Μενού
  • Α-
  • Α+

H Meta, η θυγατρική εταιρεία του Facebook, βρίσκεται αντιμέτωπη με μαζική αγωγή ύψους 2.3 δισ. λιρών στη Μ. Βρετανία μετά από κατηγορίες για κατάχρηση της δημοφιλίας της, τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων και τη διαρροή τους σε τρίτους. Η Liza Lovdahl-Gormsen, σύμβουλος της αρμόδιας βρετανικής Αρχής φαίνεται πως δημιουργεί μια υπόθεση που αφορά τα 44 εκ. χρήστες που διατηρούσαν λογαριασμό στο Facebook από τη χώρα από το 2015 έως και το 2019.

Το κατηγορητήριο που έχει ετοιμάσει αναφέρει πως το Facebook κατάφερε να κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια επιβάλλοντας καταχρηστικούς όρους στους χρήστες, απαιτώντας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να δώσουν όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη: Κατασκοπευτικό θρίλερ με «άρωμα γυναίκας» στο Ισραήλ

Η ίδια αναφέρει πως ενώ η πλατφόρμα έχει στόχο να φέρνει κοντά ανθρώπους και να τους βοηθά να επικοινωνούν, έχει μια πολύ έντονη «σκοτεινή πλευρά», η οποία περιλαμβάνει τη συγκέντρωση δεδομένων μέσω ενός μηχανισμού που καταγράφει τη συμπεριφορά που έχουν στις καταναλωτικές τους συνήθειες, ακόμη και εκτός της πλατφόρμας. «Δεν νομίζω πως οι χρήστες έχουν ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει αφού αποδεχτούν τους όρους χρήσης του Facebook και δεν αντιλαμβάνονται το πόσο άδικο είναι αυτό το… deal με την πλατφόρμα», σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Η πλευρά της Meta αναφέρει πως οι χρήστες μπήκαν στο Facebook γιατί θεωρούν πως οι υπηρεσίες που παρέχει έχουν αξία για την καθημερινότητά τους και πως ουσιαστικά ελέγχουν πλήρως τα προσωπικά δεδομένα που καταχωρούν στην πλατφόρμα. Μάλιστα, η πλευρά της εταιρείας τονίζει πως γίνονται ολοένα και περισσότερες προσπάθειες ενημέρωσης των χρηστών για το ποια δεδομένα γνωρίζει το Facebook γι’ αυτούς και που αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν.

Ως ελαφρυντικό στην υπόθεση χρησιμοποιήθηκε και το γεγονός πως πλέον υπάρχουν πολλά εργαλεία από την ίδια την πλατφόρμα για να περιορίσει ο χρήστης τις πληροφορίες που έχει για εκείνον. Ωστόσο, η λεπτομέρεια που έχει ιδιαίτερο βάρος στην υπόθεση είναι το σκάνδαλο της Cambridge Analytica που απασχόλησε τον παγκόσμιο ιστό (και όχι μόνο) το 2018 με τα δεδομένα των χρηστών που έφτασαν στα χέρια τρίτων χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Η ομαδική αυτή αγωγή με το χαρακτηρισμό “opt-out” είναι η πρώτη αυτής της κατηγορίας για την Meta στη Μ. Βρετανία και οι Βρετανοί πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι για να συμμετέχουν στην υπόθεση. Θα μπορέσουν μάλιστα να αποζημιωθούν μαζικά αν το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της πλευράς που κάνει την αγωγή, εκτός αν επιλέξουν να βγουν εκτός της διαδικασίας.

Την υπόθεση στηρίζει οικονομικά η Innsworth, ένας κολοσσός στο χώρο των χρηματοδοτήσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA