Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία απίστευτη ιστορία παραβίασης των κανονισμών ορθής πολιτικής από πλευράς άνω των 100.000 ιστοτόπων έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Wired. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως αρκετά sites συλλέγουν τα προσωπικά σας δεδομένα πριν καν πατήσετε το σχετικό πλήκτρο αποδοχής! Στη σύγχρονη εποχή του διαδικτύου, έχουν θεσπιστεί νέοι κανόνες που αποτρέπουν τους ιστότοπους από το να καταγράφουν τα προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών πριν ο ίδιος ο χρήστης αποφασίσει σε τι συναινεί να αφήσει σε μορφή ίχνους. Μία νέα έρευνα της ιστοσελίδας Wired αποκαλύπτει πως πάνω από 100.000 sites κατέγραφαν στοιχεία πριν καν ο επισκέπτης πατήσει κάποιο σχετικό πλήκτρο αποδοχής για μια τέτοια ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη: Διακήρυξη για το Μέλλον του Ιντερνετ: Την υπέγραψε και η Ελλάδα μαζί με άλλες 55 χώρες

Ερευνητές από Πανεπιστήμια του Ράντμπαουντ και της Λωζάνης εντόπισαν το πρόβλημα σε Ευρώπη και Β. Αμερική καταγράφοντας τη «συμπεριφορά» 100 χιλιάδων ιστοσελίδων, ακολουθώντας ένα σενάριο ενός χρήστη που τα επισκέπτεται από τις δύο διαφορετικές ηπείρους. Πάνω από 1844 sites κατέγραψαν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρήστη που συνδεόταν από την Ευρώπη χωρίς καν να πάρουν τη συγκατάθεσή του, ενώ ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 2950 για τις ΗΠΑ (οι επικεφαλής θεωρούν πως η διαφορά οφείλεται στη διαφορετική νομοθεσία και κυρίως στον ιδιαίτερα αυστηρό γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων της ΕΕ). Φαίνεται πως τα sites δεν έχουν στόχο να αποθηκεύσουν στις βάσεις τους αυτά τα δεδομένα, αλλά ενσωματώνουν μηχανισμούς που σίγουρα δεν γνωρίζει ο χρήστης.

Οι ερευνητές εξέτασαν και τις διαρροές διάφορων ιστοσελίδων τον Μάιο της περσινής χρονιάς και εντόπισαν πως σε 52 sites (ανάμεσα στα οποία και αυτό της ρωσικής Yandex) πως υπήρχαν ακόμη και κωδικοί πρόσβασης που είχαν καταγραφεί από τους χρήστες πριν καν αυτοί υποβληθούν! Τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ένα νέο συνέδριο ασφάλειας του διαδικτύου τον Αύγουστο και βασικότερος προβληματισμός είναι πως η συμπεριφορά αυτή εντοπίζεται ακόμη και σε κορυφαίες ιστοσελίδες που οι χρήστες θεωρούν πως είναι σαφώς πιο ασφαλείς. Πως γίνεται η καταχώρηση αυτών των στοιχείων, χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη; Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται πως καταγράφονταν την ώρα που πατάει ο χρήστης κάθε πλήκτρο, ενώ σε άλλες τα στοιχεία αποθηκεύονταν όταν ο χρήστης απλά άλλαζε πεδίο.

Η σχετική έρευνα ανακάλυψε πως ακόμη και οι ειδικοί ανιχνευτές που υπάρχουν από τα TikTok και τη Meta (για τις διάφορες πλατφόρμες) λειτουργούν σχεδόν αόρατα και παρακολουθούν τη δραστηριότητα των χρηστών, έτσι ώστε να μπορούν να τους «σερβίρουν» σχετικές διαφημίσεις. Για τις ΗΠΑ μετρήθηκαν 8438 sites που διέρρευσαν δεδομένα χρηστών προς τις πλατφόρμες της Meta, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός ήταν λίγο μικρότερος (7379). 

Σημειώνεται, δε, πως στις 25 Μαρτίου η ομάδα των ερευνητών ενημέρωσε τη Meta για το ζήτημα, η εταιρεία ανέθεσε σε έναν τεχνικό να ελέγξει το ζήτημα, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση. Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση προγραμμάτων όπως το LeakInspector (επέκταση του Firefox) για να μπορείτε να αντιλαμβάνεστε πότε ένα site καταγράφει τα προσωπικά δεδομένα σας και να εντοπίσετε κάποια παραβίαση των κανόνων προστασίας. Ταυτόχρονα, πολλά σύγχρονα προγράμματα προστασίας κατά των ιών προσφέρουν και μια τέτοια υπηρεσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA