Τεχνολογία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021: 4 διακρίσεις για την Ελλάδα

COSMOTE και WROHellas συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων της χώρας.

Τέσσερις διακρίσεις κατέκτησε η ελληνική αποστολή στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής - World Robot Olympiad WROTM 2021, ενός από τους πιο σημαντικούς θεσμούς παγκοσμίως για την εκπαιδευτική ρομποτική. Οι ελληνικές ομάδες αναδείχθηκαν από τον εθνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο WROHellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής συμμετείχαν 200 ομάδες από 65 χώρες και διαγωνίστηκαν στον θέμα Powerbots - το μέλλον της ενέργειας.

Από τις ελληνικές ομάδες που παρουσίασαν πράσινες ενεργειακές ρομποτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τέσσερις διακρίθηκαν στην πρώτη δεκάδα της κατηγορίας, στην οποία διαγωνίστηκαν. Αυτές είναι οι Minders, 5η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου, οι The Speeders, 5η θέση στην κατηγορία #FutureEngineers - Αυτόνομη Οδήγηση, οι Autonomous: 9η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου και οι Airgenics: 10η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου

Επιπλέον οι ομάδες ROBOKS και Robotonio κατέκτησαν την 13η και 19η θέση στην κατηγορία που διαγωνίστηκαν.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κατακτήσει 6 μετάλλια και 13 θέσεις στην πρώτη δεκάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Image

Η ομάδα των Minders, που έφτασε στην 5η θέση αποτελείται από τους: Γιάννης Γκαμαλέτσο, Διονύση Κανέλλη, Γιώργο Κλωνή, Θάνο Κοτσόκολο και Κωνσταντίνο Μουστακάκη. Τα νέα παιδιά μίλησαν για το έργο τους “Airfield”, τη συνολική εμπειρία τους από τη φετινή Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, αλλά και τα σχέδιά τους για το μέλλον.

Ποιο ήταν το θέμα του ρομποτικού σας project;

Διονύσης Κανέλλης: «Το project μας Airfield χωρίζεται σε δυο μέρη. Το πρώτο μέρος παρουσιάζει έναν καινοτόμο τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μιας ιπτάμενης ανεμογεννήτριας. Το δεύτερο μέρος προτείνει ένα τρόπο κατανάλωσης αυτής της ενέργειας με ένα πλήρως αυτοματοποιημένο και ρομποτικό θερμοκήπιο, που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση των κερδών».

Ποιο πιστεύετε ήταν το χαρακτηριστικό που σας έκανε να ξεχωρίσετε;

Γιάννης Γκαμαλέτσος: «Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του project μας, ήταν η καινοτομία της ιδέας η οποία βρισκόταν σε θεωρητικό επίπεδο. Ένας άλλος λόγος που κατά τη γνώμη μου ξεχώρισε το έργο μας ήταν το γεγονός ότι ήταν ένα πλήρες project, χωρίς καμία αδυναμία και πολύ καλά αναπτυγμένο σε όλους τους τομείς (π.χ κατασκευή, πρόγραμμα, business plan κ.ά.)».

Image

Πώς είναι να συμμετάσχεις σε μια ψηφιακή Ολυμπιάδα;

Γιώργος Κλωνής: «Το γεγονός ότι η φετινή Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά δεν μας επέτρεψε να έχουμε την «κανονική» εμπειρία. Χάσαμε την εμπειρία του ταξιδιού, τις γνωριμίες που θα κάναμε κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας, καθώς και το αίσθημα του να νιώθεις ότι είσαι μέρος της Ολυμπιάδας. Από την άλλη η ψηφιακή μορφή του διαγωνισμού, βοήθησε στο να έχουμε λιγότερο άγχος, καθώς είμασταν στον χώρο του σχολείου μας, στον οποίο είμαστε καθημερινά. Γενικά, η συνολική εμπειρία ήταν θετική. Μάθαμε πολλά πράγματα και πάνω απ’ όλα ήρθαμε πιο κοντά σαν ομάδα».

Πόσες φορές έχετε λάβει μέρος στους Πανελλήνιους Διαγωνισμού;

Διονύσης Κανέλλης: «Έχω συμμετάσχει δυο φορές σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ρομποτικής. Την πρώτη φορά που συμμετείχα σε πανελλήνιο επίπεδο μου έγινε κυρίως mentoring και στη συνέχεια στην Ολυμπιάδα καταταχτήκαμε στην 9η θέση. Τη δεύτερη χρονιά κατακτήσαμε την 1η θέση στο Πανελλήνιο Διαγωνισμοί και την 5η θέση στην Ολυμπιάδα. Οι διακρίσεις αυτές δεν σταματούν την Ομάδα μας στο συμμετάσχει εκ νέου και στον φετινό Διαγωνισμό!»

Θέλετε στο μέλλον να ασχοληθείτε με κάποιο επάγγελμα που σχετίζεται με την τεχνολογία;

Θάνος Κοτσόκολος: «Στόχος μου είναι να σπουδάσω στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πιο συγκεκριμένα στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. Με ενδιαφέρει ευρύτερα σε επαγγελματικό επίπεδο η κατασκευή και η λειτουργία των ρομπότ».

Το μέλλον φαίνεται να είναι περισσότερο «τεχνολογικό» για τους νέους που ασχολούνται με τη ρομποτική και το STEM.

Image

COSMOTE & WRO Hellas για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων

Η COSMOTE μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM συμβάλλει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas. Από το 2015 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 7 Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με 25.000 συνολικές συμμετοχές μαθητών
  • Ετήσια ενημερωτικά σεμινάρια με 7.000 συνολικές συμμετοχές εκπαιδευτικών
  • 4.000 downloads εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υλικών ρομποτικής
  • 600 δωρεάν εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής σε σχολεία
  • 2 ταινίες με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και TheRealRobokids, που έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 7 εκατ. προβολές στο YouTube. Οι ταινίες, που δημιουργήθηκαν από την COSMOTE, έκαναν περισσότερο γνωστή την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα.

Μέσα από την ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM οι νέοι μαθαίνουν να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να δουλεύουν ομαδικά, να επιλύουν προβλήματα, αλλά και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων σύγχρονων ζητημάτων.

H ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή κοινωνία, αποτελεί προτεραιότητα για την COSMOTE, συμβάλλοντας στο όραμά της για έναν κόσμο καλύτερο για όλους μέσα από την τεχνολογία.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet