Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια απίστευτη απάτη ήρθε στο φως της δημοσιότητας με «θύμα» διαφημιζόμενους αλλά και 1 εκ. κατόχους Android smartphones. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως μια σειρά από εφαρμογές για κινητά με το λειτουργικό της Google «σέρβιραν» διαφημίσεις που ήταν προγραμματισμένες να παίξουν στην τηλεόραση, χωρίς να το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι για αυτά τα σποτ.

Έχοντας χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο εξελιγμένες καμπάνιες απάτης του είδους, οι εφαρμογές εμφανίζονταν ως τηλεοπτικοί δέκτες και έδειχναν αριθμούς και στατιστικά θεάσεων που ούτε καν υπήρχαν. Με αυτόν τον τρόπο οι απατεώνες πληρώνονταν από τους διαφημιζόμενους, με τα σποτάκια να μην τα έχει δει κυριολεκτικά κανείς! Η απάτη έχει ξεκινήσει να εμφανίζεται από το 2019 και ανακαλύφθηκε από την ομάδα Human (πρώην White Ops) της Goldman Sachs.

Όπως φαίνεται, πάνω από 29 εφαρμογές για Android που προσφέρονταν μέσω του Google Play Store ήταν «μολυσμένες» και βοηθούσαν τους επιτήδειους να σερβίρουν 650 εκατομμύρια διαφημιστικά μηνύματα την ημέρα! Όλες αυτές περιελάμβαναν ένα μέρος του κώδικα που έδειχνε πως προβάλλει αυτά τα μηνύματα. Μία από τις πιο δημοφιλείς «μολυσμένες» εφαρμογές ήταν και το Any Light, ένα app που απλά ανοίγει την οθόνη του κινητού στη λογική ενός φακού και έχει καταφέρει να κατέβει από πάνω από 10.000 χρήστες. 

Το σύστημα που «έτρεχε» στο background ήταν, δε, τόσο καλοφτιαγμένο που ουδείς μπορούσε να καταλάβει πως ένα διαφημιστικό μήνυμα δεν προβαλλόταν καν σε τηλεόραση. Η Google ευχαρίστησε την Human για τη βοήθειά της πάνω στο θέμα και είπε πως θα ξεκινήσει έρευνες για να αφαιρέσει τις εφαρμογές αυτές, αλλά και για να αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, είτε από την ίδια ομάδα επιτήδειων, είτε από όποια άλλη προσπαθήσει να τη μιμηθεί.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA