Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο και η ζωή της Σιφάν Χασάν θα μπορούσε να γίνει σενάριο για ταινία, όπως λένε κάποιοι όταν ακούνε για ζωές ξεχωριστές, εκείνες τις βυθισμένες στο βάλτο της απόγνωσης και ανθρώπους που τις αλλάζουν κρατώντας το χέρι της μοίρας σφιχτά με το ταλέντο τους. Αυτή είναι η ζωή της Σιφάν Χασάν!

Έπεσε, σηκώθηκε και νίκησε!

Η Σιφάν Χασάν που κάπου, κάποτε άκουσε εκείνο το «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς» το έκανε πράξη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο: Έπεσε στον τελικό των 1500μ. – μόλις 400 μέτρα πριν από τον τερματισμό – σηκώθηκε και άρπαξε την πρωτιά και την πρόκριση!

https://www.youtube.com/watch?v=_bag9bJqrvk

Όμως ολόκληρη τη ζωή της Σιφάν Χασάν μια πτώση τη σημάδευε κι μια έγερση τη χαρακτήριζε...

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακοί Αγώνες: Το πρόγραμμα για την Τρίτη 2 Αυγούστου – Οι ελληνικές συμμετοχές

Με «σημαία ευκαιρίας» ταξιδεύοντας στους ωκεανούς της περιπέτειας, η Χασάν έχε βάλει πλώρη για τρία χρυσά μετάλλια: Στα 5.000μ. που το πήρε, στα 1.500μ.  και στα 10.000μ. Η Σιφάν Χασάν απέχει τρία βήματα (βήματα δεν τα λες...) για να πιάσει το όνειρό της: Στις 4 Αυγούστου: 1.500μ. – ημιτελικός, στις 6 Αυγούστου: 1.500μ. – τελικός (αν προκριθεί) και στις 7 Αυγούστου: 10.000μ. τελικός.

Και θα είναι η πρώτη αθλήτρια, που θα το έχει πετύχει αν καταφέρει τέτοιον άθλο! Το άγριο βλέμμα της και το πάθος που αυλακώνει το μέτωπό της δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης: Ακόμα και νεκρή, θα τα πάρει τα μετάλλια που ποθεί!

Κυνηγημένη από την Αιθιοπία

Η Σιφάν Χασάν στα 15 χρόνια της έφυγε κυνηγημένη από τη φτώχεια και την ξηρασία της Άνταμα της Αιθιοπίας για να βρει την αναγνώριση και τη δροσιά στα κανάλια της Ολλανδίας. Η νέα πατρίδα της αναγνώρισε αμέσως το ταλέντο της και την «υιοθέτησε». 

Κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2019 στη Ντόχα του Κατάρ, στα αγωνίσματα των 1.500 και των 10.000 μέτρων και έγινε η μία και μοναδική αθλήτρια -ης στην ιστορία που κατέκτησε αυτά τα μετάλλια σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο θρυλικός προπονητής Αλμπέρτο Σαλαζάρ την εμπιστεύτηκε και διέκρινε το υπέροχο στιλ και την αντοχή της. Από το 2013 που φόρεσε την πορτοκαλί φανέλα με το εθνόσημο της Ολλανδίας, η Σιφάν Χασάν συνεχώς ανεβαίνει σκαλοπάτια και εκπλήσσει. 

Πάνω από τα ανθρώπινα όρια

Εφέτος η Χασάν είναι έτοιμη να ξεπεράσει τα όρια για άλλη μια φορά. Η εντυπωσιακή πρόκρισή της στον ημιτελικό των 1.500 μέτρων και η νίκη της στα 5.000 μέτρα ήδη την καταγράφουν στις πιο τολμηρές αθλήτριες που πάτησαν στα στάδια αυτού του κόσμου!

Η ζέστη και η υγρασία του Τόκιο και οι καταιγίδες που ξαφνικά σκοτεινιάζουν και πλημμυρίζουν το ολυμπιακό στάδιο, θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολο τον άθλο της, αλλά δεν δείχνει από εκείνες που παραδίδονται

«Η ζωή δεν είναι για μετάλλια, δεν είναι για χρυσό, είναι για την Ιστορία. Πήρα την απόφαση να τρέξω τα 1.500μ. (στη Ντόχα) παρόλο που δεν ήξερα αν ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο, γιατί κανείς δεν το είχε κάνει πριν (τη συμμετοχή στα 1.500μ και στα 10.000μ.)», Είχε πει η Χασάν λίγες εβδομάδες πριν πάει στο Τόκιο.

Ο Μάικλ Τζόνσον, ο θρύλος των 200 και 400 μέτρων, έριξε μια ματιά στο πρόγραμμα των αγώνων και με ύφος που δεν σήκωνε αμφισβήτηση κατέληξε: «Είναι δύσκολο, αλλά φαίνεται εφικτό για αυτήν. Δεν είμαι σίγουρος για το χρυσό και στα τρία, αλλά...», έγραψε στο Twitter.

Στο «Diamond League», στο Μονακό πριν από τρεις εβδομάδες, η Χασάν τερμάτισε 2η στα 1.500μ. Η ήττα από την Kipyegon και το εξαντλητικό πρόγραμμα θα είχαν αποτρέψει σχεδόν όλους τους αθλητές από το να τρέξουν τους τρεις σκληρούς αγώνες. Αλλά το πάθος της Χασάν την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες και η Ιστορία την περιμένει να την υποδεχτεί στο κεφάλαιο με τους υπεράνθρωπους αθλητές. Σε εκείνο το κεφάλαιο που διαβάζεις για τον Εμίλ Ζάτοπεκ που νίκησε σε 5.000, 10.000 και Μαραθώνιο! Για τον Τζέσε Όουενς και τον Καρλ Λιούις, για τη Φάνι Μπλάνκερς Κοέν...

Πρώτος στόχος επετεύχθη!

Ο ιστορικός διπλός στόχος στη Ντόχα ήταν η απόδειξη της αποφασιστικότητάς της. Τα 1.500μ. απαιτούν λιγότερο από τέσσερα λεπτά για να ολοκληρωθούν, τα 10.000μ. περίπου 30 λεπτά και τώρα που έχει προσθέσει και τα 5.000μ. ο ανήφορος για τον άθλο γίνεται πιο τραχύς κι απότομος. Και τώρα τι απομένει για την 28χρονη Σιφάν; 

Μετά το χρυσό μετάλλιο στα 5.000μ. είναι πιο κοντά στο όνειρό της. Οι Ολλανδοί την αποκαλούν «Ιπτάμενη Ολλανδέζα». Τρεις αγώνες απομένουν, τρεις αγώνες, που θα τους παρακολουθούν εκατομμύρια φίλοι του αθλητισμού με αγωνία κι από μια μεριά η Ιστορία, έτοιμη να σηκώσει στην αγκαλιά της το προσφυγόπουλο από την Αιθιοπία που απέδειξε ότι όσες φορές και να πέσεις, αν έχεις ψυχή, ξανασηκώνεσαι και νικάς!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA