Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι πρώτες σκέψεις και οι πρώτες προσπάθειες για να μπει ο κόσμος στην εποχή της κινητής τηλεφωνίας έγιναν αμέσως μετά το τέλος του εφιάλτη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με πρωτοπόρες χώρες τη Σουηδία, τη Φιλανδία και βέβαια των Ηνωμένων Πολιτειών. Χρειάστηκε, ωστόσο, να περάσουν περίπου τρεις δεκαετίες για να μπει στη ζωή μας αυτό το τηλέφωνο που τότε ήταν απλά ένα τηλέφωνο ενώ σήμερα είναι για τους περισσότερους η... προέκταση του χεριού τους!

Η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο

«Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο»! Αυτές είναι οι 10 πρώτες λέξεις που ακούστηκαν ποτέ από κινητό τηλέφωνο. Και έχουν τη δική τους ιστορία. Βγήκαν από το στόμα του δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της Motorola ο οποίος μια ημέρα σαν σήμερα, στις 3 Απριλίου 1973, πήρε το πρώτο κινητό τηλέφωνο και βγήκε για μια μικρή βόλτα στους δρόμους της Νέας Υόρκης, γνωρίζοντας και ο ίδιος πως εκείνη την ώρα γράφει ιστορία.

Και το γνώριζε τόσο καλά που φρόντισε το πρώτο τηλεφώνημα να γίνει στον... ανταγωνιστή του ζόελ Ενγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs! Και ενώ θα μπορούσε να πει κάνεις πως ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα επικό τηλεφωνικό «μαλλιοτράβηγμα», η γνώση του ότι εκείνη τη στιγμή γραφόταν ιστορία ήταν αρκετή ώστε να παραμείνουν όλοι ψύχραιμοι. «Παρότι δεν είχαμε τις καλύτερες των σχέσεων, μου συμπεριφέρθηκε πολύ ευγενικά», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Κούπερ σε μια συνέντευξή του.

Το κινητό που χρησιμοποίησε ο δόκτωρ Κούπερ είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό Motorola DynaTAC. Σε ότι αφορά την Bell Labs δεν παρέδωσε τα «όπλα» και πέντε χρόνια αργότερα κατασκεύασε το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού.

Στην πραγματικότητα, πάντως, τα κινητά τηλέφωνα μπήκαν στη ζωή του ανθρώπου στην αρχή της δεκαετίας του 1990 με τα κινητά δεύτερης γενιάς που ήταν πιο μικρά και πιο εύχρηστα από τις...μοτορόλες της πρώτης γενιάς. Η κατάσταση με τα κινητά άρχισε να ξεφεύγει με τα κινητά της τρίτης γενιάς και πλέον σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές!

Η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα

Στη χώρα μας η... τρέλα της κινητής τηλεφωνίας τηλεφώνων ξεκίνησε το 1992 και όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό αφού μιλάμε για την Ελλάδα προκάλεσε μέγιστη πολιτική αντιπαράθεση! Αιτία ήταν το γεγονός πως ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκήρυξε διαγωνισμό για δυο άδειες αποκλείοντας από τη διαδικασία αδειοδότησης τον ΟΤΕ! Τελικά, οι δύο άδειες κατακυρώθηκαν στην Panafon (νυν Vodafone), πολυμετοχική εταιρεία με επικεφαλής την αγγλική Vodafone, και στην ιταλική Telestet (μετέπειτα TIM και νυν WIND).

H Telestet ξεκίνησε την εμπορική της εκμετάλλευση στις 29 Ιουνίου 1993 και η Panafon μερικές ημέρες αργότερα, την 1η Ιουλίου. Η Cosmote, συμφερόντων ΟΤΕ, o τρίτος παίκτης της «αγοράς» μπήκε στο παιχνίδι τον Ιανουάριο του 1998.

Τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού. Το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι συσκευές στοίχιζαν από 700 έως 1400 ευρώ, το τέλος ενεργοποίησης είχε οριστεί στα 85 ευρώ, το μηνιαίο πάγιο ήταν στα 40 ευρώ και το λεπτό ομιλίας κόστιζε 0,25 ευρώ! Έτσι, μόνο 1000 ήταν οι συνδρομητές τις πρώτες μέρες του Ιουλίου εκείνης της χρονιάς. Αυτό έκανε πολλούς να είναι απαισιόδοξοι σχετικά με την «εξάπλωση» των κινητών στον πληθυσμό της χώρας. Υπήρχαν εκτιμήσεις που ανέφεραν πως μέσα στα πρώτα 10 χρόνια οι συνδρομητές στην Ελλάδα θα ηταν 200.000 άνθρωποι. Τελικά, 13 χρόνια αργότερα, λειτουργούσαν στη χώρα μας 13.551.000 συσκευές!  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA