Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ζωή Λάσκαρη ήταν μια από τις διασημότερες και δημοφιλέστερες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Η Ζωή Λάσκαρη «έφυγε» μια μέρα σαν σήμερα στις 18 Αυγούστου του 2017https://www.youtube.com/watch?v=_j2MTTRSEUk

«Θέλω να πεθάνω ήσυχα. Ούτε επικήδεια φλας, ούτε µετά θάνατον ύµνους, ούτε χειροκροτήµατα…» είχε πεις λίγες ημέρες πριν πεθάνει η Ζωή Λάσκαρη κι έτσι όπως το ‘θελε «έφυγε»: ήσυχα και εντελώς ξαφνικά. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ήταν αυτή και η Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά και η Τζένη Καρέζη, μια από τις πιο εμπορικές σταρ του ελληνικού κινηματογράφου.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Η Ζωή Κουρούκλη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Δεκεμβρίου  του 1944 (αυτό αναφέρει στο βιογραφικό της) και μεγάλωσε με τους παππούδες της. Ήταν η μοναχοκόρη του αξιωματιτικού Δημητρίου Κουρούκλη, ο οποίος σκοτώθηκε από άνδρες του ΕΛΑΣ το 1945. Είχε πει η Λάσκαρη για τον πατέρα της: «Ο πατέρας μου σκοτώθηκε 24 ετών στη Νέα Χαλκηδόνα, καθώς λένε με τσουγκράνα, δεν είναι τίποτα σίγουρο. Αγνοούμενος είναι μέχρι σήμερα στα χαρτιά, γραμμένος…». Η μητέρα της υπήρξε επίσης θύμα του Εμφυλίου Πολέμου. Κατά μία άλλη – πιο πειστική -  εκδοχή η Ζωή είχε γεννηθεί το 1942 (πολλοί υποστηρίζουν ως χρόνο γέννησης της το 1940) και ο πατέρας της υπολοχαγός τότε συνελήφθη και εκτελέστηκε ως «μοναρχοφασίστας» από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Ο Δημήτριος Κουρούκλης ήταν βασιλόφρων υπολοχαγός εξ εφέδρων και αδελφός του στρατηγού Γεωργίου Κουρούκλη - υπασπιστή του Γεωργίου Κονδύλη το 1935 που έγινε η παλινόρθωση της βασιλείας στην Ελλάδα.  Η μητέρα της Ζωής είχε ανάλογο τέλος με τον πατέρα της: Λίγους μήνες πριν από το τέλος του Εμφυλίου, ομάδα κομουνιστών την συνέλαβαν με την κατηγορία ότι ήταν «χήρα του βασιλόφρονος υπολοχαγού Κουρούκλη» και την εκτέλεσαν. Από τότε οι παππούδες της αναλαμβάνουν το ρόλο των γονιών της Ζωής.

Σπουδές και πρώτα βήματα στην πασαρέλα

Η Ζωή (ακόμα) Κουρούκλη φοίτησε στο εκπαιδευτήριο θηλέων Βαλαγιάννη και στην ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών, ενώ στην εφηβεία της ανακαλύπτει το ταλέντο της ως ηθοποιός και γράφεται στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη στην Αθήνα. Στις 20 Ιουνίου του 1959 η Ζωή πήρε μέρος στα Καλλιστεία, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Απογευματινή» και στέφθηκε σταρ Ελλάς: «Tο βράδυ του Σαββάτου 20 Iουνίου 1959, στην φαντασμαγορικήν χοροεσπερίδα εις τα Aστέρια της Γλυφάδας, εξελέγη Σταρ Eλλάς 1959 η 18ετίς δεσποινίς Ζωΐτσα Kουρούκλη, με το ψευδώνυμον Aμαρυλλίς - αριθμός 12 - υπό τας επευφημίας του πλήθους που είχε κατακλύσει το κέντρον».

Στη συνέχεια, η Ζωή Κουρούκλη, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό «Μις Υφήλιος» στις ΗΠΑ. Δυο χρόνια μετά την εντοπίζει ο Φιλοποίμην Φίνος και την επιλέγει για πρωταγωνίστρια την ταινία «Κατήφορος». Ο Φίνος ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε το επίθετο της Ζωής και από Κουρούκλη (ήδη η εξαδέλφη της, Ζωή Κουρούκλη έκανε καριέρα στο τραγούδι) το έκανε Λάσκαρη, δίνοντάς της το όνομα ενός Ιταλού φίλου του. 

https://www.youtube.com/watch?v=uvM9GiVFpPQ                            Ο «Κατήφορος» θα σηματοδοτήσει την ανοδική πορεία της ηθοποιού πια Ζωής Λάσκαρη. ήταν η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία της σεζόν 1961-1962 (πρώτη στη λίστα με 161.331 εισιτήρια), καθιερώνοντας τη Ζωή Λάσκαρη ως πρωταγωνίστρια και ως μια από τις πιο λαμπερές σταρ της «χρυσής εποχής» του κινηματογράφου, αλλά και μια από τις πλέον ποθητές γυναίκες που ονειρευόταν ο ανδρικός πληθυσμός. «Η Ελλάδα ανακαλύπτει την δική της Μέριλν Μονρόε» έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής… 

Χαμηλό ταβάνι ο ουρανός...

Τα χρόνια που ακολουθούν θα πρωταγωνιστήσει σε πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες της Φίνος Φιλμ και θα συνεργαστεί με όλους τους σταρ της εποχής της: «Νόμος 4000» (1962), «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1963), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Στεφανία» (1966), «Οι Θαλασσιές οι χάντρες» (1967) και «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1968). Η «Στεφανία» και ο «Κατήφορος» έκαναν διεθνή καριέρα, ενώ οι «Οι θαλασσιές οι χάντρες» συμμετείχαν, έξω από το διαγωνιστικό πρόγραμμα, στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Κανών το 1967 και οι γάλλοι δημοσιογράφοι συνέκριναν το ταπεραμέντο, την παρουσία και την ομορφιά με τη «δική» τους Μπριζίτ Μπαρντό

Οι τρεις πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηματογράφου Βουγιουκλάκη, Καρέζη, Λάσκαρη, θα μεσουρανήσουν σε όλη τη δεκαετία του ’60, αλλά και μέχρι τα μέσα της 10ετίας του ’70, οπότε και αρχίζει η παρακμή των ταινιών της Μεγάλης Οθόνης στην Ελλάδα και η άνοδος της τηλεόρασης.

Η δύση του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου θα σηματοδοτήσει τη ενασχόλησή της Ζωής Λάσκαρη με το θέατρο. Το 1970, κάνει την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στην Αθήνα με το μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Μαριχουάνα Στοπ», το οποίο μεταφέρθηκε ένα χρόνο αργότερα στον κινηματογράφο με συμπρωταγωνιστή της τον Τόλη Βοσκόπουλο. Το 1982, πρωταγωνίστησε στην ταινία του Γιώργου Καρυπίδη «Αναμέτρηση» και το 1985 προκάλεσε σκάνδαλο, όταν έγινε η πρώτη Ελληνίδα πρωταγωνίστρια που εμφανίσθηκε γυμνή σε φωτογράφηση της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Playboy».

Tο 2003 ίδρυσε την δική της θεατρική σκηνή στον πολυχώρο «Αθηναΐδα» στην Αθήνα. Το 2005 ανέβασε το «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.

Το 2013, τιμήθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο. Το 2015, εμφανίστηκε για τελευταία φορά στην μεγάλη οθόνη στην ταινία του Δημήτρη Τζέτζα «The Republic» και τον επόμενο χρόνο στο θέατρο, στην παράσταση «Νύφη κουράγιο», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Νίκου Μουτσινά, όπου μοιραζόταν τη σκηνή με την κόρη της Μαρία – Ελένη Λυκουρέζου.

Η προσωπική ζωή της Ζωής και το τέλος

https://www.youtube.com/watch?v=qepuqlcHYwE

Στην προσωπική της ζωή, η Λάσκαρη, εκτός από την πολυσυζητημένη και πολυθρύλητη σχέση της με τον Τόλη Βοσκόπουλο, παντρεύτηκε δύο φορές: Την πρώτη, το 1967, με τον καλαματιανό επιχειρηματία Πέτρο Κουτουμάνο από τον οποίο απέκτησε μια κόρη, την Μάρθα. Το ζευγάρι χώρισε την άνοιξη του 1971. Το 1976 παντρεύτηκε τον δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, στο στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο η Λάσκαρη απέκτησε μια ακόμη κόρη, τη Μαρία – Ελένη Λυκουρέζου

Η Ζωή Λάσκαρη βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της, στις 18 Αυγούστου 2017, στο εξοχικό της στο Πόρτο Ράφτη, στο συγκρότημα εξοχικών κατοικιών Απολλώνιο. Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν τότε, έκαναν λόγο για αιτία θανάτου την «ανακοπή καρδιάς» . Η Ζωή Λάσκαρη έπασχε από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και ήταν μανιώδης καπνίστρια.

Λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό της η Ζωή Λάσκαρη είχε πει: «Ποια είναι η ευτυχία; Η υγεία μας! Το παίρνεις ως δεδομένο; Δεν πρέπει. Ξέρεις αν θα ξυπνήσεις αύριο; Ξέρεις πόσοι δεν ξυπνάνε παγκοσμίως το πρωί; Ξέρεις πόσοι ξυπνάνε και ανακαλύπτουν μια ανίατη αρρώστια; Κι όταν αρρωστήσουμε, λέμε ‘αχ, Θεέ μου», στον κίνδυνο. Περαστική είμαι από τον πλανήτη»...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA