Μενού
  • Α-
  • Α+

Η προσπάθεια της επιστήμης, αλλά και της ανθρωπότητας γενικότερα, να γνωρίσει το σύμπαν είναι δεδομένη και πλέον θα μπει στη μάχη της εξερεύνησης και της μελέτης ένας πανίσχυρος υπερ-υπολογιστής. Η Nvidia και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Επιστημονικής Ενέργειας (NERSC) γύρισαν τον διακόπτη και έβαλαν σε λειτουργία το Perlmutter, το πιο γρήγορο σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη: Διαψεύδεται ο Αϊνστάιν - Νέος «χάρτης» της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν αποδομεί τη θεωρία της σχετικότητας

Το όνομά του προέρχεται από τον αστροφυσικό Saul Perlmutter (που το 2011 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την έρευνά του που ανέδειξε πως το σύμπαν επεκτείνεται με συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό) και στο εσωτερικό του βρίσκονται 6.159 επεξεργαστικές μονάδες Nvidia A100, οι οποίες θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο και πιο αναλυτικό τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος, τουλάχιστον για το τμήμα που μπορεί αυτή τη στιγμή να έχει εικόνα η ανθρωπότητα. Μέσα στο χρονιά, μάλιστα, ο υπερ-υπολογιστής θα ενισχυθεί και με έξτρα επεξεργαστική ισχύ για να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο όλες οι λειτουργίες του.

«Στο ένα από τα projects μας, ο υπερ-υπολογιστής θα ενώσει διάφορα κομμάτια του σύμπαντος που έχουμε καταγράψει με διάφορα όργανα για να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη. Οι επιστήμονες χρειάζονται αυτήν την ισχύ για να μπορούν να εκμεταλλεύονται πλήρως όλες τις καταγραφές πριν στρέψουν τα αντίστοιχα όργανα παρατήρησης σε άλλα σημεία του διαστήματος», σημείωσε ο επικεφαλής marketing του project, Dion Harris και ανέδειξε την ισχύ του Perlmutter αναφέροντας πως «αυτό που θα χρειαζόταν εβδομάδες ή και μήνες για να υλοποιηθεί με παλαιότερα συστήματα, με τα νέα δεδομένα μπορεί να έχει τελειώσει και μέσα σε λίγες ημέρες».

Το Perlmutter θα ενισχύσει το έργο 7.000 ερευνητών που θα έχουν πλέον και καλύτερη εικόνα για θέματα κλιματικής αλλαγής. Παρά τα προβλήματα της πανδημίας, το Perlmutter προχώρησε με ταχείς ρυθμούς, κάτι που σχολιάστηκε θετικά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές που βλέπουν να παίρνει σάρκα και οστά ένα από τα πλέον φιλόδοξα projects. Από τον Νοέμβριο του 2020 κι έπειτα, άρχισαν οι εγκαταστάσεις των συστημάτων που θα υποδεχόντουσαν τις επεξεργαστικές μονάδες, ενώ λίγο μετά άρχισαν οι σχετικές εγκαταστάσεις στις καμπίνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA