ΤΑΙΝΙΕΣ
28/07/2022 19:00

«A Letter from Yene»: Παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο για την ταινία του Manthia Diawara

Η διεθνής πρεμιέρα της ταινίας «A letter form Yene» («Ένα γράμμα από την Ιένη») του καλλιτέχνη Manthia Diawara πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου στο Ciné Lumière στο Λονδίνο, ενώ ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του δημιουργού και του Hans Ulrich Obrist, καλλιτεχνικού διευθυντή της Serpentine.

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
«A Letter from Yene»: Παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο για την ταινία του Manthia Diawara
Πηγή: PCAI
Ανάγνωση:

Το φιλμ «A letter form Yene» («Ένα γράμμα από την Ιένη») του καλλιτέχνη Manthia Diawara παρουσίασαν η Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI), η Serpentine και το MUBI στο πλαίσιο του προγράμματος Back to Earth. Η διεθνής πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου στο Ciné Lumière στο Λονδίνο, ενώ ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του δημιουργού και του Hans Ulrich Obrist, καλλιτεχνικού διευθυντή της Serpentine. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε επίσης η επερχόμενη προβολή του έργου στην Ελλάδα την προσεχή χρονιά από το PCAI.

Η ταινία «A letter form Yene» προέκυψε μέσα από συνομιλίες του Diawara με την τοπική κοινότητα της παραθαλάσσιας πόλης της Σενεγάλης, περιοχή όπου ο καλλιτέχνης κατοικεί κάποιες μέρες τον χρόνο. Στον παραδοσιακό αυτό οικισμό ψαράδων και αγροτών τις τελευταίες δεκαετίες κυριαρχούν η παράκτια διάβρωση και η ανεξέλεγκτη αστικοποίηση. Ο περιορισμένος αριθμός ψαριών και η αδυναμία των ψαράδων να πλεύσουν μακριά από την ακτή με τις κλασικές πιρόγες τους οδηγούν τον πληθυσμό σε αναζήτηση νέων επαγγελμάτων.

Το σύγχρονο ψάρεμα απαιτεί μηχανοκίνητες βάρκες με μεγάλα δίχτυα φτιαγμένα από μη-βιοδιασπώμενα νήματα. Τα δίχτυα αυτά μπλέκονται με μοβ κοράλλια και ανθρώπινα απορρίμματα και, σαν άλλα μυθικά θαλάσσια πλάσματα, ξεβράζονται στις ακτές. Οι γυναίκες του νησιού, οι οποίες παλαιότερα, στο πλαίσιο παραδοσιακών βιώσιμων πρακτικών, μαγείρευαν και διέθεταν καπνιστό παστό ψάρι, πλέον πωλούν βότσαλα στους ιδιοκτήτες νεόδμητων σπιτιών. Η άμμος, ο γρανίτης και τα βότσαλα που αγοράζουν οι εύποροι ιδιοκτήτες σπιτιών για να χτίσουν, να διακοσμήσουν και να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τους ανέμους και το αλάτι της θάλασσας συμβάλλουν, κατά ειρωνικό τρόπο, στην υποβάθμιση της θαλάσσιας διαστρωμάτωσης και εντείνουν την παράκτια καταστροφή.

Το «A Letter from Yene» του Diawara ξεδιπλώνεται σαν ένα γράμμα προς τον θεατή. Στο φιλμ ο κινηματογραφιστής είναι, παράλληλα, ο αφηγητής και ο ιδιοκτήτης ενός παραθαλάσσιου σπιτιού της περιοχής. Μέσα από συναντήσεις με ψαράδες και συλλέκτες βότσαλων ο Diawara διερευνά πώς οι ζωές τους συμβάλλουν συλλογικά και εν αγνοία τους στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος που από κοινού μοιράζονται.

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΑΙΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ