Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα θερινά τα σινεμά σήκωσαν τα ρολά τους, ο καιρός ο καλοκαιρινός μας «φόρεσε» τα κοντομάνικα από νωρίς και οι ταινίες οι πρώτης προβολής δειλά δειλά αρχίζουν να προσπερνούν τον κορονοϊό και να σεργιανίζουν στις στήλες των κριτικών. Από σήμερα, στις μεγάλες οθόνες, τις τυλιγμένες με τον κισσό και το φεγγάρι, ταινίες που υπόσχονται να μας παρασύρουν στον μικρόκοσμό τους, έστω για λίγη ώρα...  

Επιλογή πρώτη: «Μάρτιν Ήντεν»

Ο εμβληματικός αμερικανός συγγραφέας της «Σιδερένιας Φτέρνας», του «Ασπροδόντη» και του «Θαλασσόλυκου», Τζακ Λόντον, παραμένει μοντέρνος και γοητευτικός παρά τα 100 και πλέον χρόνια που 'χουν περάσει από τότε που ακούστηκε η τελευταία ανάσα του στη Γη. Το μυθιστόρημα του Λόντον «Μάρτιν Ήντεν» είναι ουσιαστικά η αυτοβιογραφία του, που καταπιάνεται με τις σοσιαλιστικές ιδέες του. Ο ήρωας του συγγραφέα κατακτώντας τη γνώση προσπαθεί να διαχωριστεί από τους αμόρφωτους εργάτες. Ο Ήντεν, κάνει μία προσπάθεια να προσεγγίσει την αστική τάξη, που στα μάτια του φάνταζε ως μορφωμένη. Όταν όμως κατορθώνει να γίνει ίσος με αυτούς, παρουσιάζεται απηυδισμένος από την υποκρισία τους , δεν μπορεί να ενταχθεί ξανά στην εργατική τάξη και καταλήγει να μην πιστεύει πλέον ακόμα και στην ιδέα του ανθρώπου. Αυτά σε γενικές γραμμές σχετικά με το μυθιστόρημα του Λόντον. Τώρα η ταινία του ιταλού σκηνοθέτη Πιέτρο Μαρτσέλο ακολουθεί (σχεδόν) με ευλάβεια το νόημα του κειμένου του Λόντον και του δίνει μια νότα φρεσκάδας ενώ μετατρέπει τον Ήντεν σε διαχρονικό ήρωα. Ο τόπος όπου εξελίσσεται η ταινία είναι η Νάπολη (στο βιβλίο η Καλιφόρνια) όπου τα χρόνια πριν και μετά τους Παγκόσμιους Πολέμους μπλέκονται με τα στοιχεία μιας σύγχρονης, εργατικής πραγματικότητας. Ο πρωταγωνιστής Λούκα Μαρινέλι εμφανίζεται κάπου… χαμένος μέσα στο πάθος του, αλλά προσηλωμένος στα άχρονα  χαρακτηριστικά του ήρωα που προσπαθεί να προσδώσει ο σκηνοθέτης. Για να αρχίσεις τις καλοκαιρινές «αποδράσεις» μέσω κινηματογράφου, δεν είναι κακή η επιλογή της ταινίας. Όταν όμως πλάι στον «Μάρτιν Ήντεν» επιστρέφει ο διαχρονικός Φελίνι με τους θρυλικούς «Βιτελόνι»… ε, εκεί λες γυρίζω στο παρελθόν και μην με ταλαιπωρείτε…

Επιλογή δεύτερη: «Οι Βιτελόνι»

Στην ιταλική γλώσσα Vitelloni είναι τα μοσχάρια τα καλοθρεμμένα και οι ήρωες του Φεντερίκο Φελίνι «μοσχάρια» μπορεί να μην είναι, όμως είναι καλομαθημένοι, άνεργοι κι αργόσχολοι -χαραμοφάηδες θα τους λέγαμε και τότε και σήμερα- που παρασιτούν σε βάρος της οικογένειάς τους. Μια αντροπαρέα πέντε νεαρών, λίγα χρόνια μετά τους καπνούς του πολέμου βυθισμένοι στον καπνό του τσιγάρου στα σφαιριστήρια και στα καφενεία, ανερμάτιστοι κι ανώριμοι απολαμβάνουν μια παρατεταμένη εφηβεία. Ο Φελίνι τους «ακουμπάει» με τρυφερότητα παρά τα λάθη τους, τους ενοχοποιεί τους καταδικάζει και τέλος τους λυτρώνει. Η δηκτική και ειρωνική ματιά του Φελίνι στην ανιαρή ζωή των νέων της επαρχίας είναι ακόμη ενδιαφέρουσα, παρά τις θεαματικές αλλαγές κοινωνικές και επιστημονικές που έχουν μεταλλάξει τον κόσμο μας από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα. Φεντερίκο Φελίνι ο «μάγος της μεγάλης οθόνης» και ο «ποιητής της εικόνας» μετά το τσουνάμι του κορονοϊού σε γυρίζει στα χρόνια της αναδημιουργίας του κόσμου και της ανασύνταξης των ιδεών. Μάσκα, αντισηπτικό, ένα ποτό στο πλαϊνό τραπεζάκι κι άσε τον Αλμπέρτο Σόρντι με την παλιοπαρέα του να σε ταξιδέψουν στο χρόνο…

https://www.youtube.com/watch?v=L76OA8LzGjk

Επιλογή τρίτη: Όλες οι υπόλοιπες

Δηλαδή: «Έντιμος Κλέφτης» με Λίαμ Νίσον, που από τη «Λίστα του Σίντλερ» και μετά κάποιον κυνηγάει, που του έχει κλέψει την ταυτότητα του ηθοποιού, υποχρεώνοντάς τον να παίζει σε ταινίες «Β» και «Γ» διαλογής… «Αμερικανιά» για νυσταγμένες χειμωνιάτικες βραδιές όταν δεν έχει GNTM…

«Supernova»: Ζευγάρι μεσηλίκων gay, ένας πιανίστας και ένας συγγραφέας, ξεκινούν για ένα road trip στη βρετανική εξοχή, τρέχοντας απεγνωσμένα να ζήσουν ό,τι δεν πρόλαβαν. Ο ένας από τους δύο έχει διαγνωστεί με άνοια και ο χρόνος τους καταδιώκει επικίνδυνα… Κόλιν Φέρθ και Στάνλεϊ Τούτσι συγκινητικοί.

«Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη»: Ο Τζέρι Σάλιντζερ - ο συγγραφέας του «Φύλακας στη Σίκαλη» - έρχεται σε επαφή μέσω της ατζέντιδάς του, με φοιτήτρια επίδοξη συγγραφέα. Με Σιγκούρνι Γουΐβερ, Μάργκαρετ Κουάλεϊ και Ντάγκλας Μπουθ. Τρυφερό, αλλά αμήχανο. Την άλλη εβδομάδα ίσως να είναι καλύτερο…

https://www.youtube.com/watch?v=CoRCLzBMn0I

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA