Μενού
  • Α-
  • Α+

12 χρόνια, περίπου 4.380 μέρες υπάρχει αυτό το προφίλ στο Facebook. Αδιάφορο θα το έλεγες καθώς χρησιμοποιείται για συνεννοήσεις μέσω messenger. Οι δημόσιες αναρτήσεις μηδενικές τα τελευταία χρόνια, οι πληροφορίες βασικές. «Δικλείδα ασφαλείας» υπάρχει και είναι το κινητό τηλέφωνο και φυσικά «ταγκαρισμένες» φωτογραφίες αλλά και εκείνες που δημοσιεύτηκαν στα πρώτα 6 χρόνια. Verify έχει γίνει με αλλαγές κωδικών, η παρουσία στο διαδικτυακό κόσμο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι καθημερινή λόγω εργασίας. 

Όπως και κάθε άλλη μέρα, έτσι και την 4.831η ανοίγεις την αρχική σελίδα για «σκρολάρεις» σκοτώνοντας τη βαρεμάρα σου μέσα στο ασφυκτικά γεμάτο εν μέσω COVID βαγόνι του Μετρό. Και η ρουτίνα σου... τσακίζεται. «(Τάδε) ο λογαριασμός σας κλειδώθηκε. Εντοπίσαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος χρησιμοποίησε τον λογαριασμό σας χωρίς να το ξέρετε. Για να σας προστατέψουμε, το προφίλ σας δεν είναι ορατό στους χρήστες του Facebook και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον λογαριασμό σας» είναι το μήνυμα που εμφανίζεται όταν επιχειρήσεις να ανοίξεις το Facebook, τώρα που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει... σούπερ εξελιγμένο.

«Προσπάθησαν να χακάρουν ένα αδιάφορο προφίλ; Ένα προφίλ που δεν κάνει spam με διαφημιστικά, που δεν πουλάει τίποτα; Γιατί;» είναι τα πρώτα ερωτήματα αλλά οι απαντήσεις... μηδέν. «Ξεζουμίσεις» το κεφάλι σου να θυμηθείς αν έστειλες κάποιο απαγορευμένο link έστω και δέκα μέρες πριν αλλά δεν θυμάσαι τίποτα. Είναι γεμάτη ρουτίνα η χρήση του. «Ωραία πως θα ξεκλειδωθεί;» διερωτάσαι, κατεβαίνεις τη σελίδα και βλέπεις «Meta», λέξη που σου... ανεβάζει την πίεση γιατί σκέφτεσαι «τώρα που περνά στη νέα εποχή γίνεται χειρότερο». 

H μόνη... σωτηρία είναι να ακολουθήσεις τις οδηγίες. Σου ζητάει email για να επικοινωνήσει μαζί σου και επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης. «Βαράει κόκκινος συναγερμός» γιατί οι περισσότεροι δεν θέλουν να δίνουν προσωπικές τους πληροφορίες στο διαδίκτυο. Σε μία εποχή που καλείσαι να δείξεις την ταυτότητά σου για να ψωνίσεις ένα μπλουζάκι και που ο ΑΜΚΑ ο οποίος έχει τον ιατρικό σου φάκελο γίνεται γνωστός μέχρι και σε πωλητές, είναι ενοχλητικό να σου ζητούν για ακόμα μία φορά να κοινοποιήσεις ένα προσωπικό σου έγγραφο. Κάνεις 5-6 προσπάθειες για να βρεις άκρη χωρίς έγγραφο και πάντα σου εμφανίζει ένα... κατεβατό από έγγραφα.

Σε περίπτωση που το στείλεις, έχεις την επιλογή να το σβήσει το Facebook, όχι μετά από μία μέρα αν και εφόσον σε ταυτοποιήσει, αλλά μετά από 1 χρόνο (!). Και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι το έχεις επιλέξει. Αλλά, αν ο χρήστης του οποίου το προφίλ κλειδώθηκε δεν πατήσει... ότι link βγαίνει μπροστά του, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δει και ποτέ ότι έχει τη δυνατότητα να διαγράψει το έγγραφο η πλατφόρμα και άρα θα αδιαφορήσει πάνω στον παρορμητισμό, του με αποτέλεσμα το έγγραφο να αποθηκευτεί για πάντα. 

Αποφασίζεις λοιπόν να στείλεις ένα έγγραφο, ένα που θεωρείς ότι έχει τις λιγότερες πληροφορίες για εσένα και επιλέγεις να διαγραφεί μετά από 1 χρόνο. Βάζεις το email για να επικοινωνήσουν μαζί σου. «Ευχαριστούμε που ανεβάσατε φωτογραφία του εγγράφου ταυτοποίησης σας. Συνήθως ολοκληρώνουμε τον έλεγχο εντός 24 ωρών. Αφού ελέγξουμε τα στοιχεία σας θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσω (το email) για να σας ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα. Στόχος μας πάντα είναι η ασφάλεια της κοινότητάς μας και γι αυτό μέχρι τότε δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Facebook», είναι το τελευταίο μήνυμα που βλέπεις. Και διαπιστώνεις πως εμφανίζεσαι σαν ένα γκρι ανθρωπάκι στο messenger και το προφίλ σου δεν υπάρχει στην πλατφόρμα. Όμως για κάποιο λόγο που ποτέ δεν διευκρινίστηκε, βλέπεις μηνύματα από τις συνομιλίες τους αλλά χωρίς να μπορείς να αντιδράσεις. 

Οι ώρες περνούν και το email έχει σιγή ασυρμάτου. Refresh στο refresh και αποτέλεσμα μηδέν. Αποφασίζεις να κάνεις έρευνα στο Google και να ρωτήσεις από εδώ και από εκεί. Ω, τι έκπληξη! Σου λένε πως το Facebook κλειδώνει προφίλ, ακόμα και από... άποψη, δηλαδή χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Επίσημα email δεν υπάρχουν για να επικοινωνήσεις και να παραθέσεις το πρόβλημά σου, ενώ και να στείλεις σε κάποιες διευθύνσεις που θα βρεις στο διαδίκτυο, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν... δίνουν καν σημασία.

Σαν να μην φτάνει αυτό, διαπιστώνεις πως χρήστες είχαν πρόβλημα επειδή το ονοματεπώνυμο στα προφίλ τους δεν ήταν ίδιο με τα επίσημα έγγραφα που έστειλαν στο Facebook. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Παπαγιώργος αν στείλει στο Facebook την ταυτότητά του και το προφίλ έχει όνομα «George Pap», ενδεχομένως δεν θα βρει λύση ποτέ. Γιατί όμως; Με λίγο ψάξιμο διαπιστώνει κανείς πως στην πλατφόρμα δίνεται προτεραιότητα σε προφίλ τα οποία πληρώνουν αδρά και ανήκουν κατά κύριο λόγο σε μεγάλες εταιρείες. Οι υπόλοιποι μπαίνουν συνήθως στην άκρη, αφού το κέρδος είναι μηδαμινό σε σχέση με αυτό των «μεγαθηρίων». 

«Δεν μπορεί να συμβαίνει» σκέφτεσαι αλλά το ίδιο το Facebook σε έχει ήδη διαβεβαιώσει -αν πατήσεις όλα τα λινκ- πως μπορεί ποτέ να μην ελέγξει το έγγραφο ταυτοποίησης! «Ο αριθμός των ατόμων που ελέγχουν τα έγγραφα ταυτοποίησης έχει περιοριστεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δίνουμε προτεραιότητα στους ελέγχους για τις πιο επείγουσες περιπτώσεις. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε το έγγραφο ταυτοποίησης σας ή η σχετική διαδικασία να διαρκέσει παραπάνω απ' ό,τι συνήθως», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα που βλέπει όποιος στείλει στο Facebook επίσημο έγγραφο για ταυτοποίηση. Και δυστυχώς το βλέπει αφότου το έστειλε... 

Ψάχνοντας διαπιστώνεις πως οι περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν με κλειδωμένα προφίλ τα οποία έμειναν κλειστά για πάντα είναι πολλές. Ακόμη και να ακολούθησαν διαδικασίες που τους ζητήθηκαν, ακόμη και αν ήξεραν πως έκαναν spam για λίγο και το σταμάτησαν πολύ σύντομα, τα προφίλ τους δεν άνοιξαν ποτέ ξανά. Μάλιστα, ακόμα και προφίλ που δεν άνηκαν σε πολίτες, που ήταν επαγγελματικά με έτρεχαν καμπάνιες, βρέθηκαν κλειδωμένα... forever. Η μόνη λύση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το επίσημο email στην εταιρεία. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα email... δεν ανοίγουν καν, καθώς στη Facebook ασχολούνται με τους «καλούς» πελάτες, δηλαδή όσους πληρώνουν πολλά... πάρα πολλά.

Σκέφτεσαι να στείλεις πολλά email; Τότε βρίσκεσαι αντιμέτωπος μέχρι και με ισόβιο αποκλεισμό. Όταν έχεις κλειδωμένο προφίλ διαπιστώνεις και από άλλους χρήστες στα forums πως η λύση είναι να κάνεις ένα καινούργιο αφού η πλειονότητα των «κλειδωμένων» μένει ως έχει, ακόμα και αν αφορά επαγγελματικές δουλειές. Και τι συμβαίνει αν δεν θέλεις να κάνεις καινούργιο προφίλ και ζητάς το «κλειδωμένο»; Σε αυτή την περίπτωση ποντάρεις στην τύχη, αφού δεν έχεις καμία άλλη επιλογή.

Σκέφτεσαι «κρίμα τα 12 χρόνια», τους φίλους από τα παλιά που καλείσαι να βρεις ξανά και τις φωτογραφίες από νεανικές διακοπές που θα χάσεις. Όμως η τύχη σε κάποιους χαμογελάει. Μετά από αλλεπάλληλες ανώνυμες περιηγήσεις μέσα σε διάστημα 1 ώρας, εγκατάσταση-απεγκατάσταση messenger και Facebook, τρία λεπτά πριν συμπληρωθούν οι 24 ώρες διαπιστώνεις πως το προφίλ είναι κλειδωμένο στην ανώνυμη περιήγηση αλλά κάτω δεξιά στην οθόνη εμφανίζεται ένα παράθυρο «ολοκληρώθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης». Είσαι τυχερός, σκέφτεσαι. Μπαίνεις στο email που έδωσες αλλά το Facebook... αγνοείται.

Όσο για τη σύνδεση στο ταυτοποιημένο προφίλ... ούτε λόγος.  Εκνευρίζεσαι και περνάει 1 ώρα. Ανοίγεις λοιπόν τον υπολογιστή. Διαπιστώνεις πως το email από το Facebook δεν ήρθε ποτέ. Και αποφασίζεις να ανοίξεις το προφίλ σου μήπως και γίνει... θαύμα. Ως δια μαγείας, το Facebook σου ζητάει να του αλλάξεις τον κωδικό πρόσβασης και... voilà το προφίλ ξεκλειδώθηκε. Το email ενημέρωσης όμως δεν ήρθε ποτέ. Γιατί ταλαιπωρήθηκες, θα διερωτηθείς. «Γιατί έτσι» θα μπορούσε να είναι η απάντηση, αφού το Facebook κράτησε σιγή ασυρμάτου σαν αδιάφορο ταίρι που σε χώρισε και εξαφανίστηκε... forever.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA