Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πλατφόρμα υγείας Binah.ai ανακοίνωσε πως προσθέτει τη διαδικασία μέτρησης αρτηριακής πίεσης στη σουίτα εφαρμογών της που προσφέρονται μέσω app σε συνεργάτες. Μάλιστα, αποκάλυψε πως η μέτρηση αυτή μπορεί να γίνει από μία απλή φωτογραφία προσώπου.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Η εφαρμογή smarty4covid ηχογραφεί τον βήχα και βγάζει συμπεράσματα

Η εταιρεία σημειώνει πως ο χρήστης μπορεί να κοιτάξει προς την κάμερα του κινητού ή του laptop/tablet του και να υπολογίζει σε πραγματικό χρόνο τους καρδιακούς παλμούς, αλλά και την αρτηριακή πίεση. Οι αντιδράσεις των ειδικών σε αυτήν την ανακοίνωση δεν άργησε πάντως και τονίζεται πως για μια τέτοια μέτρηση χρειάζονται σαφώς περισσότερα δεδομένα και ζήτησαν από την πλατφόρμα πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για να μπορούν να χαρακτηρίσουν τις μετρήσεις της σωστές ή τουλάχιστον κοντά στις πραγματικές.

Η διαδικασία της μέτρησης αρτηριακής πίεσης χωρίς τα σχετικά ιατρικά εργαλεία είναι από τα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης στις εταιρείες τεχνολογίας και μόλις εφευρεθεί ένας τεχνολογικά εξελιγμένος τρόπος, θα δοθεί σημαντική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που θέλουν να έχουν εικόνα τι συμβαίνει στον οργανισμό τους. Εκπρόσωπος της Binah.ai δήλωσε πως το εργαλείο της αναλύει το φως που αντανακλάται στο πρόσωπο του χρήστη και από τις αλλαγές που καταγράφονται γίνεται υπολογισμός της ροής του αίματος με μια τεχνική γνωστή και ως φωτοπληθυσμογραφία (photoplethysmography) που χρησιμοποιείται και από αρκετά «έξυπνα» bands ή/και ρολόγια για παρόμοιες καταγραφές.

Ωστόσο, η μέτρηση της ροής του αίματος είναι αρκετά πιο σύνθετη διαδικασία και ως εκ τούτου επίκουροι καθηγητές δήλωσαν πως ακόμη δεν είναι αξιόπιστες τέτοιες μέθοδοι για να βγουν σαφή συμπεράσματα για έναν ασθενή ή μια επείγουσα κατάσταση. Μάλιστα, υπάρχει και ένα μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί στο τι συμβαίνει με άτομα που έχουν έντονο μακιγιάζ ή αρκετές τρίχες στο πρόσωπο και εκεί οι αντανακλάσεις του φωτός δεν είναι τόσο έντονες.

Η έρευνα που έδωσε αποτελέσματα ακριβή ή κοντά σε αυτά που κανονικών ιατρικών οργάνων, σύμφωνα με την εταιρεία, έγινε σε 264 άτομα, χωρίς ωστόσο να δημοσιευτούν περαιτέρω δεδομένα, με τον επικεφαλής του τομέα να σημειώνει πως έχουν ήδη κατατεθεί τα σχετικά δεδομένα για άδεια από τις αρμόδιες αρχές ως συσκευή χαμηλής ακρίβειας. Προς το παρόν το εργαλείο δεν προσφέρεται για ιατρικούς σκοπούς και σύντομα αναμένουμε τις επίσημες αποφάσεις για το αν θα έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όλους. Η εταιρεία δήλωσε πάντως πως είναι σε συνεννόηση με δύο μεγάλους κατασκευαστές «έξυπνων» συσκευών για να ενσωματωθεί σύντομα στις συσκευές τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA