Μενού
  • Α-
  • Α+

Από σήμερα Πέμπτη 11/11 το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες την πολυσυζητημένη ταινία, Καλάβρυτα 1943. Μια ταινία μάλιστα που σήκωσε κύμα αντιδράσεων πριν από λίγες ημέρες, όταν και κυκλοφόρησε το τρέιλέρ της.

Διαβάστε ακόμη: Καλάβρυτα 1943: Σάλος και μηνύσεις για την ταινία - Οργή για τον «καλό Ναζί»

Πιο συγκεκριμένα, τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αντέδρασαν έντονα, μιλώντας για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Αφορμή για την αγανάκτηση των Καλαβρυτινών, στάθηκε μία σκηνή 5 δευτερολέπτων στον προπομπό του φιλμ: Πρόκειται για την αναβίωση του μύθου, περί του δήθεν «καλού» Αυστριακού Ναζί, που με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει τάχα την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα.

Δραματική ιστορική ταινία, ελληνικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Νικόλα Δημητρόπουλου.

Παίζουν οι: Μαξ Φον Σίντοφ, Άστριντ Ρους, Δανάη Σκιάδη, Μάρτιν Λάερ, Νικόλας Παπαγιάννης, Αλις Κρίγκε, Τόμας Αράνα, Γιώργος Βογιατζής, Μάξιμος Λιβιεράτος, Τάσος Καρλής κ.ά.

«Καλός Ναζί δεν υπάρχει, είναι οξύμωρο» ξεκαθαρίζει ο σκηνοθέτης

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ο Νικόλας Δημητρόπουλος, σκηνοθέτης της ταινίας Καλάβρυτα 1943,παραχώρησε συνέντευξη στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και την εκπομπή «Ελένη», στην οποία μίλησε για την απόφασή του να ασχοληθεί με το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θέλησε να αποτυπώσει την τραγωδία.

Είπε πως η επιλογή να αναδειχθούν και οι δύο πλευρές, δηλαδή η ελληνική και η γερμανική, έγινε για να διαφοροποιηθεί η ταινία από τις συνηθισμένες του είδους της, ενώ τόνισε πως σκοπός ήταν να φανούν οι φρικαλεότητες που έκαναν οι Γερμανοί στους Έλληνες για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν «πληρώσει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA