωμικού σχεδόν, γεγονότος: Σε κεντρική λεωφόρο του Λος Άντζελες, πέντε αυτοκίνητα σε κοντινή απόσταση ενός, με τους οδηγούς τους να παρακαλάνε ουσιαστικά τον Σίμπσον να σταματήσει και να βγει, για να τον συλλάβουν.

Το γεγονός είναι τόσο πρωτάκουστο, που καταλήγει να προβάλλεται ως έκτακτη είδηση από κάθε κανάλι, παρακάμπτοντας ακόμα και τους τελικούς του NBA.

1994-95: Η δίκη

Lance Ito
O Λανς Ιτο, δικαστής στη δίκη δολοφονίας Μπράουν-Γκόλντμαν | AP Images

O Σίμπσον εμφανίστηκε στο δικαστήριο με μια ομάδα all-star δικηγόρων. Οι Ρόμπερτ Καρντάσιαν (ο πατέρας της Κιμ Καρντάσιαν), Ρομπερτ Σαπίρο, Φ.Λι Μπέϊλι, Άλαν Ντέρσοβιτς, Τζόνι Κόχραν είχαν μια ξεκάθαρη αποστολή: Να μετατρέψουν την δίκη μιας διπλής δολοφονίας σε θέατρο, ή και σε τσίρκο, ενίοτε.

Η στιγμή που ο Σίμπσον καλείται να δοκιμάσει το μαύρο γάντι που βρέθηκε στον τόπο της δολοφονίας με τα αποτυπώματα του και υποκριτικά δείχνει στο δικαστήριο ότι δεν χωράει στα χέρια του, οδηγεί την ομάδα υπεράσπισης του να αναφωνήσει σχεδόν σαν σε διαφημιστικό σλόγκαν: «Άμα δεν χωράει το χέρι στο γάντι, δεν μπαίνει φυλακή». Μετά από εννέα μήνες και μια ακροαματική διαδικασία που έμοιαζε με ατέλειωτο σίριαλ, ο Ο.Τζ Σίμπσον απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία για τον φόνο της συντρόφου του και του Γκόλντμαν. Η ετυμηγορία δίχασε ολόκληρη τη χώρα.

Συλλογικότητες αφροαμερικάνων πανηγύρισαν, μιλώντας για έναν «ήρωα» που καταδιώχτηκε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) από το κατεστημένο των λευκών ποινικών και νίκησε. Όσοι δεν είχαν πειστεί από την performance της υπεράσπισης ενός σελέμπριτι κακοποιητή, εξοργίστηκαν με την αθώωση του.

Simpson
O Σίμπσον πανηγυρίζει, μαζί με τους δικηγόρους του. | AP Images

1997 ως και σήμερα

Όμως, οι οικογένειες των Νικόλ Μπράουν - Ρόναλντ Μπράουν, αναζητούσαν δικαίωση. Υπέβαλλαν από κοινού μήνυση στον Σίμπσον και τον έφεραν ξανά στα δικαστήρια. Αυτή τη φορά πέτυχαν το στόχο τους. Το δικαστήριο συμφώνησε να τους αποδώσει ποσά ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων ο πρώην αθλητής, ως αποζημίωση για τη συναισθηματική βλάβη που υπέστησαν από τους δύο θανάτους. Ο Σίμπσον απάντησε πως δεν μπορούσε να καλύψει αυτά τα ποσά. Οι οικογένειες έλαβαν ένα τμήμα αυτής της αποζημίωσης. 

Το 2007, ο Σίμπσον επέστρεψε στη δημοσιότητα. Βρέθηκε, ως μέλος συμμορίας, σε δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας. Κατηγορήθηκε για ένοπλη ληστεία και απαγωγή, αναφέροντας πως ήταν στο «κυνήγι» ανθρώπων που του είχαν κλέψει κειμήλια. Καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση. Έκτισε το σύνολο της ποινής του.

Από το 2017, ο βετεράνος αθλητής ζούσε στη Φλόριντα, έπαιζε γκολφ, έκανε περιορισμένες δημόσιες εμφανίσεις, συνήθως με αφορμή την αυτοβιογραφία του, και μέσω Twitter προέτρεπε τους 800.000 followers τους να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό.

Ένας διάσημος, ωραίος, αγαπημένος από όλο τον κόσμο άντρας, μπορεί να εγκληματήσει και να αθωωθεί: Ένας «κανόνας» - τερατογένεση, που γεννήθηκε από τη συνάντηση του αθλητισμού, με το marketing, την τηλεόραση και τη νομική.  Ο Ο.Τζ Σίμπσον είναι η εικόνα/ενσάρκωση του. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA